Šta je novo?

Firewall test - preporuka

Wakizashi je napisao(la):
:D
Gde si dežurni ;)
Kreditz bidne u reviziji... Dodajem još i NPF, Panda, Bit Defender i Trend Micro... Još par setovanja za downloadere, možda još po koje objašnjenje za TCP/IP, naslovnu stranu, sadržaj... Od ponedeonika pošto polažem 70-216...
jel to bese ponovo? :) mene usralo pa dao iz prve :D salim se, ipak je to neosporiv talenat u mojoj glavi :D

Well, vrlo dobar posao :) Moje misljenje o OutpostPro firewall-u je potvrdjeno u ovom testu. Jednio sto me cudi je pad @guard-a, koji me je verno sluzio godinama :(

Kutijo na zalost moram da konstatujem da je @Guard svojevremeno, pre dosta godina bio dobar ali... kad mi je pre par godina samo u toku jednog dana dozvolio dva upada u makinu... morao je biti zamenjen. Jedan period je tu bio ZA koji me je frustrirao nevidjeno, a od kada sam na Outpostu, moj zivot je dobio novi smisao :d :d

Off topic:
Miroslav je napisao(la):
jel to bese ponovo? :) mene usralo pa dao iz prve :D salim se, ipak je to neosporiv talenat u mojoj glavi :D
Mislim onaj Kimi je životinja neviđena! :D
Taj 216 me je dotukao... A ti si čudo u boji, nema rasprave :p
Mada evo da tresnem u drvo, Decembar, Januar, Februar po jedan, i nadam se sada Mart još jedan položen :smash:
Back to topic:
@kUdtiHaEX
Outpost je meni drugi na listi. Jedina zamerka mu je bilo praćenje process spawning... U kombinaciji sa još jednim programčetom koji baš to radi, nema dileme. Look mi je ostao u sećanju po tome što za polise možeš da podešavaš i flegove koje ćeš da filtriraš. To nisam našao ni u jednom drugom.
Što se tiče @Guarda, ja sam ga preferirao u vreme kada je bio aktuelan, sada jednostavno lack of features ga stavlja ispod crte...

Poslednja izmena:
.... ako smem da dodam, a dosadio sam i Bogu vise sa Outpostom (mada manje nego Zoni sa MYIE :d ), Outpost ima neverovatan rad sa log fajlovima, prosto neverovatnan. Evo necu vise da postuje ovde majke mi!

Podrzao bih kolegu Martija po pitanju OutpostPro-a i njegovog rada sa logovima.

Test je super, nego imam par predloga:
Zasto ne bi neko probao da odradi test free firewall-ova, mozda ima nesto vredno za uzeti u obzir, ipak nemaju svi para za skupe firewall-ove.
Drugo, vidim da ima dosta vas koji su prilicno upuceni u tematiku, pa me zanima zasto ne bi uzeli, recimo, tri frw-a koji su se najbolje pokazali i objasnili kako da se postave naprednija setovanja za njih. Ne bi to moralo da ide bas u detalje, cisto par fora sa kratkim objasnjenjima. Verujem da bi bilo puno ljudi kojima bi to znacilo.
Sve u svemu, najbolji test firewall-ova koji sam ikad procitao, kamo srece kad bi bilo vise ovakvih testova.....

A da ako budes imao vremena da stavis i winXP firewall na test cisto da se vidi... mislim da ce rezulati biti izenadjujuci..... dobri/losi ???

Huh... evo i mene...
Another bites the dust. 70-216 Score 921, što će reći verovatno krajem nedelje update testa... :)
@Trbonja
Mislio sa na to, ali svi koji nude Free verzije dosta sakate svoje proizvode. Neki, većina, ni nemaju free verzije...
Ovo drugo je skroz ok, i u principu, hteo sam da svaki ponaosob odradim, ali kako sam tada spremao gore navedeni ispit stvarno nisam smeo da se baš toliko upustim u detalje. Cenim da bi Outpost, Kerio i ZA(možda i NPF) bili na listi najčešće korišćenih...
@Zoni
10x za linkove, vidim da mi se rezultati ne razlikuju mnogo od prvog linka, što je dobro jer znači da se nisam nalupetao i krivo vas naveo. Drugi je takođe odličan, i prilično opširan.
@Stator
Palo mi je na pamet, mada mislim da je bolje da sačekamo SP2 u kome su žešće, barem po nekim izvorima poradili na built in fwu...ili uporedno SP1 i SP2... verovatno u reviziji
Možda u novoj verziji ubacim i Firewall-1 koji je Stateful inspection maltene izmislio obzirom da je koristi od 1993 godine, mada bi ga verovatno svrstao van konkurencije i po performansama i po ceni :)

@Trbonja
Mislio sa na to, ali svi koji nude Free verzije dosta sakate svoje proizvode. Neki, većina, ni nemaju free verzije...
Ovo drugo je skroz ok, i u principu, hteo sam da svaki ponaosob odradim, ali kako sam tada spremao gore navedeni ispit stvarno nisam smeo da se baš toliko upustim u detalje. Cenim da bi Outpost, Kerio i ZA(možda i NPF) bili na listi najčešće korišćenih...

Look'n'Stop obavezno... Ne mogu da verujem da je neko uspeo sve ono da odradi u samo pola mega....

Marti Misterija je napisao(la):
Kutijo na zalost moram da konstatujem da je @Guard svojevremeno, pre dosta godina bio dobar ali... kad mi je pre par godina samo u toku jednog dana dozvolio dva upada u makinu... morao je biti zamenjen. Jedan period je tu bio ZA koji me je frustrirao nevidjeno, a od kada sam na Outpostu, moj zivot je dobio novi smisao :d :d

Logovi su fantasticni!!! Medjutim, trazio sam pluginove ali nisam nasao nista (?).
Outpostj e zaista fantastican firewall medjutim, @Guard nije tako losh. Prvo ne tripuje se kao ZA ponekad pa da prekine sve veze sa internetom tek onako....i ne koci masinu. Svidja mi se sto ima i bandwith meter, broj otvorenih portova i mnoge druge korisne informacije. Recimo, mene je odbranio od DCOM i ostalih aktuelnih bugova bez problema. Kada bih birao izmedju ZA i njega, birao bih @guard. Ali posto ne biram, ostajem na Outpostu :)

P.S. posto smo poceli da pricamo naveliko o Outpostu, ajde neka svako napise detaljno svoja setovanja ili da ih exportuje i okaci ovde (sharing experience).

Vidim da je Outpost svuda hvaljen, ali meni je odmah nakon instalacije i restarta svalio mašinu na jedan :( Nakon reinstalacije isto :( Negde očito grešim, pa sam još uvek na Keriu.

Takođe. Možda je malo OT, ali da pitam ovde.. Kako uninstalirati POTPUNO firewall ??? Juče sam probao Outpost da instaliram, koji je totalno usporio mašinu i usput mi je prijavio da su mi na sistemu još 3 firewall-a, tj. Kerio, Tiny i ZA... Ja sam ih uredno deinstalirao, kad ono međutim. Kerio još uvek stoji u ADD/REMOVE programs, ali ne može se nikako skinuti odatle. TrueVecotr iz ZA mi još uvek stoji i disable-ovao sam ga u Services. Šta da radim ??? Imam i System Mechanic, uredno čistim registry al "nema leba"... Svaki firewall mi je ostavio izgleda neko đubre iza sebe i ne mogu nikako skroz da ih s*enjam...

Hvala na pomoći...

kVu je napisao(la):
Takođe. Možda je malo OT, ali da pitam ovde.. Kako uninstalirati POTPUNO firewall ??? Juče sam probao Outpost da instaliram, koji je totalno usporio mašinu i usput mi je prijavio da su mi na sistemu još 3 firewall-a, tj. Kerio, Tiny i ZA... Ja sam ih uredno deinstalirao, kad ono međutim. Kerio još uvek stoji u ADD/REMOVE programs, ali ne može se nikako skinuti odatle. TrueVecotr iz ZA mi još uvek stoji i disable-ovao sam ga u Services. Šta da radim ??? Imam i System Mechanic, uredno čistim registry al "nema leba"... Svaki firewall mi je ostavio izgleda neko đubre iza sebe i ne mogu nikako skroz da ih s*enjam...

Hvala na pomoći...

Uđeš u device Manager, uključiš opciju da ti pokaže skrivene (View>Show Hidden Devices), i onda Uninstall... :p

Evo čisto mali dodatak... Dodati testovi za Panda Internet Security, Trend Micro, Norton IS i Bit Defender. Dodat sexy cover ;), bookmarks zbog bržeg listanja i par kozmetičkih gluposti doterano. U svakom slučaju ništa bitno osim NISa koji se tweakovan pokazao kao ok obzirom da je "all in one" rešenje...

Ja nemam firewall,a srecom nikada nijesam imao problema.oram priznati da sam do nedavno bio na 98-ici koju nista nije diralo na mrezi:).Nedavno sam kupio racunar i imam naravno XP i AVG 6,0 sa uvijek redovnim up date-om,pa me interesuje jeli bas neophodno imati firewall.Ako se svi slazu da jeste,ima li ijedan free koji bi zadovoljio i koji nebi usporavao sistem?Poeljno je i da reaguje kada treba,a ne u svakoj prilici-sto mi ide na zivce:)Pozdrav

Marti Misterija je napisao(la):
Kerio je free za personal upotrebu. Firewall je po meni OBAVEZAN!
Jeste besplatan za licnu upotrebu, ali postoje ogranicenja koja, istina, ne trebaju svima (content filtering, administracija...) :(
Evo ga izvod iz EULA:
2. Trial Period License
You may download and use the Software for free for thirty (30) days after installation (“Trial Period”). During the Trial Period, Kerio Technologies grants you a limited, non-exclusive license to copy and use the Software for evaluation purposes and only for internal use.

3. License After Trial Period
3.1. Home Users.
The Software is free for individuals using the Software at home on a single computer (Home Users). You will be able to use the Software after expiration of the Trial Period without any additional steps.

BTW ovde mozete videti koje su razlike izmedju verzija 2 i 4 i izmedju Free i Full verzija za Home User-e:
http://www.kerio.com/kpf_comparison_version.html

zoran l je napisao(la):
Ja nemam firewall,a srecom nikada nijesam imao problema ...... Nedavno sam kupio racunar........

Kaz' ce ti se samo :) uskoro.

Mislim da je fw danas potrebniji od Av softvera.

Ok,razumio sam.Pa hoce li mi ko reci koja su iskustva sa Kerio4 free verzijom?Meni samo treba nesto sto ce dobro da obavlja osnovne funkcije zastite,a da ga ja sto je manje primjecujem tj. da mi ne usporava racunar i izbaca upozorenja svaki cas.Da li da ga instaliram ili ima neki bolji a da je besplatan?Prilicno sam siguran da negdje na Cd-ima imam besplatnu verziju Zone ALarm-a?Ako je tako koji od njih je bolji?Pozdrav

@kUdtiHaEX
Outpost je meni drugi na listi. Jedina zamerka mu je bilo praćenje process spawning... U kombinaciji sa još jednim programčetom koji baš to radi, nema dileme. Look mi je ostao u sećanju po tome što za polise možeš da podešavaš i flegove koje ćeš da filtriraš. To nisam našao ni u jednom drugom.

Nisam ovo najbolje shvatio. Ti znaci prferiras Look n Stop. Jesam li u pravu ??

Outost ti je drugi po kvalitetu i uz njega ti je potreban jos jedan programcic koji bi ga upotpunio. Koji je to programcic ???

Poslednja izmena od urednika:
da li moze i lista sta ukljuciti u ZA da bi zasticenost bila na max nivou, ili mozda neki mini tutorial koji bi vazio i za jos neke druge fw.

Misko je napisao(la):
da li moze i lista sta ukljuciti u ZA da bi zasticenost bila na max nivou, ili mozda neki mini tutorial koji bi vazio i za jos neke druge fw.

Zdušno pozdravljam ovu inicijativu! Sve ostalo je u domenu naklapanja.

@rakabenchmark
Ti dobijaš word doc kako smo se dogovorili ovih dana da ga kačiš kod sebe u html samo sam ovih dana u frci, izvini molim te...(pošto se niko drugi nije javio). Drugi progam nisam napomenuo u testu, jer je test samih fwova, pa nije bilo fer da njega testiram sa dodatnim 3rd party programom. Program se može koristiti kao suplementacija sa bilo kojim drugim fwom, tako da pravilo važi za sve fwove i zove se System Safety Monitor koji je besplatan i nalazi se na http://maxcomputing.narod.ru/ssme.html?lang=en cca 600k...
@Misko, Aponen
E što se objašnjenja za konfigurisanje tiče, pričao sam sa Dejanom Ristanovićem iz PC pressa, vezano za fw test, za koji nije zainteresovan jedino iz razloga što su skoro imali takav test, ali jeste zainteresovan za tekst o finom podešavanju nekog fwa. Ja sam se odlučio za ZA iako ga baš ne preferiram zbog činjenice da je napravio stratešku saradnju sa Check Point Software(ko ne zna, firma pravi numero 1 enterprise fw koji košta ko Svetog Petra kajgana i filtrira ko zmaj)koja je dala 114M $ za integraciju, pa mislim da će definitivno postati lider na tržištu home/small business rešenja, ali će tekst biti tako napisan da može da se primeni na većinu fwova izuzimajući all in one rešenja, koje sam uglavnom napljuvao na testu ;). E sada, ako tekst bude bio objavljen u PC pressu, onda neću moći da ga pustim ovde, ali ako ne, onda i on kao i sam test ide u GPL ;)

Poslednja izmena:
Ima malo uputstvo za podesavanje Atguard-a, ako kome treba?

Daj, neće se baci. :d

Nazad
Vrh Dno