Sad cu ja lepo da ti objasnim zasto ne moze SBB ovde :d
DakleM, svi su na IkoM-u, a niko ga ne placa. Poenta je sto je taj sistem postavila vojska (!?) odnosno vojna firma koja je za stankom vrsila gradjevinske radove. Ceo sistem je predvidjen kao prosta, analogna satelitska antena za sve zgrade u naselju (po 4-5 zgrada za jedan sistem, tj. antenu).
U ugovoru za stan pise da je pored svih ******...blah...blah....
ceo taj sistem u vlasnistvu stanara (izmedju ostalog, te davne '93 kablovska kod nas nije ni postojala).
Elem, kada je pocelo uvodjenje kablovske televizije, odnosno kada je sve to pocelo da se radi, stankom je poceo da naplacuje kablovske usluge preko infostana, a firma koja je "zastupala" stankom bilo je zapravo njihovo frankenstaj cudo zvano stanton. Stanari su, medjutim, skrabali uplatnice infostana i placali sve racune osim tzv. kablovske. Stankom je tada ikomu prodao taj sistem, bez dogovora/kompromisa/bilo kakve komunikacije sa stanarima. Naravno, ceo sistem je zastareo (sa debelim, jednosmernik koaksijalcima, zato i nema net-a), a ikom je dobio sve bez imalo ulozenih sredstava (postavljanje sistema i ostalo). Znaci kupili su sistem od kog je samo potrebno da "kupe pare".
Poenta je u tome sto nama niko nikada nije "dosao i nudio" kablovske usluge. Samo nam salju racune, flajere i povremeno kao nesto rade. Mislim...hahahah "rade".
U zgradi gde ja zivim, pored mog blesavog caleta, samo jos dva stana placaju kablovsku (19 stanova u zgradi...tj. ulazu - zgrada ima tri ulaza).
S vremena na vreme, dodje neki njihov monter koji pocupa kablove svima (cak i nama sto placamo - moj stari, koji je, hvala Bogu zivac, nazove ih telefonom i nacestita im se nove godine). :bottle: Za ostale, koji ne placaju, cupanje kablova ne predstavlja problem, jer svi oni uzmu lepo stolice i alat, popnu se na stolice, otvore kutije i ponovo spoje kablove.
Zasto sam ovo ispricao!? Pa, SBB da bi dosao, mora da se slozi bar 51% stanara. Mislim da se to u 90% zgrada nece desiti, jer je sistem isti svuda, kao i u mojoj zgradi/ulazu. Zasto bi neko menjao budjavi ikom za sbb, kad i taj ikom niko ne placa. Ok, jeste SBB pojam za ikom, ali ljudi se upravljaju cinjenicom da ne placaju, pa da je i budjav ikom sasvim ok kad je vec dzabe. Menjanje ikoma i sprovodjenje sbb-ovih kablova bi svakako dovelo do toga da MORA da se placa.
Sto se interneta tice...oni kojima treba (poput mene)...iskukali su i docekali na kraju. ADSL je stigao, za wireless su super uslovi jer je vidljivost sa vodotornjem na kosutnjaku sjajna, tako da....
P.S. izvinjenje za predugacak post.

:wave: