Šta je novo?

Finalni AM2 rezultati!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ono oko cega ce se svi nesumnjivo sloziti jeste da je DDR1 konacno zreo za penziju i da ce dodatno omasovljenje proizvodnje DDR2 memorije omoguciti jos nize cene, jer sam postupak proizvodnje DDR2 memorije je takav da omogucava jeftiniju proizvodnju.

Takodje, je interesantno kao ilustracija koliko je AMD ojacao poslednjih godina, da DDR1 nije napusten i pored toga sto je prakticno samo K8 platforma koristila DDR1 tj. AMD je generisao dovoljno traznje da ubedi proizvodjace memorija da ostanu na proizvodnji DDR1 memorije jos dug period...

Mislim AM2 po svemu sudeci nije neki big deal, ali kao sto kaze Nedjo, predstavlja uklapanje AMD-a u standard i omogucava DDR2 da konacno istisne u potpunosti DDR1 sa trzista, kao svojevremeno sto je DDR1 ucinio sa SDRAM-om...

Pa dobro-bilo je i krajnje vreme.Sad bi trebalo i da dodje do veceg obima prozivodnje ddr2.Ako bi ishli obichnom logikom onda na kraju bi trebalo i da pojeftini ddr2.U svakom sluchaju bolje po nas.
Ako je 50% skuplji onda to nije mnogo obzirom da lepo saradjuje sa ddr2.Lepo....

Poslednja izmena:
okmijun je napisao(la):
ma pusti te profesionalce, oni zive od SuperPI Benchmarka
izgleda da se samo za Sandru i SuperPI se prave ovi novi procesori.

A sto nije dovoljno testiranje u Sandri, SuperPi, Photoshop-u, Cinema4D, 3dsmax-u, Content, Business, PC Mark, 3D Mark 01/03/05, FarCry, Doom III, Quake IV...

Jel to mozda ne daje realnu sliku koji je CPU, brzi od onog drugog? Jel ne reflektuje adekvatno promene u arhitekturi? Pa ako svi ovi testovi pokazu jedno, a neki tamo levi benchmark pokaze nesto drugo, onda je problem u tom levom benchmark programu...

Sta ce krajnji korisnik da kupi trebalo bi da zavisi upravo od takvih rezultata i stanja njegovih finansija. Tj. krajnji korisnik bi trebalo da zna koliko je spreman performansi da zrtvuje zarad ustede u ceni... Sve mimo toga, tj. saveti drugacijeg tipa spadaju pod konsalting, a to se posebno tarifira u svetu.

Pustite te price, ko ume bolje moze uvek da se oproba 😉 Samo je problem, sto je tuga kakvi su textovi stizali na razno-razne konkurse. Iskreno, bilo je muka citati vise od 2/3 toga.

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
Pa koliko ce koshtati taj cpu?Ako je 3 puta skuplji od preslera 920 onda se ne isplati...😀,Mislim,odnos cena-performanse u odnosu na konkurenciju...vi to vishe pratite a mi amateri pitamo za cenu.Ipak je to finish svega.

U momentu predstavljanja ce biti verovatno nesto vise cene nego sto bi svi zeleli,ali je javna tajna da ce negde u junu AMD da "skrese" cene i na taj nacin ucini prvi korak ka omasovljenju platforme.Mada i ovako ima puno ljudi koji ce 23. da uzmu plocu,cpu i ram(na zapadu naravno).
Dobra stvar kod AM2 je sto su procesori podrzani od strane nekih "starih" chipsetova(RD580) pa su samo male prepravke(novi socket i sto ide uz to) i budzenja potrebna( tipa boljeg onboard zvuka ili lan podrske).
Ovo veooma znaci ljudima u chipset biznisu jer ne moraju da razvijaju skroz novi southbridge a sami proizvodjaci ploca time imaju manje posla kod samog projektovanja i izrade ploca.Takodje vec sazreli chipsetovi su vec mnogo bolje resenje nego nesto sto tek treba da se pokaze i dokaze na trzistu.
Mozemo zamisliti koliko je onda lakse AMD-ovim partnerima da sa njima saradjuju nego sa "najblizim konkurentom"(kome malo malo pa treba nova vrm jedinica :d za novu reviziju Cpu-a)

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
80-bitna za legacy x87, a ne za SSE FPU.
Tako je, ali sa SSE1 i 2 je 64-bitna sirina FPU jedinice. Zapravo, maksimalna sirina je 80-bita u slucaju da se koriste legacy x87 instrukcije.

okmijun je napisao(la):
Nedjo, aj provrti Cinebench2003, ne bilo ti zapovedjeno 🙂
Pa dobro bre, nemoj forsirati coveka da objavljuje rezultate, jesi li ti cuo sta je NDA? 😉 Ionako za koji dan ce zvanicno da se pojavi AM2 pa ce biti i objavljeni rezultati.
Za sada ovo izgleda sasvim ok. Uostalom Cinebench ti nece reci bas mnogo o novoj verziji K8 jezgra. Zapravo, rezultat u Cinebenchu bi trebalo da bude identican kao i na S939/754 na istom taktu, s' obzirom da arhitektura samog jezgra nije menjana.
Nedjo je napisao(la):
hehe, ovo iz sata u sat postaje bolje!!
Referentna (inzinjerska) ploca i Beta BIOS (nema mogucnost podizanja voltaze memoriji)
Sta li ce Oscar Woo tek da napravi??
Nemoj mi reci da imas DFI ? 🙂 Ili je ipak samo referentni nForce5 ? Usput, jako je lepo to sto memara radi na 800 Mhz na default naponu... 🙂

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
Impresivno !

Cisto uporeda radi na mom sistemu je za taj bandwith potrebno minimum 3.0 GHz na DDR1 600 sa daleko ostrijim latencijama 2,5 3 3 5 (300x10)

Vremenom ce se usavrsiti i DDR2 memorije a uz odgovarajuce ploce (Oscar WU) bice jos mnogo lijepih iznenadjenja..... 🙂

Kad se to bude uparilo sa prosirenom FPU jedinicom na K8L uz planirani L3 Cache + visim taktovima (65nm) .... ha ha ha. Vec vidim kako ce opet neki da mijenjaju platformu... 😀

I believe in the Power of AMD
Ja vidim da cu da menjam platformu sa S939 na AM2+K8L , a mozda uzmem i neki jeftiniji K8 za AM2 pa lepo sacekam K8L. Conroe iako je dobar CPU je ipak Intel, a to nije dobra investicija . :d

e sad zasto nije dobra investicija?

da li si 100% siguran da neces morati nista da menjas za K8L?

illidan je napisao(la):

100%.
Ovo je pod uslovom da ne pozelis bolju plocu za K8L(sa vise feature-a 😀),a ako ne, onda ce sve AM2 ploce da posluze.U tome je i lepota AM2.Inace ko god uzme odmah AM2 sigurno se nece zeznuti.Mozda ta kombinacija bude nesto sporija od conroe konkurenta(koliko? ovo jos neznamo,jer conroe vrti sintetiku na XSu),ali kasnije ce se isplatiti kroz K8L.

drfedja je napisao(la):
Tako je, ali sa SSE1 i 2 je 64-bitna sirina FPU jedinice. Zapravo, maksimalna sirina je 80-bita u slucaju da se koriste legacy x87 instrukcije.

Pa dobro, a sta sam ja rekao? 🙂

Uobicajeno za tebe, stalno neki eho 🙂

Poslednja izmena:
illidan je napisao(la):

Hm, praksa je pokazala da AMD nije tako "izgubljen" sa socketima i chipsetovima i slicno. Setimo se Socket A, dugo je ziveo. Evo S939 prilicno dugo zivi, ja sam uzeo DDR1 krajem 2004, plocu pocetkom 2005, a planiram da vozim sve to isto bar jos godinu dana s obzirom da sam uzeo Dual Core. E sad jedino ako se AMD izbezobrazi ....

Poslednja izmena:
illidan je napisao(la):

Ja mislim da bi trebao da bude siguran

bobo107988hv.jpg

Inache kao sto smo i predpostavljali limitirana isporuka 65nm "Brisbane" jezgra bi trebala vec krajem godine da zapocne
vise ovdje -> http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=2354

Poslednja izmena:
Malo freskih detalja o nasem novom buducem cedu K8L

0. Native quad core
1. Hypertransport up to 5.2GT/s
2. Better coherency
3. Private L2, shared L3 cache that scales up.
4. Separate power planes and pstates for north bridge and CPU
5. 128b FPUs - see 14,15
6. 48b virtual/physical addressing and 1GB pages
7. Support for DDR2, eventually DDR3
8. Support for FBD1 and 2 eventually
9. I/O virtualization and nested page tables
10. Memory mirroring, data poisoning, HT retry protocol support
11. 32B instead of 16B ifetch
12. Indirect branch predictors
13. OOO load execution - similar to memory disambiguation
14. 2x 128b SSE units
15. 2x 128b SSE LDs/cycle
16. Several new instructions

k8l_1.jpg

k8l_2.jpg

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Evo najboljeg dokaza - DDR2-667 rezzim... malo li je!?
BTW Everest je ljabu za merenje BW-a! 😉

Ja imam jednu primedbu, na screenshotu je poredjenje sa DDR2-667 CL5 za Intel, znaci da su i ostali tajminzi 5-5-15 sto znaci da je bandwidth losiji nego sto je moguce. Takodje poredis ga sa PD 820 sa FSB 800.

Elem, ovako na brzaka koliko sam probao kod mene je bandwidth u novoj sandri ~5,000MB/sec na defaultu (i sandra napominje da je FSB limited) ali je utilizacija 77% sto je cini mi se malo vise nego kod AM2. Dzaba ti veci bandwidth ako ga neefikasno koristis.

Everest je mozda bulja za mem po tvom misljenju, ali mogao bi da necim izmeris i okacis latencije L1, L2 i memorije pa da vidimo.

Elem, juce sam saznao da Corsair lansira neku novu DDR2 memoriju sa vecim SPD-om (takozvani EPP ili Enhanced Performance Profile) koji ce podrzavati nove ploce sa nForce 5 chipsetom i koji ce omoguciti precizniji i bolji O/C i izvlacenje maksimuma iz svakog para modula.

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Pa dobro, a sta sam ja rekao? 🙂

Uobicajeno za tebe, stalno neki eho 🙂
Ti si rekao da su dekoderi 128-bitni, odnosno 64-bitni, i govorio si o nekakvim FP dekoderima ?!?!?!! Koliko znam NGMA ima 3 simple dekodera i 1 complex, a K8 ima 3 komplexna dekodera, FP ili Integer dekoderi kao zasebne klase ne postoje. Postoji nesto sto se zove Vector path i direct path, ali to nema veze sa FP izvrsnim jedinicama.

Jel' se ti to pravis pametan i pokusavas da na taj nacin prikrijes "netacnu tvrdnju" koju si rekao i zbog toga prebacujes lopticu na moju adresu ili sta vec ? 😛
illidan je napisao(la):

Ukoliko K8L bude podrzavao DDR3 memoriju, onda cu verovatno morati da menjam, mada ni to nije 100% ! :d Intelovci ce do tada da promene jedno 15 chipsetova... 😉

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Elem, ovako na brzaka koliko sam probao kod mene je bandwidth u novoj sandri ~5,000MB/sec na defaultu (i sandra napominje da je FSB limited) ali je utilizacija 77% sto je cini mi se malo vise nego kod AM2. Dzaba ti veci bandwidth ako ga neefikasno koristis.
Pa ko tu neefikasno koristi bandwidth. Imas 77% od protoka FSB-a, dok AM2 ima 68% od protoka DDR667 memorije. To je znacajna razlika! Koliko ti imas % efikasnosti bandwidth-a RAM-a ... nekih 47%. To je pateticno malo iskoriscenja DDR2 memorije.
S' druge strane na S939 na samo 1.8 Ghz bandwidth u sandri je oko 5100 MB/s, sto je 79%, a vec na 2 Ghz je 82%, na 2.4 Ghz je 88% itd....Obrni okreni, K8 bolje iskoriscava mem bandwidth, zahvaljujuci nizim latencama i integrisanom memorijskom kontroleru. To vazi i za DDR1, a izgleda i za DDR2.
Everest je mozda bulja za mem po tvom misljenju, ali mogao bi da necim izmeris i okacis latencije L1, L2 i memorije pa da vidimo.
Evo na primer, Science Mark. 🙂
Elem, juce sam saznao da Corsair lansira neku novu DDR2 memoriju sa vecim SPD-om (takozvani EPP ili Enhanced Performance Profile) koji ce podrzavati nove ploce sa nForce 5 chipsetom i koji ce omoguciti precizniji i bolji O/C i izvlacenje maksimuma iz svakog para modula.
To je super fora! 🙂 Samo pitanje je koliko ce to zaista da bude dobra fora.

Ja imam jednu primedbu, na screenshotu je poredjenje sa DDR2-667 CL5 za Intel, znaci da su i ostali tajminzi 5-5-15 sto znaci da je bandwidth losiji nego sto je moguce. Takodje poredis ga sa PD 820 sa FSB 800
Sandra po defaultu stavlja te reference... po meni ovde je poredjenje sasvim nebitno, bitno je nesto drugo... ali da se ne smaram sa ponavljanjem
Heh, pa ovo vec prelazi u filozofiju. Prema tvom tumacenju bolje je imati 5GB protoka, nego 8 GB, u slucaju da je 5 GB vece teoritskom limitu na datoj frekvenciji!? Malo bezveze reci da je 8GB losije, jer je suvise daleko od 12.8 GB... da ne ulazim u raspravu koje sve "promenljive" uticu na iskoriscenje teoritskog BW-a...
Kao sto vec napisah, detaljniji rezultati ce biti uskoro na benchu i prvoga na kioscima u Digitalu! 😉
BTW, zar nikome nije zanimljiv onaj drugi scr is Sandre u prvom postu???
Ovo je posebna prica, koja zasluzuje zasebnu temu, pa ajd da ne krivimo ovu, kao sto to uradimo sa svakom 😉

Poslednja izmena:
Nego, drugi rezultat u Sandri od 8200 MB/s je zanimljiv, ali mi nije jasno da li si overklokovao masinu, koji su tajminzi u pitanju itd.... U svakom slucaju ja sa DC Opteronom izvlacim toliko, ali na 2.8 Ghz sa DDR1 memarom na 312 Mhz, sto prakticno ispada da je bandwidth efficiency po radnom ciklusu jos bolji nego kod DDR1 memare. Bas cu da probam na 2 Ghz sa memorijom na oko 300 Mhz.

delimir je napisao(la):
A sto nije dovoljno testiranje u Sandri, SuperPi, Photoshop-u, Cinema4D, 3dsmax-u, Content, Business, PC Mark, 3D Mark 01/03/05, FarCry, Doom III, Quake IV...

Pa namerno sam i naveo SuperPI&Sandra da mi je muka vise od njih, a PS&MAX&Premiere& ili nesto drugo iz stvarnog zivota testova je sve manje.

drfedja je napisao(la):
Nego, drugi rezultat u Sandri od 8200 MB/s je zanimljiv, ali mi nije jasno da li si overklokovao masinu, koji su tajminzi u pitanju itd.... U svakom slucaju ja sa DC Opteronom izvlacim toliko, ali na 2.8 Ghz sa DDR1 memarom na 312 Mhz, sto prakticno ispada da je bandwidth efficiency po radnom ciklusu jos bolji nego kod DDR1 memare. Bas cu da probam na 2 Ghz sa memorijom na oko 300 Mhz.

Evo uporedjenja radi sledece :
DDR 600 2,5 3 3 5 , 3.0 GHz

i DDR 400 1,5 2 2 5 , 2.0 GHz

Znaci bruka da AM2+DDR2 na defaultu imaju adekvatne BW rezultate kao maksimalno ocnuta DDR1 mema

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Nego, drugi rezultat u Sandri od 8200 MB/s je zanimljiv, ali mi nije jasno da li si overklokovao masinu, koji su tajminzi u pitanju itd....
Isti su klokovi, ali ta druga ploca moze da podesava sekundarne parametre (mada su svi na predefinisanim vrednostima). Poenta ovih primera je da ce bas kao i u slucaju S939 platforme i DDR1 memare, AM2 izvuci maksimum iz DDR2-ke, uprkos svim slabostima samog standarda. A to opet implicira koliko je je integrisani mem.ctr. mocan "feature" K8 arhitekture...

Nedjo je napisao(la):
Isti su klokovi, ali ta druga ploca moze da podesava sekundarne parametre (mada su svi na predefinisanim vrednostima). Poenta ovih primera je da ce bas kao i u slucaju S939 platforme i DDR1 memare, AM2 izvuci maksimum iz DDR2-ke, uprkos svim slabostima samog standarda. A to opet implicira koliko je je integrisani mem.ctr. mocan "feature" K8 arhitekture...

E ovo ti je bas bilo na mestu... smrt intelu :-devil-: :-devil-: :-devil-: samo nisam razumeo onu zelenu liniju kod testa... jel to treba da bude sto manje ili ??? Za godinu dana cemo, "obicni smrtnici" moci da uzmemo AM2+K8L... do tada cemo da balavimo nad testovim...

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Pa ko tu neefikasno koristi bandwidth. Imas 77% od protoka FSB-a, dok AM2 ima 68% od protoka DDR667 memorije. To je znacajna razlika!

Znaci Sandra pokazuje jedne procente za AMD, a neke druge za Intel?!? To je bas bezveze... no svaki dan covek nesto novo nauci... :trust:

Nedjo je napisao(la):
Ovo je posebna prica, koja zasluzuje zasebnu temu, pa ajd da ne krivimo ovu, kao sto to uradimo sa svakom

Ja sam bas mislio da ima veze no dobro, necu je vise spominjati iako imam direktne informacije iz Corsaira.

Moram priznati da su rezultati zaista impresivni, pogotovo brzina L1 sa 16KB blokovima. Ako tako radi i u realnim aplikacijama a ne samo u sintetickim testovima onda je to zaista korak napred.

Poslednja izmena:
@audiofreak

Ocigledno je da integrisani mem.controler igra ogromnu ulogu(i igrace je u buducnosti).To je dokaz da je AMD pravilno postupio sa integracijom northbridge-a,a pojedini izvori(neprovereno naravno) govore da ce u julu kad izadje Rev F opteron imati "jos nesto integrisano".Sta je to samo se moze spekulisati.Videcemo uskoro.
Takodje bi u Brisbane rev G trebalo da bude i DDR2/3 sposoban kontroler.To znaci puno za mobo i chipset proizvodjace(isti chipset,mozda i podnozje za ram kako je neko pisao na inq-u)

I dodjosmo opet na pocetak jedne lepe ere...u kome Amd fizickim dostignucima postize rezultate a Intel marketingskim trikovima i potplacivanjem kojekakvih trecerazrednih HW sajtova, u realnom radu AM2 ce beleziti bolje rezultate u klasi 10-20 procenata, bas onoliko koliko je novi Conroe brzi od 939 platforme, to je ozbiljan znak da Intelu gori pod nogama jer je njegova najnoviha tehnologija samo rame uz rame sa 5 godina starom AMD-ovom. Ja sam to pricao jos pre dva meseca (popracen burom uvreda od strane Intel klana) a evo sada sve to dolazi i na videlo.

AMD Rules! :banana: :bottle: :guitar:

ivanbo2003 je napisao(la):
...govore da ce u julu kad izadje Rev F opteron imati "jos nesto integrisano".Sta je to samo se moze spekulisati....

Можда су мислили на математички копроцесор о коме смо чули да се шушка?

Meni se jedino ne svidjaju cene.
Sve je to brzo i sjajno i viva amd, ali 50 posto sluplji od preslera 920 kao sto neko rece??
Nadam se da ce izaci i verzije za narod 🙂
U stvari znam da oce, isto sam se slogirao i na prve amd64 kako su skupi.
Usput, zasto ljudi jos koriste sandru za testove? Zar nije ona potpuno nemerodavna?

Nedjo je napisao(la):
Pa to je stvarno do j@j@. Usput, ko kaze da je DDR2 standard tako losh ? Is3povali smo se gledajuci Intela sa "integrisanim FSB-om" :d i one obogaljene Viktor Wang testove AM2 procesora. :d
@Monteboy - probaj na 2 Ghz sa 300 Mhz memarom ! 🙂
Ja cu da probam sa 165-icom. 😉
Nego, izgleda da ce zaista prava stvar biti novo K8L jezgro sa ovom platformom.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno