Šta je novo?

Flesh iz win-a???

vdr1981

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2007
Poena
350
Da li je preporucljivo flesovati bios iz windovsa koriscenjem raznih programa (konkretno imam ovaj "MSI live update"sa diska koji je dosao uz plocu)?
Nemam flopi u konfiguraciji a razmisljam se o kupovini nekog X2 procesora a sudeci prema komentarima,99% ne gine mi novi bios.:crash:
Interesu je me sta bi ste radili na mom mestu,da li bi odradili posaso na jednostavniji nacin sa "live update" ili bi se potrudili oko pronalazenja flopija?
HVALA,poz:wave:

Hvala za linkove ali nisam napomenuo da imam AMI bios.E sad,imam skoro isti program kao ovaj sto si dao samo za moj bios(ami flash,vidi sliku).Problem je sto on prihvata rom ekstenziju a ja takav bios nisam nasao na msi sajtu(bar ne josh).Dali hoces da kazes da je koriscenje ovog programa (umesto "live update")sigurnija varijanta?To mi nije jasno obzirom da i on radi iz win-a?

Prilozi

• Clip_3.jpg
    Clip_3.jpg
    42.9 KB · Pregleda: 60
Poslednja izmena:
I ja isto i nikad nisam imao problema.

vdr1981, samo promeni extenziju tog BIOS-a koji si našao u *.ROM, npr. newbios.rom!
Onda ćeš moći da "flash-uješ". :)

Ja ne preporučujem "Live" ništa da se radi, jednostavno "old scholl - best scholl" a i modemska veza zna da usere stvar! ;)

Poslednja izmena:
Evo jedan primer:ja sam killnuo ASUS-a P5K sa flashovanjem iz windowsa-a,posle sam sneo jaje dok sam sredio programiranje bios-a :D
poz..

/lnicks

Meni to nikada nije palo na pamet i da probam, nije mi sugurno i nemam m*da za tako nesto. Nisam paranoican ali posle pacijenta koji je iz 64bitne viste pokusao da update-uje bios commanda, i jednog pogreba, ne verujem da cu ikada probati.

Ja ne preporučujem "Live" ništa da se radi, jednostavno "old scholl - best scholl" a i modemska veza zna da usere stvar! ;)

Slazem se, "old scholl - best scholl" ;)

Mada ja uvek kada sam flasovao BIOS najveca mi je frka bila od diskete, tj od njene (ne)ispravnosti, sa disketama se nikad ne zna. Tako da je najpouzdanija metoda da se napravi mala FAT32 particija na hardu, i iz nje da se flashuje bios.

Ja sam flešovao bios i na jedan i na drugi način mali milion puta i nikada nisam imao problema.Fora je da prvo skineš bios na hard disk a tek onda flešuješ, nikako direktno sa interneta.

...ja uvek kada sam flasovao BIOS najveca mi je frka bila od diskete, tj od njene (ne)ispravnosti, sa disketama se nikad ne zna. Tako da je najpouzdanija metoda da se napravi mala FAT32 particija na hardu, i iz nje da se flashuje bios.

Bravo, ja Floppy nemam već godinama unazad, kada flash-ujem iz DOS-a radim baš tako kako si opisao, napravi se FAT particija na kraju diska, tu uvek (treba da :D) ima mesta a iuradi se "za čas posla" :)d)...
Ovo iz Win-a mi deluje sve više OK, nisam ni 1 problem imao a te WinFlash-eve koristim već neko vreme...

Hvala svima ,stvari su mi dosta jasnije...
Juce sam razgovarao sa kolegom sa posla koji vazi za "strucjaka".On kaze da se windows oslanja na bios i da mu flash iz wina dodje kao "secenje grane na kojoj sedi...".
Da li se slazete sa ovom konstatacijom ili ne?
Josh jedno pitanje,ako flesujem iz dosa a sa harda,da li je neophodno da se kreira nova particija i da li mora da bude FAT-32?poz:wave:

...Josh jedno pitanje,ako flesujem iz dosa a sa harda,da li je neophodno da se kreira nova particija i da li mora da bude FAT-32?poz:wave:

Jeste, neophodono je samo u slučaju da već nemaš FAT32 particiju, onda moraš da je napraviš.
Što se tiče "oslanajanja" Win-ana BIOS:
To je donakle istina, mogo ni tako da se kaže ali to je samo po podizanju Win-a, kada dobiješ sliku na desktop-u, tu svaka dalja saradnja prestaje i BIOS od tada kao da se gasi.
Prosto, Win je "pokupio" sve podatke koji su mu trebali i sada mu BIOS više ne treba... do narednog podizanja... ;)

Ja sam flešovao bios i na jedan i na drugi način mali milion puta i nikada nisam imao problema.Fora je da prvo skineš bios na hard disk a tek onda flešuješ, nikako direktno sa interneta.
Na ovo sam mislio,live update nikako...

Ok,da sumiram...Izbegavati "live update",a ako vec flesujem iz wina koristim "ami win flash"(ima slika u ranijem postu).prethodno preimenujem vec skinutu novu verzije biosa u rom ekstenziju i to je to...
Ako idem iz dos-a,kreira se mala fat-32 particija i nadje se fajl sa novim biosom(ne mora da bude *rom ekstenzija?).

P.S.Josh jednom hvala svima na usmeravanjima,preostaje mi josh par nedelja google-vanja(da utvrdim gradivo:D).

a jel se ne pise "school" mozda :p

ps
deksi10 i superstrar pod hitno da nabavite recnik:D

Poslednja izmena:
Jos nismo utvrdili da li misle na skolu ili pak na onog doktora za klompe :d

a jel se ne pise "school" mozda :p

ps
deksi10 i superstrar pod hitno da nabavite recnik:D

hehe, ne verujem, pa to se uči u I razredu zajedno sa vrmenima... :d
A i ti CAR-e, što ćutiš?!? :d :D :d

Poslednja izmena:
Jos nismo utvrdili da li misle na skolu ili pak na onog doktora za klompe :d

He,he, pa na doktora za klompe naravno :)
Mada sta cemo, meni je Nemacki bio osnovni jezik tokom skolovanja :p

Juce sam razgovarao sa kolegom sa posla koji vazi za "strucjaka".On kaze da se windows oslanja na bios i da mu flash iz wina dodje kao "secenje grane na kojoj sedi...".

Jeste da je SuperStarr vec odgovorio na ovo ali ajde:
Posle kad udjesh u win BIOS ti vishe ni netreba i ako hocesh mozesh da i da izvadish BIOS chip iz matichne ploche ;) I obavezno kad flashujesh iz Win-a morash najpre da resetujesh CMOS ili postoji velika verovatnoca da cesh zapucati BIOS....
:wave:

I obavezno kad flashujesh iz Win-a morash najpre da resetujesh CMOS ili postoji velika verovatnoca da cesh zapucati BIOS....

Sa ovim Win-programima ne mora to da se radi, imaju opciju da sami obrišu BIOS pre flash-ovanja novog tako je dovoljno samo da se čekira (štiklira) ta opcija, ne mora da se zavlačite ispod stola i tražite "Clear CMOS" jumper... :)

Sa ovim Win-programima ne mora to da se radi, imaju opciju da sami obrišu BIOS pre flash-ovanja novog tako je dovoljno samo da se čekira (štiklira) ta opcija, ne mora da se zavlačite ispod stola i tražite "Clear CMOS" jumper... :)

Pa ko josh trazi "Clear CMOS" jumper ? Udjesh u BIOS i samo reset CMOS i reshio si problem.... :) Ali ovo nisam znao da ti programi za flash iz wina imaju tu opciju....

Poslednja izmena:
imao sam 3 msi ploce i svaki put sam flesovao bios iz win-a bas preko msi live update...

Super je sto si to odradio, niko nije ni rekao da ne moze, vec da "nije preporucljivo" raditi live sa neta...

Kod MSI Live Update-a on prvo dovlaci bios fajl sa mreze, a zatim nudi mogucnost flashovanja preko win aplikacije, ili preko floppy-ja. Mnogo puta sam flashovao BIOS preko LiveUpdate-a i samo jednom je zeznuo stvar na nekoj low-budget ploci. Problem je bio do MSI-ja, jer cak ni ubacivanjem tog istog biosa preko programatora nije ploca htela da se probudi. Takodje sam flashovao Abit ploce preko Abit-ove aplikacije za flashovanje biosa iz Wina i (da qcnem u drvo) nikada nikakvih problema nije bilo. Samo pre izvodjenja operacije pogasim antivirus, firewall i ostale gluposti.

Upravo sam iz windowsa fleshovao najnoviji bios WinFlash-om i sve je proslo OK.

Nazad
Vrh Dno