Tacno sa tim sto i privatno lice moze da uzme takozvani 512 bitrate paket sa kojim mu je zagarantovana brzina od recimo minimum 50kb po sekundi,i onda dobija staticku ip adresu ali mu zato naplacuju predebelo...To ima moj komsija koji drzi kozmeticki salon zbog video nadzora i znam da mu je non stop bitarate tu oko 50tak kb ali zato placa skuple nego flat 1.5mb paketU principu morali bi nešto da garantuju, u smislu kvaliteta usluge, međutim takve stvari još nisu potpuno utemeljene u našem zakonu ili barem nekom ratel-ovom pravilniku, pa od toga nema ništa.
Dakle, u praksi kod nas je baš ovako kako Falcon kaže.
Slazem se apsolutno,samo veruj mi da i sa smaranjem neces mnogo postici nazalost u ovoj lopovskoj drzaviNema pravila, nazalost. Pogledaj ugovor koji si potpisao sa wireless provajderom, potrazi dobro stavke gde oni garantuju dostupnost i kvalitet usluge koju placas. Ako takve stavke postoje i ako ne ispunjavaju svoju obavezu, onda mozes biti bezobrazan i zahtevati da ne platis uslugu koju nisu isporucili ali posto je ovo Srbija, u ugovorima sa fizickim licima takvih stavki najcesce nema. Jedino sto ti preostaje je da im sednes na kicmu i da trazis da ti srede link (ako je do kvaliteta linka) i da se nadas da ce se popraviti nesto.
Nazalost, nema ko da stane u odbranu fizickih lica. RATEL sigurno nece, da se ganjas sa njima preko suda - ne isplati se, zakonom to i nije regulisano, jedino da se naoruzas celicnim zivcima i da ih smaras dok ne isteras svoje...
Ne postoji nikakav ugovor sa provajderom... rekli su mi da je link 10mgbit-a i da postoji zagusenje... pa da se zato spusta brzina... iako znam da je link ogranicen na 10mgbit-a za flat a ostalo za garantovane brzine... pre je bilo da neradi link po 2-3 sata u toku nedelje to ajd ocekuje se zato sto je wirelles... sad mi treba 5-6 dana za hddvd snimak...
Ne postoji nikakav ugovor sa provajderom... rekli su mi da je link 10mgbit-a i da postoji zagusenje... pa da se zato spusta brzina... iako znam da je link ogranicen na 10mgbit-a za flat a ostalo za garantovane brzine... pre je bilo da neradi link po 2-3 sata u toku nedelje to ajd ocekuje se zato sto je wirelles... sad mi treba 5-6 dana za hddvd snimak...
Tako ti je to sa pilicarskim provajderima.Da si na ADSL-u koji radi normalno nikad ti ne bi padao protok iako nemas garantovanu brzinu.
Koji je to provajder uopste? A usput nije mi jasno koliko ti placas i za koji paket, to sto se pominje 10mbps mi lici kao da je to link koji deli ko zna koliko ljudi. Kakav crni flat od 10mbps preko wireless-a.
Edit: sad procitah da je 512k u pitanju, pa nista smaraj ih koliko god mozes u vezi toga i vidi da li se stvari menjaju a usput cekaj neki adsl ili kabal.
Ali kod nas... Ja se uopšte neću iznenaditi ako nam u vrlo dogledno vreme daju nešto u fazonu 10 Mbps / 2 Mbps, a pritom puste takav link da će nam download biti kao na 256 kbps. Pa će biti: gde su ona zlatna vremena kad je 512 kbps zaista bilo skoro toliko.
Pesimista je, kažu, samo dobro obavešten optimista. :dIh pesimisto
Nigde na svetu provajderi ne garantuju brzinu (osim kada se plati po znatno vecoj ceni, kao sto je sluchaj i ovde). Postoji za to prost razlog, a to je sto svaki provajder mbit interneta placa po skupljoj ceni nego sto ga prodaje krajnjem korisniku. Zbog toga, da bi mogli da imaju bilo kakvu zaradu moraju da uvedu agregaciju, a cim postoji bilo kakava agregacija, vishe nista se ne moze garantovati.
Situacija kod nas je sledeca: Telekom internet provajderima prodaje 1 mbit po ceni od 30 000 dinara ako se dobro secam (bar pre dupliranja od prosle godine).
Taj jedan mbit provajderi moraju da dele bar izmedju 10 korisnika (koji su placali po nekih 3000 dinara ako se secam) samo da bi ostali na pozitivnoj nuli.
U praksi, agregacija funkcionise ok, samo ako je u normalnim razmerama.
U normalnim zemljama, ako protok pada previse i ako se to cesto desava, korisnik jednostavno promeni provajdera, i oni losiji propadaju.
Kod nas je problem sto mnogi nemaju izbor, pa su osudjeni samo na jednog wireless ili kablovskog operatera. Kad se to popravi i kod nas ce da bude bolje.
Nekazem da meni treba sad brzina da bude zakucana na 64kbs na 512k posto znam da to nije moguce, do prvog oktobra na provajderu gde sam... imao sam na 768k i download mi je ishao 90kb/s... na 512k bi bio zadovaljan da mi ide barem 45kb/s kad je zagusenje a ne u zavisnosti od vremena da radi od 6kb/s do 30kb/s
Naravno da bi trebao da postoji takva organizacija... al uvek se sve zavrsi na ovome... nek se javi barem neki pravnik, sta bi bilo potrebno da se nesto ovako napravi... organizacija koja bi mogla da podigne neku peticiju, mislim na u papirnom izdanju a ne one sto su bile na netu...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari