Šta je novo?

Finalni AM2 rezultati!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
2 GHz DualCore, DDR2-800 (CL4-4-4-12)
Meni se cini da je ovo dobro 🙂 sta vi mislite?

Prilozi

• Mem.JPG
    Mem.JPG
    107.8 KB · Pregleda: 275
  • cache.JPG
    cache.JPG
    105.5 KB · Pregleda: 251
  • nucleaMC.JPG
    nucleaMC.JPG
    79.2 KB · Pregleda: 260
Poslednja izmena:
Odlicno, exclusiva, sad imamo informacije iz prve ruke alal 😀 😉 .
Cekamo celu bateriju pa cemo da komentarisemo/spam-ujemo :smoke:.

😉
Nakon svih onih "exluziva" koje smo citali zimuz, ja sam ostao prijatno iznenadjen videvsi ove memorijske i cache skorove!
Naravoucenije price je da nikako ne treba verovati pred-pred-premijerema! 😉
mada znali smo to jos od cuvenog primera Athlona 64 koji je na xbitu bio "prikazan" sest meseci pre zvanicnog izlaska... ali kratka je pamet covecija! 🙂

malo mi je sumljiv rezultat testova.... ako se radi o protoku memorije(koliko sam razumeo) ne verujem da moze da bude skoro duplo bolji od intela ( ako je ista konfiguracija) integrisani kontroler memorije samo smanjuje latencije i ne bi trebalo da puno utice na protok (bar ne ovoliko)

genuine je napisao(la):
malo mi je sumljiv rezultat testova.... ako se radi o protoku memorije(koliko sam razumeo) ne verujem da moze da bude skoro duplo bolji od intela ( ako je ista konfiguracija) integrisani kontroler memorije samo smanjuje latencije i ne bi trebalo da puno utice na protok (bar ne ovoliko)

To je stara prica. Kod intel DDR2 chipsetova je FSB sporiji od memorije. Ovo je protok koji je bio ocekivan od AM2, a ne oni testovi matorih engineering samplova. 7.9GB/s je 62% efikasnost @ 2GHz. Testa sa hkepc: 6.2GB/s @ 2.4GHz -> 48% teorijskog protoka ali sa 400MHz brzim procesorom. Kao i obicno AMD eng samplovi ne znace nista. Isto je bilo i sa K7 (firingsquad test) i K8 (xbit).

Jel ja nešto tripujem ili su setovanja 4-4-4-12 izuzetno oštra za DDR2 memaru na 800 MHz? 😉
Mene interesuje kako će ovaj procesor da se ponaša sa nekim jeftinijim memorijskim modulima sa višim latencijama ili naklokovanom memorijom koja po defaultu radi na 667 MHz.

morbius je napisao(la):
Jel ja nešto tripujem ili su setovanja 4-4-4-12 izuzetno oštra za DDR2 memaru na 800 MHz? 😉
Mene interesuje kako će ovaj procesor da se ponaša sa nekim jeftinijim memorijskim modulima sa višim latencijama ili naklokovanom memorijom koja po defaultu radi na 667 MHz.
Ako procitas moj megatest DDR2 memorijskih modula u aktuelnom Digitalu, videces da 800MHz i ovakvi tajminzi nisu nikakav problem i za najjeftinije DDR2-533 module! Sta vise, 10 od 11 modula rade sa tRAS-om od 8, a mnogima tRCD i tRP od po 3 ne predstavlja nikakav problem! Od ukupno jedanaest pari modula, pet je radilo sa CL4! Sve u svemu DDR2-800 je postala normalna stvar cak i za nase trziste.

Poslednja izmena:
genuine je napisao(la):

Pa lepo piše, Intel je na CL5 DDR2-667, a AM2 je valjda na CL4 DDR2-800.. Usput je i čipset 955, sa 975 bi se izvukli nešto bolji rezultati.

Poslednja izmena:
Meni radi na 4-4-4-11 ddr2.Mozda bi i tu radilo.Nemam sandru.Radio sam na everestu 2006.Bez dizanja voltaze 2.8 Presler na 3780mhz ima Memory Read=8404 MB/s,Memory Write=5726 MB/s,Memory Copy=6294 MB/s.
Shteta shto nemam "Sandru".Normalno da zavisi i od memorije sve ovo.
AM2 zaista daje impresivni rezultat u saradnji sa ddr2.
Jesen ce biti zanimljiva 😀.

Nedjo je napisao(la):
😉
Nakon svih onih "exluziva" koje smo citali zimuz, ja sam ostao prijatno iznenadjen videvsi ove memorijske i cache skorove!
Naravoucenije price je da nikako ne treba verovati pred-pred-premijerema! 😉
mada znali smo to jos od cuvenog primera Athlona 64 koji je na xbitu bio "prikazan" sest meseci pre zvanicnog izlaska... ali kratka je pamet covecija! 🙂

Ti,drfedja,ja i jos sacica ljudi je to pricala sve vreme,ali nekima je izgleda pamcenje slabo a "ljubav" prema amd-u ne bash velika :d.
Sve u svemu,ovo je druga prica od one sa ES primercima.
Sasvim ocekivano od strane AMD-a!Kad obecaju oni isporuce i ne dizu veliku galamu!Stvar je u tome da danas bash galama prodaje,a amd ima josh da uci od intela kako se to radi:d
Wishfull thinking da ce AM2 da bude "crap" mi je bilo u isto vreme i zabavno i smesno 😀.Tek sta ce biti kad izadje K8L u 65nm..

NMC Rezultat nije baš impresivan.

pa cekaj ne razumem.... ako su koristili brzu memoriju od intela zasto se porede sa intelom u memorijskom protoku

Nedjo je napisao(la):
2 GHz DualCore, DDR2-800 (CL4-4-4-12)
Meni se cini da je ovo dobro 🙂 sta vi mislite?
Ja kazem da ce AM2 biti sasvim ok platforma. Ovo je skroz ok, narocito za CPU na samo 2 Ghz. Sa DDR1 memorijom na 300 Mhz i 939 CPU na 2 Ghz nema sanse da izgura 8 GB/s ni u ludilu.

Nego, ko to jos koristi Nucleus benchmark, osim brace Rusa i nas ovde :d

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Ti,drfedja,ja i jos sacica ljudi je to pricala sve vreme,ali nekima je izgleda pamcenje slabo a "ljubav" prema amd-u ne bash velika :d.
Sasvim ocekivano od strane AMD-a!Kad obecaju oni isporuce i ne dizu veliku galamu!Stvar je u tome da danas bash galama prodaje,a amd ima josh da uci od intela kako se to radi:d
Wishfull thinking da ce AM2 da bude "crap" mi je bilo u isto vreme i zabavno i smesno 😀.Tek sta ce biti kad izadje K8L u 65nm..
Koliko sam skapirao K8L ce biti upravo ono sto je Intel uradio sa Conroe-om od Yonah-a i jos ponesto, na primer shared L3 cache.

ivanbo2003 je napisao(la):

Samo je pitanje koliko ce 65% eficency DDR2 memory bandwidth, ma koliko on bio veci nego u slucaju DDR memorije, doneti benefita AMD K8 platformi u ostalim testovima i realnom radu za razliku od full 128-bitne "dekoderske magistrale" FPU jedinice kod Conroe-a? AMD ne profitira previse od povecanog memorijskog propusnog opsega, kao ni Core Duo. Ta prica je vazila za NetBurst koji je bio izuzetno zavisan od memorijskog protoka i odlicno skalirao sa povecanjem istog. Kod AMD K8 nije takav slucaj i ne verujem da ce biti vise od 5-10% (deset puna kapa!) ubrzanja u odnosu na DDR400 kombinaciju.

Mislim da Conroe arhitektura ipak ima nesto opipljivo, za razliku od brute force koju AMD koristi, silom prilika, sa patchevima vremesne K8 arhitekture.

Naravno, mozda se Core 2 Duo ispostavi kao bulja analogno "AM2 iznenadjenju" (malo izvesno), ali ako je Core 1 sa 64-bit wide FPU dekoderskim jedinicama (ne znam za bolji prevod)) bio toliko efikasan, sasvim je izvesno da ce Conroe biti "zlo i naopako", jer pored memorijskog transfera, memorijske latencije (mnogo bitnije od sirovog transfera!), FPU jedinica je kljucna za gaming softver (popularno: video igrice 🙂 ), ali i za vecinu ostalog softvera. Kod Conroe-a se 128-bitne SSE (uglavnom SSE2) instrukcije izvršavaju u jednom koraku (uOPS) kroz 128-bitne dekoderske jedinice. Core 1 to isto izvrsava u dva koraka, a Dothan u 4 koraka (32-bit dekoder) sto je uzrok odlicnih FPU pefrormansi kod Core 2 Duo procesora i razlog zbog koga ce AMD dodati izgleda "matematicki koprocesor" u slucaju K8L procesora (prvo, naravno u Opteron segmentu, pa kasnije mozda i kod A64...).

Core poboljsava dosadasnje Intel procesore u segmentu u kome su bili najslabiji. Dosadasnje insistiranje na SSE optimizaciji se izgleda pokazalo kao dobra fora za buducnost, jer je jednostanim unapredjenjem 32-bitnih SSE FPU dekodera (Pentium M), preko 64bitnih dekodera (Core 1) na full 128bita (Core 2) dobijen veliki napredak tj. IPC broj i postignuta ogromna efikasnost na niskom radnom taktu kroz drasticno bolje izvrsavanje postojecih SSE instrukcija.

Prethodnih godina softver se optimizovao za SSE2/3, a sada je jednostavno obezbeđeno 2-4x efikasnije izvrsenje istih tih SSE2/3 instrukcija i time podignuta efikasnost FPU jedinice skoro duplo (idelano 4x, ali nisu sve SSE isntrukcije 128-bitne)... Moza u buducnosti dobijemo i neki Core 3 koji ce imati 256bitne dekodere i biti u stanju da izvrsava/dekodira po dve SSE2/3 isntrukcije po koraku (mislim da ovo nije bas moguce...) ili ce se uvesti novi set 256bitnih instrukcija i optimizovati softver za njih, pa kasnije ponuditi nesto sto ce raditi efikasnije sa njima...

Naravno i deljeni L2 keš je odlicna stvar koja povezuje dva jezgra jos efikasnije i to je jos jedan razlog zasto ce u dolazecem multi-threaded optimizovanom softveru Core arhitektura raditi veoma efikasno.

Jos da implementiraju memorijski kontroler i eto savrsenog procesora 🙂

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Jos da implementiraju memorijski kontroler i eto savrsenog procesora 🙂
Mislis K8L 😉

Poenta citavog ovog treda je bila da je slika koju su neki ugledni stranjski sajtovi kreirali potpuno iskrivljenu sliku o AM2 procesorima. A plus, sve je zabibereno Intelovom marketinskom aktivnoscu u to vreme (6-7 meseci pre konkretnog izbacivanja njihove nove perjanice na trziste).

Ko je citao moje ranije postove na temu tih prelimiranih "testova" mogao je da vidi da sam se i sam upecao na FUD koji je shakom i kapom plasiran u to vreme. Heh, sta ti je karakter :d

LM, poenta je da se dogodilo ono sto je AMD i obecavao - odlicna DDR2 podrska (maksimalno iskoriscenje potencijala samog standarda).

Iluzorno je ocekivati da ce samo uvecanje BW-a, koje eto ispade na kraju, nije ne zanemarljivo, doneti drasticno ubrzanja procesoru cije je jezgro ne izmenjeno vise od tri godine.

Stavljanje AM2 u kontekst poredjenja sa Conroeom jeste neminovno, ali nije ispravno. Poenta AM2 je u preseljenju K8-ce na DDR2 i to preseljenje je prevazislo sva ocekivanja.

