Šta je novo?

Fiio - generalna diskusija

Pojavio se K13 R2R u 4A, 40800 din.
Ne znam ima li smisla prelaziti sa K5 Pro na K13. I dizajn mi je onako, čudan. Tačnije, ne sviđa mi se form factor, kao da je manji laptop u pitanju a ne DAC/AMP. Mnogo mi je bolji dizajn K9/Pro npr.

I ja se isto razmišljam, isto imam K5 Pro, no što više istražujem, vidim da ne vredi. Pogotovo za tu cenu, naravno skuplje kod nas ko da smo neka sila, al opet preko Alija naručivati donosi lutriju carine.
Po onome što vidim, dve struje razmišljanja: jedna - uglavnom obični korisnici - kaže da apgrejd na ovom nivou ne znači ništa i da ne postoje razlike u zvuku. Druga struja su recenzenti koji se kunu u čistiji zvuk, veći soundstage blabla. Što je naravno logično, oni gledaju da ishajpuju ljude, pa izmišljaju prideve, ili haluciniraju razlike tamo gde ih nema.
Naravno kad bi se radio A/B testing kapiram da bi većina pala 🙂

Ima raznih mišljenja, od onih koji tvrde da je primetna razlika, do onih (kao npr. home studio basics) koji tvrde da praktično nema nikakve razlike između K5 Pro, K7 i K9/Pro.
Kapiram da K13 R2R zvučno mora biti bar malo bolji od K5 Pro, ali me pored form factor-a malo nervira što u principu neke od dodatnih funkcija ne bih ni korisito (BT i neke konektore, ovo važi i za K9 Pro). Valjda će FiiO napraviti neki jednostavniji uređaj, recimo K8 R2R, da po dizajnu, funkcijama bude kao K7 ali sa malo poboljšanim zvukom, da košta oko 300e i to je to, kupio bih čim se pojavi.

FiiO K7 - 19990 BF cena.

Koji je trenutno najbolji plejer za digitalne fajlove? FiiO ili neki drugi brend?

Ne sviđa mi se to što FiiO izgledaju kao mobilni telefoni, radije bih nešto poput starih iPod Nano plejera, ali ne znam šta bi to bilo.

Poslednja izmena:
Pogledaj Hiby Dap-ove Poput R1-
R3 II gen

Shanling modele poput M0 pro

Ovaj malisan Hiby ima na njihovom sajtu trenutno za oko 69 dolara.

I just found this on AliExpress:
RSD14,322.04 | SHANLING M0 Pro Hi-Res Audio HIFI Bluetooth Portable Music MP3 Player DAP USB DAC Dual ES9219C LDAC aptX PCM384 DSD128

Ja licno imam Shanling Up4 Dac/Amp (2022 ver) od kad je izasao. I licno nisam cuo bolji portable Dac , taj House Sound njihov tek toliko zacinjen da nije boring/clinical i malo Vocal Boosted/warmish je pun pogodak ne sumnjam da su i Plejeri njihovi takvi.

Hiby sa druge strane isto ima nekih prednosti taj njihov sistem je jako dobar kao i Eq opcije . Ne znam kako zvuce doduse.

Poslednja izmena:
Treba spomenuti i JT1. Koje su oko 7000-8000. Zatvoreni al vise polu otvoreni model na kojima je zasnovan Simgot Ep5 (koje ja imam i preferiram ih u odnosu na maltene sve Closed Back modele kod nas dostupne sve do Ranga 25-30 000 din)
Tako da i Jt1 mora da su Poprilicno dobre.

Headfi Reviews

https://www.head-fi.org/showcase/fiio-jt1.26909/reviews

Jel stigle? Baš bi me zanimalo poređenje vs shp 9500 ...

Stigle su, nisu lose, bolji soundstage i detalji nego na altruvi, nazalost nemam philipsa a slusao sam ga odavno, ne mogu da se mere sa ft1 pro naravno, ali nisu dosadne, neutralno tople, dosta energije, bass je brz, malo cak i punchy i ne toliko tight, extenzija je ok ali malo je kraca, decay mozda i previse brz, tako da dubina i nije bas neka, neke normalne teksture, srednjotonci cisti, imaju detalja, i tonalitet je ok, instrumenti, pisao bi malo duze ali ok su, visokotonci sigurni iako je malo energija vise izrazena, imagining i ostali detalji su manje vise ok za ovu klasu, u svakom slucaju dobar je ovo buy za ove novce, meni je fiio poslao ovo za dzabe, tako da nemoj te mi verovati na rec🙂

Prilozi

• DSCN0045.JPG
    DSCN0045.JPG
    165.9 KB · Pregleda: 23
  • DSCN0052.JPG
    DSCN0052.JPG
    148.1 KB · Pregleda: 23
  • DSCN0060.JPG
    DSCN0060.JPG
    146.2 KB · Pregleda: 16
  • DSCN0064.JPG
    DSCN0064.JPG
    184 KB · Pregleda: 15
  • DSCN0066.JPG
    DSCN0066.JPG
    180 KB · Pregleda: 14
  • DSCN0071.JPG
    DSCN0071.JPG
    196 KB · Pregleda: 17
  • DSCN0078.JPG
    DSCN0078.JPG
    169.8 KB · Pregleda: 19
  • DSCN0075.JPG
    DSCN0075.JPG
    144.8 KB · Pregleda: 14
  • DSCN0073.JPG
    DSCN0073.JPG
    245.9 KB · Pregleda: 19

