Šta je novo?

Fractal Design Torrent - zanimljiv koncept

Arthur Morgan

Čuven
Učlanjen(a)
07.10.2007
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Lian Li Hydroshift 360
Matična ploča
Aorus X870E Pro Ice
RAM
32 GB Kingston Fury Beast RGB DDR5 6000Mt/s
GPU
Zotac Trinity RTX 4080 Super OC White Edition
Storage
Samsung 980 Pro 500GB + WD SN850 Black 1TB + Kingston KC 3000 1TB + 2TB Lexar NQ790
Zvuk
Altec Lansing ATP 3
PSU
Lian Li Edge 1000W White Edition
Kućište
Antec Constellation C8
Monitor
LG 32GP850-B
Miš & tastatura
ASUS ROG STRIX Scope II 96 Wireless & ASUS ROG Harpe Ace Aimlab Edition
Laptop
HP Probook 450 G10
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vrlo neobično i zanimljivo kućište, ali staklo na zadnjoj strani je potpuno nepotrebno.

Izgleda da se belo vraća u modu.

Nije nov koncept, nešto slično je Silverstone napravio davno sa Raven RV serijom, samo je Raven imao zarotiranu matičnu ploču i airflow samo odozdo na gore (koliko se sećam).
Zanimljivo kućište, nisam očekivao to od Fractala...

Mene je oduševilo ono sa prednjom maskom gde možeš da biraš da li ćeš staviti 2x18mm ili 3x140 ili 3x120 ventilatora, ali kao što su na GS ukazali...

...smisao tri venta dole i kartice postavljene u uspravni položaj pomalo je...suvišan?? Kao i "zadnji panel" od stakla (ne na svim modelima ovog kućišta) koji potpuno gubi smisao zbog rasporeda ležišta za diskove, pa kabliranje izgleda užasno. Pa kad se na to stavi staklo...

Uglavnom, sviđa mi se što su se "usudili" da naprave nešto novo i neuobičajeno, a i sviđa mi se što se vraćaju bela kućišta posle dugog vremena.

Vrlo neobično i zanimljivo kućište, ali staklo na zadnjoj strani je potpuno nepotrebno.

Izgleda da se belo vraća u modu.

Super je ovo, estetski, nego ne mogu da skontam koje su prednosti u odnosu na klasičan sistem, osim što donji ventovi duvaju direkt na GPU koji je verovatno najtopliji deo mašine?

Super je ovo, estetski, nego ne mogu da skontam koje su prednosti u odnosu na klasičan sistem, osim što donji ventovi duvaju direkt na GPU koji je verovatno najtopliji deo mašine?
To bi trebao da bude glavni "selling point"?? Takođe je malo kućišta koje imaju postavljena mesta za napajanje u gornjem delu kućišta i unapred pripremljene "ureze" za custom vodena hlađenja. Što dovodi do potpune besmislenosti dva mesta za 3,5" hdd-ove iza matične ploče što je uništilo svaku mogućnost dobrog kabliranja. Baš kao i HUB za ventilatore koji je na dnu, pa ti u tom slučaju trebaju ventovi sa kablom od bar metar da bi se funkcionalno i "lepo na oko" kabliralo.

Ali da je neobično, jeste. Na ovom GS videu uspravno postavljena grafička ima razmak od najmanje 5 santimetara do stakla, što nisam video nigde. Trebaće mu malo razrade sitnih detalja i neki budući Torrent C može da bude vrhunsko kućište. Ovo još nije. Još uvek su, po mom laičkom mišljenju, Lian Li Dynamic 011, Phanteks P600S ili Be Quiet! Silent Base 802 bolji izbor.

Steve je zadovoljan kućištem. Nema dalje :)

@Arthur Morgan hvala.
Kad vidim sve ovo, prvo što ću "duradim" kad dođem kući jeste da odvalim filtere za prašinu sa prednje mreže mog Fractal Black Focus kućišta. :ROFLMAO:

Ma, samo sam te citirao, nisam tebi odgovarao. Znaš ti ovo bolje od mene.

Nego se uvek iznenadim kako SVAKI proizvođač ima naizgled savršeno kućište, a onda vidiš gomilu sitnih gluposti koje su mogle da budu mnogo bolje urađene. A to bar nije teško izvesti. uzmeš šemu prednje i gornje maske kako su uradili na Silent base 802, donji deo i zadnji deo kućišta kao na Phanteks-u, raspored unutrašnjosti kao u LL Dynamic 011 i eto savršenstva.

Steve je zadovoljan kućištem. Nema dalje :)

Stiv je čovek koji očigledno mnogo zna i razume se u ono što priča, ali to kako priča i što ne ume da napravi video manji od 25 minuta je čudesno. Lepo je jednom JayZTwoCents kada je nešto predstavljao rekao "...ukoliko vas više zanima o ovome pogledajte veoma poučan video Gamers Nexus o tome i ukoliko ne zaspite, vratite se na ovo..."

nego ne mogu da skontam koje su prednosti u odnosu na klasičan sistem
Performanse za protok vazduha, ko sto GamersNexus video pokazuje.

Jedino sto su mozda mogli da urade je da zadebljaju kuciste i da ga produze po visini da mogu neometano da ulete 2x180mm dole. Ali onda bi bilo jos skuplje i vece kuciste. A najpametnija dizajnirana i najkorisnija stvar na celom kucistu, koja najvise doprinosi niskim temperaturama su ogromne rupcage pozadi svuda. Ogromne rupe u mesh-u za PCI-Express limove za graficku, ogromne rupe okolo, maticna graficke i mesta za zadnji ventilator.
Izracuniva fizicka povrsina za neometan protok vazduha spreda cini izduvni ventilator nepotrebnim (van malog broja specificnih situacija).

Ono sto fali je kvalitetnije dizajnirani 180mm ventilatori sa Maglev lezajevima, LCP materijalom izrade okvira i peraja sa nepromenjenom dubinom 38mm-40mm. jer su ovi poprilicno bucni (a ne pomazu ni 140mm komadi). Kuciste bi bilo mnogo upotrebljivije da ima verziju sa 0 ventilatora u kutiji i ponasalo bi se isto ili bolje sa 4-5 Phanteks T30-140/T32-140 sa drasticno smanjenom bukom.

Svidja mi se trend debljih ventilatora 140mm/180mm klasi, Prethodne debljine od 25mm za 140 i 32 za 180 su bile neadekvatne i proizvodi anemicni zbog neprilagodjenosti zakonima fizike. nove skaliraju mnogo kvalitetnije : 120mm/140mm=0.86, 25mm/30mm=0.83 | 140mm/180mm=0.78, 30mm/38mm=0.79 | 120/180=0.67, 25/38=0.66)

Poslednja izmena:
slično je Silverstone napravio davno sa Raven RV serijom, samo je Raven imao zarotiranu matičnu ploču i airflow samo odozdo na gore (koliko se sećam).
Mhm, imam RV03 i super je stvar, cpu vent se ni ne pali zahvaljujuci 2x180 i prirodnom kretanju toplog vazduha, samo je cena odbila ljude od popularnosti...

Mhm, imam RV03 i super je stvar, cpu vent se ni ne pali zahvaljujuci 2x180 i prirodnom kretanju toplog vazduha, samo je cena odbila ljude od popularnosti...
Raven je jos uvek superiorni dizajn u odnosu na ovaj Fractal, pogotovo novi prototip, jer moze da se stavi napajanje skroz napred uspravno, da visi paralelno sa CPU kulerom i Grafickom i da uzima vazduh spreda i od dole, dok procesor kuler i graficka klasicno isto uzimaju od dole, i protok vazduh je jednosmeran i prost sa 2-3x 180mm ventilatora dole, i nista ili eventualno jedan izduvni gore.

Valjda ce Silverstone uskoro izbaciti novu update-ovanu verziju :), samo sto osim ako ponovo ne redizajniraju svoje 180mm ventilatora, opet ce slicne performanse a drasticno manju buku doneti Phanteks T30-140.

Ventilatori 140mm velicine nisu ni trebali da se proizvode 25mm dubine jer tek na 30mm su grubo uporedivi sa odnosom sirine visine i dubine 120mm verzije (gruba racunica ispod) :
25mm/120mm=0.21, 25mm/140mm=0.18 | 30mm/120mm=0.25, 30mm/140mm=0.214 ||| 32mm/180mm=0.18, 38/180mm=0.21.

Poslednja izmena:
Meni su moji na minimum i ne cujem ih, osim ako ne nabijem glavu uz kuciste.
Koliko novaca je ovo Fractal, ima li info?

@Arthur Morgan hvala.
Kad vidim sve ovo, prvo što ću "duradim" kad dođem kući jeste da odvalim filtere za prašinu sa prednje mreže mog Fractal Black Focus kućišta. :ROFLMAO:
Pokušaj i da poskidaš sve one PCIe covere na zadnjoj strani, ne samo one gde je grafička...baš me zanima da li ima nekog uticaja na temperaturu grafike.
Pod uslovom da posle možeš da ih vratiš nazad, naravno...

@DukeLander
190$ sa non-RGB ventovima...230$ sa RGB.

Poslednja izmena:
Obicni bez RGB-a Fractal Design Dynamic GP-18 180mm PWM su 29 eur u Nemackoj u Mindfactory, a 30 eur u Alternate de:

Evo gde ih svuda ima u nemackoj/austriji/evropi:

Dok ARGB Prisme su 36eur komad ili 63 eur 2-pack:

Bice ovo sigurno i kod nas u domacoj firmi sto prodaje Fractal Opremu.

Pokušaj i da poskidaš sve one PCIe covere na zadnjoj strani, ne samo one gde je grafička...baš me zanima da li ima nekog uticaja na temperaturu grafike.
Pod uslovom da posle možeš da ih vratiš nazad, naravno...

@DukeLander
190$ sa non-RGB ventovima...230$ sa RGB.
Važi, predveče ću, mada mislim da nema vraćanja kad ih jednom skinem...

@Čika_Kure Koje ventilatore koristis, koliko ih imas, gde stoje, da li si skinuo HDD/SSD kavez ako moze, i da li imas disk citace gore

mada mislim da nema vraćanja kad ih jednom skinem...
Ima vracanja itekako, slicno kako Cyclops V, metalni delici se pomere izvuce konstrukcija i skine filter, sigurno 4-5 puta mogu da se otvore zatvore pre nego sto se odlome posto izgleda identicno kao na Cyclops V, al opet bolje je sto manje ih pomerati (po instanci pomeranja, bilo 0.5mm, bilo do pola, bilo skroz, nego najbolje iz jednog pokreta koliko je potrebno da se izvuku).

Poslednja izmena:
@Čika_Kure Koje ventilatore koristis, koliko ih imas, gde stoje, da li si skinuo HDD/SSD kavez ako moze, i da li imas disk citace gore

Ima vracanja itekako, slicno kako Cyclops V, metalni delici se pomere izvuce konstrukcija i skine filter, sigurno 4-5 puta mogu da se otvore zatvore pre nego sto se odlome posto izgleda identicno kao na Cyclops V, al opet bolje je sto manje ih pomerati (po instanci pomeranja, bilo 0.5mm, bilo do pola, bilo skroz, nego najbolje iz jednog pokreta koliko je potrebno da se izvuku).
AC P12, 5 komada. Dva spreda za uvlačenje, jedan pozadi za izvlačenje vazduha i dva gore za blago izvlačenje.
Stock kuler, procesor r5 3600.
Nisam nezadovoljn temperaturama, ali ne vidim funkciju tog ćebe-filtera na prednjoj mesh stranici kućišta.
I da, u pravu si mrežasti delići na poleđini kod gpu mogu malo da se iskrive a da se iskrive pre nego što se odlome...

Clipboard01.jpg

Edit: Držim AC ventilatore ispod 1000rpm jer su do te brzine nečujni, iznad toga kreće ono njihovo cviljenje...
Edit 2: Zaboravih da napišem kavez je skinut imam samo deo kaveza u gornjem delu gde su čitač i HDD...
Dakle dva prednja ventilatora imaju čist put bez prepreka.
Untitled-1.jpg
Samo bez ova dva donja kaveza to je skinuto.

Poslednja izmena od urednika:
ali ne vidim funkciju tog ćebe-filtera na prednjoj mesh stranici kućišta.
Previse je cebast, kao na Cyclops V/Fighter 305, da

mrežasti delići na poleđini kod gpu mogu malo da se iskrive a da se iskrive pre nego što se odlome...
da, ti, i jos napred na prednjoj masci isto

A generalno za setup, da to je to, samo jos da skines cebe napred, i PCI-Express lim-ove oko graficke sto @jurodivi spomenu, i da proveris da je pozitivan pritisak (ili ako ti je vec pozitivan sa smanjenom brzinom gornjih izduvnih, ili a iskljucis kompletno gornji izduvni blizi prednjoj strani/HDD/citacu. Sad videh da imas stock, sa njim je dovoljno da su na manjim obrtajima izduvna gornja dva (mozda i zadnji).

^ Sad sam gledao ima da se skida brdo plastičetine - neko kao plastično saće sa unutrašnjeg dela prednje strane da bi se došlo do ćebastog filtera.
Može taj filter da se iskida rukom bez skidanja, ali glupo mi.
Skinuću ga kad budem imao više vremena, a svakako moram skidati i bočnu stranicu da bi iskrivio mrežaste deliće na poleđini kod grafičke jer se mogu iskriviti samo guranjem iznutra ka napolje...

Dakle odlažem akciju za vikend, pa javljam @jurodivi rezultate temperature sa otvorenijom poleđinom...

Mada i temperatura varira...
Evo sad je ovakva sa smanjenim brojem obrtaja gornjih ventova sa 700 na 500rpm:
Clipboard01.jpg

EDIT: Mislim da bi kućište svakako bilo učinkovitije sa još dva bočna proreza (kao škrge) na prednjoj masci za uvlačenje vazduha, jer ovako ima samo taj meš (skoro zagušen ovim ćebe-filterom) i jedan donji prorez kroz koji baš lepo vuče...
Ali ovo je kućište budžet budžeta, žao mi što nisam uzeo FSP CMT 110A jer mi idioti iz At*m nisu mogli izmeriti da li u njega stane DVD dužine 180mm...
Ipak je FSP "urednije" sa PSU cover-om, kaljenim staklom, a bilo za iste novce... Da nisam mislio da mi treba prostor za DVD (koji sad retko i koristim) gledao bih nešto drugačije...
02-1.Cooling_%20System_Options.png

Poslednja izmena od urednika:
skida brdo plastičetine
da, da cela konstrukcija mora da se skine, tipa ima 15-tak metalnih isecaka da se okrenu da ispadne (bole jagodice/nokti posle ako se ne koriste klesta xD). A skoro sigurno i neka plastika dodatno da se drdna, ko sto kazes.

Ja sam umro recimo dok sam poskidao sve na MS Industrial Conqueror-u, na kraju sam izvukao i sve kablove za prednji usb i audio i prelepio duct-tape, da sto manje ima stvari unutra, posto je ionako stajao pored TV-a okrenut naopacke taj stari komp.
Da nisam mislio da mi treba prostor za DVD (koji sad retko i koristim
ne isplati se, i ko koristi kome treba, toliko je retko ko sto kazes, da eksterni vrsi posao samo tako. jer MS Industrial V305 Fighter za ~2900 din je nenadmasno kad mu se skine cebe napred.

Poslednja izmena:
ili pak da predjes na novi Raven
Jok ja, ovo mi savrseno radi posao i napravljeno po mom ukusu.
Sin je hteo isto ali nismo nasli i uzeo Primera PM01 RGB. Prelepo kuciste, tiho i iznenadjujuce hladno.
Sad vidim da je snizena cena na 100e na Mindfactory.
200$ mi i dalje u grlu za Fractala... U tom cenovnom rangu ima starijih proverenih varijanti.

za te pare mogli su prednji mesh da odrade od aluminijuma umesto plastike.

Razmisljam da uzmem ovo kuciste, ali me odbija to sto su imali problema sa fan hub-om koji je bio ostecen i mogao je da izazove kratak spoj, pa se pitam dal ga je sada sigurno naruciti preko KP, dal su u radnjama do sad promenili sve te modele koji su imali problema, dal zna neko, uopste ne znam koliko treba vremena da se tako nesto ispravi i dal bi dobio ispravan primerak.

pa povezi fanove nekim fan spliterom ili kupi poseban fan hub kad vec dajes toliko za kuciste, nije da nemas resenja ako neces da cekas ili rizikujes...

• Like
Reagovanja: Arc
Razmisljam da uzmem ovo kuciste, ali me odbija to sto su imali problema sa fan hub-om koji je bio ostecen i mogao je da izazove kratak spoj, pa se pitam dal ga je sada sigurno naruciti preko KP, dal su u radnjama do sad promenili sve te modele koji su imali problema, dal zna neko, uopste ne znam koliko treba vremena da se tako nesto ispravi i dal bi dobio ispravan primerak.
Trazis svakom odakle kupujes da ti slika fan hub, i u najgorem slucaju, ako ipak dodje stari privezes ga najlonskim vezicama, ili zalepis lepljivom trakom. Dokle god se ne koriste srafovi, ne moze da dodje do kratkog spoja.

Ili posaljes Fractal-u da ti zameni.

• Like
Reagovanja: Arc
Fractal je svestan problema i zameniće problematični deo. Ako imaš dokaz o kupovini, piši im ili se obrati radnji od koje si kupio...

Nasao sam kod nas u radnji, kazu da je stari hab, ali ako uzmem sad, dobice u oktobru nov fan hab, pa salju da se zameni, razmislicu.
Na maticnoj imam samo dva prikljucka za kuciste, plus jedan za procesor koliko vidim.
1359462128_915875.jpg

Videcu dal eventualno imam iz napajanja neki kabl koji moze da posluzi za to, ne bih kupovao fan hub, kad bi ovaj svakako zamenili... mozda da koristim samo dva venta dok mi ne dodje taj zamenski, razmislicu.

Nazad
Vrh Dno