Šta je novo?

flekso stampa

manik

Čuven
Učlanjen(a)
14.12.2003
Poena
604
Bilo bi mi drago da se javi neko ko se razume u pripremu za flekso stampu....i da mi objasni....mogucnosti...raster...strih...format.... itd

ako se marsovac vec ne javi sam kontaktiraj ga na private :) on radi flexo ...

Poslednja izmena:
Jevo me... :D
Ja sam pocetnik sa oko 4 godine iskustva, pa cu ti valjda nesto uspeti objasniti...
Mogucnosti: paaaa... mnogo stvari se radi sa flexom (od papira, pa samoleplljivih etiketa, alufolije, PE, OPP, itd. ima gomila i ni ja neznam sve...) i u zavisnosti od materijala razlicite su ti i mogucnosti, a naravno sve to zavisi od makine koju koristis i jos od jedno milijun parametara... :D
Raster: pa zavisi sta radis, u svetu se radi i 175lpi, ja sam uglavnom radio i sad radim sa 150lpi.
Strih: sta si konkretno mislio ?
Format: pa opet zavisi od namene tj. sta zelis da stampas. U SCG preovladjuju masine malog formata znaci izmedju 240-410 na kojima ljudi rade uglavnom industrijsku ambalazu, ako se dobro secam ima nekoliko makina velikih formata sirine 1000mm, sa kojom rade kese za kafu, deterdzente itd.
Sto se tice flexo prepress-a tu bih mogao da ti pisem podosta, ali mi reci sta te konkretno interesuje pa cu ti probati odgovoriti.
Evo nekih kratkih crta:
- iako je u svetu trend CTP, kod nas i dalje preovladjuje klasicno razvijanje polimera. Znaci imagesetteri su i dalje u upotrebi i sasvim korektno rade posao. Bitno je napomenuti da se za flexo koristi matt film za razliku od offseta. Ispusta se u negativu.
- razvijaci polimera su takodje razliciti, pa imas solvent based (na bazi rastvaraca, uzasno smrde i losi su za okolinu... :D) i water based koji su manje stetni i sve vise u upotrebi, narocito nakon inicijative EU da se pocne raditi Eko Label (environmental friendly label), ovo ce biti aktuelno vec sledece godine.
Eto nesto za pocetak, pa ti pitaj dalje sta te interesuje, a ja cu probati da ti budem koristan... :D
drugarski pozdrav

Pa, ovako.......u pitanju je mesna industrija - znaci kobasice, salame isl. stampace se u Milanovcu, mozda znas koje masine imaju i kako rade (ja neznam). Ovih dana sam uglavnom posmatrala, kupovala i ljustila farbu sa salama. Ukapirala sam da se prvo stampa bela, pa ostalo preko. Kako da im pripremim i oznacim fajlove, a da oni znaju sta ja hocu - sta je belo, sta providno...(u ofsetu je to lako.....beo je papir :)). Ono sto su u ofsetu paseri, klinovi i sl. ima li toga ovde? Kad sljakam plakat ili tako nesto on je A2, A3, B3.........ovde neznam cak ni koliki "papir" treba da bude da bi pocela sa radom, na kraju...a i nije bas kraj, sta da posaljem .cdr, .eps, .tif???? kako izlaze kolori (poslodavac zeli da iskoristim fotografiju na foliji) sta da izbegavam, na cemu da insistiram. U kojoj rezoluciji trebaju da budu obradjene fotografije....u stvari nisam trebala da se petljam..sad sta je tu je....u svakom slucaju ovo moram da odradim a volela bih da izmedju mog resenja i prilagodjavanja za stampu ne bude previse glavobolje, ili pak da glupost koju posaljem odstampaju takvu kakva jeste pa da.......au! strasno!

Ijaaaaaooooo... ti ni manje ni vise nego odma operacija na mozgu iz flexo tehnike... :D
Znam o cemu se radi, znam i o kojoj se stampariji radi, nismo nikad saradjivali direktno, ali je jedna od najjacih u SCG, bar sto se tice tog segmenta...stampanje na crevca... :D
Da dobro si ukapirala, prvo ide bela, pa preko nje ostale boje. U flexu je inace pravilo da se posle podloge, koja je uglavnom bela (mada ne mora da znaci) stampa zuta, magenta, cyan pa crna. Znaci ovo je sekvenca boja koja se koristi kod stampe process poslova (kad imas kolor fotku i slicnu akrobaciju).
Druga stvar na kojoj bih ja insistirao je da se manes kolora na crevu...moze da se uradi, moze to i lepo da ispadne, ali realno jako je *******o odraditi. Pogotovo ako prvi puta radis tako nesto. I sama si dobro primetila da je offset mnogo laksi, ako zeznes nesto u pripremi tu je majstor na makini da malko doda i oduzme, ljuljne retardera ili sta bilo, ako je jos neka novija masina sve na dugme i eto lepog posla... nazalost flexo ne prasta... :(
Dobar Prepress u flexu ti je (po mom misljenju) oko 60% uradjenog posla. Naravno i pored dobro uradjenog prepressa moze ti se desiti da ti majstor odje#e posao na makini, ali veruj mi ne postoji majstor koji ce ispraviti gresku u prepressu... :(
Ajd sad dosta pametovanja evo odgovora na pitanja:
Prva vrlo bitna stavka - OBAVEZNO kontaktiraj momke koji rade prepress u toj stampariji, oni ce ti reci kako da pripremis fajl odnosno u kojem formatu da im das (mislim da ce ti traziti .eps ili .AI). Oni ce ti reci i koja linijatura se radi, a ako se dobro secam oni stampaju 133lpi (proveri). Sve fotke koje imas radi u 300dpi, ali pazi molim te da ako imas gradijente i slicne egzibicije nikad ne ides do 0% (cini mi se da je kod njih minimum 3% raster - i ovo proveri sa momcima).
Belu moras odraditi posebno, tj.uzmes recimo neku pantone spot boju npr. lupam orange021 i sve sto zelis da se stampa belom prebacis u tu boju. S time da moras naravno paziti da ti se i ispod fotki mora naci ista ta boja. Najbolje u stvari je da nacrtas oblik (bezierovim krivama ili kako god vec) oko celog objekta koji ce imati belu podlogu.
Ono sto su paseri klinovi itd. u offestu ima i u flexu, samo posto ti radis na kruzni cilindar a ne na offset plocu imaces drugacije oznake. Da stavljaju se krstici kruzici, globusi, stanc oznake, ali mislim da ti ne bi trebala da se zamaras sa time posto neznas na koju velicinu cilindra ce oni to da rade (koliko ce biti slika na 1 obimu cilindra), niti znas koju ce distorziju (skracenje klisea zbog onog famoznog matematickog Pi broja) da rade. Ove detalje ce znati isti ti momci koji rade prepress u toj stampariji (posto ako se dobro secam oni polimere tj. klisee rade in house... nisam siguran).
Ocemo jos ? :D
Ne bih da te obeshrabrujem, ali evo jedna stvar koja se u flexu desava uglavnom svim dizajnerima.
Recenica:
- Ali kod mene na monitoru to izgleda lepo
- Evo, a kako ovde na ovom odstampanom uzorku to lepo izgleda, a vi ste odstampali go#$o (uglavnom je to high gloss chromalin, stampan na nekom digitalnom stampacu)

Tvoj monitor i moj monitor ne prikazuju isto sliku, a tek Zikin i Perin je drugaciji, a tek monitor u stampariji je neki peti, a sve to VEZE NEMA sa onim sto ce biti odstampano, jer masina koja stampa u CMYK-u ima manju gammu boja tj. nemoze da stampa sve sto moze da prikaze tvoj monitor (ovo ti je samo lagani uvod u problematiku zvanu kalibrisanje uredjaja sa kojima radis i to od skenera, do monitora, do stampaca).
Ah da, a umalo da zaboravim, svaka masina, ali bas svaka stamparska masina ima razliciti dot gain (prirast rasterske tacke koji se javlja prilikom stampe primer. 20% neke boje u photoshopetu ti nakon stampe izadje na oko 35%), koji ako bog da onda momci vec imaju odradjen, a ako nemaju nego rade odokativno... onda... moje saucesce... :(

Paaaaa, rekla bih, mozda, da mi je za sad SVE jasno.....uglavnom.....najverovatnije....krenula sam sa sljakom...ako negde zapnem u toku rada ....javicu se...
hvala, bio si mi od velike pomoci....
uzgred, monitor sam licno kalibrisala.....odokativno.....i da cuknem u drvo........
a uzorke stampam na epson stylus color 680, nije bas-bas, al vidi se uglavnom onako kako treba ....bar je tako bilo do sad, za ofset-naravno... nisam imala losih iskustava osim kad mi pola tiraza puste kako treba a od pola pa nadalje nema magente npr...i to se uglavnom desava ako ne cucim pored njih dok stampaju

Evo i ja malo da se ukljucim u diskusiju...

Nemam bas mnogo da dodam onome sto ti je Marsovac u relativno kratkim crtama opisao (jer znam da bi mogao i vise i detaljnije da prica o tome :) ),
samo bih podvukao jos jednom, da se ne upustas u design i razigravanje efektima dok ne kontaktiras stampariju u kojoj ce se stampati krajnji proizvod i ne saznas njihove potrebe i limit....

Najcesce je problem u flekso stampi kad se sukobe stamparija i drzak designer a sa stamparijine strane limitirana tehnologija a sa designerove strani pusten mozak na pashu....

Znaci nije moguce bas sve postici i odstampati u flekso tehnici sto jedan covek moze da izmisli i ostvari na racunaru, tu postoje kompromisi a kompromise i limite postavlja stamparije (i to pre svega njihova masina i oprema sa kojom rade).

Eto toliko, verujem da nisam rekao nista novo, ali ovo mora cesto da se ponavlja :)

Pozdrav
Turbo
:wave:

Poslednja izmena:
eeeeeeeee, turbo, mozda nisi rekao "nista novo", ali me nisi pokopao pre no sto treba...postujem......nisam drzak dizajner......ja sam skromna faca kaja hoce svima u lancu da sto vise olaksa posao.....zato i pitam..a i neznam bas kako bi se razigrala efektima u corelu.....ukapirala sam toliko, da je bolje da bude strih, sto vise, da trebam da izdvojim belu fleku ispod-sama i da koristim fotografije onoliko koliko sam uslovljena od strane poslodavca - sto nikako nije moje misljenje (bar kad su salame u pitanju), ali by the way....uradicu nekako......imam nove poteskoce koje se zovu "fazer kolageni"...kakva to razvlacenja predpostavlja?

Nikako nisam imao nameru da bilo koga pokopam, ja sam izneo samo iskustva coveka koji radi pripremu unutar flekso stamparije i dizajnera koji se ne informise o tehnologiji pre nego sto se upusti u posao (a na zalost takvih ima vise, nego onih koji pitaju)....
Nemam pojma sta su ti "kolageni" ako mozes malo da objasnis o cemu se radi?

Pozdrav
Turbo
:wave:

Phuh... fazer kolageni ? Nem pojma stvarno, to mora da je nesto specificno za stampu na crevima, sta kazu momci u stampariji ? Jesu ti objasnili bar o cemu se radi ili su samo rekli nekoliko nepoznatih reci,a ti se snadji kako znas i umes ? :D
Kontam da je to nesto oko razvlacenja creva posto je doticni materijal prilicno nestabilan u stampi tj. "radi", moguce da se tu mora raditi neka kompenzacija da ti ne bi doslo do distorzije slike... moja nagadjanja... stvarno neznam... pitaj ih da ti objasne malkice i mene zanima... :)

p.s. Nisam nasao nista ni na netu... :(
p.p.s. Turbo vuno jedna javi se na ICQ :D

Nazad
Vrh Dno