Šta je novo?

Formira se PC Gaming Alliance

• Začetnik teme Začetnik teme Ivan®
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ivan®

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
855
Microsoft, Intel, AMD/Ati, nvidia i, iako se ne spominju, verovatno i kompanije tipa Dell, HP i ostale. Trebalo bi da se objavi na GDC-u...

http://www.mercurynews.com/columns/ci_8238036

Ako se desi, moglo bi da dodje do znacajnih promena.

Poslednja izmena:
Doći će do značajnih promena što će oni zarađivati više para, a igre će biti iste 🙂

Ovo samo pokazuje da je istina da je PC gaming u čabru . Kompanije čiji je interes da se PC zadrži i kao igračka platforma su svesne situacije - nešto se mora uraditi , al na koji način ? To sigurno neće biti sa gomilom ispodprosečnih naslova i neoptimizovanih programskih kodova . . .
Živi bili pa videli !

Poslednja izmena:
Promotivna grupa u ovom segmentu koja se sastoji iz gomile međusobno zavađenih kompanija nikome neće dobro doneti. To je samo šarena laža i još jedna zabluda za potrošače, ali i kompanije sa kojima bi ta promotivna grupa trebala da sarađuje. Sve i da postoje najbolje namere, kako će se to Nvidia, Intel i AMD dogovoriti oko promocije i ko će imati prvenstvo u plasiranju novih tehnologija? Kakva će biti koordinacija? Kada im se neki razvojni tim obrati za saradnju ili oni njemu, hoće li biti lake i normalne komunikacije, ili će razvojni tim da dobija kontroverzne poruke u zavisnosti od toga da li je sa druge strane žice predstavnik AMDa, Intela ili Microsofta u toj asocijaciji? Hoće li se kreirati nekakva konkretna platforma (bez čega nema 'leba), ili će sve ostati na gomili marketinških aktivnosti uz korišćenje već postojećih i uhodanih sistema? Kakvu poruku ona šalje? Nije ovo kao kada se zna gazda i šta se tačno želi promovisati, već je natrpana gomila zbunjujućih poruka. Šta se signalizira krajnjim kupcima? Da li je svejedno uzeli Intel, AMD ili Nvidiju? I šta od toga? Intel procesor, Intel čipset i Nvidia grafiku, ili AMD čipset, Intel grafiku i Nvidia procesor? Ili Intel čipset, AMD procesor i AMD grafiku? Koji će biti kriterijumi za dodelu finansijskih sredstava timovima koji će konkurisati za iste? Koliko će drpati love za licence? Itd. itd. Hoće li to ispasti kao Games For Windows, da bismo danas videli kako se Games For Windows igre iz najtipičnijih PC žanrova pojavljuju na PS3 i Xbox360 platformama, kao što su Supreme Commander, World in Conflict i Crysis?

Sve u svemu - tja...Ovo prave da fokusiraju priliv keša ka sebi i da izmuzu ovo tržište koliko se god više može...Kreiranje alijanse ovog tipa bez odgovarajuće hardversko-softverske platforme je besmisleno i svodi se na to da proizvođači hardvera dobiju nešto dodatnog priliva keša od licenciranja softvera, a Microsoft će im u tome pomoći kao iskusni vuk na tom polju - naravno, za procenat...🙂

Poslednja izmena:
Slažem se. Ova pričica je čisto zamazivanje očiju javnosti (mada nisam siguran koliko je to uopšte potrebno generalnoj igračkoj populaciji kao ciljnoj grupi - fat american kids). Kompletna situacija je mnogo prostija i zasnovana na oprobanom i uspješnom eksperimentu gomilanja love...

Razvijanje raznoraznih teorija zavjere je o budućnosti pc gaminga je besmisleno... Dok bude rentabilnosti biće i igara (isplativih, naravno, prvenstveno FPS i derivati)...

na kraju ce ispasti da je end-user kriv za brdo krsh igara koje kruze, kao da toga ima samo za PC...O Boze...Ima i gadnog margarina na trzistu pa ne vidim da ljudi vicu "trziste margarina propada, zivela Zdenka" 🙂 Jesam li ja jedini koji od 99-te do 2001ve nisam imao sta da igram osim quake-a i dve-tri igre drugacijeg zanra ?! (posto je sve ostalo bila pusiona i cist crap za moj ukus)

Neka se udruze, nama ni iz dzepa ni u dzep. Ako nista drugo, bar ce uvesti neki takmicarski duh u inventivnost, bar se nadam da hoce...

Filipenko je dobro uradio sto je pomenuo games for windows i windows live servis. Ako je to pravac kojim ce se ici onda je PC gaming zaista propao. Windows Live je maligni sistem, ili bolje receno podsistem, koji vraca eru blue screenova na PC, ovoga puta u igre. Uzas.

Poslednja izmena:
Po meni jedino logicno bi bilo da alijansa dodeli PC Level 1 - PC Level n nekim standardnim konfiguracijama

napr

PC Level 1 = min 2140 or faster ili ekvivalentan amd, 1 Gb/ram-a, grafika 2600/8600 + XP SP2 i to je to.

PC Level n = min neki cpu, x gb rama, graficka X itd.

pa onda lepo ovi na kutiji kazu, igra zahteva PC Level N... i znas da ce na njemu da radi rock solid 60 fps. ako je tvoj u tom levelu. Pri tome obzirom da je sve standardizovano, igra bi morala sa sobom da donese najnovije verzije drajvera za dati hardver (posebno graficku) da se end user ne bi cimao sa tim.

Po meni jedino logicno bi bilo da alijansa dodeli PC Level 1 - PC Level n nekim standardnim konfiguracijama

napr

PC Level 1 = min 2140 or faster ili ekvivalentan amd, 1 Gb/ram-a, grafika 2600/8600 + XP SP2 i to je to.

pa onda lepo ovi na kutiji kazu, igra zahteva PC Level N... i znas da ce na njemu da radi rock solid 60 fps. ako je tvoj u tom levelu. Pri tome obzirom da je sve standardizovano, igra bi morala sa sobom da donese najnovije verzije drajvera za dati hardver (posebno graficku) da se end user ne bi cimao sa tim.

Da, ali se novi hardver pojavljuje bukvalno svakog dana, pa bi te kriterijume morali da menjaju bar jednom u 6 meseci.

napr

Ovo opet nema puno veze. Em što na svakoj igri već duže vremena postoji minimalna i preporučena hardverska konfiguracija, em što tu ništa ne vredi bez neke zajedničke osnove, platforme ili kako već - nešto poput windowsa, SDK, bilo čega, ali da je zajedničko i da podržava kakvo-takvo standardizovanje performansi i razvoja. Međutim, tako nešto niti je najavljeno, niti vidim perspektivu toga, niti bi timovi to prihvatili, niti bi MS imao razloga da tako nešto gura.

Drugim rečima, bez neke konkretne platforme, to je sve džaba i svodi se na muljanje, presipanje iz šupljeg u prazno (sa naše tačke gledišta) i iz raznih džepova u njihove (sa njihove tačke gledišta). U načelu, ja pozdravljam ovakve inicijative, ali kada bi one bile smislene. Lično, izražavam ozbiljnu sumnju da bilo koja inicijativa ovog tipa može uspeti a da iza nje stoji više od 1 kompanije. Zato bih voleo da AMD ili Nvidia izbace neku svoju, specijalnu platformu, namenjenu igračima, sa drugačijim hardverom i drugačije koncepiranim sistemom. No, od toga nema ništa.

Da jedno je to sto na svakoj igri stoji... ali sasvim bi drugacije bilo kad bi to bilo unificirano... pa bi se onda igre podelile u 2-3 grupe i to je to. Ovako je suvise komplikovano.

SDK vec imas... imas DX9/10 SDK sta ce ti vise... to i cini PC onim sto jeste...

A inace AMD je lako mogao da napravi platformu... recimo da umesto podizanja OS imamo loader na DVD-u koji dize neki mini OS - ili odmah startuje igru ili samo nudi da mozes da odradis instalaciju - kao na konzolama. Sam hardver se sigurno nece menjati... a obzirom da je tu i MS i software ostaje...

Inace naravno da bi mogli da dodaju nove levele svakih 6 meseci...

zasto se ne bi mogli dogovoriti, njima je obostranom interesu da se dogovore, ne mogu nista da izgube vec samo da dobiju tim dogovorom

YAY!!PC GAMING IZ DYING!!!RUN TO THE HILLZZZ!!11

Pa da ne umire ne bi povalacili ovakve poteze...

Nije fora znati da li ce igra raditi dobro ili ne, kao sto Filip rece vec ima min. i recomm. system req. Fora je napraviti igre da igre sto bolje na sto jeftinijem hardweru. Sadasnja optimizacija igara se svodi na kupovinu najjace graficke ili neke malo losije. Ljudi pocinju da odbijaju takav "koncept" u sve vecem broju i prodaja igara opada, kao i prodaja hardwera pa su se ovi sad malo zabrinuli...

Ono sto njima treba u tom njihovom "savezu" je da m$ napravi strip-down sistem koji ce moci da se napakuje na bootable DVD na kome ce biti igra. Igru bi pokretao tako sto ubacis DVD, resetujes komp i bootujes sa DVD-a igru, bukvalno kako na konzolama. Dakle bez brda servisa i svega sto je nepotrebno za igranje. Ili jos bolje, da neko drugi, a ne m$, napravi takav sistem...Fora je rasteretiti hardwer i ubrzati komunikaciju izmedju hardwera i OS-a, tj. igre. Kazem, bukvalno kao za konzole, kao recimo PS3, ima OS u pozadini koji je u nekom stripdown rezimu kad pokreces igre i to savrseno dobro radi. Intel i AMD treba da podrze to tako sto ce naterati proizvodjace BIOS-a da naprave BIOS koji ima neku smart game detekciju ili tako nesto sto ce osloboditi krajnjeg korisnika od cimanja sa biosom i namestanja da se igra butuj sa diska (mislim, vecini ovo nije problem ali malo automatizacije nije na odmet)

E sad, ovo se verovatno nikad nece desiti ali eto, pusti snovi...

E sad, ovo se verovatno nikad nece desiti ali eto, pusti snovi...
Zasto pusti snovi. Samo ti veruj u to i ostvarice ti se.
Evo, ja recimo imam ideju da nateram pandure da razvijaju FPS igre. Zasto da neki developer dolazi kod pandura, pa da mu ovaj objasnjava kako se puca, kako trza oruzje, rikoset... Umesto toga, pandur, poducen sopstvenim iskustvom, sedne za komp i pocne da stvara magiju.
E vidis sada, kada taj moj pandur razvije tu svoju igru, tada ce i za tebe da razviju taj specijalni OS 😛

naravno, svake godine, svakog februara i tamo negde oko oktobra umire umire umire...

threadwouldntdiesd8.jpg

😉

Zasto pusti snovi. Samo ti veruj u to i ostvarice ti se.
Evo, ja recimo imam ideju da nateram pandure da razvijaju FPS igre. Zasto da neki developer dolazi kod pandura, pa da mu ovaj objasnjava kako se puca, kako trza oruzje, rikoset... Umesto toga, pandur, poducen sopstvenim iskustvom, sedne za komp i pocne da stvara magiju.
E vidis sada, kada taj moj pandur razvije tu svoju igru, tada ce i za tebe da razviju taj specijalni OS 😛

pa otprilike tako nekako 🙂 samo, nije to specijalni OS samo za mene, vec za sve nas 😛

Svo sto MS treba da uradi je ono sto je obecavano za Vistu pa dobismo nista. DOD4GW ekvivalent za igre pod winom. Kad startujes igru win uradi mikro rebut I pogasi sve sto je visak i da full time prioritet i ekskluzivna prava igri.

Jedina prava opcija bi bila da naprave neki multi GPU-PPU cip koji bi izbacivali na svake 2-3 godine i to za sva tri segmenta low,medium,high. Low za 19" medium za 22" i high za 24"+ monitore. Pri tome taj multi cip bi se ceo nalazio na jednoj ploci kao sto je npr. sada GPU i da on sluzi samo za igrice i da na njemu imaju zagarantovanih 30+ frame rate u roku od te 2-3 godine koliko je cip aktuelan. E sad kome treba kompjuter za neke ozbiljnije poslove on bi morao uzimati jaci CPU visejezgarni sa vise rama itd,a mi bi se zadovoljili i sa dvojezgarnim i 1gb rama eventualno 2gb koliko bi nam trebalo da windows 7 lepo radi.Znaci sustina cele price je da naprave neki dx koji bi eliminisao pozive GPU-PPU cipa ka CPU tj. da radi samostalo. Sto bi eliminisalo kupovinu skupe ploce ,velike kolicine rama i visejezgarnog CPU-a a samim time olaksalo ljudima posao oko kupovine nema vise sta da se zaludjuju oko cele konfe nego samo kupe dobar "multi chip for game" (AMD,INTEL,NVIDIA) i mirni su 2-3 godine. Plus game developers timovi vise ne bi imali zabune oko konfe znali bi za sta prave igrice (nesto slicno kao i kod konzola) a ovako samo haos.

P.S. E sad druga je prica sto oni samo hoce da nam uvale sto vise delova i sto od ovoga nema nista jos ce da dodaju jos neki (jos jedan PPU):trust:. Ali sad sta je tu je meni odgovara i ovako kupim dobar hardver a igre za DZ. Nikad u zivotu ne bih dao za igricu 60-70 evra za jedan obicen u5r@ni disk pogotovo sto su pola igrica zesce 5r@nj3. Lepse mi ovako kupim lepo nov hardver barem znam za sta sam dao pare i uvek su mi delovi u garanciji😀. Ipak je veca muka napraviti jedan nehalem ili novu seriju ATi 4000 nego narezati jedan disk ( a i lepsi je osecaj kad kupis nove delove nego kad kupim jedan budjavi original disk koji sam vec x puta dobijao uz GPU i nikad me nije obradovao). I njima se ovo isplati pravili bi oni igrice i za DZ (vec prave:smoke🙂 tj. da ne prodaju nijednu, prodaju hardver,e sad drugo je to sto glupi ameri ne znaju ni da instaliraju igricu a o sastavljanju konfe i da ne pricam,oni mucenici kupe dell i original igrcu pa gde im se to isplati zato i masovno prelaze na konzole. Znaci ako hoce amerima da prodaju i igrice i hardver morace harver da prave prema gore napisanom modeu,sto jednostavnije.

Poslednja izmena:
Čemu objašnjavanje liku koji uživa u kupovanju hardvera, dok igre u životu ne bi uzeo a ionako je pola krš? I posle se svi čude zašto ne ide prodaja...

Nije zadji put sam dobio dobru igricu "company of heroes opposing fronts" koju sam preso znaci solidan RTS,ali opet se nisa nisam obradovao znaci moze da se obraduje neko ko za time zudi jer nema para da nakupuje dovoljno (original naslova a konzola mu ne guta pirate mislim na PS3, Xkanta je prica za sebe:exploder: ) igrica pa je zeljan a ja i vecina PC gamer-a nabavljmo za DZ. Multiplayer moje licno misljenje je da ne vredi 50-70 evra po igrici jedino taj WoW mada kod njega me nervira mesecna pretplata ali to je jedina original igrica koju nameravam da kupim (zbog dobro poznatih razloga).

Poslednja izmena:
I njima se ovo isplati pravili bi oni igrice i za DZ (vec prave) tj. da ne prodaju nijednu, prodaju hardver
haha, sta EA i Ubisoft briga ili sta imaju oni od toga koliko MSI prodaje grafickih karta i Asus ploca?
e sad drugo je to sto glupi ameri ne znaju ni da instaliraju igricu
a ti znas da li znaju da intaliraju ili ne znaju? ma, bitno je da su oni glupi, a mi smo pametni 😉
a o sastavljanju konfe i da ne pricam
sve ima svoje. oni kada kupe brendiranu gaming masinu znaju da ce raditi no matter what. i to ima svoju cenu. a ovde ljudi budze sta stignu, pa posle otvaraju thread-ove sa nalovima: "jao, jao, ploca mi se kolje sa grafickom, a napajanje sa podlogom za mis, sta da radim - POMAGAJTE"...Amer lepo kupi testirano, kupi original i naigra se kao covek. ispadne ga vise, ali se makar ne pati sa raznoraznim problemima. to ima svoju cenu, a ako imas platu 2000-3000$ onda mozes i da odvojis 50$ mesecno za igru i godisnje ne-znam-ni-ja-koliko za masinu...na stranu sto je tamo HW jeftiniji, u apsolutnom smislu...
oni mucenici kupe dell i original igrcu
zaista ih sazaljevam 🙁
a ja i vecina PC gamer-a nabavljmo za DZ
mozda, ali samo u Srbiji ili nekoj slicnoj zemlji 3. sveta ili banana republici, kako ti draze. uvek sam govorio da je piraterija sirotinjska radost 🙂

svasta ovde moze da se procita :smash:

Potpisujem post Činaskog i čudim se samo odakle mu snage da objašnjava...

ah Filipe, da se i ti jednom slozis samnom :zgran: pasce sneg, a taman sam se obradovao suncu i nizem racunu za struju 🙁

edit: cita se Kinaski, iako ne deluje logicno, ali nema ni veze 🙂

Poslednja izmena:
@Chicanski: haha, sta EA i Ubisoft briga ili sta imaju oni od toga koliko MSI prodaje grafickih karta i Asus ploca?

-Veruj mi da ih je briga i to vrlo svi oni guraju njima kintu pocevski od M$ pa intel,amd,pa sto to ti kazes MSI,ASUS itd.da ne nabrajam vise. Da nema nas sta bi oni prodavali? Za net,filmove,muziku i te gluposti ne treba ti jaci komp od semprona,da nema igrica windows bi odavno bio smenjen sa mac os X-om jer je mnogo bolji OS. Zato i prave "PC gaming alliance".

@Chicanski: a ti znas da li znaju da intaliraju ili ne znaju? ma, bitno je da su oni glupi, a mi smo pametni😉

-Po naucnoj statistici vecina ljudi je glupo manje je pametnih😀. Srbi su najpametniji,nebeski narod.😉

@Chicanski: sve ima svoje. oni kada kupe brendiranu gaming masinu znaju da ce raditi no matter what. i to ima svoju cenu. a ovde ljudi budze sta stignu, pa posle otvaraju thread-ove sa nalovima: "jao, jao, ploca mi se kolje sa grafickom, a napajanje sa podlogom za mis, sta da radim - POMAGAJTE"...Amer lepo kupi testirano, kupi original i naigra se kao covek. ispadne ga vise, ali se makar ne pati sa raznoraznim problemima. to ima svoju cenu, a ako imas platu 2000-3000$ onda mozes i da odvojis 50$ mesecno za igru i godisnje ne-znam-ni-ja-koliko za masinu...na stranu sto je tamo HW jeftiniji, u apsolutnom smislu...

-Pa sve sto ljudi imaju vise para sve su vece stipse, koliku su samo frku napravili kad se pojaviio PS3 "jao PS3 je 600$". Kad nisu stipse sto zale za 600$ kad znaju da ce ih taj isti PS3 sliuzi 5 godina? Pa ne bih rekao da samo srbi i kako ti kazes banana republike imaju forume na kojima razmenjuju licna iskustva i probleme, pa americki forumi su puni red ring of death tema toliko o njihovom testiranju,ne znaju ni jednu konzolu da sastave kako treba koja se zasniva na jednoj jedinoj platformi. Pusti ti amere,objani ti meni ekonomsku isplatljivost PS3 u srbiji npr. odigras 10 igrica godisnje (5+1, 5 meseci po 1 pa 1 mesec pauziras:zgran🙂 i izujes se 750 evra + 500 za konzolu gde je tu racunica? A da ne pricam o tome da kod nas taj isti PS3 kasni jedno godinu dana tako da mu je samim tim i zivotni vek skracen.

@Chicanski: mozda, ali samo u Srbiji ili nekoj slicnoj zemlji 3. sveta ili banana republici, kako ti draze. uvek sam govorio da je piraterija sirotinjska radost

-Piraterija je najzastupljenija u zemljama gde ima najvise PC-jeva,npr.Amerika,Rusija,Kina a te banana repulike daj boze da znaju i sta je PC a o pirateriji i da ne pricam. Koliko ja znam za njih prave neke specijalne PC-jeve koji se pale na kurblo😀. Kakva crna njihova piraterija. Ovaca je uvek bilo za sisanje po meni ni jedna igrica ne vredi vise od 20 evra odnosno sve igrice isto vrede ko napravi bolju imace vecu prodaju.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno