Šta je novo?

Fractal Design Define R3 USB 3.0 - mini review

mighty78

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
420
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5-14600K / Thermalright Burst Assassin 120 RGB
Matična ploča
Asus TUF GAMING B760M-PLUS WIFI
RAM
32GB (2* FURY Beast 16GB 5600MHz DDR5)
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB
Storage
ADATA SX8200NP 2TB / ADATA SX8200NP 2TB / Samsung 860 EVO 1TB / WD Gold 6TB
Zvuk
Marantz SR3001 / Monitor Audio Bronze BR5 / Sony MDR-DS6500
PSU
Seasonic Focus GX-850
Kućište
Antec NX200M
Monitor
MSI G32CQ5P
Miš & tastatura
HP X220 Gaming / BlitzWolf BW-KB2 Gateron yellow optical
Laptop
HP Elite Dragonfly G3
Tablet
Samsung Galaxy Tab S6 lite
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Već duže vreme sam se spremao da zamenim kućište, nekako mi greota da mi moje komponente stoje u Borovnici BK-872 (mada me je lepo služila), ali nikako nisam mogao da nađem kućište koje bi mi izgledom zadovoljilo - volim minimalistički look, al toga kod nas slabo ima. Razmišljao sam o Cooler Master Silencio 550, ali nije mi bilo baš ono što sam hteo.

Merkao sam Fractal Design kućišta odavno, ali je to iziskivalo da ih donesem iz inostranstva, a to mi se nekako nije radilo. Uglavnom pre neki dan su uvezli jednu količinu i ja odmah pazarih jedno.

I to Define R3 USB3.0 Black Pearl.

Elem, reših da podelim svoje iskustvo s njim i sa vama.

PAKOVANJE I SPOLJNI IZGLED:

Lepa šarena kutija pozamašne težine (skoro 13kg).

fd01.jpg

fd02.jpg

Kućište izgleda kao monolit :)

fd03.jpg

fd04v.jpg

Front panel se nalazi na gornjoj strani kućišta iznad vrata. Na njemu se nalaze konektori za mikrofon i slušalice, power taster ispod koga je power led, dva USB 2.0 porta i jedan USB 3.0 port. Dosta je neobično da IDE LED jednostavno ne postoji.
Inače kablovi od svih konektora su jako dugi i nema problema da dokače bilo koji deo ploče.

fd05.jpg

Kada se otvore vratanca vidi se sunđer koji dampira prednu stranu kućišta. Na vrhu kućišta se nalaze dva 5.25 slota od kojih se donji lako konvertuje u 3.5 uz pomoć adaptera koji se dobija.

Ispod slotova se nalaze dvoja vratanca koja pokrivaju mesta za 120mm fanove na nosačima koji ujedno imaju i filtere za prašinu. Za skidanje nosača i filtera je potrebno odviti 4 šrafa koja drže ceo nosač s fanom i filterom. Uz kućište stiže jedan 120mm fan napred.

Sa desne strane je mali RESET taster.

fd06x.jpg

fd07.jpg

Maskice za 5.25 slotove se lako skidaju i vraćaju uz pomoć bravice s desne strane, ali kad se bravica zatvori čvrsto naležu i ne klate se,

fd08.jpg

Sa zadnje strane se vidi da napajanje ide na dno kućišta, ima standardnih 7 slotova, otvorene rupe za vodeno hlađenje i mesto za jedan 120mm pozadi.

fd09.jpg

UNUTRAŠNJOST:

Uz kućište standardno stižu dva 120mm fan-a, jedan napred i drugi pozadi. Oba su na max 1350rpm, 3-pinci i relativno tihi, tako da sam ih zadržao. Pored toga ima mesta za još jedan 120mm napred, dva 120/140mm na vrhu kućišta, jedan 120/140mm na dnu kućišta (i za njega dolazi nosač i filter) kao i još jedan 140mm bočno.

fd10h.jpg

fd11w.jpg

Stranice su prekrivene jako teškim materijalom koji umanjuje buku i vibraciju. Svaka stranica je zbog toga teška po skoro 2kg!!!

fd12.jpg

Vrh kućišta je takođe prekriven istim materijalom i potrebno ga je ukloniti ukoliko planirate da koristite 140mm otvore na vrhu.

Unutra se nalazi osam 3.5 nosača za hard diskove, okrenutih bočno.

fd13mo.jpg

Na nosaču postoje silikonski odbojnici na koje hdd naleže tako da disk nije u direktnom kontaktu sa nosačem. Diskovi se šrafe sa donje strane, a na samom nosaču postoje i rupe za 2.5 diskove, tako da je moguće u svaki nosač staviti i SSD - jako lepo, jer mi više ne treba adapter koji sam ranije koristio.

fd14b.jpg

fd15.jpg

Mesto za napajanje je jako dobro urađeno, sa donje strane se nalaze gumeni odbojnici, a uz zadnju stranicu gde se napanjane štafi za kućište postoji sunđer tako da napajanje nigde nije u direktnom kontaktu s kućištem.

fd16o.jpg

Ispod napajanja sa spoljne strane je filter koji se lako skida/čisti, bez potrebe da se otvara kućište.

fd17.jpg

Nosač matične ploče ima jako veliki otvor tako da za montažu/skidanje većine CPU cooler-a neće biti potrebe za skidanjem matične ploče.

fd18.jpg

Inače uz kučište stiže kutijica sa maskom za 5.25/3.5 adapter, gomila šrafova za sve što bi moglo da se montira u kućištu, nešto vezica, dosta šturo uputstvo, kao i fan kontroler koji se kači sa zadnje strane na nekom slotu kao i kablić/razdelnik za tri fan-a.

fd19.jpg

SKLAPANJE:

Evo i kako sam ja to složio:

Obe 120-ce koje su stigle uz kućište sam prebacio napred, a na mesto zadnjeg fan-a sam stavio AC F12 Pro PWM.

fd20.jpg

fd21.jpg

Dakle u kompu imam 5x120mm fan-a: napred 2xFractal Design 120mm@1350rpm, na Hyper 212+ imam dva AC F12 PWM u push-pull i pozadi AC F12 Pro PWM. Svi fan-ovi imaju max 1350rpm, s tim da sva tri AC kontroliše ploča, a prednji FD su preko kontrolera koji je došao uz kućište.

Na svim ostalim otvorima je ostao damping materijal (naglasak kod mene je prvenstveno na tišini, pa tek onda na hlađenju).

Ovako je sve na kraju spakovano:

fd22.jpg

fd23.jpg

Odlično se uklopilo uz ostatak tehnike:

fd24.jpg

fd25.jpg

fd26.jpg

MOJI UTISCI ZA KRATKO VREME KOJE GA KORISTIM:

POZITIVNO:

Što se mene tiče, kućište fenomenalno izgleda. Na površini skoro da uopšte nema otisaka, što je odlično.

Sistem mi je u njemu jako tih, mlin za kafu od WD6400AAKS više mi nimalo ne smeta :) mogu da ga čujem ako naslonim glavu na kućište, ali u normalno radu ne.

Moj i7-870s držim na 3.4GHz i posle pola sata Lynx-a temperatura jezgara CPU nije prešla 69C i pritom su F12-ce na Hyper 212+ bile na svega 1200 rpm, a AC pozadi na jedva 1000rpm. U Borovnici je temperatura išla na nekih 74C, a fan-ovi su bili na max 1350rpm. Napominjem da su svi nekorišćeni otvori bili prekriveni damping materijalom, i da bi otvaranje dva gornja otvora i ugradnja 140-ca verovatno drastično popravila rezultat, ali bi to povećalo buku, a to me ne zanima.

Sveukupno sam jako zadovoljan kupovinom, ali moram malo i da pokudim.

MANE:

Fan kontroler koji je došao uz kućište je neispravan i moraću sutra da ga reklamiram. Zato mi ona dva prednja FD fana sad rade na 1350rpm@12V, ali sam makar mogao da utvrdim da su jako kulturni u radi, videćemo samo da li će mi biti i dugovečni kao ove dve AC F12-ce.

Takođe, voleo bih da je fan kontroler na front panelu.

Malo mi smeta što nema IDE LED-a, ali ionako skoro nikad ne gledam u led-ove, tako da jedno manje svetlo da blinka.

Mesta iza nosača matične ploče nema puno, nije bilo problem da sredim/sakrijem kablove, ali sam poželeo modularno napajanje :)

I na kraju napomena za vlasnike GPU grdosija - kućište prima samo grafike do 290mm, tako da nije za vlasnike 5970-ca i sl. S druge strane, prima CPU kulere do 165mm visine, tako da tu ne bi trebalo da bude problema.

Cena and where did you get it?

Pretpostavljam M*k računari po pcb

Poslednja izmena:
Distributer je Kim**c, a nabavljeno preko A*oma.

Cijena prava sitnica, trebalo bi u MP kod nas da je između 8 i 9K, što je povoljnije nego što sam gledao u Hrvatskoj i Sloveniji gde je preko 100€ (verovatno zbog razlike u PDV-u).

Poslednja izmena:
Mnogo mi se svidja. Da nisam vec ove godine nabavljao kuciste, uf.

Jel ti nije tesko da pogledas da li moze lako da se skine ceo onaj deo za hardove tj. da li je zasrafljen ili zavaren dole i gore ?

Srednja varijanta - zanitovan je. Svaki stubić koji drži nosače diskova je zanitovan sa po dve nitne gore za nosač 5.25 i po dve nitne dole za dno kućišta.

Nitne su dosta male, tako da bi teorijski lako mogao da iz izbušiš i zameniš šrafovima sa maticama - čime bi ceo deo s hardovima posle bilo lako demontirati ako zatreba.

Jel ti nije tesko da pogledas da li moze lako da se skine ceo onaj deo za hardove tj. da li je zasrafljen ili zavaren dole i gore ?

Dosta dugo sam vagao i uporedjivao ovo kuciste i CM Silencio. Na kraju, zbog nekih tehnickih resenja koja meni vise odgovaraju opredelio sam se za Silencio.

Steta je sto nismo blize, pa da zajednicki ocenimo koji je tisi, jer kazes da je i tebi tisina prioritet. Svako ima drugaciji sluh, osetljivost, razlicit je i hardver u njima...

Ja imam samo 3 x 120 venta + onaj na grafi (90), svaki se vrti na manje obrtaja nego tvoji, pa opet ne bih mogao reci da je sistem bas toliko tih. Pristojno tih da, ali ne i vise od toga.

Mene je naprosto oduševilo to što više ne čujem diskove kako rade. Ko da su svi SSD-ovi :)

Čujem ventove, pogotovu uveče kad se sve utihne, nema šanse da ne čuješ 5x120mm, ali vrlo je pristojan sistem. Još nisam rešio problem sa fan kontrolerom - on radi, ali je došao pokidan kablić molex -> 2 pin (negde je prekinut crni kablić - ground), ali me sad imam nešto drugo da radim pa ću ga sutra zameniti). Javiću kad oborim usporim prednje 120-ce kako se sve čuje.

Reci mi, jel Silencio ima piano finiš? Na slikama deluje tako - imam bebca od 9 meseci koji obožava da lepi prstiće po sjajnim stvarima:) i to me i najviše odbilo od Silencia. Preventivno sam ispipao kompletnu prednju stranicu i otisci se jedva primećuju i samo pod jakim osvetljenjem.

To i mogućnost za ukupno 3*120 + 4*140 fan-ova, ako opet poželim da se bavim OC-ovanjem :)

Poslednja izmena:
Kod Silencia je piano/glossy finiš primenjen isključivo na frontalnom delu vrata. "Štok" istih (da upotrebim taj izraz) je matiran i tu se otisci veoma teško primećuju. Čak šta više, rekao bih da je taj segment (sudeći po tvojim slikama) vrlo slično izrađen.

Na Define-u nije piano finiš, više liči prednja strana podseća na brušeni metal, tako da nema refleksije i teže se primećuju otisci.

A okvir vrata jeste jako sličan.

gde si uzeo te AC ventiltore? Hteo sam da ih porucim, 3 ta bez rama (za kuciste) i 2 sa ramom na true da montiram, kako ti se cine ventilatori na CM-u? Jel se cuju?

Lepo kuciste, i meni se jako svidja, lepo si uklopuo boje fanova i kucista koje vec imalo crno bele fanove.

@Neo:

AC F12 Pro PWM (onaj za kućište) sam uzeo u Em**-ju, ~500 dinara. A obične F12 PWM (na H212+) imam odavno, ali ih nisam video u skorije vreme u radnjama. Svi fanovi su mi na <1300 rpm tako da ih ne čujem, sem ako nije u sred noći kad sve utihne i stanem jako blizu kompu.

@mirza82: tema i jeste bila crno/belo, sad jurim da nađem bele SATA kablove. Jedino mi plavi slotovi na ploči odudaraju, ali 870-cu i ploču ne menjam do Ivy Bridge-a, prevelik trošak a premali dobitak bi mi bio da sada prelazim na neku Z68/2500K kombinaciju.

+1 za review

Odlicno kuciste, meni se takodje mnogo dopada, steta samo za taj fan kontroler sto ti je crknut uleteo, jesi to sredio ili....?

Fan kontroler radi, ali je žičica na adapteru molex - 2pin koji napaja fan kontroler imala loš kontakt pri kraju, samo sam blankirao 5mm na kraju i zalemio, sve sad radi. Fan kontroler može da isporuči napajanje za 3 ventilatora u rasponu 5.5-11.5V, tako da sam stavio otpilike na pola i zadovoljan sam, ne čujem fanove, a diskovi su ispod 30C (jedino četiri godine stari WD6400AAKS tvrdoglavo trži 32C, al on je uvek bio furuna :)

adapterm.jpg

Juce sam postao srecni vlasnik Definew XL-a :happy:
Pre jedno godinu dana sam kukao ¨jos samo da se neko seti da ih uveze¨ i posle samo godinu dana .... :happy:

Montaza u nedelju, na zalost u kuciste ide stara makina Prescot 3.2 (kad se kupi neka 1155 ici ce ta u kuciste)
Jedina razlika u odnosu na R3 (sem velicine i jos 2 5.25 slota) je kavez za hardove u sredini koji je na srafove pa moze da se rotira i da se skine.

Kuciste jos uvek nije u cenovnicima maloprodaja.

Baci slike od montaže. A i XL je dosta veći od R3 plus ima mesta za veće fan-ove plus dolazi sa dve 140-ice i jednom 180-com.

Razmišljao sam i o njemu, ali mi je bio prevelik za moje potrebe.

Mali off topic:
Svaka cast za Marantza! ;)

Nabavio kuciste u petak i moram reci da sam prezadovoljan kvalitetom izrade!
Nemojte da ocekujete da uopste necujete ventilatore za to ipak treba pasivno hladjena masina.
Ja recimo imam 4 venta na 1k rpm i prilicno je masina tiha.

@bikolor

Hvala, nije baš nešto za ponos, samo je SR3001, ali me lepo služi već 4 godine, stvarno nemam zamerki na isti.

@tool.keenan

Rekoh ja da se čuje, al je vrlo pristojno, ne može da 5x120mm na 800 do 1200rpm da ne pravi neko strujanje vazduha.

Pogotovu kad mi fan speed pređe 50% na mom GTX460 HAWK posle višesatnog igranja, mogu da itekako čujem da radi, ali sada makar mogu da se igram bez slušalica i da mi ne smeta - rekao bih da onaj damping materijal ipak radi svoj posao.

S druge strane vibracije hard diskova su odlično ublažene, tako da stvarno ne čujem da mi HDD-ovi rade (a nema ni IDE lampice, tako da kao da ih i nema :) )

Poslednja izmena:
Ljudi gde ima da se kupi black perl r3 kod nas..ako moze neko da mi napise radnju i cenu?
Hvala

@mighty78

Jel bilo problema sa cable managmentom, tj da li su kablovi stali bez problema iza ploce?

Pa voleo bih da ima jedno 5mm mesta više iza ploče, ali stalo je sve bez problema.

Najproblematičnije je moje Seasonic S12II 620W napajanje koje nije modularno, a ima tonu kablova, tako da kad sam njega postavio posle je sve bilo pesma.

Ali trebalo mi je sigurno sat vremena da sve iskabliram kako sam hteo. Ko ima modularno napajanje, ne mora da brine.

To me interesuje jer imam slicno napajanje SS 520GB, a u planu je da se uzme ovo kuciste pa me je bunilo to sto je mali prostor iza ploce, no kako kazes uz malo truda se sve sredi, inace je kuciste extra.:)

Poslednja izmena:
Ovako je sve ispalo na kraju.

I da dodam, da mesec i po dana posle kupovine, nema prašine u kućištu i konačno mi je kuler na CPU čist :banana:

Jedino kad god se usisava soba, usisam i prašinu s prednjih filtera i to je to.

Prilozi

• FD-INSIDE.JPG
    FD-INSIDE.JPG
    505.9 KB · Pregleda: 376
Poslednja izmena:
A reci mi jel izvodljivo provući ATX konektor kao i PCI-E konektore kroz "predviđena" mesta, tj ove gumirane otvore? Vidim da ih ploča većim delom pokriva, pa me to interesuje. Nije da planiram da uzmem Define R3, ali Arc Mini je moje sledeće kućište a ono je svega 2cm manje (kraće) od Define-a.

Nazad
Vrh Dno