Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo nesto i od mene

001-custom-2.jpg

img0441-custom.jpg

kkl.jpg

Pa ovo i deca gledaju, nemam reci.. 😛 Odlicne 🙂

@lakicevic, steta sto svetlo nije bilo bolje...

@lakicevic slike su ti ultra. Samo nastavi, mokre su mi gace 😀

fotka je dobra, samo mi deluje kao da se zeMske suncaju po mesecini :d

Kada mi je devojka rekla da slikam kornjacu izgovorio sam nesto sto sam mislio da nikad necu: "Ne mogu, prebrza je" 😛 Mada iskreno, jeste uhvatila dobar tempo sad kad se bolje setim, ali i dalje ne menja cinjenicu da je AF na P1 stvarno neupotrebljiv 🙂

p5054277resize.jpg

p5054287resize.jpg

Poslednja izmena:
Baci neki komentar/sugestiju/primedbu (sem za DoF), bolje nego da se smejes turbo-kornjaci, koja je bez zezanja solidno brza za svoju vrsta 😛

Aj da bacim 🙂

1. Kornjaca ti je bezveze 🙂 Imash gomilu nekog "djubreta" u pozadini, ako si hteo ovako shiroko, trebao si da "legnes" na zemlju i fotkash shto nize, kornjaca bi bila jos veca i pozadinu bi vise zamaskirao kad vec bokehom nisi mogao.
2. Lavica ti je bez veze 🙂 Bas je nezgrapno isecena, deluje ko invalid 🙂 Ako si hteo da pravish ram, ja bih to radio ili da lavica bude uze isecena, samo glava ili tako nesto, ili bih je stavio izmedju ovog drveca celu.

A inace, boje u obe su uzas, da li je to WB ili jednostavno krsh senzor, ja sumnjam na oboje :d

E da, planiram i ja Zoo vrt ovih dana, pa ce' vidish kako se fotka :d:d

Poslednja izmena:
Evo jedna od danas, ne znam kako me ubedise da fotkam ono sto ne volim 🙂

IMG_6951%20(1).jpg

Direk' iz aparata, Canon 7D, 70-200/2.8L otvoren.

Poslednja izmena:
Aj da bacim 🙂

1. Kornjaca ti je bezveze 🙂 Imash gomilu nekog "djubreta" u pozadini, ako si hteo ovako shiroko, trebao si da "legnes" na zemlju i fotkash shto nize, kornjaca bi bila jos veca i pozadinu bi vise zamaskirao kad vec bokehom nisi mogao.
2. Lavica ti je bez veze 🙂 Bas je nezgrapno isecena, deluje ko invalid 🙂 Ako si hteo da pravish ram, ja bih to radio ili da lavica bude uze isecena, samo glava ili tako nesto, ili bih je stavio izmedju ovog drveca celu.

A inace, boje u obe su uzas, da li je to WB ili jednostavno krsh senzor, ja sumnjam na oboje :d

E da, planiram i ja Zoo vrt ovih dana, pa ce' vidish kako se fotka :d

E tako, ne vredi da ja kacim fotke a da mi niko ne kaze sta treba da ispravljam, znam kad nesto ne znam, i zelim da naucim 😛 Ja petljam sa WB, pojma ni sam ne znam sta radim, igram se sa podesavanjima i opcijama u Lightroom-u i PS-u, namerno ne kacim jpeg jer meni nije lep na oko a ovako mozda i naucim nesto 🙂 A da li je senzor krs ili ne, ne mogu da komentarisem jer je ovo prvi ne-kompakt meni u rukama, kad budem to naucio da koristim kako treba, tad cemo lako za dalje 😀

Obavezno slikaj kornjacu, pa ces da vidis kad upali turbo i krene da ti bezi 😛

Divan bokeh 🙂
Malo sam koristio koji min taj tvoj samo f4, mogu misliti kakva je mrcina taj f2.8.
Fin portret, iako ih ne volis...

s16, iznenadio bi se koliko je za portrete potreban bas brz fokus 🙂 To kada cujes mozda nema neke logike ali kada malo razmislis.. Nadjoh pre neki dan neke fotke jos iz srednje skole, canon a520, par portreta u gimn ispucao a tada sam guglajuci naleteo na ovu info :d

Poslednja izmena:
E tako, ne vredi da ja kacim fotke a da mi niko ne kaze sta treba da ispravljam, znam kad nesto ne znam, i zelim da naucim 😛 Ja petljam sa WB, pojma ni sam ne znam sta radim, igram se sa podesavanjima i opcijama u Lightroom-u i PS-u, namerno ne kacim jpeg jer meni nije lep na oko a ovako mozda i naucim nesto 🙂 A da li je senzor krs ili ne, ne mogu da komentarisem jer je ovo prvi ne-kompakt meni u rukama, kad budem to naucio da koristim kako treba, tad cemo lako za dalje 😀

Obavezno slikaj kornjacu, pa ces da vidis kad upali turbo i krene da ti bezi 😛

Ma nemoj da bauljas sa bojama jer i to isto moras da znash shta radish, isto kao i za kadriranje 🙂 Ako budesh hteo 5 stvari odjednom da naucis, to ce tesko ici, idi jedno po jedno i prvo se usredredi na svetlo i kadar. Kada naucis osnovna pravila kadriranja (a to je posao od jedan dan 🙂), postoje tri bitne stvari kod bilo kakvog fotografisanja, a to su svetlo, prednji plan, pozadina. Svaka od tih stavki je podjednako bitna, nije dovoljno da imash svetlo ako ti je u kadru neki dzumbus, dzabe ti dobar subjekt, ako je pozadina opet neki dzumbus, a takodje dzabe ti i subjekat i pozadina, a svetlo neko uzas.

Zato treba da ucis jedno po jedno i polako da se privikavas da gledas sve, ne samo da li je neko lepo stao, a sve ostalo uzas, sve tri stavke su obavezne da iznadprosecnu fotku. Kada budes svet oko sebe gledao kroz kadrove, to znaci da si mnogo opusteniji i da ne morash o svemu robotski da razmishljash, vec znash da prepoznas dobar kadar, svetlo, pozadinu, kada ga vidis.

I da, ako fotkash jpeg (mada ja to radim i za RAW, volim da iz aparata uradim sto vise), obrati paznju na white balance na licu mesta. Po suncu je autowb ok, ali u hladu obavezno moras da stavis shade, inace nikada necesh ubosti boje. bolje je fotkati i sa shade WBom i po suncu ako zaboravis, nego da sa AUTO uletish u senku, pogotovo ako su u pitanju ljudi, boja kože bude uzasna, kao na Nikonu :d

Poslednja izmena:
Evo jedna krupna, malo pojacan kontrast i boje, isto 70-200...

IMG_7068.jpg

Inace za obe fotke su koriscena 2 wireless blica, tesko se moze imati to svetlo na drugi nacin, da neko sad ne izgubi 5 dana probajuci to 🙂

Par slicica sa jucerasnje borbe u Loznici > Nenad Borovcanin VS Varol Vekiloglu.

Zanimljivo vece, dobra atmosfera, muzika i luda rasveta🙂

Moglo je mnogo bolje, ali ... da sam imao vise vremena, pa da se vise igram...
Takodje sam pogresio sto nisam isao na manualni mod kad sam nasao podesavanja za pravilnu ekspoziciju, kao i sto je WB ostao na auto...

Inace, aparat Nikon D80 + Nikkor 50mm 1.8 D.

Ma nemoj da bauljas sa bojama jer i to isto moras da znash shta radish, isto kao i za kadriranje 🙂 Ako budesh hteo 5 stvari odjednom da naucis, to ce tesko ici, idi jedno po jedno i prvo se usredredi na svetlo i kadar. Kada naucis osnovna pravila kadriranja (a to je posao od jedan dan 🙂), postoje tri bitne stvari kod bilo kakvog fotografisanja, a to su svetlo, prednji plan, pozadina. Svaka od tih stavki je podjednako bitna, nije dovoljno da imash svetlo ako ti je u kadru neki dzumbus, dzabe ti dobar subjekt, ako je pozadina opet neki dzumbus, a takodje dzabe ti i subjekat i pozadina, a svetlo neko uzas.

Zato treba da ucis jedno po jedno i polako da se privikavas da gledas sve, ne samo da li je neko lepo stao, a sve ostalo uzas, sve tri stavke su obavezne da iznadprosecnu fotku. Kada budes svet oko sebe gledao kroz kadrove, to znaci da si mnogo opusteniji i da ne morash o svemu robotski da razmishljash, vec znash da prepoznas dobar kadar, svetlo, pozadinu, kada ga vidis.

I da, ako fotkash jpeg (mada ja to radim i za RAW, volim da iz aparata uradim sto vise), obrati paznju na white balance na licu mesta. Po suncu je autowb ok, ali u hladu obavezno moras da stavis shade, inace nikada necesh ubosti boje. bolje je fotkati i sa shade WBom i po suncu ako zaboravis, nego da sa AUTO uletish u senku, pogotovo ako su u pitanju ljudi, boja kože bude uzasna, kao na Nikonu :d

Razumeo, hvala 🙂

Dve iz Novog Sada od juče...

Big, sjajne fotke, ove amazonke su stvarno sjajne za fotografisanje. Nemam zamerki osim mozda sto tonovi lica vuku malo vise na crveno u odnosu na telo (mozda je preterala sa sminkom 🙂 ).

pozd.

Evo nesto i od mene, setnja po basti i jedna panorama Vlasinskog jezera. Jos uvek sam pocetnik...

vidakm .... Hvala na lepim recima a za boju si u pravu .... boja za telo i sminka nikako da se pogode , a nisam prisustvovao sminkanju vec dosao kad je sve bilo gotovo ....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno