Šta je novo?

Fon vs BCCS vs VETS

Highl1

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
679
Znam da je bio slichan topic pred proshlo leto,ali tad je bila rasprava etf vs fon :)
Mene etf ne zanima,ne bih da izgubim dushu tamo,vec mi je izbor suzhen na ova 3 fakulteta/vishe shkole.Evo prvo mojih razmishljanja pa vi posle bacajte odgovore :)
Fon
+diploma fakulteta
-teshko se upisati,dosta predmeta koji ti ne trebaju,4 godine,malo toga vezano za kompjutere
BCCS
+dobar program,fin nachin predavanja i sl,barem kolko sam upoznat preko njihovog sajta (www.bccs.edu.yu),navodno posle zavrshenog studija pomazu oko pronalazenja posla i sl
-nema fakultetske diplome,traje samo 2 godine,relativno nova visha shkola
VETS
+ ?
- isto visha shkola,nema fakultetske diplome,nemam puno informacija o vetsu..

Sad ako mozete,dajte neke konstruktivne predloge zashto kako,mislim shto se tiche informatike i kompjutera,nemam preterana znanja ni iz jedne oblasti,sve znam umereno,shto se tiche matematike,mogu da je gulim,mada je ne volim,ostale bubatorske predmete ne mogu da podnesem.Verujem da ovaj topic zanima josh neke koji sad upisuju faks,tako da svaki predlog je dobrodoshao :)

jedino shto mogu da ti napishem iz iskustva od pre par godina jeste da ako hocesh da upishesh fon treba da idesh na njihove pripreme (zakasnio si na redovan termin al trebalo bi uskoro da pochne ubrzani kurs).. prijemni je dosta tezhak, ali je moguc.. narochito ako skontash kombinatoriku, zadaci koji nose najvishe poena su iz te oblasti.. ali bukvalno, kombinatorika vredi kao tri druge oblasti..

recimo, ja sam bio negde 100 mesta iznad crte ako se dobro secam (znachi samofinansiranje), a ortak koji je uradio sve kao ja i sluchajno uboo zadatak iz kombinatorike je primljen na budzhet..

inache, fon mi je bio drugi izbor, tako da ga nisam upisao i ne mogu da ti kazhem neshto vishe o samom faksu..

da,ali pre par tih godina je bilo drugachije,sad u prijemnom bukvalno i nema kombinatorike :)

A kakve sad veze cvikermaster rasprava ima sa internetom i ovim forumom uopshte ? :D

Guru je u pravu, ovome generalno nije mesto u ovoj sobi, sto je najgore, nije mesto ni na ovom forumu, mada je pitanje usko vezano za hw/sw :).

NE znam shta da ti kazem. VEOMA BITNO je da prijemni na fonu NIJE tezak. Necu da kazem koliko sam ga ja spremao jer bi pomislili da sam neki naprzeni leek koji se qrchi da je mnogo pametan (samo cu ti reci da sam ga MNOGO KRATKO spremao). Nisam na budzetu ali to iskeno nisam ni ochekivao jer sam bash u poslednjem trenutku odluchio shta cu i pocheo da radim! Inache polagao sam OVE shkolske godine! Znachi nemoj da te plashi to kao teshko i te fore. Nije bash bio najprostiji ali svakako nije bio tezak. Nishta od gorenavedenog ne bi trebalo da te odvrati od fona:
-nije ga preterano teshko upisati
-svi ti predmeti za koje ti mislish da su bezveze ti bash dobro dodju u zivotu (kada prochitash knjigu; odslushash par predavanja, neke su ti stvari mnogo jasnije ;) - bar je moje iskustvo takvo) !
-bilo bi dobro da ima malo vishe predmeta u vezi sa rachunarima ali to je ipak FON (organizacija), ali veruj mi, ako imash zelju i volju, mozesh da upishesh i bibliotekarstvo i da postanesh vrstan programer ili tako neshto;)

Nadam se da sam makar malo pomogao :)

Poslednja izmena:
Ja sam FON upisao 97me, bukvalno ni sata nisam spremao prijemni.
Razlog ?
5 casova nedeljno u srednjoj skoli matematike + po neki "razredni cas" obzirom da je razredni predavao matematiku.

