Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovako?

pokloniseipomi64.jpg

Poslednja izmena:
Na drugoj slici želim da vam pokažem da aparat ne može da isprati ljudsko oko. Strelac mora da vidi sve tri tačke jasno (prednji nišan, zadnji nišan i metu na 10 metara, znači gleda jedno kroz drugo da bi video teće), što je izuzetno teško, pa i za sam aparat.
Ni ljudsko oko ne može da vidi sve tri tačke podjednako jasno, jer samo jedna može da bude u fokusu. Probaj napolju kad ima dosta svetla da napraviš fotografiju kao ovu gore, samo da ti žižna daljina bude oko 30mm i otvor blende minimalan, fokus bi trebao da bude na drugom nišanu. Onda će oba nišana i meta da budu slične oštrine.

To "mucenje" nemas na *****ima i sl. objektivima, tako da to i nije do aparata vec ti je objektiv takav...
To "mućenje" se zove bokeh, i postoji na svakom objektivu, pa i na najskupljim. Zavisi od žižne daljine i otvora blende.

Djordje, pročitaj ovo što je na prvom linku, pa posle druga dva. Ne treba ti sat vremena za sva tri, a pomoćiće ti dosta...

Link
-
Link
-
Link

Ni ljudsko oko ne može da vidi sve tri tačke podjednako jasno, jer samo jedna može da bude u fokusu. Probaj napolju kad ima dosta svetla da napraviš fotografiju kao ovu gore, samo da ti žižna daljina bude oko 30mm i otvor blende minimalan, fokus bi trebao da bude na drugom nišanu. Onda će oba nišana i meta da budu slične oštrine

Hvala vam za linkove. Na žalost nije predviđeno pucanje napolju sa vazdušnim oružijem, a i nezgodno je malo iznositi je van prostorija među ljude, svi se nakostreša, evo ga novi legija 😀, ali možda kad budem išao na trening iz malokalibarske puške. 😉 Znam da ljudsko oko to ne može, pucam već 4 godine ali sam hteo koliko toliko da dočaram, kako to sve izgleda, pa i ovo mućenje-blur. 😛
Tako ja nekad vidim metu, pa i svi drugi strelci, nakon sat vremena pucanja, naprezanja oka i stajanja u istom stavu. Zamisli kada dobiješ ovaj bokeh na takmičenju i pucaš zadnju metu, a nema se više vremena za bilo šta. :shock:
Meta ti leti kao da imaš digitalni zum u oku koji je gurnut na maksimum.

Poslednja izmena od urednika:
Ma mogao je ovo i Nemac 🙂

IMG_9744 (1).jpg IMG_9761 (1).jpg IMG_9788 (1).jpg

Canon 600D + Canon 85/1.8

Prva f2.5, ostale f2.2, ISO1600.

Ne pamtim kad sam poslednji put fotkao trocifrenim Canonom i ovde sam ocekivao da cu baciti vecinu fotki s obzirom na uslove i veliku blendu, na kraju je 100% fotki (150 komada) bilo u fokusu, a namerno sam menjao i fokus tacke i servo i oneshot 🙂 Samo ergonomija na ovim malim telima suxuje neverovatno, lepo me podsetilo zasto sam uvek kupovao dvocifreno polovno telo 🙂

Poslednja izmena:
Ma mogao je ovo i Nemac 🙂

Pogledajte prilog 96976 Pogledajte prilog 96977 Pogledajte prilog 96978

Canon 600D + Canon 85/1.8

Prva f2.5, ostale f2.2, ISO1600.

Ne pamtim kad sam poslednji put fotkao trocifrenim Canonom i ovde sam ocekivao da cu baciti vecinu fotki s obzirom na uslove i veliku blendu, na kraju je 100% fotki (150 komada) bilo u fokusu, a namerno sam menjao i fokus tacke i servo i oneshot 🙂 Samo ergonomija na ovim malim telima suxuje neverovatno, lepo me podsetilo zasto sam uvek kupovao dvocifreno polovno telo 🙂

Koliko je Asimo brz, servo ti nije bio potreban uopšte 😀

Fotkao sam za vikend sa 7D i 550D, senzor isti, DIGIC IV u oba aparata, "kvalitet" fotki bar što se tiče aparata samih je isti. Procenat uspešnog fokusa je najviše zavisio od stakla (50mm f1.8 je najviše mašio) ali što kažeš, ergonomija na 550D (bez gripa pogotovo, khm :d) je nula, kao i mogućnosti brze promene opcija, za sve se ulazi u meni pa na strelice pa na točkić. Posle dvocifrenih tela, ni ja se ne bih više nikad vraćao na trocifrene.

@Driver gde si nasao Asima, tj. gde je ovo slikano?

I ako moze prva slika u 1080p?

Poslednja izmena:
I ako moze prva slika u 1080p?

Moze

@driver
Kako si zadovoljan generalno sa 600d, osim ovoga sto si vec napisao? 🙂

Pa zavisi iz kog ugla me pitas, ja to nikad ne bi kupio 🙂, ali probao sam Nikone 3xxx i 5xxx i ovo je najbolje sto se moze kupiti od gay tela 🙂

U svakom slucaju, iznenadjen sam fokusom koji je uvek na tim telima bio los, fokusirati precizno sa 85/1.8 na cropu je veliko dostignuce 🙂, nije dovoljno da kupis samo neko najjeftinije telo i sad si miran, svako jace staklo trazi i bolji AF. Ovako, aparat u ruci je uzasan, ne probaj ga bez gripa. Ja imam i grip ali sam na Asima nosio bez, da me ne vrate zbog gabarita opreme, i sad znam da vise tako nigde necu ici 🙂 Ovo je bilo nesto casual samo, sedeo sam na svom mestu i odatle shkljocao, da sam imao MKIII, ne bi izdrzao da se ne razletim po celoj prostoriji sa 85/1.2 🙂

@Driver ty. 🙂

Teska droga u pitanju 😛

Voda

voda1jpg22jpg3jpg4.jpg

Poslednja izmena:
Nisu iz ove godine nego iz 2006 :d pa zato idu u spoiler, prvih par meseci kada sam kupio a520, danas u krsu nekom nasao neki ''new folder'' :d pa sam provukao ove brzinski kroz PS, cisto da se upisem u temu posle 100 god.
Prve 2 su morale da budu cropovane ovako..:wall: Ova sa 'xita je ''svezija'', iz 2007. :d

birtija.jpg

niggaw.jpg

picture081a.jpg

Tako sam poceo. Onda sam posle par nedelja svima pozajmljivao aparat i do danas ga prakticno nisam video :d, mozda par puta na par dana a i pitanje je sta je sa optikom i da li radi uopste, poslednji put kada sam ga koristio cini mi se da je konstantno masio WB a kuciste je bilo malo naprslo i izguljeno, izgleda je za djubre..

ljubavnamostu2jpg3jpg7.jpg

HSV
Druga fotka mi je ekstra

Evo meni se dopada ova Voda slika 🙂

BTW koja je fora sa katancima (ljubav nesto?)?

Pa da , zakljucas katanac i bacis kljuc dole u vodu, tu dobro prodje onaj baja sto valja katance na pocetku i kraju ulice 😀

Da, ljubav na mostu. Zboravio sam da napišem.
Ne pali čoveka, nema tamo nikog ko prodaje katance, to ti doneseš i zaključaš svoju večnu ljubav i zajedno bacite ključ. 😉
Da, voda je ekstra, tek sad vidim, usralo me.

Poslednja izmena:
Kizo menjaj taj potpis, leba ti 😀

PS. Opa, 7D 🙂

Na koju fori si ti ovoliko uspeo da se priblizis golubu sa 50mm?

Ja ove moje na terasi ni sa 200mm ne mogu da navatam 🙁

Cropovao iz 18Mpix 🙂

Kako je onda ovako plitak dof ako je crop? Hocu da kazem da po dof-u bas izgleda da je bio blizu 😛

A na slici gore DoF je ~3-4 cm, a slikano je sa 7D, sto znaci on je morao stajati na ~1.2m sa 50mm i f1.6. Eto sam sebi sam odgovorio 😛

@Falcon: 7D arcim vec... ima dve godine sigurno, mozda i vise. Nije crop, fotka je skroz takva. Evo direktan convert iz cr2, bez ikakve obrade (cisto da se vide koji su okviri fotke):

img41684resize.jpg

@s16: Da, kao sto rece Nesha_70, tajna je u velikom otvoru i bas bas priblizavanju (tj. "stavljanju" goluba u okvire formata 😀). Bilo je sigurno metar izmedju nas. Vrlo cesto se vodim onom poznatom Kapinom "ako ti fotka nije dovoljno dobra, nisi se dovoljno priblizio" 😉 E sad, sto nije hteo da bega... pitajte njega 😀 Bio je malkice sateran u cosak, a i... hehe, necu dalje :d Potplatio sam ga mrvicama 😉

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno