Šta je novo?

Flesh iz win-a???

Poslednja izmena:
Hvala svima ,stvari su mi dosta jasnije...
Juce sam razgovarao sa kolegom sa posla koji vazi za "strucjaka".On kaze da se windows oslanja na bios i da mu flash iz wina dodje kao "secenje grane na kojoj sedi...".
Da li se slazete sa ovom konstatacijom ili ne?
dobro si ga opisao - sad mozete da mu oduzmete titulu "strucnjaka"
da ne bude da pricam napamet
Older operating systems such as DOS relied on the BIOS to carry out most input-output tasks within the PC. A variety of technical reasons eventually made it inefficient—especially for more recent operating systems written for the Intel 80386 such as Linux and Microsoft Windows—to invoke the BIOS directly. Such operating systems instead used their own better-performing native drivers and were also much easier to extend to support new hardware. As such, the BIOS was mostly relegated to bootstrapping to the point where the operating system's own drivers could take control of the hardware.

Iz svih ovih postova zakljucujem da nema potrebe cackati u DOS-u jer je na novijim sistemima bezbedno koriscenje i WINflash utility(Inteligencija:d).Naravno pod uslovom da ne nestane struja ili tako nesto:-devil-:.

Recoba20,u pravu si ali kod mene instalaciju novog biosa iz wina nudi samo prvi put.Posle,jedina opcija je iz dos-a flopijem.Da li je to normalno?

P.S.Kako da preimenujem ekstenziju fajla u *rom?Naravno ako je moguce,ili mora jednostavno da se nadje bios sa navedenom ekst.:wave:

U folder options, imas opciju hide extension for know file types. Inace, ja sam moju A8N itd fleshovao uz pomoc asus live update-a. Samo sam bios sam skinuo! I sljaka sve super (kuc kuc)!

Preimenovao sam novi bios preko"command prompt-a" u *rom ekstenziju.Sad josh samo da nadjem neki X2 proc pa prelazim na glavni deo posla...
Poz...:wave:

Fleshovao sam bios koristeci amiflash utility.Shto se tice samog apdejta biosa,cini mi se da je proteklo sve ok.Cekirao sam sve stavke,locirao *rom fajl sa novom verzijom(1.7)i kliknuo OK.
Sledece shto se desava,racunar se restartuje i na ekranu se pojavljuje novi logo.Za svaki slucaj josh jednom sa odradio clear cmos i krenuo u podesavanja.
BIos je skoro identican osim par stavki koje su pridodate ili promenjene.Jedna od tih stavki je u okviru "advance chipset features"gde setujem mnozoce za HTlink a zove se "MCP55 ACPI HPET TABLE" i ima samo dve mogucnosti(enable\disable)???
Onda sam krenuo da ga klokujem,spustam HT na 3x i dizem FSB do 290MHz pri naponu od 1.45v(otprilike isto kao i na staroj verziji biosa,preko toga nece ni da udje u win).
Vracam sve na def.i krecem ispocetka da bi ostavio setovanja za svaki dan(HTx4,FSB 250MHz,CPU=2.25GHz).
I tada nastaju problemi,do 222MHz FSb islo je dobro,preko toga pocinje da stuca i sistem nece da se boot-uje.U stvari,bolje reci Hoce i nece jer ja sam uspeo "na prevaru" da dodjem do FSB-a od 250MHz i testiram stabilnost.Znaci masina je skroz stabilna(prim95,3dmark05,testdrive...)ali posle par restartovanja sistem vise nece da se podigne a posle toga ,tokom boot-a, dobijem obavestenje nesto kao"eror hiper transport sync flood on last boot"(???).To obavestenje sam dobiojao i dok sam gurao FSB ka 250MHz.Tada bios vraca FSB na 200MHz i ajd` jovo nanovo...
Da rezimiram,sistem je bio SKROZ stabilan sa FSB-om do oko 270MHz ali problemi se javljaju prilikom podizanja windowsa kada bios ne prihvata setovanja i povremeno izbacuje "sync flood"obavestenje.Meni je sumnjiva ova nova"MCP55 ACPI..."stavka.
I sad,MOLIM:Klanjanje da mi neko objasni shta se ovde,kog K***a,desava???:mad:
P.S>Josh jedna "anomalija"je da automatski latencije se setuju kao 5-5-6-15 umesto 5-5-5-15(SPD).
P.P.S.Ako je sve ovo pomalo sturo,sigurno je zbog neprespavane noci:S:.Popodne cu probati da budem opsirniji.Hvala unapred...

Poslednja izmena:
U tome i jesu razlike u BIOS-ima, zato za po neku ploču imaš i po 10-ak revizija... dok se svi bagovi ispeglaju...
Recimo za ovu moju ploču trenutno ima 2 zvanična BIOS-a.
Prvi je stariji, sve radi korektno, pamte se sva podešavanja ali nema podršku za Brisbane procesore... OC je u oba slučaja isti.
Drug, noviji, donsi podršku za Brisbane CPU-e, ali ne pamti manuelna podešavanja za memoriju, uvek očita podešavanja iz SPD-a...
I sada se ja dopisujem sa ovima iz BIOSTAR-a, valjda će to da isprave (već su mi slali 1 "beta" BIOS) pa ću onda ja da kupim Brisby-a kao nagradu za sopstveno cimanje... :D

Ti probaj oba ili koliko god da ih ima, pa onda flesh-uj onaj koji ti najviše odgovra.

Dobro,znaci da takvi bagovi ne predstavljaju nishta novo...Evo ceo dan komp tera sa FSB-250MHz i nema nikakvih problema,ali opet samo ga cekam da se na nekom od sledecih boot-ovanja zakove(ko zna ,mozda i nece vise da me:hump::hump:).
Evo od pre par dana ima i novija verzija od ove(1.8)pa bih mogao da probam i sa njom.

P.S.Cemu sluze ove stavke:
-"MCP55 ACPI HPET TABLE"
-"bank interleaving"
-"memory remaping"(ili slicno)

P.P.S.Bolje da ne kukam puno obzirom da je sve moglo da prodje mnogo,mnogo gore...;)
Poz:wave:

Poslednja izmena:
Problem je resen sa najnovijom verzijom biosa (1.8).Lepo se klokuje i za sada je sve ok...;)

Jedno pitanje kako zeznuti na asus k8n4-e se bios a da ne moze da se to popravi sa ASUS CrashFree BIOS 2 utility-em? Iliti jel to uopste moguce na asusovim plocama koje podrzavaju bios recovery kada se zeznu?

Ja sam na moju plocu stavio neki beta bios (koja nije radila kako treba) i posle nisam mogao da vratim staru verziju biosa iz windowsa nikako. Jedini nacin je bio afudos i to samo verzija 207

Poslednja izmena:
Koliko sinoc sam flashovao GA P35 DS3 (sa GAovim @BIOSom) iz Wina (da se otarasim bugovite BEDE od F5 verzije) jer nemam flopi i sve je proslo bez ikakvih problema. Nisam ni vratio na default vrednosti, kao sto svi preporucuju...
Pre toga sam flashovao K8N isto iz Wina bez ikakvih problema,a, cini mi se, da sam to isto radio odavno sa Abit AN7.
Znaci, moje dosadasnje iskustvo govori da je to 100% bezbedna stvar za uraditi...

naravno da ne,ali sam se lepo smejao kad sam video sta je covek radio,mislim iako je to tuzna stvar,jadan Duron :zgran:

inace samo sam konstatovao da je zeznuti bios na ovim plocama jako tesko,gotovo nemoguce,a ne kao nekad na starim plocama gde je i flash bio gotovo nemoguc :d

Izgleda da je tako ,mada svaki put kada sam fleshovao bios uzbudjenje je maximalno:D.Jednom mi je nestala struja 5min posle flesha.:S:

vdr1981, samo promeni extenziju tog BIOS-a koji si našao u *.ROM, npr. newbios.rom!
Onda ćeš moći da "flash-uješ". :)

Ja ne preporučujem "Live" ništa da se radi, jednostavno "old scholl - best scholl" a i modemska veza zna da usere stvar! ;)

pa, veci rizik je flesevati preko flopija, jer su ostecenja flopija daleko ucestalija od drugih problema sa hardverom. godinama flashujem iz windows-a i nikada mi se nista lose nije desilo, bas nijednom.

Hvala svima ,stvari su mi dosta jasnije...
Juce sam razgovarao sa kolegom sa posla koji vazi za "strucjaka".On kaze da se windows oslanja na bios i da mu flash iz wina dodje kao "secenje grane na kojoj sedi...".
Da li se slazete sa ovom konstatacijom ili ne?
ne. sve se oslanja na bios, pa i dos (kada se flesuje iz dos-a). nema neke fakticke razlike, stos je samo u tome da flesevanjem sa HDD-a i vremenski smanjujes rizik jer je brze, pa je manja sansa da ce te pogoditi recimo nekakav nestanak struje ili sturjni udar iz mreze. takodje, flesevanje iz windowsa je jos krace jer su aktivni drajveri za plocu/chipset, pa ocitavanje sa HDD-a i iz memorije ide jos brze nego u dos-u.

Flash BIOSa

Kako da se resetuje BIOS sa dzamperom. Kad apdejtujem BIOS iz Wina, kompjuter trazi da se restartuje i onda se restartuje .
U KOJEM TRENUTKU SE RADI Clear CMOS?

Ako flešuheš iz Win-a, imaš tu opciju u programu za flešovanje.

Ja sam flashovao moju plocu na sve nacine sem "live", znaci prvo skinem novi firmware (bios) i onda flashujem i za sada nisam imao problema.

Evo, pre 5mina, opet flashovan Bios (F9) na GA-P35-DS3 iz Wina, bez ikakvih problema...
Reko' samo da potvrdim da je to bezbedna stvar za uraditi... iz mog multiplog :) iskustva...

Evo i ja sam danas stavio poslednju reviziju biosa...Ipak,trebalo bi se pridrzavati pravila da se ne fleshuje bios ako je sve radi kako treba.Nikad se nezna sta moze da krene po zlu.

Imam problema sa flashom biosa iz windowsa za asus plocu p5vdc-x. Doticni program za flashovanje Asus Update (najnovija verzija) vraca sledecu poruku: "Find flash driver service registery key. Please reboot OS and run again"
Ima li neko neki savet.
Flopy drive nemam tako da to ne dolazi u obzir.

Imam problema sa flashom biosa iz windowsa za asus plocu p5vdc-x. Doticni program za flashovanje Asus Update (najnovija verzija) vraca sledecu poruku: "Find flash driver service registery key. Please reboot OS and run again"
Ima li neko neki savet.
Flopy drive nemam tako da to ne dolazi u obzir.

A da odesh u prodavnicu i kupish ga ?? nekoshta vishe od 5 € odnosno 400 din....

Nazad
Vrh Dno