Šta je novo?

Folije za auto stakla?

Probaj sam da skineš medicinskim benzinom.

Hvala. Javljam kada probam.

Sgraso onaj odmaščivać žuti.
Imaju 3M tečnosti i sprejevi specijalno namenjeni za to, ali su cene lele majke :)

Stavio sam folije. Nazad 85%, naprijed 30%. Rješenje za prednja stakla: na granici ću spustiti prozore dovoljno nisko da se ne vidi serijski broj folije, a svakako je neprimjetno da folije postoje.

A sto bi to radio kad si po PSu? 30% na prednjim staklima je i zakonom dozvoljeno, a obaska sto je to transparentno i ne primecuje se.
Nek te lepo sluze i uzivaj videces totalno druga prica nego bez folija.

30% je dozvoljeno, a koliko je bilo pre stavljanja folija? Većina (novijih) automobila ima već fabrički blago tonirana stakla, na nekima već na nivou tih 30%. Moj predlog svima je da se napred stavlja transparentna folija sa uv i toplotnom zaštitom.

Pa moja na Audiju su i fabricki bila preko 30% tacno 34% i po zakonu ne bi ni mogao staviti ni transparentnu, ali kumovi braca i sredjeno sad mi je 80 napred i 85 pozadi.
Oni koji nemaju vezu naravno po propisima inace ode tablice.

Od septembra najverovatnije nece biti potrebno da se ide na tehnički pregled. Radice se samo atest i to je to.

Nece odluka je vec doneta, mora samo da se promene propisi i to je to. Generalno se nista narocito ne dobija al ajde....

Pa i nije bas da nema razlike na nivou zatamnjenosti ako gledamo Llumar stratos seriju: za zadnja stakla bi radio llumar 15 a za prednja llumar 70 recimo

Prilozi

• Screenshot_20230713_181621_Samsung Notes.jpg
    Screenshot_20230713_181621_Samsung Notes.jpg
    71.1 KB · Pregleda: 63
Nece odluka je vec doneta, mora samo da se promene propisi i to je to. Generalno se nista narocito ne dobija al ajde....
Pa nije bas da se nista ne dobija. Ako sam dobro razumeo ukida se tehnicki i saglasnost proizvodjaca. Stavis folije na mestu gde odmah rade atest i gotovo, nema cimanja a i trosak moze da bude manji za stotinak evra.

Ukida se teh. koji realno nisi ni morao da radis u praksi, evo ja nisam.
Saglasnost ajde ustedis bar u mom slucaju (Audi) uzimao je 2500 din nista strasno 20€.
Ne mogu da rade i atest i postavljanje, moras u AMSS ili u Vincu ako si iz BG a oni ne postavljaju folije vec samo vrse proveru i daju potvrdu za to sto su izmerili.

Ukida se teh. koji realno nisi ni morao da radis u praksi, evo ja nisam.
Saglasnost ajde ustedis bar u mom slucaju (Audi) uzimao je 2500 din nista strasno 20€.
Ne mogu da rade i atest i postavljanje, moras u AMSS ili u Vincu ako si iz BG a oni ne postavljaju folije vec samo vrse proveru i daju potvrdu za to sto su izmerili.
pa nije strašno ali je realno otimačina, meni je saglasnost za opel bila 4000din. Šta ima oni meni da odobre za nešto što je moje, aj da kao nešto ispitaju auto itd, nego pošalješ broj šasije na mejl, oni tebi uplatnicu i to je to. Katastrofa.

Da li zna neko da li se kod nas rade folija koja štiti sofersajbnu?
Kao sto imamo zaštite za telefon.

Zar nije zabranjeno stavljati bilo kakvu foliju na šoferku?

Zabranjeno je da kamioni voze kamenje i pesak bez pokrivaca pa voze i to pada na kola.

Mislim da su one skorz providne i neprimetne , koliko sam nasao na par mesta, reklamira se i ugradjuje bez problema

Kad se prodaje sto se i ne ugradjuje.
Ja imam 50% zatamnjenja na soferci i po 85% na svim staklima. Jeste zabranjeno je naknadno zatamnjivanje soferke, ali pa sta...?
Svasta je zabranjeno pa ljudi rade.

Rade ljudi svašta, ali ako zaustavi policija pa se ne uspete dogovoriti :D skidaju tablice. Tako bar važi za gologuziju. Za drugove članove, kumove i ostale, važe drugi, nepisani zakoni.
Što se tiče tehničkog i dalje se izgleda mogu naći tp koji puštaju sve i svašta uz odgovarajuću naknadu
Kod mene u kraju par automobila ima totalno zatamnjena sva bočna stakla, od kojih je jedno izgleda vozilo BIA ili vlasnik vozila radi u BIA, s obzirom da je lika interventna startovala, a on pokazivao službenu legitimaciju. Na jednom džipu stoji neki odštampan natpis, nešto u fazonu vlada RS... nisam detaljno čitao, ali izgleda da je lik neku nebulozu napisao i stavio na memorandum vlade RS sa sve kopijom pečata i nekim potpisom pa ga niko ne dira.

Imao sam neke folije, pa sam pre nekoliko godina morao da ih skinem. Auto je kupljen nov sa folijama, ali u to vreme nije bilo atesta...
Svakako je osećaj odličan sa folijama i planiram da ih posle izmene pravilnika ugradim.

Sve si u pravu, i za gologuziju i za nas bracu, kum8ve i za tehnicke.
Sta drugo da ti kazem kad si 100% u pravu za sve, ali tako stoje stvari.
Samo bih ti rekao da ne moras bas na svakom teh. da das kintu a da prodjes bez da si sve po PSu👍😎
Opet prijatelji, braca, kumovi.

Nisam tebi ništa prebacio... Svako se dovija kako zna i ume...
Ja bih lično legalno, jer i da sredim prolaz na tehničkom, ne znam gde me može policija zaustaviti i drndati zbog toga...

Nisam ni mislio da jesi, samo kazem da si u pravu za sve

Ja stavih folije(nano ceramic 5) u Black glass-u. Da je dranje, jeste, apsolutno. Sa tehničkim preko 40k izadje. 85% pozadi, napred 30%. Ono što sam primetio je da sunce uopšte više ne peče preko bočnih stakala i da klima duplo lakše ohladi unutra. Jedina mana je što se dosta slabije vidi kada se vozi u nazad.

Naravno da ne pece to svima govorim i da klima lakse radi i ohladi i to je tacno. A za pozadi to je tako ukoliko nemas senzore i/ili kameru.
Ja ih imam oba fabricki te mi nista ne smeta, a secam se pre 15ak godina dok sam imao stariji auto nije imao ni kameru ni senzore bilo tesko isto tada imao kao ti 85% ali i napred 85% (lepa plava boja a crne folije mu cuce top)ko corav sam bio unatraske jos kad je kisaaaaa, sad pozadi 100 napred 85 i ne smeta nista

Pozdrav svima

Kupio sam skodu superb model 2015 + , pozadi 85% , napred 30% ( tj one za atest), ovo mi je cevtrti auto sa tamnim staklima. Primetio sam da mi je auto kao u sauni kada se udje, pre par dana isao na put, preko vozacevog stakla kao da me ne lupom greje, bukvalno sam izgoreo tih sat vremena. Da li neko zna sta je problem, ja sumnjam na los kvalitet folija.

Ako je obična folija, moguće je da nema nikakav efekat na toplotno zračenje, već samo daje efekat zatamnjenja.
Kod mene je folija Lumar nanoceramic, osnovns verzija i oseti se efekat zaštite od toplotnog zračenja.

Pozdrav svima

Kupio sam skodu superb model 2015 + , pozadi 85% , napred 30% ( tj one za atest), ovo mi je cevtrti auto sa tamnim staklima. Primetio sam da mi je auto kao u sauni kada se udje, pre par dana isao na put, preko vozacevog stakla kao da me ne lupom greje, bukvalno sam izgoreo tih sat vremena. Da li neko zna sta je problem, ja sumnjam na los kvalitet folija.
Menjaj to. Ja sam folije ugradio i na kućne prozore koliko mi znače

Ove su ok
Ostavi čoveku link ko ih ugrađuje.

Ja sam izabrao one što se stalno reklamiraju zbog brzine ugradnje i atestiranja koje se obavi odmah na mestu ugradnje. Sve gotovo za jedan sat, pa nema cimanja i sve završeno u moje radno vreme ;D

Nazad
Vrh Dno