Šta je novo?

Firewall test - preporuka

Postoji li neki dobar, BESPLATAN firewall koji mogu da koristim i da ga redovno update-ujem?

Jer, skinuo sam ZA Pro po preporuci odavde ali vec duze vreme ne mogu da ga update-ujem.

Ne postoji dobar a besplatan firewall, tj. svi FW-ovu u free verziji su isto ****** i po meni su beskorisni.

Ne razumem, da li je moguce da svi koriste firewall koji posle nekog vremena ne moze da se update-uje? Koja je svrha takvog firewall-a?

Pericu, kako mislis umesto da checkiram update?
Razmisljao sam da skinem takvu neku verziju (na njihovom sajtu postoji nesto FREE ZA) ali sta ako ponovo ne budem mogao da update-ujem posle nekog vremena? Imao sam lekic i za ovu verziju, odnodno kulturno sam ga registrovao i sve to, ali opet mi pise da je expired...

voyager je napisao(la):
Ne postoji dobar a besplatan firewall, tj. svi FW-ovu u free verziji su isto ****** i po meni su beskorisni.
apsolutno i potpuno netacno!

za 95% korisnika sasvim je dovoljan neki od boljih free FW-a! (bas kao i free antivirus!)

takve lozacke price o neophodnosti koriscenja NEfree softvera obicno protura M$ :mad:

Ogi. je napisao(la):
Ne razumem, da li je moguce da svi koriste firewall koji posle nekog vremena ne moze da se update-uje? Koja je svrha takvog firewall-a?

Pericu, kako mislis umesto da checkiram update?
Razmisljao sam da skinem takvu neku verziju (na njihovom sajtu postoji nesto FREE ZA) ali sta ako ponovo ne budem mogao da update-ujem posle nekog vremena? Imao sam lekic i za ovu verziju, odnodno kulturno sam ga registrovao i sve to, ali opet mi pise da je expired...
Imenjace ;) mislim na proveravanje (check) i skidanje updatea. Sta ti podrazumevas pod updateovanjem firewalla? Nije to antivirus kome svakog sata izlaze nove definicije pa da moras da ga updateujes, nego kad se isprave neki bugovi / dodaju novi, oni objave tu noviju verziju, ti je skines i to je to. E sada, mozda si mislio na to da te smara da stalno skidas verzije od po 5-6MB, ali mislim da tako nesto nije moguce...

Imenjace :), mislio sam upravo na update-ovanje kao i kod anti virus softver-a. Mozda se to ne radi tako cesto kao kod njega ali ja sam u pocetku update-ovao svoj ZA. Pojavljuju se "zakrpe" protiv nekih novih pretnji odnosno nesto po cemu ce program inicijalizovati te pretnje. Na to sam mislio. I ZA ima definicije koliko sam ja upoznat, kao i anti virus.

Hoces da kazes da mene moj ZA fino cuva iako ga nisam update-ovao mesecima?

Ogi. je napisao(la):
Imenjace :), mislio sam upravo na update-ovanje kao i kod anti virus softver-a. Mozda se to ne radi tako cesto kao kod njega ali ja sam u pocetku update-ovao svoj ZA. Pojavljuju se "zakrpe" protiv nekih novih pretnji odnosno nesto po cemu ce program inicijalizovati te pretnje. Na to sam mislio. I ZA ima definicije koliko sam ja upoznat, kao i anti virus.

Hoces da kazes da mene moj ZA fino cuva iako ga nisam update-ovao mesecima?
Gresis sinak mnogo, ali stvarno gresis. Evo sad cu da ti pojasnim, dosta uprosceno....

Dakle, vako, kod firewalla su bitne dve stvari, da stiti od napada spolja ( sto je manji problem ) i da spreci da neki maliciozni program ( virus, trojanac ili neko slicno djubre ) omoguci da se neki podaci odnesu sa tvog racunara.

Prva stvar je jednostavna i tu nema sta da se promeni. Ukoliko ti treba za neke P2P programe ili za ftp otvoris te portove i dodelis ih aplikacijama koje ce da ih koriste. Dakle, to je to sto se pristupa spolja ka tebi tice. Ukoliko ti jos nesto zatreba kad instaliras neku proverenu aplikaciju pogledas u dokumentaciji sta treba i to je to.

Sto se izlaza tice, tu ima posla i mozes da postavis globalne polise, a posebno svakoj aplikaciji pustis sta joj treba. Npr, firefoxu pustis TCP na remote portove 80 (HTTP), 443 (HTTPS ), 8000, 8010, 8080 ( posto neki serveri koriste i to i za proxy ), 21 za FTP, i jos neki spec port ako negde nesto iz bezbedonosnih razloga slusa na drugom portu ( npr neka online administracija i sl ). To odradis za sve aplikacije koje treba da imaju izlaz i to je to. I tu se nece nista menjati. Web ce uvek da bude na portu 80, smtp na 25, pop3 na 110 itd itd.. Nece to da promene pa ti treba definicija koja ce da to ispravi kod tebe.

Eventualne definicije su potrebne da sprece da se u kod aplikacije koja ima privilegije ugradi nesto, ili da neki trojan pokrene neki svoj dll ali ako su prve dve stavke kako valja onda sa tim i neces imati problema.

To ti je to, uopsteno i kratko..

ZoNi je napisao(la):
apsolutno i potpuno netacno!

za 95% korisnika sasvim je dovoljan neki od boljih free FW-a! (bas kao i free antivirus!)

takve lozacke price o neophodnosti koriscenja NEfree softvera obicno protura M$ :mad:
ZoNi, za običnog korisnika FW je totalna egzotika. Niti ga razume niti ume da ga koristi...Prema tome, te "ložačke priče" znače da je po meni bolje nemati FW nego koristiti neki free sheet (ni kod babe nema džabe a naročito nema džabe u kapitalizmu) ili ne podesiti ga kako treba.
Ja NEMAM FW trenutno na mašini i ne smatram da je FW neophodan. Toliko o ložačkim pričama.
I nije mi bitno da je prog lep i beskoristan kao tebi :)

Poslednja izmena:
voyager je napisao(la):
1. free sheet (ni kod babe nema džabe a naročito nema džabe u kapitalizmu)

2. I nije mi bitno da je prog lep i beskoristan kao tebi :)
1. :zgran: :shock: :lupko: --- to kaze neko ko ima Tux-a kao avatar? :S:
ima li dobrog free softwarea van kapitalizma? :D
tux-cccp.jpg

2. nije ni meni "bitno" da je beskoristan i lep - zato i koristim Kerio 2.15, koji nije mnogo lep, ali je zato VRLO koristan i kvalitetan... dakle, tu foru zaboravi (ja redovno koristim i one ne mnogo lepe programe: MPC, WhereIsIt 2, Xplorer2, HomeSite 4.5...)

Poslednja izmena:
Ja volim lepe avatare a ti lepe programe pa ti vidi :D
Svaki frugi post na forumu ti je tipa: Ovo je lep skin... Ima lepe skinove...Nema lepe skinove...
CCCcccccccc

voyager je napisao(la):
Ja volim lepe avatare a ti lepe programe pa ti vidi :D
Svaki frugi post na forumu ti je tipa: Ovo je lep skin... Ima lepe skinove...Nema lepe skinove...
CCCcccccccc
Hm, ne treba ulaziti u takvu raspravu, nije ovo mesto za to. Mislim samo da Zoni nije kompenentan dovoljno u ovoj temi i ovakve postove treba ignorisati.

Ok, ljudi, sve je to lepo i krasno, vi se ovde prepucavate a meni niko nije odgovorio konkretno na pitanje. Da li vi koji imate ZA, a znam da ga dosta ljudi ima, mozete redovno da update-ujete ili ne i da li meni moj radi radnju iako ne mogu da ga osvezavam?

Kustera, ako je to uprosceno..... :) Nista meni to nije jasno, odnosno to su za mene spanska sela, iskreno i ne zelim da se bavim time. Ali hvala ti sto si se potrudio. Evo, jos ako mi odgovoris na ovo gore bicu ti zahvalan....

Ogi. je napisao(la):
Ok, ljudi, sve je to lepo i krasno, vi se ovde prepucavate a meni niko nije odgovorio konkretno na pitanje. Da li vi koji imate ZA, a znam da ga dosta ljudi ima, mozete redovno da update-ujete ili ne i da li meni moj radi radnju iako ne mogu da ga osvezavam?

Kustera, ako je to uprosceno..... :) Nista meni to nije jasno, odnosno to su za mene spanska sela, iskreno i ne zelim da se bavim time. Ali hvala ti sto si se potrudio. Evo, jos ako mi odgovoris na ovo gore bicu ti zahvalan....
ZA nisam koristio, tako da ne znam da li nesto tvom fali. Sto se updatea tice, pogledaj da ne sece sam sebe, nimalo nije nemoguce. A da li vrsi posao, pa zavisi da li je podesen. Gledaj malo u logove. Probaj da pustis update, pa onda obrati paznju na saobracaj, mora nesto da pokaze.

kustera je napisao(la):
Hm, ne treba ulaziti u takvu raspravu, nije ovo mesto za to. Mislim samo da Zoni nije kompenentan dovoljno u ovoj temi i ovakve postove treba ignorisati.
Ma ja se malo šalim. Ništa ozbiljno. :bottle: :d

mozzesh da ga update-ujesh novom verzijom u paketu koji skinesh sa njihovog site-a, koja pri instalaciji pita jel' 'occesh Clean Install ili Upgrade.. podeshavanja i serial najcheshcce prihvati od prethodne verzije, bar je tako bilo kod mene josh od verzije 4

gledaj josh i da skinesh Free arhivu, ona u sebi sadrzzi i Pro ako unesesh serial, a ostaje da radi potpuno funkcionalno kao Free ako nemash taj broj ( .exe pochinje sa 'zls..' , dok ona kojoj .exe pochinje sa 'zap..' jeste samo Pro verzija sa trial periodom, posle koga ne mozzesh da ga koristish

shto se tiche Automatskog Update-a, zapitaj se kako si dobio taj serial koji si uneo, i shto bi tako dobijen broj radio sa zvanichnim serverom te kompanije

s druge strane, ako si instalirao verziju sa AV-om integrisanim, neka ti je Bog u pomocc, zaj... si se gadno:d

pozdrav

Imam ZA with web filtering. A sto ne valjda taj sa AV integrisanim?

Nebitno kako sam broj nabavio ako ga je on prihvatio i pise da je to FULL LICENSE
VERSION. Zato mi bas i nije jasno zasto odbija update.

Znaci, ta FREE varijanta radi uvek ili sta? I moze da se updateuje?

Neki tipovi i dalje pokusavaju da updateuju FIREWALL-ove.
AMA, BWE LJUDI.
ANTIVIRUSI SE UPDATEUJU, A NE FIREWALL-ovi.JEDINO STO SE MOZE NACI JE NEKA NOVIJA VERZIJA.
Sto se tice implementiranog anti-virus programa u firewall, to su za sada nepouzdana resenja.Predlazem nabavku Kaspersky Anti-virus 5.0.Kontrolise sve sto se "mrda" u kompjuteru ukljucujuci i podatke sa Web-a. :trust:

Poslednja izmena:
kao i nova ver. NOD32,)
i ne samo shto mrda, nego i shto leti:d
a onda, jedino shto leti je moj sistem:D

apropo ZAP sa AV:
" ...Currently the vendor only blocked the "Unlimited update service" license
type for ZoneAlarm Security Suite, not for Pro."

pozdrav

Wolfman je napisao(la):
AMA, BWE LJUDI.
ANTIVIRUSI SE UPDATEUJU, A NE FIREWALL-ovi.JEDINO STO SE MOZE NACI JE NEKA NOVIJA VERZIJA.
Sto se tice implementiranog anti-virus programa u firewall, to su za sada nepouzdana resenja.Predlazem nabavku Kaspersky Anti-virus 5.0.Kontrolise sve sto se "mrda" u kompjuteru ukljucujuci i podatke sa Web-a. :trust:
Dzaba pricas...

Wolfman je napisao(la):
AMA, BWE LJUDI.
da li si mozda razmisljao o tome da se firewall automatski moze updateovati na NOVU VERZIJU automatski kad se ona pojavi na netu?
bez instalacije/reinstalacije
a kav je najbolji ako imas komp brzi od 3ghz i vise od 512mb ram
za sve ispod toga.... :crash:

Filo je napisao(la):
da li si mozda razmisljao o tome da se firewall automatski moze updateovati na NOVU VERZIJU automatski kad se ona pojavi na netu?
bez instalacije/reinstalacije
A koja je svrha toga?? Kao sto rekoh, kad se dobro postave pravila to moze da radi dugo bez cackanja. Update iliti instalacija nove verzije je mozda potrebna na sest meseci ili redje, a na sest meseci se moze skinuti verzija sa net-a i instalirati preko postojece.

da nema svrhu ne bi ni pravili
npr. da ne moras da "fino stelujes" firewall kad god se pojavi nova verzija vec konstantno imas najnoviju verziju koja je pokupila podesavanja od stare
drugi npr. ne moras ponovo da registrujes vec se i registracija pokupi od vec instalirane stare verzije
e sad...za ljude koji vole rucno da rade..samo napred

Poslednja izmena:
Pa ako ti registracija nije legalna.......
A podesavanja uvek mozes da sacuvas i sigurno ce raditi i sa novom verzijom. A svaki kasvetan sw pita da li treba da vrso upgrade kad nadje staru verziju/

naravno...
ma proizvodjaci firewall softvera su bili zateceni kad su otkrili da toliko pametnih ljudi zivi u srbiji pa su za srpsko trziste izbacili posebnu varijantu bez mogucnosti updatea - ti verovatno radis sa onom za ostatak sveta, tj. za ljude koji normalno koriste komp i ne provode 4 dana u finom podesavanju i reinstalaciji vec im softver sve sam uradi
zamisli taj bezobrazluk
sam se apgrejduje!
pa to nema nigde!

Filo je napisao(la):
naravno...
ma proizvodjaci firewall softvera su bili zateceni kad su otkrili da toliko pametnih ljudi zivi u srbiji pa su za srpsko trziste izbacili posebnu varijantu bez mogucnosti updatea - ti verovatno radis sa onom za ostatak sveta, tj. za ljude koji normalno koriste komp i ne provode 4 dana u finom podesavanju i reinstalaciji vec im softver sve sam uradi
zamisli taj bezobrazluk
sam se apgrejduje!
pa to nema nigde!
Ocigledno ne vredi da se prica.
Poenta ovoga je da kod vatrozida update nije toliko bitan kao kod antivirusa a ne da treba onemoguciti tako nesto kod njih. Ali ti si ocigledno nedokazan pa ne vredi govoriti.

Nortonov firewall ima update. Uglavnom popis adresa i skripti koje bi da blokira. Nije nova masina u pitanju. Oni to izbacuju jednom godišnje, pri kraju godine da bi impresionirali naivne kupce novom godinom pored naziva. I malo doteraju dizajn.

Vrh Dno