stukolovac
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 17.01.2011
- Poena
- 169
Evo nesto i od mene
@lakicevic, steta sto svetlo nije bilo bolje...
Aj da bacim 🙂
1. Kornjaca ti je bezveze 🙂 Imash gomilu nekog "djubreta" u pozadini, ako si hteo ovako shiroko, trebao si da "legnes" na zemlju i fotkash shto nize, kornjaca bi bila jos veca i pozadinu bi vise zamaskirao kad vec bokehom nisi mogao.
2. Lavica ti je bez veze 🙂 Bas je nezgrapno isecena, deluje ko invalid 🙂 Ako si hteo da pravish ram, ja bih to radio ili da lavica bude uze isecena, samo glava ili tako nesto, ili bih je stavio izmedju ovog drveca celu.
A inace, boje u obe su uzas, da li je to WB ili jednostavno krsh senzor, ja sumnjam na oboje :d
E da, planiram i ja Zoo vrt ovih dana, pa ce' vidish kako se fotka :d
E tako, ne vredi da ja kacim fotke a da mi niko ne kaze sta treba da ispravljam, znam kad nesto ne znam, i zelim da naucim 😛 Ja petljam sa WB, pojma ni sam ne znam sta radim, igram se sa podesavanjima i opcijama u Lightroom-u i PS-u, namerno ne kacim jpeg jer meni nije lep na oko a ovako mozda i naucim nesto 🙂 A da li je senzor krs ili ne, ne mogu da komentarisem jer je ovo prvi ne-kompakt meni u rukama, kad budem to naucio da koristim kako treba, tad cemo lako za dalje 😀
Obavezno slikaj kornjacu, pa ces da vidis kad upali turbo i krene da ti bezi 😛

Ma nemoj da bauljas sa bojama jer i to isto moras da znash shta radish, isto kao i za kadriranje 🙂 Ako budesh hteo 5 stvari odjednom da naucis, to ce tesko ici, idi jedno po jedno i prvo se usredredi na svetlo i kadar. Kada naucis osnovna pravila kadriranja (a to je posao od jedan dan 🙂), postoje tri bitne stvari kod bilo kakvog fotografisanja, a to su svetlo, prednji plan, pozadina. Svaka od tih stavki je podjednako bitna, nije dovoljno da imash svetlo ako ti je u kadru neki dzumbus, dzabe ti dobar subjekt, ako je pozadina opet neki dzumbus, a takodje dzabe ti i subjekat i pozadina, a svetlo neko uzas.
Zato treba da ucis jedno po jedno i polako da se privikavas da gledas sve, ne samo da li je neko lepo stao, a sve ostalo uzas, sve tri stavke su obavezne da iznadprosecnu fotku. Kada budes svet oko sebe gledao kroz kadrove, to znaci da si mnogo opusteniji i da ne morash o svemu robotski da razmishljash, vec znash da prepoznas dobar kadar, svetlo, pozadinu, kada ga vidis.
I da, ako fotkash jpeg (mada ja to radim i za RAW, volim da iz aparata uradim sto vise), obrati paznju na white balance na licu mesta. Po suncu je autowb ok, ali u hladu obavezno moras da stavis shade, inace nikada necesh ubosti boje. bolje je fotkati i sa shade WBom i po suncu ako zaboravis, nego da sa AUTO uletish u senku, pogotovo ako su u pitanju ljudi, boja kože bude uzasna, kao na Nikonu :d
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari