Šta je novo?

Fractal Design Arc

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Nedavno sam gledao ponudu kucista na nasem trzistu ne bih li nasao neku alternativu NZXT Hades-u u kojeg sam se zaljubio na prvi pogled, ali posto nam je ljubav polako splasnula zbog *****nog limita za visinu hladnjaka gde cak ni moj relativno nizak NH-U12F ne staje(155mm) i naisao sam na ovaj "biser".

Mislim, 2 komada 14cm venta napred(jedan bih morao da dokupim), 2 komada gore(opet bih morao jedan da dokupim) i jedan 14cm pozadi!!! A za razliku od NZXT Hades-a lici na kuciste, a ne na vasarski sator.
Kao slag na tortu, 3 potenciometra za 3 razlicita ventilatora, sto ce me mozda i navesti da svoje SUNON 38mm ventilatore zamenim Scythe Kaze Ultra 3000 RPM.

U sustini, ne znam koliko je vazno to sto ima 14cm pozadi, alo nijedno drugo kuciste ove velicine nema takvu opciju(izuzev HAF serije pocev od 922 koji je pak previsok za moje uslove). Sta vi mislite, koliko to ima uticaja?

U sustini razlika u hladjenju nije ni vazna, siguran sam da dva 14cm ventilatora mogu da uvlace vazduh jednako dobro kao i jedan 20cm na Hades-u pri verovatno malo vecoj buci, ali od kad imam ove Sunon sa 40DBA const zvukom buka kucista mi nije faktor.

Ima li neko ovo kuciste i moze li reci nesto o njemu? Sta vi mislite, da li ono vredi i da li mi je ipak bolje da kupim Hades ili neko drugo kuciste za slicne novce(Thermaltake V9 Black na primer). HAF mi nije opcija jer je previsoko, mislim da imam knap mesta da mi stane Antec 900, ali njega necu ni da razmatram zbog odsustva kasvetnog cable managementa.

Imam ja Arc Midi (pretpostavljam da na njega mislis).Kuciste je sjajno, elegantno izgleda i za moj pojam vrlo kvalitetno odradjeno.

Da, dolaze 3 x 14cm venta koji su mnoooogo slabi. Ja im vec duze trazim zamjenu kao recimo ovo. Ne znam kakvi su ovi ventovi koje pominjes, ali stock kuleri nisu ni za sta (veoma slab protok cak i na max obrtajima). Imam Scytche kontroler i nema sta nisam probao...

Sto se opcija za ventove tice, imas varijantu za 14cm sa boka i :

1. 2 x 14cm gore ili
2. 1x18cm + 1x14cm gore
3. pozadi 14 cm.

Ako nemas vodeno, ispred napajanja mozes postaviti jos jedan 14cm vent :):)

Dakle, mozes da se igras bukvalno kako hoces. Sa prednje strane se ventovi ne sarafe vec umaju plasticna lezista sa unutrasnje strane maske i ti ventovi moraju biti cetvrtasti zbog lezista kao i *uslovno vent ispred napajanja. Sve ostale sarafis i oni mogu biti bilo kog oblika.

Filteri odlicno obavljaju svoju "duznost", ja sam juce otvorio kuciste posle 3 mjeseca koriscenja i bilo je neke sitne sitne prasine po diskovima, nista vise.

Eto toliko o ventovima, ako te jos nesto zanima pitaj.

delim mishljenje sa uroshom, kucishte je stvarno super, ali ventovi su....buchni i slabo duvaju....ostalo mislim da jedino corsair carbide 500r moze da mu parira.

ja sam uzeo josh 3x14 istih tih ventova +2x12 i ono, shta da ti kazem, kad moj stari antec 900 pravi veci protok, a manje buke na low obrtajima.

Poslednja izmena:
Za moje culo sluha ventovi su ultra tihi :) ... Jos ih drzim na kontroleru na ~850 rpm. Ali, dzaba im sva tisina kad nemaju ni malo potiska...

Da zaboravih da napomenem,

@sole

Taj "kontroler" koji ide uz kuciste je jedan obicni potenciometar nakacen na metalni lim nalik onom koji pokriva PCI slotove. Sa unutrasnje strane su cini mi se 3x3pin konektora za 3 venta, tako da ce ta neka 3 nakacena venta raditi jednakom brzinom...

Damn, za vise od 7000 dinara sam ocekivao bolje.
Jel vredi nesto onaj Akasa 14cm vent ili su jedini kasvetni 14cm fanovi kod nas NF-P14 i onaj Air Penetrator?

Hm, za 7k din ja sam siguran da sam uzeo skoro pa sjajno kuciste u toj klasi :) Moze i ovako da se gleda na to....Prilikom kupovine sam gledao neka izvikana imena po radnjama koja nisu ni do koljena ovom arc-u....

Akasa 14cm bi po papirima trebala da daje za oko 10% veci air flow od fabrickih arc kulera...

Za 7k, da ih imam i da mi treba kuciste Fractal Arc bi bio moj izbor, od ovoga sto se kod nas nudi. Bez obzira na ventove koji dolaze uz njega. Dosta je pozitivnih utisaka ostavljeno na netu za njihovu liniju kucista, kad se posmatraju cena/performanse. Nisu bezgresna i mislim da je zadnji pozitivni review bio na Anandtech-u koji sam procitao...

Sole, nemoj se bakcati sa tim glasnim i bucnim Sunon-ima, imao sam prilike da ih cujem, ostetices sluh covece... A ni sa Ultra Kaze. Kontam da ces ti to na potenciometar, ali buka zamara i stvarno zna jako stetno da utice na zdravlje. Trazi Slipstream-ove od 120mm na nizim obrtajima, moja visestruka i konstantna preporuka za 120mm i primenu u kucistu. Da ne kazem bas tako, ali otprilike se kunem u njih...

@ Uros
Medju 140mm ti TR rasturaju. Imam dva komada, ventovi su najblize savresntvu sto sam imao prilike imati medju svim ventovima. Steta sto je RPM range ogranicen i nema nekih sa vecim RPM-om za druge potrebe, ovi od 900 su za kuciste idealni. Najtoplija preporuka, ako ih uspes naci.

ja se isto lozim,na ovo kuciste ali ono sto me nervira.uzasno,je cinjenica da na boku ima velikuu rupu za ventove a nema dust filter...

Gde mogu kupiti gore navedene 14-ice ventove, mnogo ih malo ima na trzistu trenutno? Nalazim samo Akasu...

Za 7k, da ih imam i da mi treba kuciste Fractal Arc bi bio moj izbor, od ovoga sto se kod nas nudi. Bez obzira na ventove koji dolaze uz njega. Dosta je pozitivnih utisaka ostavljeno na netu za njihovu liniju kucista, kad se posmatraju cena/performanse. Nisu bezgresna i mislim da je zadnji pozitivni review bio na Anandtech-u koji sam procitao...

Sole, nemoj se bakcati sa tim glasnim i bucnim Sunon-ima, imao sam prilike da ih cujem, ostetices sluh covece... A ni sa Ultra Kaze. Kontam da ces ti to na potenciometar, ali buka zamara i stvarno zna jako stetno da utice na zdravlje. Trazi Slipstream-ove od 120mm na nizim obrtajima, moja visestruka i konstantna preporuka za 120mm i primenu u kucistu. Da ne kazem bas tako, ali otprilike se kunem u njih...

@ Uros
Medju 140mm ti TR rasturaju. Imam dva komada, ventovi su najblize savresntvu sto sam imao prilike imati medju svim ventovima. Steta sto je RPM range ogranicen i nema nekih sa vecim RPM-om za druge potrebe, ovi od 900 su za kuciste idealni. Najtoplija preporuka, ako ih uspes naci.

Ma vec sam ja ubacio Sunon-e i to ne preko potenciometra vec direkt na struju tako da imam samo prekidac za on/off. ***, moj cale kaze da nije zdravo za njih da rade na potenciometru i nije hteo da mi napravi to, a ja sam nisam strucan, nego nasao sam fazon. Sad sve radim na laptopu, a samo gaming na PC-u.

Mada, nisu toliko glasni kao sto pricate, covek se habitulira na zvuk. Ja sam celo detinjstvo proveo pored pijace i pruge, tako da sam legao u krevet uz zvuke voza koji trubi jer prelazi preko prelaza, a budio se uz zvuke 2 ciganke koje se prepiru koja je kojoj uzela mesto.

Sto se tice kupovine novih ventilatora, pa iskreno ne znam sta da kazem. Mislim tvoje misljenje fr0wn3r je cenjeno, ali gde god na netu citam pljuju SlipStream i kazu da su S-Flex bolji, a posto S-Flex kod nas nema, sve se svodi na Scythe SlipStream vs CM BladeMaster, pa mi vi kazite sta mislite na tu temu, kako bih znao za sta da skupljam novac posto kupim neko novo kuciste.

Na kraju, koje ventilatore predlazete za ovo kuciste, a da mogu da se uzmu kod nas? Air Penetrator, P14 ili nesto trece?

Poslednja izmena:
SFLEX ti je vise za CPU kulere, Slipstream vise kao case vent.Gentle Typhoon takodje odlican vent ali mislim da ga nikad nije bilo kod nas u prodaji.

@ Uros

Na sajtu koji sam naveo ih ima :) ALI, ja bih uzeo 4 sto bi me sa postarinom i carinom izaslo vjerujem i preko pola cijene citavog kucista :) To mi je problem. Razmisljao sam i o BitFenix 140mm ali kad su mi poslali koliko bi me izaslo samo sa postarinom, zaboljela me glava :)

ja se isto lozim,na ovo kuciste ali ono sto me nervira.uzasno,je cinjenica da na boku ima velikuu rupu za ventove a nema dust filter...

To bi pretpostavljam bio problem da kuciste stoji na otvorenom, meni stoji u stolu u prostoru predvidjenom za kuciste i nema prasine ....

Gde mogu kupiti gore navedene 14-ice ventove, mnogo ih malo ima na trzistu trenutno? Nalazim samo Akasu...

Ako mislis na ove TR,jedino da narucujes napolju ...

Ma prvenstveno sam zeleo CoolerMaster R4 Series 140cm LED Blue ali ih nigde ne mogu naci kod nas, dalje sam trazio bilo koje LED od 140mm a sada trazim bilo koje 140mm a da valjaju cemu :)

E da valjaju cemu, tesko da ces naci.

Ja sad cekam da iskoci neka "tetka, stric, brat" iz inostranstva i da mi donese par TR-ova :)

Evo da se javim i ja kao zadovoljan vlasnik Arc-a. Dobro sam se informisao i čitao recenzije dok nisam na kraju zaključio da za te pare kod nas nema bolje. Kućište ima par mana, ali mislim da nisu velike, i da generalno ima mnogo više dobrih rešenja. Lično nemam nijednu dodatnu zamerku ili primedbu (ili generalno zapažanje) koje bih mogao da podelim pored onih koje su već obrađene u recenzijama po stranim sajtovima. Working as advertised.

U fazi sam kupovine kucista i imam ponudu za Arc Midi..e sad moja dilema je ta sto sam imao prilike da vidim HAF kucista i u tom cenovnog rangu je 912+..Kuciste je preterano dobro,jako kvalitetno mada je takodje i Fractal..

Sta biste mi Vi savetovali da pre uzmem?Kolika je zapravo razlika u air flow-u izmedju ta dva kucista?

Kao sto kaze Demios, razlika je ogromna, ventilatori su mu shit, ali kada bi uzeo neke pristojne ventilatore to bi premasilo cenu HAF-a.
To je neko moj vidjenje, ali ja HAF ne mogu da uzmem zbog dimenzija stola.

Poslednja izmena:
Kod mene je presudio Arc zbog za moj ukus lepšeg izgleda/dizajna (i spoljašnjeg i unutrašnjeg, vidi se da se dosta pažnje obratilo na male detalje), malo bolje urađenog cable managementa (mada većina kućišta u toj klasi imaju dobra rešenja po tom pitanju, Arc ima prednost zbog većeg prostora između motherboard tray-a i panela), i USB3 porta napred (koji se povezuje interno na ploču). To su meni bile glavne prednosti u odnosu na HAF 912+ koji mi je isto bio u najužem izboru.

Ja sam pazario arc midi pre nekih mesec dana, i polako se upustio u modovanje. Hteo sam kućište jednostavnog dizajna, svedenih boja, sa mestom za neki side window i još neke dodatne radnje. Za 70€ mislim da nema pogodnijeg kućišta za prethodno navedeno. Nije mi bitno koliko ventilatori potiskuju vazduha, koliko mi je bitno da sve to bude lepo skockano. Svako juri ono sto mu odgovara, mene arc odusevljava i kvalitetom i funkcionalnošću. A pre njega sam imao i imam još uvek cm stacker830...

pa naravno da su tihi na 850rpm, ali je stvar shto tek na max rpm (1000-1100) se primeti mali povetarac, a bogami se lepo chuju tada, pogotovo shto ih ja imam 6 komada :D
dosta ljudi mi je bilo gajbi i svi su rekli da je tishi bio antec 900 na low rpm...koji se btw trenutno moduje :)
loshoj promaji doprinose i prepreke u vidu tih sundjera/dust filtera, pa ce to uskoro da se skida, kad nadjem vremena i zivaca :D

@ Soleoslav

Istina, cena skace sa tim dodatnim ventovima... Ne znam sta bih dalje rekao. Ja nekako i dalje mislim da je za 70 eura Arc dobar pazar. Ali sam i subjektivan, jer mi se mnogo djasvi. :D

I da, ima dosta tih popljuva po SlipStream-ovima, ne znam u cemu je stos, secam se samo da sam onomad kada sam ih ja trazio stekao utisak da dosta njih brzo zvekne tacnije da su losi primerci u startu. Kad sam dobio moje iz Slovenije sva 4 su bila odlicna... Valjda sreca pa otud i taj deo u ukupnom dobrom utisku.

No, nema ni veze. Pogledaj nase oglase, ima (bar je bilo) i tu nesto da se nadje sto se tice kucista. Jedino da ti odgovara, vizuelno i po dimenzijama.

Za AP-14 i NF-P14 ne znam kakvi su, a ne znam ni za Aerocool Shark 140mm, jer ih nisam imao. Ali sam za Shark naleteo na pozitivne utiske i preporuke za vent za radijatore, a ako radi na radijatoru kao sto ovi sa XS-a kazu ima da gura i kroz rupu na kucistu (pritom imajte na umu da watercooler-i mahom gledaju da vent radi dovoljno tiho, a da duva dobro). Opet ostaje problem nabavke. Ako ih nema kod nas, onda ostaje QuietPC.com... Onih ih imaju na stock-u skoro neprestano shipping nije skup, ali opet to izadje dosta... Tako da, to su opcije koje vidim i za koje znam... Nisu bas neke. :d

Koliko je pouzdan QuietPC.com, iskren da budem nikad nisam ni cuo za sajt? Kakva su dosadasnja iskustva?

2 x 140mm Aerocool Shark 140mm sa postarinom ispada 26e sto je podnosljivo...

EDIT: Narucio bih ovih dana 2 komada, ako je neko iz Nisa i zeli da naruci nesto, neka se javi na PM da podelimo troskove transporta...

Poslednja izmena:
Trebalo bi da je quietpc ok. Meni ne odgovaraju jer nemaju neke ventove...

@Sole

Sve zavisi kako gledas na cijenu. Ja sam siguran da su aftermarket kuleri tipa TR ili BitFenix bolji od fabrickih na tom HAF-u....i to dosta.

Na kraju dok sam se prelamao da li da kupim ovo kuciste ili ne uzeo sam 3DS :)
Morace CodgenBriza da vrsi posao i dalje.

Nisam mogao da odolim, od kad sam na exqrziji probao i zamalo kupio balavim za njim. Znaci bukvalno sam igrao onaj izlozeni 3DS dok me radnici nisu fizicki izvukli iz radnje. Onda sam otisao u Apple Store gde mi se isto desilo :)

Danas su mi stigli kuleri. 2x AeroCool Shark 140mm Blue LED. Tacno nedelju dana od kupovine.

Preporuka za http://www.quietpc.com/

Sutra ih montiram pa cu izneti utiske.

Opa fino...Znaci da ih i ja ocekujem u sledeca 2 dana ...

Daj par slika dok ih nisi montirao...: )

Vrh Dno