Šta je novo?

Flat

Flat rate nema veze sa agregacijom. Flat podrazumeva da je koriscenje interneta ograniceno iskljucivo vremenom i maximalnom brzinom ali ne garantuje nista.

Nijedan domaci provajder ionako ne garantuje brzinu fizickim licima. Firme koje uzimaju garantovane brzine linkove iste brzine placaju visestruko vise u odnosu na fizicka lica i kod njih ne sme biti agregacije.

Poslednja izmena:
U principu morali bi nešto da garantuju, u smislu kvaliteta usluge, međutim takve stvari još nisu potpuno utemeljene u našem zakonu ili barem nekom ratel-ovom pravilniku, pa od toga nema ništa.

Dakle, u praksi kod nas je baš ovako kako Falcon kaže.

Poslednja izmena:
U principu morali bi nešto da garantuju, u smislu kvaliteta usluge, međutim takve stvari još nisu potpuno utemeljene u našem zakonu ili barem nekom ratel-ovom pravilniku, pa od toga nema ništa.

Dakle, u praksi kod nas je baš ovako kako Falcon kaže.
Tacno sa tim sto i privatno lice moze da uzme takozvani 512 bitrate paket sa kojim mu je zagarantovana brzina od recimo minimum 50kb po sekundi,i onda dobija staticku ip adresu ali mu zato naplacuju predebelo...To ima moj komsija koji drzi kozmeticki salon zbog video nadzora i znam da mu je non stop bitarate tu oko 50tak kb ali zato placa skuple nego flat 1.5mb paket

Nema pravila, nazalost. Pogledaj ugovor koji si potpisao sa wireless provajderom, potrazi dobro stavke gde oni garantuju dostupnost i kvalitet usluge koju placas. Ako takve stavke postoje i ako ne ispunjavaju svoju obavezu, onda mozes biti bezobrazan i zahtevati da ne platis uslugu koju nisu isporucili ali posto je ovo Srbija, u ugovorima sa fizickim licima takvih stavki najcesce nema. Jedino sto ti preostaje je da im sednes na kicmu i da trazis da ti srede link (ako je do kvaliteta linka) i da se nadas da ce se popraviti nesto.

Nazalost, nema ko da stane u odbranu fizickih lica. RATEL sigurno nece, da se ganjas sa njima preko suda - ne isplati se, zakonom to i nije regulisano, jedino da se naoruzas celicnim zivcima i da ih smaras dok ne isteras svoje...

Nema pravila, nazalost. Pogledaj ugovor koji si potpisao sa wireless provajderom, potrazi dobro stavke gde oni garantuju dostupnost i kvalitet usluge koju placas. Ako takve stavke postoje i ako ne ispunjavaju svoju obavezu, onda mozes biti bezobrazan i zahtevati da ne platis uslugu koju nisu isporucili ali posto je ovo Srbija, u ugovorima sa fizickim licima takvih stavki najcesce nema. Jedino sto ti preostaje je da im sednes na kicmu i da trazis da ti srede link (ako je do kvaliteta linka) i da se nadas da ce se popraviti nesto.

Nazalost, nema ko da stane u odbranu fizickih lica. RATEL sigurno nece, da se ganjas sa njima preko suda - ne isplati se, zakonom to i nije regulisano, jedino da se naoruzas celicnim zivcima i da ih smaras dok ne isteras svoje...
Slazem se apsolutno,samo veruj mi da i sa smaranjem neces mnogo postici nazalost u ovoj lopovskoj drzavi

Ako si siguran da je do njih, i da ti namerno zakidaju na usluzi, samo ti pozovi Ratel. Znam osobu kojoj je svojevremeno Telenor konfigurisao mobilni (postpaid, kupljen kod njih u paketu) da proverava MMS svakih 10min, pa je ta osoba ne imajući pojma o tome otišla u inostranstvo i pogodite šta, kada se nakon par nedelja vratila dočekao je račun od preko 1000e. Žalila se Ratelu (bez da je tamo imala vezu) i Ratel je zaista pritisnuo Telenor oko toga... o epilogu neću, nije za javnost, ali samo da ukažem da ako si siguran da te provajder nešto namerno zakida, a o tome nema ništa u ugovoru, slobodno se žali Ratelu, možda on njih nešto pritisne, pa od toga nešto i bude u smislu da počne provajder "lepše" da se ponaša...

P.S. Naravno, pribavi neke dokaze, screenshot-ove, log fajlove itd, koji pokazuju to što tvrdiš, pre nego što osuješ paljbu...

Poslednja izmena:
Ne postoji nikakav ugovor sa provajderom... rekli su mi da je link 10mgbit-a i da postoji zagusenje... pa da se zato spusta brzina... iako znam da je link ogranicen na 10mgbit-a za flat a ostalo za garantovane brzine... pre je bilo da neradi link po 2-3 sata u toku nedelje to ajd ocekuje se zato sto je wirelles... sad mi treba 5-6 dana za hddvd snimak...

Za ovakve i mnoge druge stvari nam treba organizacija potrosaca, koja bi mogla javno da pozove na bojkot odredjenih proizvoda i usluga, sto bi imalo mnogo veceg znacaja i efekta nego sto mi ovde pljujemo nekog Peru lozaca koji je resio da se bavi distribucijom interneta.

Ne postoji nikakav ugovor sa provajderom... rekli su mi da je link 10mgbit-a i da postoji zagusenje... pa da se zato spusta brzina... iako znam da je link ogranicen na 10mgbit-a za flat a ostalo za garantovane brzine... pre je bilo da neradi link po 2-3 sata u toku nedelje to ajd ocekuje se zato sto je wirelles... sad mi treba 5-6 dana za hddvd snimak...

Koji je to provajder uopste? A usput nije mi jasno koliko ti placas i za koji paket, to sto se pominje 10mbps mi lici kao da je to link koji deli ko zna koliko ljudi. Kakav crni flat od 10mbps preko wireless-a.

Edit: sad procitah da je 512k u pitanju, pa nista smaraj ih koliko god mozes u vezi toga i vidi da li se stvari menjaju a usput cekaj neki adsl ili kabal.

Poslednja izmena:

Tako ti je to sa pilicarskim provajderima.Da si na ADSL-u koji radi normalno nikad ti ne bi padao protok iako nemas garantovanu brzinu.

Poslednja izmena:
Tako ti je to sa pilicarskim provajderima.Da si na ADSL-u koji radi normalno nikad ti ne bi padao protok iako nemas garantovanu brzinu.

Nadam se uskoro, ***... kada telekom jos nije krenuo da siri svoje usluge... imam ja drugi wireles provajder al do sada je ovaj bio dosta dobar moracu da probam... hahaha... dok me i oni ne saseku... hahaha... Ja koristim net za skidanje, moram sa necim da se zanimam kad sam dobio invalidsku penziju... barem bi trebali da postoji zakon za invalide zar ne...

Koji je to provajder uopste? A usput nije mi jasno koliko ti placas i za koji paket, to sto se pominje 10mbps mi lici kao da je to link koji deli ko zna koliko ljudi. Kakav crni flat od 10mbps preko wireless-a.

Edit: sad procitah da je 512k u pitanju, pa nista smaraj ih koliko god mozes u vezi toga i vidi da li se stvari menjaju a usput cekaj neki adsl ili kabal.

Da to je link, naravno, od 10mbps koji deli vishe ljudi, mislim da ukupno ima negde oko 20mbps... kolko znam telekom je dao vishe megabita za isti novac zar ne?

Nigde na svetu provajderi ne garantuju brzinu (osim kada se plati po znatno vecoj ceni, kao sto je sluchaj i ovde). Postoji za to prost razlog, a to je sto svaki provajder mbit interneta placa po skupljoj ceni nego sto ga prodaje krajnjem korisniku. Zbog toga, da bi mogli da imaju bilo kakvu zaradu moraju da uvedu agregaciju, a cim postoji bilo kakava agregacija, vishe nista se ne moze garantovati.
Situacija kod nas je sledeca: Telekom internet provajderima prodaje 1 mbit po ceni od 30 000 dinara ako se dobro secam (bar pre dupliranja od prosle godine).
Taj jedan mbit provajderi moraju da dele bar izmedju 10 korisnika (koji su placali po nekih 3000 dinara ako se secam) samo da bi ostali na pozitivnoj nuli.
U praksi, agregacija funkcionise ok, samo ako je u normalnim razmerama.
U normalnim zemljama, ako protok pada previse i ako se to cesto desava, korisnik jednostavno promeni provajdera, i oni losiji propadaju.
Kod nas je problem sto mnogi nemaju izbor, pa su osudjeni samo na jednog wireless ili kablovskog operatera. Kad se to popravi i kod nas ce da bude bolje.

meni je brat kod euneta placa isto (-mozda 70-80din manje-) dsl ko ja(kod telekoma)...njemu su rapidshare megaupload i ostali file sharing serveri znacajno usporeni, meni rade normalno....isto i torrenti mu dosta sporo idu, eunet ima tu foru sa agregacijom...za druge ne znam...

U principu, što neko reče na drugom topiku, tako rade i EDB, i vodovod... Niko ne pravi sistem ove vrste pod pretpostavkom da će svi istovremeno koristiti njegov maksimum. Može, ali bi bilo mnogo skuplje.

Telekom & co. su jasni: niko vam ne garantuje nikakav protok. Ako ste nezadovoljni onda vam u svetu ostaje ovo što kaže Nothingman.

Ali kod nas... Ja se uopšte neću iznenaditi ako nam u vrlo dogledno vreme daju nešto u fazonu 10 Mbps / 2 Mbps, a pritom puste takav link da će nam download biti kao na 256 kbps. Pa će biti: gde su ona zlatna vremena kad je 512 kbps zaista bilo skoro toliko.

Uzgred budi rečeno, kad je uvođen ovde PPPoE rečeno je da je istovremeno uvedeno da će se u slučaju zagušenja linka prvo zakidati oni koji imaju najjeftiniji ADSL paket i da je to sistemski tako postavljeno u samom Telekomu. Drugim rečima, oni sa 512/64 nemaju samo manju brzinu nego i manje šanse da im protok bude bliže deklarisanom. Tu možda leži i objašnjenje zašto se ovima koji plate SpeedUp sa povećanjem brzine znatno popravljaju i ostali parametri (npr. Ping).

Poslednja izmena:
Ali kod nas... Ja se uopšte neću iznenaditi ako nam u vrlo dogledno vreme daju nešto u fazonu 10 Mbps / 2 Mbps, a pritom puste takav link da će nam download biti kao na 256 kbps. Pa će biti: gde su ona zlatna vremena kad je 512 kbps zaista bilo skoro toliko.

Ih pesimisto, ne moras bas toliko crno da nam predvidjas :D
Al zato za svaki slucaj, navali narode na download, jer mozda nam sutra bude bas tako, jos malo pa nestalo.

Nigde na svetu provajderi ne garantuju brzinu (osim kada se plati po znatno vecoj ceni, kao sto je sluchaj i ovde). Postoji za to prost razlog, a to je sto svaki provajder mbit interneta placa po skupljoj ceni nego sto ga prodaje krajnjem korisniku. Zbog toga, da bi mogli da imaju bilo kakvu zaradu moraju da uvedu agregaciju, a cim postoji bilo kakava agregacija, vishe nista se ne moze garantovati.
Situacija kod nas je sledeca: Telekom internet provajderima prodaje 1 mbit po ceni od 30 000 dinara ako se dobro secam (bar pre dupliranja od prosle godine).
Taj jedan mbit provajderi moraju da dele bar izmedju 10 korisnika (koji su placali po nekih 3000 dinara ako se secam) samo da bi ostali na pozitivnoj nuli.
U praksi, agregacija funkcionise ok, samo ako je u normalnim razmerama.
U normalnim zemljama, ako protok pada previse i ako se to cesto desava, korisnik jednostavno promeni provajdera, i oni losiji propadaju.
Kod nas je problem sto mnogi nemaju izbor, pa su osudjeni samo na jednog wireless ili kablovskog operatera. Kad se to popravi i kod nas ce da bude bolje.

Nekazem da meni treba sad brzina da bude zakucana na 64kbs na 512k posto znam da to nije moguce, do prvog oktobra na provajderu gde sam... imao sam na 768k i download mi je ishao 90kb/s... na 512k bi bio zadovaljan da mi ide barem 45kb/s kad je zagusenje a ne u zavisnosti od vremena da radi od 6kb/s do 30kb/s

Nekazem da meni treba sad brzina da bude zakucana na 64kbs na 512k posto znam da to nije moguce, do prvog oktobra na provajderu gde sam... imao sam na 768k i download mi je ishao 90kb/s... na 512k bi bio zadovaljan da mi ide barem 45kb/s kad je zagusenje a ne u zavisnosti od vremena da radi od 6kb/s do 30kb/s

Na zalost koristis wireless, a to ti je najgora moguca opcija za broadband internet (pogotovo kod nas). Koristio sam 2 godine bezicni internet i ne zelim ni da se prisetim stresa koji sam zbog njega doziveo. Jednostavno tehnologija koja je kod nas u upotrebi za wireless internet nije predvidjena za tu namenu, i kada na to dodas neodgovornost provajdera koji dopusta da se svako ziv zakachi na access point, bez obzira da li ima zadovoljavajuci signal i bez obzira sto ce zbog toga da ometa druge korisnike, onda je jasno da je taj tip interneta u Srbiji chista lutrija ;)

Naravno da bi trebao da postoji takva organizacija... al uvek se sve zavrsi na ovome... nek se javi barem neki pravnik, sta bi bilo potrebno da se nesto ovako napravi... organizacija koja bi mogla da podigne neku peticiju, mislim na u papirnom izdanju a ne one sto su bile na netu...

Pa već postoji. I to je u Vojvodini najbolje organizovana.

http://www.consumer.org.rs/

Sto se tice telekoma evo vec 1 godinu koristim najveci paket* i nijednom mi nije pala brzina ispod 1400.U svako doba dana je ista brzina i nijednom za ovih godinu dana nisam doziveo da npr. se spusti na 900 ili recimo 1100.Zaista ni jednom to nisam doziveo.P2P programi uvek na maksimum.Flat rate je zaista jer nema nikakvog ogranicenja.jedino sto je skupo u odnosu na susedne drzave,ali ***a...tako je kako je.

Vrh Dno