Šta je novo?

FoxIt reader 5

Zvezdaš™

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
330
Danas je na sajtu softpedije objavljena nova peta verzija FoxIt readera.
Kao i uvek i ova verzija nije pošteđena gomile reklama. U EXE verzije tu je "standardni" ASK toolbar a u MSI verziji to je gomila banera u instaleru.

Na zvaničnom sajtu ćete pronaći samo EXE verziju ali ne i MSI koji ne sadrži ASK toolbar.
Prethodna, verzija 4 je sadržala samo osnovni FoxIt reader i pluginove za integraciju u brauzere koji se integrisao u vaš brauzer a da vas prethodno nije ni pitao da li to želite. I ovde je (pretpostavljam) isti slučaj.

Verzija 5 je za 50% teža od verzije 4 a samo osnovni "FoxIt reader.exe" ima 20 MB.
Da dodam da ima još gomilu kojekakvih pluginova i ko zna sve čega.

Ovaj FoxIt reader je definitivno postao teško đ.ubre...
Pređite na neki lakši poput sumatre.

Ili ostanite na starom foxit-u :p

Rendering fontova u Sumatri je sav nešto mrljav a ne postoje nikakva podešavanja po tom pitanju.

Danas je na sajtu softpedije objavljena nova peta verzija FoxIt readera.
Kao i uvek i ova verzija nije pošteđena gomile reklama. U EXE verzije tu je "standardni" ASK toolbar a u MSI verziji to je gomila banera u instaleru.

Na zvaničnom sajtu ćete pronaći samo EXE verziju ali ne i MSI koji ne sadrži ASK toolbar.
Prethodna, verzija 4 je sadržala samo osnovni FoxIt reader i pluginove za integraciju u brauzere koji se integrisao u vaš brauzer a da vas prethodno nije ni pitao da li to želite. I ovde je (pretpostavljam) isti slučaj.

Verzija 5 je za 50% teža od verzije 4 a samo osnovni "FoxIt reader.exe" ima 20 MB.
Da dodam da ima još gomilu kojekakvih pluginova i ko zna sve čega.

Ovaj FoxIt reader je definitivno postao teško đ.ubre...
Pređite na neki lakši poput sumatre.

Jesi li ti uopšte probao novu verziju?

Skinuo sam .exe od 11 i kusur megabajta. Nikakav ask toolbar nisam video.

Reklama u programu je i dalje samo jedna i to za njihov proizvod Phantom i ovog puta je manje vidljiva nego ranije.

Interfejs mi se ne sviđa, imaju boje da se biraju ali izgleda nekako bezveze. Može da se prebaci u mod gde izgleda kao ribbon.

Naravno u poređenju sa Adobe Readerom je jedno milion puta bolji i brži.

Ne videh nikakvo đubre za sada. Sasvim dobar program ako mene pitaš.

^^
Foxit Reader 5 will install a toolbar called Foxit Creator Toolbar with no option to disable the feature during installation. You need to go to the control panel and uninstall the Creator Toolbar there to get rid of it. The new release takes up more than twice the amount of space than version 4 of the reader.

You actually have to select decline during installation after you have unselected the toolbar to not install it. If you unselect and click on Accept it will be installed nevertheless.

Meni je Foxit Reader skroz korektan program(mnogo je bolji od glomaznog Adobe Reader-a).

Ja sam skinuo sa filehippo.com i nit je ponudio nit je instalirao ask... A jes da malo bzvz izgleda novi ''skin''...

Našao sam ja ask u samom programu. Nalazi se u Find sekciji koja je vidljiva samo kada se koristi ribbon. Po defaultu je sakriven (u opcijama se može uključiti prikaz). Naravno pošto je u pitanju običan search toolbar a ne špijunska aplikacija meni uopšte ne smeta. Lepo od njih što su sakrili po defaultu, mada ne kapiram poentu jer je svrha istog da reklamira ask.com a ne vidim kako će to funkcionisati ako se ne vidi...

Kako god bilo, Nero i ostala ekipa pravih bloat programa je iznedrila čitavu legiju pametnjakovića koji sada analiziraju svaki besplatni program u potrazi za adware i spy komponentama. Naravno ti isti likovi nemaju blagu predstavu da ljudi koji razvijaju softver moraju od nečeg da žive, da Open Source i sistem donacija nije dobra opcija za svakoga.

Foxit jeste porastao u megabajtima, ima bangav "moderni" interfejs ali takođe ima poprilično više opcija nego njegov prethodnik. I dalje je u pitanju program koji se podiže brzo, koji bez problema radi i sa po deset i više otvorenih tabova u kojima se šire stripovi u pdf formatu sastavljeni od .jpg slika visoke rezolucije. Najveći konkurent i standard za većinu kada je pregled pdf fajlova u pitanju, Adobe Reader i pored svih bla bla bla priča od strane Adobe-a kako je brži, lakši, štatijaznam nego ikada nije u stanju da otvori jedan strip od 50 i više strana u pdf formatu a da se ne vuče kao puž i uguši i ostatak sistema. Obavezne aplikacije poput Adobe reader speedstarup mambo jambo i adobe updater da ne spominjem.

Ne smeta vam MS Office kada se opruži na hardu i zauzme gigabajta koliko želi, ne smeta vam Photoshop i ostatak CS ekipe koja guta gigabajte memorije a opet se diže pola minuta, ne smetaju vam našminkani ******ski programi za Windows poput raznih optimizera, tweakera i ostalih čuda koja više kvare nego što popravljaju a pritom svaki išće po 50-100 evra ali vam zato smetaju besplatne alternative za podrazumevane ultra trome aplikacije poput Adobe Readera samo zato što su ubacili po koju reklamu da imaju od čega da žive. Mislim stvarno ljudi, šta vi zapravo hoćete. Ko želi programe bez reklama a da su džabe neka pređe na Linuks (koji svakodnevno koristim za sve osim igrica).

He, ja još furam "FoxitReader_212023" od 2 i kusur MB :p

Meni je ponudio Ask Toolbar. Malo mi se novi interfejs ne dopada, ali sam uopšteno prezadovoljan.

Našao sam ja ask u samom programu. Nalazi se u Find sekciji koja je vidljiva samo kada se koristi ribbon. Po defaultu je sakriven (u opcijama se može uključiti prikaz). Naravno pošto je u pitanju običan search toolbar a ne špijunska aplikacija meni uopšte ne smeta. Lepo od njih što su sakrili po defaultu, mada ne kapiram poentu jer je svrha istog da reklamira ask.com a ne vidim kako će to funkcionisati ako se ne vidi...

Kako god bilo, Nero i ostala ekipa pravih bloat programa je iznedrila čitavu legiju pametnjakovića koji sada analiziraju svaki besplatni program u potrazi za adware i spy komponentama. Naravno ti isti likovi nemaju blagu predstavu da ljudi koji razvijaju softver moraju od nečeg da žive, da Open Source i sistem donacija nije dobra opcija za svakoga.

Foxit jeste porastao u megabajtima, ima bangav "moderni" interfejs ali takođe ima poprilično više opcija nego njegov prethodnik. I dalje je u pitanju program koji se podiže brzo, koji bez problema radi i sa po deset i više otvorenih tabova u kojima se šire stripovi u pdf formatu sastavljeni od .jpg slika visoke rezolucije. Najveći konkurent i standard za većinu kada je pregled pdf fajlova u pitanju, Adobe Reader i pored svih bla bla bla priča od strane Adobe-a kako je brži, lakši, štatijaznam nego ikada nije u stanju da otvori jedan strip od 50 i više strana u pdf formatu a da se ne vuče kao puž i uguši i ostatak sistema. Obavezne aplikacije poput Adobe reader speedstarup mambo jambo i adobe updater da ne spominjem.

Ne smeta vam MS Office kada se opruži na hardu i zauzme gigabajta koliko želi, ne smeta vam Photoshop i ostatak CS ekipe koja guta gigabajte memorije a opet se diže pola minuta, ne smetaju vam našminkani ******ski programi za Windows poput raznih optimizera, tweakera i ostalih čuda koja više kvare nego što popravljaju a pritom svaki išće po 50-100 evra ali vam zato smetaju besplatne alternative za podrazumevane ultra trome aplikacije poput Adobe Readera samo zato što su ubacili po koju reklamu da imaju od čega da žive. Mislim stvarno ljudi, šta vi zapravo hoćete. Ko želi programe bez reklama a da su džabe neka pređe na Linuks (koji svakodnevno koristim za sve osim igrica).
Alal vera!

Ja sam direktno iz Foxita samo updejtov-ao prethodnu 4.xx verziju i nije me pitao za taj ASK. Izgled mi je malo cudan u pocetku ali sam se privikao. Sto neko rece- to je sad moderno i nekom ce se svideti, nekome ne. Meni se svidja sto sad mogu da iskljucim onu reklamu desno gore. U v.4.xx nisam mogao.

Jesi li ti uopšte probao novu verziju?

Skinuo sam .exe od 11 i kusur megabajta. Nikakav ask toolbar nisam video.

Reklama u programu je i dalje samo jedna i to za njihov proizvod Phantom i ovog puta je manje vidljiva nego ranije.

Interfejs mi se ne sviđa, imaju boje da se biraju ali izgleda nekako bezveze. Može da se prebaci u mod gde izgleda kao ribbon.

Naravno u poređenju sa Adobe Readerom je jedno milion puta bolji i brži.

Ne videh nikakvo đubre za sada. Sasvim dobar program ako mene pitaš.

Kako bi bilo da malo spustiš loptu. Ovde nije priča da li je bolje Adobe čedo (definitivno nije i tu svi tvoji argumenti stoje) već da osobe iz Foxit Corporation od jednog izuzetnog programa koji je u verziji 1.3 1130 težio svega 1.1 MB dođoše do programa koji u verziji 5.1.4.0104 teži 13.85 MB a da mu je namena dakle pregled PDF ostala ista

Drugo tu je gomima besplatnih alternativa http://alternativeto.net/software/foxit-reader/ a recimo Cool PDF Reader V3.02 teži svega 809 kB iako naravno ima mana kao što je nepopotojanje unicode podrške

Poslednja izmena:
Kritika,
Repliciras coveku posle godinu dana ?

Btw, i ja koristim ovaj foxit, dosta bolji od adobeovog ceda...

Mene sad nervira sto sad pokrecem PDFove u fullscreenu - bio je wizzard pri prvom paljenju, ne znam ni sam zasto sam to ukljucio i sad nigde ne nalazim opciju da to iskljucim.... Jel zna neko?

Mene sad nervira sto sad pokrecem PDFove u fullscreenu - bio je wizzard pri prvom paljenju, ne znam ni sam zasto sam to ukljucio i sad nigde ne nalazim opciju da to iskljucim.... Jel zna neko?

Tools -> Preferences -> Documents -> "Full Screen Mode" promjeniti u "None"

Da delimično citiram samog sebe

u verziji 1.3 1130 težio svega 1.1 MB preko programa koji u verziji 5.1.4.0104 teži 13.85 MB do 5.3.1.606 od čak 17.5MB
a namena dakle pregled PDF ostala ista

Kako da namestim da pdf dokument koji sam otvarao i skrolovao na neku od stranica ne ostane memorisan nego se otvori uvek od strane 1? 5.4.5.0114 ver. imam.

Mali off - probajte Nitro reader 3. Bolji i korisniji

Poslednja izmena:
Po čemu je bolji? Imam nitro pro koji se vuče koliko je spor

Sumatra je okej. Nisam odusevljen interfejsom ali radi jako brzo.

NitroPDF je smece, koristio sam ga jedno vreme i nikada vise.

Stari Foxit je bio najbolji, ovaj novi je bloatware.

zato sam ja jos uvek na foxit 3.1. treba mi samo da citam pdf i nista vise

Kao što reče CountMike, G@W portabilnost, veličina a pogotovu brzina kad su veliki fajlovi u pitanju je neverovatna. Šteta što nema malo veću mogućnost direktnog podešavanja prikaza i slično.

Inače zna li neko kako najbolje testirati prikaz pdf fajla na različitim pdf čitačima. Npar kad odaberem 100 tj standardnu veličinu čini m ise da je na starom foxitu najboolji prikaz ali kad se veličina promeni onda je oštrina i slično obično na strani sumatre itd.
Zna li neko najrelevantniji način da se istestira ko ima njabolji njalepši najčitljiviji prikaz

Najviše razlike vidim između skeniranog i "pravog" texta koji može da se edituje. Za testiranje probaj sam da napraviš bar jednu stranicu upotrebljavajući TT fontove i recimo Corelove. Takođe razliku može da napravi kada se napravi nešto na nekom drugom programau pa onde pravi PDF preko "print to PDF" opcije, Onda ga možda sejvuje u PCM ili PCL formatu nekog štampača a oni ne skaliraju baš najbolje. To je meni neko vreme smetalo dok sam upotrebljavao tu "print to pdf "opciju. Napravim sve lepo u nekom text editoru a drugi put kada ga otvorim i uvećam a ono ko razliveno mastilo. Posle sam uhvatio da je zadržalo formatiranje mog laserskog štampača koji sve prevodi u PCL5.

To je ok ali ako se uzme knjiga u PDF formatu (da se dušebrižnici nejave legalna pod cc ili javni domen) čini mi se da foxit 3, foxit 5, PDF-XChange Viewer, sumatra, nitro nemaju isti prikaz na identičnom fajlu i sa identičnim uvećanjem.

Dakle standardna veličina 100% čini mi se da je Foxit 3 bolji od svih ostalih pa čak i od svoje novije verzije. Kad se fajl smanji a pre svega poveća čini mi se da neki drugi pdf čitači daju bolji prikaz.

Upoređivanje sam vršio tako što napravim snimak sa identičnog teksta otvorenog različitim čitačima. E sad kako je to dosta subjektivno i odokativno interesuje me postoji bilo koji drugi način objektivnijeg merenja bilo softverski bilo hardverski (ako uzmemo eventualnu mogućnost analogije sa bojom odnosno svetlinom na ekranu).

Možda je ovo nekom nebitno ali kad se otvori delo od preko 1000 ili čak 5000 strana da li će tekst biti perfektan ili ne mnogo utiče na zamor odnosno ergonomiju uopšte

Poslednja izmena:
Vrh Dno