Ima li neko ovde da koristi K13 R2R isključivo kao DAC? Razmišljam o kupovini, ali mi previše liči na K11 R2R koji sam imao, samo u većem kućištu sa jačim pojačalom i XLR 😀, a ništa mi od toga ne treba.

ako ti znaci balanced uzmi, ako ide preko rca ok je i k11

Isključivo RCA, imao sam K11 R2R, nedostajalo mi je vazduha i detalja u visokim tonovima, ostalo mi je bilo okej. Ne očekujem ni nivo detalja kao u prethodnom Fosi ZD3 sa Ifi Ipower2 i Burson V7 Vivid koji sam imao, ali... Po recenzijama je K13 bolji od K11 po tom pitanju, ali ne verujem ništa "honest review" poređenjima 😀

A da kupiš opet neki "klasičan" DAC? Sumnjam da ćeš sa R2R dobiti tu "airiness" na koju si navikao sa prethodnim. To i mene odbija od R2R generalno.

Nisam nigde uživao kao kod K11 R2R, vokali zvuče fantastično i ima vrhunski timbar što baš ume da uvede čoveka u muziku. Mislim, trenutni DAC u Wiim Ultri ne zvuči loše, a znam i da svaki DAC koji sam probao do 200$ zvuči slično Ultri, Fosi je prosvirao tek sa modifikacijama... Jedini koji je zvučao drugačije je K11 R2R i to mi je baš leglo, ne tražim ne znam šta od K13, ali da bar koliko toliko sonično opravda 2x veću cenu od manjeg brata.

onda jedino da kupis i vidis, tj cujes. svacije usi su drugacije 🙂

To svakako, nego se mora sačekati neka akcija, skup je trenutno kod nas, a i preko da bi se rizikovalo 😀

FiiO je za jesen ove godine najavio K13 Delta Sigma verziju. https://www.hifidaydreaming.com/pos...a-purism-r2r-evolution-and-a-push-into-gaming

Ja ću svakako sačekati da se pojavi, kao i poređenja sa K13 R2R. Trenutno ne znam šta kupiti posle K5 Pro, bar ne do 40k din.

K13 (Delta-Sigma Version)​

While the K13 R2R was a strong seller in 2025, FiiO acknowledges a key reality:
Under identical conditions, modern Delta-Sigma DACs still measure better.
They typically deliver:
Higher resolution
Blacker backgrounds
Stronger measurable dynamics

So the standard FiiO K13 will use a mainstream DAC architecture, maintaining similar design and functionality as the R2R model — but targeting users who prioritize measured performance over analog-style tonality.
Planned release: November 2026
Pricing: Similar to K13 R2R

Možda nekome bude značilo. Pošto sam istraživao DAC-ove ovih dana i primarana opcija mi je bila K13 R2R ali je preskup trenutno i ne treba mi HP amp, tražio sam alternative. Naleteh na FIIO BR15 R2R. Oni ga vode kao BT receiver uređaj, ali je ploča kao u K13 R2R, isti XMOS 316 i SoC, koji su solidno bolji nego oni u K11 seriji. Po merenjima (njihovim) ima bolji SNR, THD+N, dinamički opseg i crosstalk nego K13 R2R, verovatno jer je očišćenji K13 R2R od pojačivačke sekcije. Na žalost nema gore onaj lep prorez, ali ima veći ekran u boji, takođe su napravili 5V priključak za napajanje da se ne bi mogao uskladiti sa njihovim darkside pro linearnim 12V, koje je očigledno isključivo rezervisano za K13 R2R, ali elem, razlika od 120e kod nas nije mala za potencijalo za nijansu bolji DAC uređaj od K13 R2R. Neka prenoći još koju noć pa možda bude porudžbe. 😀

Stigao na test 😁

1000033164.jpg

sta ce ti fiio pored emotive 🙂

salim se 🙂

Čistokrvni kinezi, i 'merikanac skopljen kod njih u gostima 😂

Što se tiče zvuka, sve što sam povezao na Ultru, ili na bilo koji Wiim strimer koji sam imao, zvuči bolje od integrisanog DACa. Nekako iako je DAC na primer u Ultri detaljan, nedostaje dinamičkog opsega, ravno zvuči i nezanjiljivo. Još je rano da detaljnije pišem, ali za sada, bolje zvuči nego K11 R2R, detaljnije i svetlije, sa više dinamike i tišom pozadinom čak i u NOS modu. Ne kaska mi po dinamici i detaljima u odnosu na DAC-ove koje sam probao na mom sistemu kao što su SU1, E30, Fosi ZD3, XDuo (dual chip) itd...

Nazad
Vrh Dno