Zakljucak ?
Ko dolazi iz gimnazije, prirodno-matematicki, eventualno opsti smer, neke jace masinske ili elektrotehnicke skole (tj. smera) ne bi smeo da ima nikakvih problema sa upisom na FON.

Da li upisivati FON ?
Da ukoliko mislis da ucis, jer je defitivno medju "jacim" fakultetima, pored PMF-a, ETF-a, masinca i onih, meni potpuno stranih i ne-znam-ko-to-upisuje hemija-fizika-biologija :)

Vise skole nemaju sta tu da traze.

Pozdrav!

znam nesho da ovde nije mesto,ali ne znam gde da postavim,a ono mislim da je topic i josh nekome koristan valjda

Pa jeste, zato ga i ostavljamo da postoji, iako nije bas po "pravilima". Dokle god bude konsktruktivno, ostaje.

bubatorske predmete ne mozes da podneses?
Pa onda sta da ti kazem... nekom je i fizika i matetmatik bubatorski predmet, zavisi od sposobnosti. Ne znam za ostale ali ako se bas palis na kompove i sw i programiranje nije nista od toga lose, ali ti ne gine ++++samostalnog rada.

Pitanje je sta zelis ?

Ja ti mogu reci za FON ako te interesuje hw, nista od toga, sw nista posebno, ako misis da budes expert, ali je ovo toliko siroko pollje da sto se tice posla nije bitno samo to koliko si naucio i sta znas, mnogo drugih parametara je u pitanju. FON - ima mnogo bubanja ali ljudi to generalno vise vole, radije ce da udare napamet neku ekonomiku nego da se bave logikom i matom.

Sto se tice konstatacije FON i PMF ETF tu su negde itd. to nema veza sa zivotom, jer sam ja studirao jedan od njih i sad FON. Naravno i ovo je relativno nekome je teze 1 ispit sa ekonomije nego ceo fakultet fizike, ali govorim generalno u odnosu na IQ sposobnosti, ali ne i na radne navike ....

Poz.

p.s. inostranstvo za ove stvari razbija

Student

BCCS vs FON 1:0. Ja sam student BCCS i moram priznati da sam prezadovoljan njihovim programom, profesorima, opremom, slobodom i pravom koriscenja opreme, biblioteke. BCCS-u je ovo prva godina rada. Jedino sto mogu da im zamerim jeste neuigranost. Sto se tice predmeta tu su i matematika 1,2,3,4 i engleski 1,2,3,4 kao i programiranje 1,2,3,4. Znaci nema igranja i nema lakih ocena. Sto se tice drzavnih fakulteta, hvala nikad vise. Moja preporuka je definitivno BCCS.

ja sam takođe ponosni student fona i slažem se sa genghisom u potpunosti... dosta je smešno kolko neku kjigu ne voliš i jednostavno misliš da je očajna dok kada je pročitaš celu i malo razmisliš vidiš da tu ipak ima pametnih stvari...

CVX, poenta je da je FON fax, a to visha shkola, koja je neupotrebljiva u inostrastvu (ne priznaju je). Ko zeli da nekad ode napolje, ili da radi za vecu platu :), potpuno je jasno...

Nije ni fon priznat napolju, na zalost.
Jedini fakultet koji kod ns u ovom trenutku ista vredi (za inostranstvo, ovde sto manje diplome veca plata :) ) je ETF, barem u smislu da je najlakse otici, ali perica nece da gubi dusu :)
Sto se tice FON-a ok je fax, posto se motam po zavodima za zaposljavanje zadnjih par godina traze ga dosta, dok iskreno nisam video ikog da trazi ljude sa zavrsenim VETS ili BCCS.

igor2 je napisao(la):
Nije ni fon priznat napolju, na zalost.

Mislim da nisi u pravu, znam neke, ne neke, nego desetine njih, koji napolju sljakaju sa fon-om bez da trepnes ;) . Inace studiram fon, 3-ca godina :D

Sasa je napisao(la):
Ja sam FON upisao 97me, bukvalno ni sata nisam spremao prijemni.
Razlog ?
5 casova nedeljno u srednjoj skoli matematike + po neki "razredni cas" obzirom da je razredni predavao matematiku.

Zakljucak ?
Ko dolazi iz gimnazije, prirodno-matematicki, eventualno opsti smer, neke jace masinske ili elektrotehnicke skole (tj. smera) ne bi smeo da ima nikakvih problema sa upisom na FON.

Pozdrav!

Zakljucak?

Ko dolazi od Bivolarevica nema problema na prijemnom :D :D :D

Hm ne znam sto se brines za matu, iso si/ides u Prvu i to moja smena i to prirodni smer, znaci znam da su te otkinuli od mate za 4 godine i hteo/ne hteo mora da je znas. Sto se tice prijemnog, uopste nije tezak. Jeste da sam ja Ekonomomski, ali video sam im prijemni, pola mog odeljenja je tamo, video sam sta rade iz mate i uopste nije tolko tesko nemoj da se brines. Kolko sam shvatio ti bi na FON-u uzeo programiranje? To je ok, svi koji su tamo su mi rekli da je dobro, da uce opsirnije od visih skola naravno ali to posle moze samo da ti bude plus. Uvek je bila dilema FON ili ETF sto se tice programiranja, meni je licno ETF za to opet bolji, ali je i dosta tezi. Menadzment na FON-u ne bih preporucio jer za to postoji Ekonomski gde se za to i dosta vise nauci. Bubatorski predmeti takodje nisu problem, i ja sam kukao kako cu da naucim 650 strana politicke ekonomije i nauci se veoma lako i uz to je zanimljivo i korisno (a mislio sam da je cista glupost). A tvoja Ekonomija na FON-u ti je 350 strana, eto cak ni ne moras da bubas preterano (a veruj mi i korisno je + zanimljivo). Ne znam po meni je najbolji FON, najpre sto je fakultet, prijemni nije tezak kolko pricas i tako. Mada ja lichno ne volim FON zbog drugih razloga ali to sam samo ja. Odluka je tvoja.

Da zaboravih. I na VETSU imam par drugova. ne mogu puno da ti kazem o tome (skolarina je 70 000), ali kolko mi on pricha fino rade, uce konkretne stvari, pocinju maltene od osnova (sistemi, backup itd. pa posle prelaze na 3dstudio, photoshop i ostalo), mada opet nije fakultet.

Poslednja izmena:
ma ok sam ja sa matom kolko tolko,zadnje 2 godine sam malo upustio,do tad je bilo super,samo shto stvarno ono ne bih vishe da gledam bilo shta shto mora da se sedi i guli knjiga :)
isto zanima me da li bi npr na fonu priznali matematiku od predmeta ako bih posle 2 godine bccs-a hteo da nastavim na fonu nekako ? Normalno polagao bih dodatne ispite onih ispita koje nisam imao,ako zatreba

Poslednja izmena:
[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
...od predmeta ako bih posle 2 godine bccs-a hteo da nastavim na fonu nekako ...

:D :D :D

Obratno sigurno moze.

ŠSta god ti odlucio, mislićeš da si pogrešio, pošto svaka opcija ima svoje mane. :( Što se tiče inostranstva, bilo koji fakultet je bolji od Viših škola, makar se one hvalile bolonjskim konvencijama i ostalim mambo džamboima. Ja da sam poslodavac uvek bi prednost imali ljudi sa fakultetom. Naravno, samo prednost jer bitno je i znanje.

na inostranstvo se ne palim,to nisam spomenuo,lepo mi je i ovde :)

Misko je napisao(la):
Mislim da nisi u pravu, znam neke, ne neke, nego desetine njih, koji napolju sljakaju sa fon-om bez da trepnes ;) . Inace studiram fon, 3-ca godina :D
Bogami, cini mi se da je Igor u pravu, barem po onome shto sam ja chuo. Pero, ugledaj se na mene, ja sam odluchio da izgubim dushu... :)

[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
na inostranstvo se ne palim,to nisam spomenuo,lepo mi je i ovde :)

I ja tako mislim, ja npr. ne bih mogao da zivim preko, mislim lupam mogao bi ali sam nekako bas za ovo ovde, ko ima kreativnosti, *******t je, i lud :D ovde je raj na zemlji :angel: , kao osecao bi se nesposobnim da ovde ne uspem pa da moram da palim preko.

Najbolji primer jednog uspelog FON-ovca je nas vrli guru admin, Silverglider, koji je odavde posao sa kilazom ispod 100kg, a sada se opasno priblizava maksimumu onih cuvenih podnih vaga kojih ima u skoro svakoj kuci (120 kg) :d.

Daj momak ne glupiraj se, kakav fon ,kakav vsccsdssdfj i ostala ******, ako si sposoban upishi etf i spucaj ga za 5 godina da te bog vidi. A ovo ostalo je sve isti qc drugo pakovanje. Bice ti tesko prve dve godine, ali kad to pregurash uzmesh RTI odsek (racunarska tehnika i informatika), ako ti se to svidja i lezi, zavrsices ga dok trepnesh dlanom o dlan. Jedina je mana, ko sto neko rece, da posle toga i par godina napolju vise ne pomaze ona kucevna vaga od 120 kila, nego treba neka stochna sto hvata malo vishe :) :))

Hektor je napisao(la):
Sto se tice konstatacije FON i PMF ETF tu su negde itd. to nema veza sa zivotom, jer sam ja studirao jedan od njih i sad FON. Naravno i ovo je relativno nekome je teze 1 ispit sa ekonomije nego ceo fakultet fizike, ali govorim generalno u odnosu na IQ sposobnosti, ali ne i na radne navike ....

Sta znaci da su isti ili nisu isti ?
Ja sam rekao da su svi "medju jacima" a pri tome nisam mislio na tezinu ucenja/polaganja vec koliko taj fakultet donosi plusica kada se zavrsi.
Svaki je odlican u svom polju, naravno da ih ne mesam i ne poredim direktno.
Uglavnom, ko zeli moze da ode preko i nadje posao sa svakim od njih, za razliku od ekonomije, prava ili ne daj boze neke VETS i slicnih visih skola.

Zaboravi na prebacivanje, to ne fukncionise ni izmedju BU fakulteta, a nikako izmedju privatnih-poluprivatnih i drzavnih.
Zaboravi.

Cuj "otisao sa 100" - kakva laz... otisao sa 85...

Sto se priznavanja nasih fakulteta ovde napolju tice, sve je to isto sr*nje - sve ih tretiraju kao zaostale, neprilagodjene modernim kretanjima, itd - samo sto jedan deo firmi moze da ih prihvati kao da si zvanicno zavrsio bar neko skolovanje i stekao taj bachelors degree. Jedina razlika izmedju ETF-a i ostalih 'racunarskih' nasih fakulteta danas je u tome sto iz naziva 'elektrotehnicki' mogu da naslute cime se fakultet bavi, a za jedan FON ili PMF moras da narucis kafu i krenes da objasnjavas sta je to.
Koliko se sta priznaje moze da vidi svako ko je otisao napolje i pokusao u poslednjih 7-8 godina da nostrifikuje tu diplomu radi eventualnog daljeg skolovanja.

Stoji, sad smo tek potpisali Bolonjsku deklaraciju, a dok stignemo do (mislim da se tako zove) udruzenja rektorata, potrajace. Onog trenutka kad nas puste u to udruzenje, znaci fax ce nam se priznavati. Koliko sam cuo, radi se o 2008. godini, naravno ako se reforme nastave ovim tokom.
Pored toga sto SG naveo da nas ne priznaju zbog zaostalosti, citao sam dosta izvestaja da nas nece primiti zbog korupcije koja ovde vlada - pogledajte samo upis na medicinski, arhitekturu itd.

Hajli evo da te posavetujem ovako bratski ja sam se spremao za prijamni za fon i polozio sam ga (ne budzet) ali onda sam video da je to jednostavno previse matematike pa sam odlucio da upisem Megatrend FPS (fakultet za poslovne studije)

+ Ni preterano tezak ni preterano lak taman kako treba..
+ Updejtovanja predavanja (dakle ne ucite nesto sto je bilo pre 10 dina)
+ Slobodno vreme za druge aktivnosti ;)
+ Jeftiniji od FON-a 52.000 vs 75.000 fonovih

- Puno fensera :)

Kada ga zavrsisi dobijes diplomu Diplomirani ekonomista.
Dakle i ako imas uspeh na kraju godine preko 9.0 ulazis na budzet fax-a sto planiram jer do sada imam tu sve 10....

Evo ja sam se upisao i nisam se pokajao

ma ono videcu josh,ono ovaj topic me je josh vishe zbunio samo :)

Nazad
Vrh Dno