Evo najboljeg dokaza - DDR2-667 rezzim... malo li je!?
BTW Everest je ljabu za merenje BW-a! 😉

Prilozi

• Mem667.JPG
    Mem667.JPG
    96.4 KB · Pregleda: 116
Ali ipak za sada K8L ce biti savrsen CPU ako budu odradili unapredjenja o kojima se pricalo. Kao sto Intel unapredjuje svoj stari dobri Pentium III tako ce i AMD da unapredi svoj stari dobri Athlon.
Tako da konkurencija sigurno ne spava, niti su pali s' duda da dozvole da ih devetostruko veci div pregazi u jednom koraku.
Usput, FPU jedinice su 80-bitne kod Pentiuma M, kao i kod Core Duo, a kod NGMA su 128-bitne. Dekoder path je nesto drugo i kod NGMA je pridodata jos jedna X86 decoding jedinica, koja dekodira X86 operacije na uOps, a novina koja je jos uvedena kod Pentium M procesora je uOps fusion, gde je moguce u jednu dekoding operaciju spojiti jos po neku, pa je kao krajnji rezultat bilo moguce dekodirati i vise od mikro operacije u jednom ciklusu, iako je broj dekodera 3, odnosno 4 kod NGMA. Naravno od decoding bandwidth-a zavisi da li ce moci da se "nahrane" 128-bitne FPU jedinice.

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Mislis K8L 😉

Poenta citavog ovog treda je bila da je slika koju su neki ugledni stranjski sajtovi kreirali potpuno iskrivljenu sliku o AM2 procesorima. A plus, sve je zabibereno Intelovom marketinskom aktivnoscu u to vreme (6-7 meseci pre konkretnog izbacivanja njihove nove perjanice na trziste).
Mislis Victor Wang i kompanija sa Extrema :d :d :d kome superpi na AM2 ide sporije nego na AthlonuXP :d
Nedjo je napisao(la):
LM, poenta je da se dogodilo ono sto je AMD i obecavao - odlicna DDR2 podrska (maksimalno iskoriscenje potencijala samog standarda).

Iluzorno je ocekivati da ce samo uvecanje BW-a, koje eto ispade na kraju, nije ne zanemarljivo, doneti drasticno ubrzanja procesoru cije je jezgro ne izmenjeno vise od tri godine.

Stavljanje AM2 u kontekst poredjenja sa Conroeom jeste neminovno, ali nije ispravno. Poenta AM2 je u preseljenju K8-ce na DDR2 i to preseljenje je prevazislo sva ocekivanja.

Evo najboljeg dokaza - DDR2-667 rezzim... malo li je!?
BTW Everest je ljabu za merenje BW-a! 😉
Everest meri samo Read, Write i latency. Algoritam po kojem radi je bulja.

hehe, ovo iz sata u sat postaje bolje!!
Referentna (inzinjerska) ploca i Beta BIOS (nema mogucnost podizanja voltaze memoriji)
Sta li ce Oscar Woo tek da napravi??

Prilozi

• Memory_RD580.JPG
    Memory_RD580.JPG
    88 KB · Pregleda: 122
Nedjo aj osini Super Pi?

Misko je napisao(la):
Nedjo aj osini Super Pi?
😀
yebo sPi...
U ostalom bice za koji dan na Benchu Dekijev test u full glory 😉 ovo je samo zarad ilustracije gluposti koje su pisali kojekakvi Anandi i kompanija! Zzivo me interesuje sta ce oni napisati u svojim "pravim" testovima! Ccc. kad se setim da su oni jos pravili serije analitickih clanaka kako koja memara radi na AM2 vs. S939...

drfedja je napisao(la):
Ali ipak za sada K8L ce biti savrsen CPU ako budu odradili unapredjenja o kojima se pricalo. Kao sto Intel unapredjuje svoj stari dobri Pentium III tako ce i AMD da unapredi svoj stari dobri Athlon.
Tako da konkurencija sigurno ne spava, niti su pali s' duda da dozvole da ih devetostruko veci div pregazi u jednom koraku.
Usput, FPU jedinice su 80-bitne kod Pentiuma M, kao i kod Core Duo, a kod NGMA su 128-bitne. Dekoder path je nesto drugo i kod NGMA je pridodata jos jedna X86 decoding jedinica, koja dekodira X86 operacije na uOps, a novina koja je jos uvedena kod Pentium M procesora je uOps fusion, gde je moguce u jednu dekoding operaciju spojiti jos po neku, pa je kao krajnji rezultat bilo moguce dekodirati i vise od mikro operacije u jednom ciklusu, iako je broj dekodera 3, odnosno 4 kod NGMA. Naravno od decoding bandwidth-a zavisi da li ce moci da se "nahrane" 128-bitne FPU jedinice.

80-bitna za legacy x87, a ne za SSE FPU.

Nedjo je napisao(la):
😀
yebo sPi...
U ostalom bice za koji dan na Benchu Dekijev test u full glory 😉 ovo je samo zarad ilustracije gluposti koje su pisali kojekakvi Anandi i kompanija! Zzivo me interesuje sta ce oni napisati u svojim "pravim" testovima! Ccc. kad se setim da su oni jos pravili serije analitickih clanaka kako koja memara radi na AM2 vs. S939...

Pa nisu bre pisali gluposti, nego su imali beta platformu 🙂 Ovo sto stize sada do nas su novi procesori. Koliko sam ja citao sinoc, Tom npr. nije imao cak ni CPU koji podrzava DDR2-800, vec neki ENg sample sa podrskom samo za DDR2-667... Enivej, kako je ispalo sada sa AMD2, mozda i K8L bude na istu foru - tisina i ne mnogo buke oko svega i na kraju ispadne iznad ocekivanja 😉

Sa druge strane Intel bas sipa, cak sam i juce slusao price kako "Conroe dolazi" 🙂

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
...

Sa druge strane Intel bas sipa, cak sam i juce slusao price kako "Conroe dolazi" 🙂

Mislis, uzmu onu reklamu "Vozd dolazi" i onda samo promene text? :d

Nedjo je napisao(la):
hehe, ovo iz sata u sat postaje bolje!!
Referentna (inzinjerska) ploca i Beta BIOS (nema mogucnost podizanja voltaze memoriji)
Sta li ce Oscar Woo tek da napravi??

Impresivno !

Cisto uporeda radi na mom sistemu je za taj bandwith potrebno minimum 3.0 GHz na DDR1 600 sa daleko ostrijim latencijama 2,5 3 3 5 (300x10)

Vremenom ce se usavrsiti i DDR2 memorije a uz odgovarajuce ploce (Oscar WU) bice jos mnogo lijepih iznenadjenja..... 🙂

Kad se to bude uparilo sa prosirenom FPU jedinicom na K8L uz planirani L3 Cache + visim taktovima (65nm) .... ha ha ha. Vec vidim kako ce opet neki da mijenjaju platformu... 😀

I believe in the Power of AMD

Poslednja izmena:
Nedjo, aj provrti Cinebench2003, ne bilo ti zapovedjeno 🙂

Nedjo samo ti jos ovo fali :

cebit07_10.jpg

DFI NForce 5.x AM2

Pa koliko ce koshtati taj cpu?Ako je 3 puta skuplji od preslera 920 onda se ne isplati...😀,Mislim,odnos cena-performanse u odnosu na konkurenciju...vi to vishe pratite a mi amateri pitamo za cenu.Ipak je to finish svega.

Poslednja izmena:
Ova prica se ne tice cena/performansi odnosa niti poredjenja sa Preslerom. cega se tice napisao sam u par postova ranije...
LM, procesor je aproksimativno 50% skuplji od Preslera 920... barem po oficijelnim americkim cenovnicima... videcemo sta ce biti kad se pojavi kod nas.

ma pusti te profesionalce, oni zive od SuperPI Benchmarka
izgleda da se samo za Sandru i SuperPI se prave ovi novi procesori.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno