Šta je novo?

Firefox 4 BETA

to i jeste urađeno.
ostalo je na autorima addon-ova da ih izmene da bi to funkcionisalo.
samo što je to nezahvalan i, pokazalo se, negde i problematičan posao.

http://downloadsquad.switched.com/2011/02/18/firefox-4-best-restartless-add-ons/

ahaaa, hvala za info

kako jos nisu uspeli da urade pomeranje tabova kao sto je kod ostalih, i opera i chrome i safari i IE i svi ostali manje poznati browseri...

FF 5 bi trebalo da izadje krajem juna...e sad, da li ce opet ovako kasniti...videcemo...

Da li neko zna kako da namestim da kada izaberem Back me vrati na predhodnu stranicu momentalno, bez ponovnog ocitavanja? Valjda sam dobro objasnio.

Da li neko zna kako da namestim da kada izaberem Back me vrati na predhodnu stranicu momentalno, bez ponovnog ocitavanja? Valjda sam dobro objasnio.

Ja mislim da to zavisi od toga kako je uradjena ta stranica, kod nekih se vraca momentalno, kod nekih ponovo ucitava neke delove.

Znam na šta misliš, ali ne verujem da ti možeš da utičeš na to. Da li će se stranica ponovo učitati kao i koji njeni delovi zavisi od same stranice odnosno developera koji ju je pravio. Developer može da postavi određene HTTP hedere na vrednosti koje on želi i da time da instrukciju browser-u šta da radi sa tom stranicom. Ako developer stavi heder no-cache na primer, kao što je slučaj i na ovom forumu, browser ne bi trebao da kešira stranicu već svaki put ponovo da je učita. Firefox ovo poštuje, neki drugi kao što je Opera ne poštuju.

Pogledaj "work offline" u file meniju u firefox-u. Ja ga nikad nisam koristio ali tebi možda bude koristan.

Koristi li neko recnik Babylon 9?
Ne radi mi sa FF4, ima li neko isti problem, ctrl+desni klik na text na stranici ne prevodi..

RC2 izasao ....lol

znaci 22. mart je otpisan....

Morao je da izadje RC2, ovaj ima dosta bagova

Release Candidate version 2: released March 18th, 2011

* Release notes:

Blacklisted a few invalid HTTPS certificates
Updated localizations for 29 locales
Added Vietnamese localization, bringing the total languages available in Firefox 4 to 83

As well as these features from previous Firefox 4 Betas:

Support for the proposed Do Not Track ("DNT") header
Connection status messages are now shown in a small overlay
WebGL is enabled on all platforms, but, like for other hardware acceleration features, many buggy drivers or driver versions are blocked
The default homepage design has been refreshed
Firefox no longer switches into offline mode automatically
Overhaul of the bookmarks and history code, enabling faster bookmarking and startup performance
Per-compartment garbage collection is now enabled, reducing work done during complex animations
The Firefox Sync setup experience has been greatly improved across desktop and mobile devices
Additional polish for the Firefox Add-ons Manager
Uses JägerMonkey, a new, faster JavaScript engine
Certain rendering operations are now hardware-accelerated using Direct3D 9 on Windows XP, Direct3D 10 on Windows Vista and 7, and OpenGL on Mac OS X
Improved web typography using OpenType with support for ligatures, kerning and font variants
HTML5 Forms API makes web based forms easier to implement and validate
Support for the new proposed Audio Data API
Direct2D Hardware Acceleration is now on by default for Windows 7 users
Firefox button has a new look for Windows Vista and Windows 7 users
Support for HSTS security protocol allowing sites to insist that they only be loaded over SSL
Firefox Sync is now included by default
A new feature gives users a visual overview of all open tabs, allowing them to be sorted and grouped
An experimental API is included to provide more efficient Javascript animations
Firefox now supports the HTML5 video "buffered" property
Tabs are now on top by default on Windows, Mac OS X, and Linux
You can turn any tab into an "App Tab" by right-clicking on it and selecting "Make into App Tab" from the context menu
Web developers can animate content using CSS Transitions
Responsiveness and scrolling improvements from the new retained layers layout system
JavaScript speed improvements due to engine optimizations
Changes to how XPCOM components are registered in order to help startup time and process separation
You can search for and switch to already open tabs in the Smart Location Bar
New Addons Manager and extension management API (UI will be changed before final release)
Significant API improvements are available for JS-ctypes, a foreign function interface for extensions
The stop and reload buttons have been merged into a single button on Windows, Mac OS X, and Linux
The Bookmarks Toolbar has been replaced with a Bookmarks Button by default (you can switch it back if you'd like)
Crash protection for Windows, Linux, and Mac OS X when there is a crash in the Adobe Flash, Apple Quicktime or Microsoft Silverlight plugins
CSS Transitions are partially supported
Full WebGL support is included
Core Animation rendering model for plugins on Mac OS X. Plugins which also support this rendering model can now draw faster and more efficiently
Native support for the HD HTML5 WebM video format
Web developers can update the URL field without reloading the page using HTML History APIs
More responsive page rendering using lazy frame construction
Link history lookup is done asynchronously to provide better responsiveness during pageload
CSS :visited selectors have been changed to block websites from being able to check a user's browsing history
New HTML5 parser
Support for more HTML5 form controls
Web authors can now get touch events from Firefox users on Windows 7 machines
A new way of representing values in JavaScript that allows Firefox to execute heavy, numeric code (used for things like graphics and animations) more efficiently

Morao je da izadje RC2, ovaj ima dosta bagova

pa...nisu skoro nista promenili, samo te prve 3 stvari

Blacklisted a few invalid HTTPS certificates
Updated localizations for 29 locales
Added Vietnamese localization, bringing the total languages available in Firefox 4 to 83

i to je to, znaci ti bugovi koje imas ostaju ;p

Meni od rc2 ff radi odlicno... a mozda sam samo ja malo posasavio... pa mi je ovako radio i rc1... sta god sada radi glatko i nema crash-ova... :)

Sorry odma ako je vec bilo price u temi, nisam bas celu pratio.
Kakvo je stanje sa poznatim prozdiranjem memorije Firefox 3.x kod Firefoxa 4 RC ? Naravno pricam o situaciji kad se otvori 10+ tabova.

Malo solidnije nego pre.Nije lija više baš toliko pohlepna. :)

Sorry odma ako je vec bilo price u temi, nisam bas celu pratio.
Kakvo je stanje sa poznatim prozdiranjem memorije Firefox 3.x kod Firefoxa 4 RC ? Naravno pricam o situaciji kad se otvori 10+ tabova.

"poznato" proždiranje memorije? :trust: Ako firefox ima nešto dobro urađeno, to je memory usage... Verzija 3.6 je u poređenju sa tada aktuelnim verzijama konkurentskih browser-a bila ubedljivo najbolja po tom pitanju. Evo, sa 40 tabova...

wbgp2lin40tabs.jpg

(izvor)

"poznato" proždiranje memorije? :trust: Ako firefox ima nešto dobro urađeno, to je memory usage... Verzija 3.6 je u poređenju sa tada aktuelnim verzijama konkurentskih browser-a bila ubedljivo najbolja po tom pitanju. Evo, sa 40 tabova...

wbgp2lin40tabs.jpg

(izvor)

i meni je uvek bilo cudno sto se svi zale na tu memoriju....firefox mi je uvek trosio najmanje memorije....

Ja ne znam sta ima u tim tabovima? Ili su prazni? Stavite FF 3.6.12 (valja je ta),i upalite u 3 taba farmville,pa da vidite.
Nije me mrzilo da probam omrazeni farmvil,IE9 240mb,FF 4rc2 390mb

Poslednja izmena:
Yeah right. Kad bi taj grafikon bio tacan. Meni sa 20 tabova trosi i do 800mb, a imam svega 2,3 addona.

Kod mene 20 tabova zauzme oko 530 mb za firefox + plugin container. Pustio sam samo jedan klip na YT verovatno bi bilo gore da sam pustio vise klipova. Ne znam kakvi su ostali browseri, ali meni je ovo podnosljivo.

Yeah right. Kad bi taj grafikon bio tacan. Meni sa 20 tabova trosi i do 800mb, a imam svega 2,3 addona.
upalite u 3 taba farmville,pa da vidite.
Nije me mrzilo da probam omrazeni farmvil,IE9 240mb,FF 4rc2 390mb

Pobogu, pa naravno da količina alocirane memorije zavisi od sadržaja. Poenta je da Firefox 3.6 ima relativno najbolji memory usage. Možete vi upaliti Google Earth preko plugin-a, ili WebGL igru i da samo taj jedan tab "jede" preko gigabajt memorije... Da ste pogledali link koji sam stavio ispod slike, znali bi i konkretno test okruženje. U grafiku sa 40 tabova su otvarali 40 najpopularnijih sajtova.

A taj "farmvil test" uopšte nije relevantan jer je za upravljanje memorijom Flash aplikacija zadužen Flash plugin, koji razvija Adobe a ne browser vendori.

Upravo tako.Zato se sve češće rasprave vode na temu Adobe Flash.

Lol,pa vecinu ljudi to ne interesuje. Kratko jasno,upale farmvil,3-4 taba od utube,i to je to. Da li je kriv flash,ili browser nebitno je. Uglavnom duze vremena je ovakvo stanje sto se tice ff-a. A ipak 80% sajtova ima fles banere,reklame,utube linkove...

4 ista sajta otvorim sa FF4 i IE9, FF 239Mb IE9 31Mb. Nema sta screen-ovi, probajte sami.
Toliko o tome. Nije malo losiji, vec skoro 8x.
Probao sam i sa Operom i sa Chrom, od svih je mnogo gori po tom pitanju FF.
Veze nema s vezom taj grafikon gore, bio bi tracan da je "higher is better".

4 ista sajta otvorim sa FF4 i IE9, FF 239Mb IE9 31Mb. Nema sta screen-ovi, probajte sami.
Toliko o tome. Nije malo losiji, vec skoro 8x.
Probao sam i sa Operom i sa Chrom, od svih je mnogo gori po tom pitanju FF.
Veze nema s vezom taj grafikon gore, bio bi tracan da je "higher is better".

eto vidis kod mene je FF najmanje trosi memorije :p Safari najvise

Uporedio sam Chrome i FF4. Jedina razlika je sto Chrome otvori 20 razlicitih procesa pa moram da se cimam da ih sabiram. Zauzece memorije je tu negde kao i kod FF4 krece se izmedju 500 i 550mb. Ne mogu da saberem kako treba jer stalno seta gore dole za svaki proces.
IE i Safari ne bih nikad instalirao jer su busni, a Opera nema GPU akceleraciju.

Ne zaboravite da ja sve vreme govorim o FF3.6 koji je imao najbojli memory usage u vreme kada je test sa onog grafikona rađen. FF4 troši više memorije nego FF3, ostali browseri su se u međuvremenu popravili po tom pitanju, a cela ova rasprava je započela jer sam ja odgovorio na Bob Marli-jevo pitanje da li je "poznato proždiranje memorije" FF-a 3 ispravljeno u verziji 4. Jednostavno mi nije bilo jasno otkud takvo pitanje kad je pomenuta verzija firefox-a tada bila najbolja u kategoriji.

Ovo sam već jednom rekao, al ajde da ponovim. Nekada sam molio ljude da koriste firefox jer je konkurencija bila očajna, a dosta ljudi toga mahom nije ni svesno. Danas je situacija dosta drugačija i browser-i su po svemu vrlo slični. Ipak, firefox ima jednu veliku prednost u odnosu na druge browser-e, a to je činjenica da nije vođen profitom. Mozilla, kao neprofitna organizacija, će se uvek truditi da sve prilagodi korisniku, a ne novcu i uvek će gurati standarde, dok recimo Microsoft koristi standarde samo kad mora i ne možete znati da li će "sutra" ponovo početi da pravi ****** u svom browser-u.

Vrh Dno