Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@maxa: WhiteBalance je umetnos' 😀

Pogotovo kada radis sa prirodnim svetlom, jer utice i boja okolisa. Na tvojim fotkama imas zeleno/zuti okolis koji zbog refleksije oboji fotku. Zato se WB generalno mora korigovati (missim zaboga devojka ti je zelena na prvoj fotki 😀), a za to mozes koristiti PhotoShop, LightRoom, ACDSee 5 pro... Dobre rezultate mozes postici i sa JPG fotkama, uvek je pozeljan RAW zbog daljeg editovanja. Mada mislim da prvo treba "savladati" kadriranje.

@maxa: WhiteBalance je umetnos' 😀

Pogotovo kada radis sa prirodnim svetlom, jer utice i boja okolisa. Na tvojim fotkama imas zeleno/zuti okolis koji zbog refleksije oboji fotku. Zato se WB generalno mora korigovati (missim zaboga devojka ti je zelena na prvoj fotki 😀), a za to mozes koristiti PhotoShop, LightRoom, ACDSee 5 pro... Dobre rezultate mozes postici i sa JPG fotkama, uvek je pozeljan RAW zbog daljeg editovanja. Mada mislim da prvo treba "savladati" kadriranje.

Moracu vise da vezbam 🙂

Da li je moguce da ja tu zelenu ne vidim jer mi monitor nije kalibriran ?

Moracu vise da vezbam 🙂

Da li je moguce da ja tu zelenu ne vidim jer mi monitor nije kalibriran ?

Moguce je, nije strasno ali generalno treba znati sta da trazis, ja sam se mucio sa zelenim/rozim tonovima u stanu jer je takvo svetlo, pa to odmah primetim.

Napravi Levels adjustment layer u PS-u i stavi da je zeleni kanal 0.97, onda napravi Exposure layer i stavi +0.5 pa ih ukljucuj/iskljucuj da vidis razliku.

Na prvoj imaš posterizacije za izvoz (ovo gore pored sunca, što izgleda kao talas) - izbegavaj to kad god možeš. Verovatno si to dobio jer ti je fotka dosta mekana tj. bez kontrasta, pa si negde u obradi us*o stvari. 🙂

Kadar je manje-više ok, fali mu bolja obrada.

Druga je bolja sa konstrastom i svetlom (mada si mogao još malo da produžiš ekspozicije - valjalo bi da bude svetlija). Kadar je ono, meh. Sa leve strane dosta nezanimljivog prostora, a sa desne samo parčence kukuruza. Verovatno bi više efekta imao vertikalni krop tog dela sa kukuruzom i Suncem.

Kad su ovako ne baš interesantni zalasci, juri dobar prvi plan. Da bude interesantan i privlačan oku. A ako je zalazak do yaya, pokušaj i nebo i prvi plan da uhvatiš ako možeš (čak i bracketing-om, pa posle u SNS HDR-u spoji, al' da izgleda što prirodnije). Ako ne može, fotkaj oblake. 🙂

Prva fotka je upravo bracketing, dve fotke, jedna ekspozicija je za sunce druga za ku'ruze 🙂D). Nisam imao tripod, znam da se to ne radi bez njega ali eto. Zato mi se i stvorila ona mrlja iznad sunca, i sta god da sam radio u PS samo bi gadnije bilo. Tako da sam malo kropnuo nezanimljiv gornji deo fotke i to je to.
Ova druga, nikakva obrada preterana na njoj, samo sam malo brightness dodao jer je podexponirana.

Mož' bracketing bez problema i bez stativa. Tako da se oko toga ne cimaj, samo se ne drmusaj dok aparat okida. U svakom slučaju, ako ti se opet pojavi posterizacija u tolikoj meri, popravi to il' briši fotku. 🙂

Drugu, kao što reko', mogao si još malo eksponirati. I nemoj koristiti brightness u PS-u ako baš baš ne moraš. Vidi kako radi opcija Curves i koristi nju (kad ovladaš sa njom, mož' dosta stvari oko kontrasta i ekspozicije na fotki da središ, i to u finim koracima).

То је и овде било. Гледам на тв-у и не верујем.

Zombi hipsteri :d

Зрело за Лазу само нема толико места.

Jelena iz Nevernih Beba, koncert iz Vrsca.

21mu6hh.jpg

Da kupis drugi objektiv 🙂

Za ovakvu fotku ti treba 5000e opreme da bi dobio bokeh 🙂

A inace, treba da ti bude sto veca blenda, sto blizi subjekat, shto dalja pozadina, sto veca zizna daljina 🙂 Kod sitnih subjekata to nije problem napraviti ni kitom, ali sto si dalje, sto je subjekat veci, trosak za opremu se "uvišestručuje" 🙂

^ Jel ovo mobilnim ? 🙂
Jeste. 😀
Inace ne dam moj iphone 4s 32GB da se ista lose kaze jer me verno sluzi skoro 2 godine. 🙂
Objektiv je 18-105mmVR koji nekada masi folus, nekada daje zrnastu strukturu fotki, nije sampion brzine itd itd....
Ali za 150 eura kolika mu je cena skoro na svim sajtovima i nije los odnos cena/kvalitet.
Koliko sam izvukao na temi sa njim ( sestotina pregleda ), mozete pogledati ovde da ne zatrpavam forum fotografijama.

http://pcfoto.biz/digitalnifotoaparati/ostale-teme/dani-berbe-grozda-u-vrscu/

Ne, nisam mislio na ovu sliku konkretno. Nasao sam bio neku opremu, ali dzabe kad za par nedelja imam svadbu a kum sam... Tu cu morati da se istrosim podosta. Sledece pare idu onda na neki objektiv, ili cak na dva(wide angle).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno