Šta je novo?

Fontovi i HTML

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
PITANJE

interesuje me da li mogu nekako konvertovati Ruski (slican) radjen font u Unicode. Dakle da ga mogu postaviti u HTML i da to radi.
Dakle napominjem da je font Times New ... ali je neko ubacivao ruska slova.

PS.-moze li se nekako ugraditi u Htm da enkodira font kao sto MS Word moze da `Embed` -uje font tako da se text vidi korektno i na onim komp. gde tog fonta nema ?

Re: PITANJE

Golden je napisao(la):
PS.-moze li se nekako ugraditi u Htm da enkodira font kao sto MS Word moze da `Embed` -uje font tako da se text vidi korektno i na onim komp. gde tog fonta nema ?

Moze!

Treba ti Microsoft-ov program WEFT koji mozes naci sa ovde [microsoft.com].

WEFT-om od vecine TrueType fontova mozes da napravis .eot fajlove. Kazem vecine, jer neki fontovi mogu imati setovan no-embed flag ili sadrzati ozbiljne greske u samom .ttf fajlu, pa od ovakvih fontova nije moguce napraviti .eot fajlove.

WEFT radi tako sto analizira HTML stranice u kojima ce font biti embed-ovan i ekstraktuje iz font-a grupu znakova koji se koriste, kompresuje ih i generise .eot fajl.

Kada dobijes .eot fajl, na sledeci nacin mozes da ih koristis:

<STYLE>
@font-face {font-family: "MojFont"; src: url(ImeFontObjekta.eot)}
H1 {font-family: "Verdana", "MojFont"}
</STYLE>

Ovaj kod kaze da se, ako na racunaru na kojem se pregleda stranica nije instaliran font Verdana, koristi MojFont koji se nalazi u ImeFontObjekta.eot fajlu.

@font-face {
font-family: MojFont;
font-style: normal;
font-weight: 700;
src: url(MOJFONT0.eot);
}

Ovo ce ti verovatno biti korisnije: gde god u HTML-u da koristis MojFont, browser ce ga iscitati iz .eot fajla.

Mora se napomenuti da ce embed-ovanje font-ova na ovaj nacin najverovatnije raditi samo u IE4+ browserima. Ovo nikad nisam koristio tako da nisam siguran kako ce se drugi browser-i ponasati.

Mnogo sam ti zahvalan na odgovoru, mislim nisam ni znao da moze nego mi je sinulo kao ideja, a vidim da se neko setio to da uradi.
Znam da nije najsrecnije resenje, ali posto neznam raditi u VB da bi napravio VB makto koje ce iz spec. fonta prebaciti u Unicode ovo je najbolje resenje.

Thx,
sad znam gde mi je post :) samo nisam hteo da pravim gomilu novih

Ovaj program je lud :) stalno oce na net i kada mu to dozvolim nesto nece da kreira Eot fajl.

Jesi li ti probao to ? Radi li ti ?

Kao sto sam rekao, licno ovo nisam isprobao. Procitaj help, vidi da li ima neceg u vezi tvog problema, a ako ne uspes, videcu da nadjem malo vremena da i sam to isprobam.

Vidim da u Help-u spominju IE4.0 a ja imam 6.0 mozda je to problem.

Koju verziju si ti skinuo? Najnovija je 3.0, a za XP je preporucen i 3.1 beta upgrade. Za verziju 3.0 imas dva download-a, jedan od oko 150kB, koji download-uje ostatak sa Microsoft-ovog sajta i verziju od 10MB koja ne zahteva internet konekciju. 3.1 upgrade je par stotina kB. Narucio sam preko GetOrder-a i 3.0 i 3.1, pa kad stigne, isprobacu da vidim u cemu je problem.

e sad kod mene pise 5.3.0 ako je to to u ~About~
inace skinuo sam neku od mislim 10mb.
ako ti nije probalem mada nemoj trositi vreme na mene sto se tice Net-a :)

hvala

Nazad
Vrh Dno