Šta je novo?

Fotografije - 2017

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ATI`
Cesto fotkas motive prirode, ja gotovo nikad. Primetio sam da treba malo da se sara hehe, jos ako ima volje za tim onda super 🙂 Malo se otupi od istih motiva, pocna svasta da nam bude zanimljivo a realno nije... To sam narocito primetio kod autora koji se iskljucivo bave ulicnom fotografijom, a koja je po mom misljenju najteza fotografska disciplina... Jako cesto moze da se vidi gomila fotki bez smisla, nema snage u naraciji, a po tom pitanju ne sme da se omane i ako nema snage u kadru to je onda obican snap... Taj tip motiva odlicno svetlo i odlicna obrada ne moze da ucini impresivnom fotkom kao recimo fotografiju pejzaza i urbanog pejzaza 😛
Jedan licni primer impresivne fotografije koja je u stvari samo razglednica, a impresvina je pre svega zbog odlicnog svetla i svrsishodne obrade 🙂 Tako nesto ne moze da prodje kod ulicne fotografija ako nema jake naracija, zanimljivog momenta, sto je u staviri isto.

Beautiful light in Budapest... by Nenad Ristic, on Flickr

Ja sam u tu svrhu a pre svega zato sto me zanima makro, nabavio 100mm makro, malo da dopunim iskustvo koje se skuplja kroz fotkanje pre svega urabanih pejzaza/portreta, i da samim tim prosirim kreativne vidik... 35 i 85 dvojac iz istog razloga dopunjen je sa 16-35 i 100-400... Ima tu pored najcescih motiva i detalja iz urbanog okruzenja, cesto i apstraktnog pristupa obradi odredjenih detalja najcesce iz urbanog okruzenja... Sve to tako sarenoliko veoma pozitivno utice na kreativno razmisljanje, tako da mogu svakome da preporucim neki slican pristup u skladu sa interesovanjem 🙂

@Sale83
Ova prva odlicna 🙂 Za moj ukus, znaci onako skroz subjektivno 😛 fali malo kolor dinamike u prvom planu, nekako je ova zelena progutala i delove betona koji bi trebali makar malo da povuku na neku drugu stranu, a banderu zalepljenu uz levu ivicu kadra trebao si da kloniras, ali sustinski fotka ima za oko jako lepu kompoziciju kadara i vecernju atmosferu zalazeceg sunca sto je i najbitnije 🙂

@mikiPSY
Meni se ovo dopada, ovaj jednostavan minimalisticki pristup... Sa ove dve fotke uspeo si kroz minimalisticki pristup da doneses i zanimljivu atmosferu sto kolegi @Sale83 nije uspelo sa ovom drugom fotografijom.

I nesto od mene uz malu opservaciju kako je teko put od ideje do realizacije 🙂
Jedna portretno/pejzazna idealno eksponiran fotka sa dobrim difuznim svetlom po oblacnom letnjem danu. Sunce zaklonjeno oblacima nalazi se iza kamere pod uglom od 45 stepeni. Ovo je jedna od retkih sa idealnim odnosom svetla i kompozicije kadra, hocu da kazem da se retko desava da imam ovako idelno svetlo u kadru koji sam zamislio, gotovo nikad u celoj sirini/dubini kadra kao ovde, tako da je obrada ne veca od 5% (sto kolega BIG volio da vidi) i svodi se na korekciju detalja, nije imalo potrebe za vise jer je sve u skladu sa oni sto sam zeleo da postignem a sto je opisano u nazivu fotografije "Melanholija u plavoj lagunio"...

Melancholy in the blue lagoon... by Nenad Ristic, on Flickr

Poslednja izmena:
@*******i, Jedino sto sam u tom trenutku mogao da uhvatim je atmosfera, jer oko mene nije bilo nicega, ni ljudi, ni zivotinja, bas nicega. Samo ja i aparat, a na drugoj strani sunce koje je krenulo na pocinak i malo oblaka. Neko drvo na sred livade koje je ruzno do 00 :d ali daj sta das, zalazak ne moze da ceka. Ispucao sam oko 30 fotki, uglavnom zumirano u pravcu sunca i sa ciljem da zahvatim vrh drveta, da bude nesto u kadru pored lepog zalaska. Trudio sam se u obradi da ne bude sterilno, nagradio sam fotke sa malo vise saturacije nego sto to inace radim, ali sve u svrhu da fotka ne bude dosadna. Maksimalno se trudim da prevazidjem sve tehnicke poteskoce koje imam sa ovim aparatom, pre svega katastrofalno losim AF u uslovima slabijeg osvetljenja, a infinite fokus nije nastelovan, masi, tako da se fino oznojim kad sam uslovljen da fotkam nesto sto nece da ceka mene da se namestim, da podesim aparat i sl. Ali sve to daje izazov, meni koji sam cak ispod amatera, takozvani "Poluamater" kako mi i glasi nick na flickr-u. 🙂
Tebi svaka cast na fotkama koje radis, pogotovo sto ne koristis nista od rasvete, sve necural sto bi se reklo 🙂

Bice ovo godina lepih fotografija, zivi bili pa videli, ali imama takav neki osecaj, da svi na ovom forumu laganim koracima napredujemo, fotografski.

Hvala ti na lepim recima, ti si car 😉

@*******i

Ne doživljavamo svi isto fotografije. Meni su npr. portreti svi isti i nezanimljivi jedino po čemu mogu da ih razlikujem je neki tehnički kvalitet fotografije. Sa druge strane fotografije na kojima su ljudi u prirodi i koji nisu glavni motiv iste su mi vrh. 🙂

@mikiPSY
Samo napred kolega, dovoljni je da se razmislja o tome sta se radi i rezultati nece izostati, svaki put tako i nema brige 🙂 Oprema je nesto sto mene sustinski ne zanima, ali ti bi stvarno trebao da zamenis to sa cim fotkas, to i sam znas 😛

@ATI`
Naravno kolega, ne bi bilo dobro da svi isto dozivljavamo 😛
Ja volim portrete kao sto je recimo ova poslednja postavljena, gde sem modela i ambijent ima svoje mesto kroz adekvatnu kompoziciju kadra... Portreti gde je samo model bitan ni meni nisu interesantni objasnicu i zasto, iz istog razloga verovatno je i tebi to sve isto... Prica o nekoj emociji, ekspresiji i ne znam cemu prilicno je suplja prica i najcesce se svodi na losu glumu modela, tako nesto postoji samo sa decom (primer mojih fotki dece, fotograf amater a sve te fotografije su odlicne pre svega zbog iskrene ekspresije modela) i kod portreta koji su nastali zaista spontano u nekim autenticnim okolnostima... Svakako da ima autora koji sa profesionalnim modelima prave odlicne fotke koje na pravi nacin oslikavaju emociju i karakter onako kako je to fotograf zamislio, i to nije tesko prepoznati, kao sto je vise nego lako prepoznati losu kopiju takvih radova, a posto je tako ja ne zelim da izmisljam vrucu vodu, zato sto znam da nemam profi modele na raspolaganju a sto je najbitnije ni iskustvo potrebno za kreiranje portreta kao sto to radi portretni genije Sean Archer. Ako nekada dostignem taj nivo da sa potpunim razumevanje mogu da sagledam balans likovno estetskih elementa zbog kojih su recimo njegove fotografije tako upecatljive, verovatno cu poceti i sam da pravim nesto autenticno na neki svoj nacin, a do tada radim na tome i drzim se kombinacije koju znam da mogu da donesem na zadvoljavajuci nacin 🙂

Do sada si verovatno primeti da na mojim fotografijama najcesce nema ljudi a motivi su urbani, to je zato sto gledam da ih zbegnem kako znam i umem... Jednostavno meni smetaju i najcesce se ne nalaze tamo gde bi trebalo u kompoziciji kadra, a samim tim smetaju u donosenju glavnog motiva neke turisticke lokacije. Gomila turista ne moze da ima adekvatna kontekst sa recimo nekom gradjevinom iz 18 veka koja je glavni motiv. Ovo je nesto sto mi najcesce zameraju u ovim forumskim prepiskama, a sustinski sve moze ako postoji adekvatan kontekst, kao sto recimo na tvojim fotografijama pejzaza mogu da se vide planinari...

https://www.flickr.com/photos/konatarigor/32063145045/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/konatarigor/23628048783/in/dateposted/

... odlicne fotke i vise nego jasan kontekst u kome sa nalaze ljudi.

Sve ovo sto sam napisao u predhodnoj poruci smatram da je vazno za svakog od nas da nam se ne bi desavalo, a svima se desava, da pocna svasta da nam bude zanimljivo a realno nije. Kao recimo ova tvoja prva fotka na kojoj nisi uspeo da predstavis snagu vode i ako si je realno dozive, a nis jer verovatno nije bilo prostora za kreiranje kadra, i tu bi trebalo da se produzi dalje ako je vec tako. Isto bi bilo da neko hoce satelitskim snimkom da docara snagu Nijagarinih vodopada 😛

Poslednja izmena:
210393913

Послато са Lenovo K50a40 уз помоћ Тапатока

Ne prikazuje ti se fotka Aleksandre, ne može tako da se deli link sa 500px. Moraš da kopiraš link iz img src dela koda u Embed.

@Marti Misterija

Razmisljao sam i ja o tome ali reko ajde.. nek stoji. Bas cu probati da ga ovih dana utrnem, cisto iz radoznalosti da vidim kako ce onda izgledati.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Sve sto negativno utuce na cvrstinu kadra treba ukloniti, ili kadriranjem, ili obradom sitnije elemente poput ovog kisobrana... Sve ostalo je super 🙂

^Vagon je cool ali ja bih kadar mnogo sire uradio, malo stavio vagon u kontekst okruzenja, dobila bi fotka na narativnosti mnooooogo! 🙂

Hvala Marti,

probaću da odem opet tamo, pošto jelte vagon neće nigde, pa da probam neku širu priču

Poslednja izmena:
^
I jos nesto pored konteksta, pogledaj malo kada okines sta si dobio, ovo nebo ovako pregorelo moze da prodje ako ostatak obrade prilagodis tom apstraktnom momentu, a ovako dole sve idealno eskponirano a na nebu naucna fantastika, ne ide 😉 Gledaj da nadjes neku srednju vrednost ekspozicje koja je daleko bliza tome da pregorele delove spasis u potpunosti tako sto ces u obradi na nebu da smanjis hajlajtove i belu do tacke da sve bude prirodno i lepo, a na zemlji izvlaci iz senki samo bez preterivanja, ne mora sve da bude idealno eksponirano ali ne valja ovako puno da gori kada se tezi realisticnom prikazu.

Evo ti jedan slican prime i kako sam ja radio na tome, cisto da vidis kako je nebo eksponirano u orginalu i sta sam dobio na kraju... Fotka sastavljena iz dva kadra, jedna ekspozicija prema nebu, obrada radjena opcijom kloniranja fotke, jedna za zemlju a druga za nebo pa spajano u PS, al ne mora tako, moze sve da se odradi na jednom fajlu...
Pre i posle LR...
https://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=225448&d=1490339056
PS gotova fotka.
Schönbrunn - Kronprinzengarten sunset... by Nenad Ristic, on Flickr

Najbolje je da motive u kontri fotkas sa stativa pa spajanje dve razlicite ekspoicije rucno u PS a obrada na 2 ili vise fajla zasebno u LR, kada program to radi automatski kao HDR ne ispadne bas najbolje. Ne moras sve sto vidis ako ti je dostupno bas istog momenta da zabelezis, napravi probni snimak, osmisli kadar, pa malo to proanaliziras i onda se vratis neki drugi dan ako tog trenutka uslovi nisu bas najbolji za realizaciju ideje... Malo temljniji pristup, uvek tako i da vidis kako se brzo napreduje 🙂

Poslednja izmena:
Hvala *******i,
u obradi sam razdvoji nebo od vagona i trave pa sam pokušavao da spasem koliko je to moglo, smanjio hajlajtove, malo plavio, malo je izbilo oblaka pa i neko probijanja sunca. Nije mi tako delovalo kad sam slikao da baš toliko ima pregorelih delova. Naišao slučajno na vagon pa ću za sledeći put da se bolje pripremim.
Tako da sad znam gde je vagon, priprema, širi kadar možda malo na desno da navatam više pruge i možda malo niži rakurs da vagon bude veći.

Uslikaj nebo bilo gde i zameni ga na fotografiji. 🙂

@Aleksandar82
E tako, vezbaj kompoziciju 🙂
Kompozicijom kadra najvise dobijas, kompozicja kadra je pocetak, temelj svake dobre fotografije/slike, nesto cemu treba uvek i najvise posvetiti paznje. Zavisno od fotografske discipline, uvek se podrazumeva jos nesto sto je bitno za odredjeni tip fotografije... Recimo kod portreta model i ekspresija uvek su na prvom mestu, poziranje modela isto spada u kompoziciju kadra, ali ako u sirem kadru nema konteksta, makar u osnovi interakcije modela sa okruzenjem, dobra portrena fotografija po pitanju modela tek je jedan korak ispred snapa, upravo zato sto fali kompzicija kadra u celini, a ne samo modela u kadru. Postoje fotografije gde je momenat na prvom mestu, ali i takve fotografije daleko su bolje ako je u celini dobra kompozicija kadra. Analiza kompozciji kadra trazi od nas da razmisljamo o tome sto vidimo ne jedna sasvim drugaciji vizuleno jednostavniji nacin, to je nacin u kome na trenutak detalji u kadru gube na vaznosti a oblici i linije odredjuju kompoziciju kadra, kao u slikarstvu osnovna skica na platnu gde se vidi upravo to, linije i oblici, verujem da si vidjao tako nesto...

Ne mogu da nadjem nesto pametnije i sadrzajenije vezano za ovo sto sam napisa, nisam ni za sebe trazio 😛 al evo nesto sa Vikipedije vezano za slikarstvo a jednako vazi i za fotografiju...

"Сликарство је умјетнички израз идеја и емоција на дводимензионалном простору, или површини.
Основне елементе сликарства, помоћу којих се врши представљање, чине: облици (ликови), линије, боја, тоналитет и текстура.
Перцепција простора, предмета, свјетла, ритма и покрета у дводимензионалном простору, долази од различитих комбинација тих елемената.
Представљање природе, предметно или фигуративно сликарство (мртва природа, пејзаж, портрет, фигура, итд.), настаје комбиновањем сликарских елемената, подређујући их природним законима облика и форме.
Непредметно или апстрактно сликарство је везано за субјективно и емотивно умјетничко изражавање, које не тежи представљању стварности, него стварању нових стварности. Апстрактни сликар изражава своје идеје слободним коришћењем основних елемената. Уношење геометријских облика у апстрактно сликарство везано је за рационално непредметно умјетничко изражавање."

https://sr.wikipedia.org/sr/Сликарство
https://sr.wikipedia.org/sr/Композиција_слике

@ATI`
Za tako nesto pored vestine u PS potrebno je odlicno poznavanje prirode svetla, ne moze to tek tako, a najbolje je da se tako nesto ne radi... Nimalo nije jednostavno dodati nebo na fotografiji gde pregorelo nebo nagriza spoj izmedju neba i zemlje, a da to izgleda realno.

Poslednja izmena:
Znam da nije lako i da ne bi trebalo to raditi ali na ovoj fotografiji nema refleksija i senki pa je izvodljivo.

Prva uska. Druga super.

Sent from ass

@hunder
Pozdrav kolega, delija raste nek je ziv i zdrav 🙂
Prva za porodicni album, kod druge si trebao jos malo da se potrudis... Kugle da se nadju tacno u dijagonali, a ovi vertikalni drzaci da budu paralelni sa ivicama kadra a ne nagnuti na levu stranu, i kod druge kugle ovo sto viri iz zida da kloniras.

Poslednja izmena:
Jedna iz setnje planinom, vreme neko cudno, kisa samo sto nije pala, al kao sam nesto sklepao. :lupko:

Banjska Stena by Zmajbb, on Flickr

Poslednja izmena:
Odlican makro 🙂

^
Aj sto je ona brutalna, al koliko je ovo brutalno profi i dobro, bravo 🙂 Kako si dobro izbalansirao ovaj kadar u svakom smislu, kolorit, secenje, i svetlo uvek odlicno...

Meni smeta onaj odsjaj na čelu... a o ukusima ne vredi raspravljati. 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno