Šta je novo?

FIFA 11

Pa ovaj snimak koji je prezentovan je sa PCja koliko sam ja skapirao. A uz to, niti je ovo finalna verzija niti EA stavlja grafiku na početku. A izmedju ostalog, osim next-gen gamera, koga boli tookee za grafiku? Bitno je da je gameplay tu, PC editori će već smisliti način da se nalepe HD dresovi, kopačke, trava i druge djakonije :)

Ali pošto ne pratim Madden pa i ne znam ima li ga za PC, onda mi je sasvim jasno zašto nije takva grafika u FIFI - u Maddenu imaš 20tak NFL ekipa i to je to. U FIFI je baza znatno teža i nema se prostora na DVD-9 da se ubaci bolja graifka. Najbolji primer kako grafika može izgledati u FIFI da imaju blu-ray kapacitet jeste FIFA WC gde su imali 3 puta manje ekipa (192). Uostalom, sve grafički najbolje sportske simulacije uglavnom imaju samo jednu ligu (NBA2k serijal, Madden, za NFL nisam siguran)

@maremas: ne znam jesi li sarkastičan ili šta, ali meni u oči upada da ili je ovo neki kepec koji nosi 46 obuću ili su kopačke prevelike u odnosu na ostatak tela :)

Grafika je sasvim pristojna,ima tehnikalija koje bi mogle da srede a nemaju veze sa kapacitetom.Ali sve dok im je gameplay prvi na listi ne bunim se. :)

Btw NFL ima 32 tima.;)

A izmedju ostalog, osim next-gen gamera, koga boli tookee za grafiku?
Ako vec svake godine prodaju neznatno izmenjenu verziju(a nekada i 2 :)) po punoj ceni, mogu makar grafiku da srede.

U FIFI je baza znatno teža i nema se prostora na DVD-9 da se ubaci bolja graifka. Najbolji primer kako grafika može izgledati u FIFI da imaju blu-ray kapacitet jeste FIFA WC gde su imali 3 puta manje ekipa (192). Uostalom, sve grafički najbolje sportske simulacije uglavnom imaju samo jednu ligu (NBA2k serijal, Madden, za NFL nisam siguran)
Sve to stoji, ali mogu makar travu da srede i da poprave potpuno promaseni kolorit.

Pa grafiku koriguju iz verzije u verziju koliko mogu. Da imaju samo 100 klubova naravno da bi izgledali kao što PES izgleda.

Ipak, imaju oni ozbiljnije probleme da rešavaju nego da sredjuju kolorit kao npr... kako da golman dobije crveni kad igraš online :)

Ne kapiram tu pricu o grafici u vezi sa prostorom na disku ili velicinom baze. To nema veze jedno sa drugim. Nek proveri neko ko igra xbox verziju koliko FIFA 10 zauzima.

Poslednja izmena:
kako ne kapiraš - manje prostora, manje detalja.

Pa ne zauzimaju dresovi, trava i teksture na likovima(bez lica) bas toliko prostora ;).
Sem toga, zaista bi mogli da srede boje, ovo sada izgleda kao crtac.
Sreca pa je gameplay dobar(i sto ne moram da kupujem originale :)), pa preko ovoga mogu/moram da predjem...

kako ne kapiraš - manje prostora, manje detalja.

Znaci ne treba nam playstation 4, samo nek pocnu da koriste blu-ray od 200 giga i to je to, bolja grafika :).

Pa pogledaj kakve sve igre izlaze na jednom DVD-u, kvalitet grafike nikako nema veze sa tim, to je poslednje sto im fali. Cak i ako su to rekli, nije tako :). Moze da im fali prostora za sirovu kolicinu nekih stvari, ali sigurno grafika nije takva kakva je zbog prostora na disku.

Mada, grafika je stvarno poslednja stvar koja bi mi zasmetala, malo nek srede boje i unormale face (ne sto se tice detalja, nego da budu manje majmunske, a vise ljudske) i bice u redu.

Kad bi radili posebno neku PS3 verziju, bilo bi mocno :). Nek trpaju na blu-ray sta 'oce, ali...ne moze se tako :)

Poslednja izmena:
Znaci ne treba nam playstation 4, samo nek pocnu da koriste blu-ray od 200 giga i to je to, bolja grafika

Pa videćeš kako će izgledati Gran Turismo 5 samo zato što će koristiti full kapacitet blu-raya. Fudbalske simulacije možda i najviše ispaštaju zbog te multi-platform opcije koju moraju da ispoštuju. PES manje zbog manje baze, ali možete misliti kako bi PES tek izgledao da ima blu-ray kapacitet.

Pa ne zauzimaju dresovi, trava i teksture na likovima(bez lica) bas toliko prostora.

Jesi možda nekada koristio kitserver za PES6? Ja znam da sam imao foldere sa dresovima za sve klubove (~100 klubova, FIFA ima +500) i da su još tada zauzimali po 300-400mb (možda i više), a to je bila current-gen igrica gde se nije igralo ni na HD ready rezoluciji. A gde su tu reklame, stadioni, trava itd itd... A FIFA uglavnom ima sve licencirane dresove što znači da dobra većina klubova nema neki preset već prave dresove (izuzev golmana koji uglavnom imaju generičke dresove) i pritom sve mora da pokreće sa diska. Gameplay kakav FIFA ima sigurno zauzima dosta prostora i to dovodi do toga da već godinu dana čitam na poslu kako neko predloži neki dodatak grafici i čujem odgovor "za sada nemamo mesta na disku za to". Dakle, to "nemamo mesta na disku za to" nije neka fraza koju oni javno koriste već ono što ja vidim kao odgovor kada bilo ko od editora predlaže novine.

Mislim da sam već jednom spomenuo, da bi uveli undershirt opciju (FIFA10) morali su da izbace različite dužine čarapa. Takodje znam da su i neke slabo korišćene frizure ili face izbacivali. E sad, da li bi teksture mogle biti kvalitetnije u okviru istog kapaciteta, ne znam, verovatno da mogu i kapiram da je to i zadatak ljudi koji rade grafiku - kako da što više upakuju u DVD-9 format.

Poslednja izmena:
Au bre :) Mislim da samoj grafici i teksturama generalno ne fali nista, fali 'umetnosti' u svemu tome, (kao sto fali 'stila', generalno ;)), prirodne boje i osvetljenje, a to koliko znam ne zavisi od prostora na disku :D

Poslednja izmena:
Bolje i to nego da fali gameplay, kao u nekoj igri koju necu imenovati ;).

Bolje i to nego da fali gameplay, kao u nekoj igri koju necu imenovati ;).

Što se tiče FIFA-PES situacije, fifa odlično stoji u duel igri, pasovima po zemlji, animacijama igrača, dok sa druge strane posle fife, kad igraš pes imaš osećaj da se igra na bilijarskom stolu (kretanje igrača i lopte po zemlji), sa igračima kojima je motika ubodena u dupe. Tu fifa dominira. Tu fifa dominira.

Ali ono što fali fifi su šutevi iz pes-a, gde pre svega mislim na fiziku lopte prilikom šuta, jednostavno lotpa se ponaša mnogo realnije, dok kod Fife je uglavnom uvek sve na jedan kalup. I još jedna stvar koja mi smeta je to što se igrači strogo drže formacije, vezni igrači jako retko se uključuju u završnicu napada, tako da 99% golova, sem iz prekida postižu napadač, ili eventualno amc, da se jako retko dešava da se bek ode napred da bi mogao uputiti centaršut, a isto važi i u drugom pravcu, kada bi igrači trebali pomoći nazad. Jednostavno ai mi je previše tupav...

Inače sad igram Fifu, čak sam je bio, prodao, da bi je posle ponovo uzeo :d i ponekad PES 6.

Šutevi mogu biti bolji i u odnosu na FIFU09 u svakoj verziji su sve bolji i bolji. I meni pomalo nedostaje onaj PES6 "šmek" šuteva - kažem pomalo jer kad sam se posle FIFE vratio na PES imao sam utisak da koliko možda FIFI fali realnosti u šutevima toliko fali i starom PESu ali u suprotnom smeru.

igrači strogo drže formacije

Da li koristiš custom tactics? Imaš opciju free form i u fazi tranzicije i u fazi napada i videćeš kako igrači lako menjaju mesta. Sa tom opcijom recimo ako sa centralnim napadačem odeš na mesto krilnog igrača, krilo sa druge strane terena će se spustiti u sredinu da odigra na mestu napadača koga kontrolišeš. A možda će to uraditi i CAM, zavisi ko je bliži poziciji koju treba pokriti. Dodaj na to i cover opciju u defanzivi pa da vidiš kako recimo zadnji vezni pokriva rupe ako se zaletiš sa štoperom. A što se tiče ofanzivnih igrača, mene je recimo wing pozicija nervirala jer se igrač previše vraćao u odbranu. Treba eksperimentisati. Ovde za razliku i od najboljeg PESa ima smisla igrati sa bekovima jer em ne crkavaju na 60 minuta utakmice, em se uglavnom drže svojih pozicija kako bi trebalo, pa čak i preuzimaju mesto centralnog ako zatreba.

da se jako retko dešava da se bek ode napred da bi mogao uputiti centaršut

da bi bek uspeo otići napred moraš odigrati spor napad i priključiće se, mada sve opet zavisi i od strelica i mentaliteta koji mu je dodeljen. Ako imaš FIFU10 uzmi Real, i obrati pažnju na Ramosa recimo. Po meni se kretanje bekova odigrava sasvim normalno, sećam se da mi je u FIFI09 bek u par navrata baš i centrirao za gol. Pošto je u FIFI10 centaršut malo syeban, ne forsiram centaršuteve toliko ali znam pošto često proguram po desnoj strani da desni vezni često radi overlap sa bekom i to u oba smera.

Mene jedan drugi problem tu nervira a to je kako sprečiti da bek ide napred kad odluči da hoće. Često mi se dogadja da vodim recimo 2:0, 70. minut, stanem na loptu ne bi li priveo utakmicu kraju i odjednom eto mog beka na pola terena u trenutku kad me protivnik pritiska a ja nisam sisa pa da dodajem nazad - čak povučem taktiku na ultra defensive, džaba, i dalje ide napred i ostavlja prostor za kontre 4 na 3. A slično se može reći i u situaciji kada jedna ekipa povede 2-3:0... Ima tih nekih taktičkih nebuloza kao recimo kad sam igrao sa drugarom, dobijem crveni i dominiram na terenu, dajem golove sve dok nije stavio ultra defensive i rastavio me na komade :)

Poslednja izmena:
Tactical Awareness i Vision su veoma bitne karakteristike prilikom izbora igrača. Šta će mi u igri neki papan koji nekonta taktiku i neume da se postavi na pravo mesto u pravo vreme. Večina ljudi gleda samo ukupnu ocenu igrača. Neznači da je igrač koji ima ocenu 85 bolji od onog što ima ocenu 78. Zato treba pametno birati igrače, u zavisnosti koji i kakav način igre preferirate. Moja omiljena formacija u zadnje vreme je 5-5 (rwb,rcb,lcb,lwb,ldm,cam,rw,lw,cf,st), i pošto preferiram igru kraćih pasova, u svakom trenutku imam jednog ili dva slobodna igrača kome mogu da dodam loptu. U ovoj formaciji najbitniji igrač je cm ili cam. Dobar u defanzivi, odličan u napadu, ume da zvekne sa distance, i bitno je da nije neki kepec tipa L.Modrić, kog povetarac može da oduva. Idealan CAM je J.Gurkuf, dok su mi Kerrison i M.Zarate prave mašine za davanje golova. To su dva igrača koji će se bez obzira na formu uvek nakako naći u izglednoj situaciji za postizanje gola.
U Menadžerskom modu sam uspeo da napravim "spoj mladosti i iskustva" :)))

Imaš opciju free form i u fazi tranzicije i u fazi napada i videćeš kako igrači lako menjaju mesta. Sa tom opcijom recimo ako sa centralnim napadačem odeš na mesto krilnog igrača, krilo sa druge strane terena će se spustiti u sredinu da odigra na mestu napadača koga kontrolišeš. A možda će to uraditi i CAM, zavisi ko je bliži poziciji koju treba pokriti.

Ovo sam nekako propustio :)

a igras li fifu10 ili wc? posto utisak moze dosta da varira. recimo wc ima bolje duele i suteve nego 10 ali je po gameplayu blizi pesu, arkadniji, samim tim idealan za one koji zele da predju recimo sa pes6 na fifu jer te postepeno uvodi u promene.

kad smo kod promena evo ti jedna od najbitnijih, u toku napada ako hoces da ti neki igrac utrci u prazan prostor stisni L1/LB, nema vise potrebe da mu dodajes pa da on odigra dupli pas ne bi li poceo da utrcava.
Posted via Mobile Device

Kad se demo ocekuje?

Pre neki dan sam ponovo uzeo da igram Fifu 10, i nekako mi izgleda kao da ima vise animacija nego Fifa World Cup.

Ljudi, ja ili sam glup ili slep ili nešto treće je u pitanju ... jel može da se snimi taktika u fifi wc, pa kad stavim rematch da mi ostane ono što sam promenio pre utakmice ... ili moram svaki put da se vraćam u meni???

Ako si taktiku menjao pre nego što si počeo meč može. A ako si je promenio recimo pred sam kick-off (dakle kad se igra već učitala i samo se čeka da je izvedeš sa centra) onda moraš ponovo.

Ako igraš online, tu moraš svaki put iznova da podešavaš. To su napravili da bi sprečili menjanje ocena u ranked utakmicama.

U svakom slučaju imaš opciju My FIFA 2010 World Cup (ili tako nešto) pa Edit Teams opciju i tu možeš postaviti željenu formaciju i taktiku.

Ja evo igrao sam i PES1O i FIFU10 i realno Fifa je bolja u svim elementima, ali nedostatak Fife je sadrzaj igre.
Evo recimo u PES-u imas da igras Ligu Sampiona i stvarno je veliko zadovoljstvo i izazov jurisati na trofej Lige sampiona...........dok smo u Fifi uskraceni za to, u Fifi pored online-a maltene jedini izbor je igrati nacionalna prvenstva i kupove sto zna da bude izuzetno dosadno i zamarajuce.

Evo recimo Fifa World Cup 2010 me odusevila izmedju ostalog i zato sto je zaista pravi izazov jurisati na titulu svetskog prvaka, pa cak i igrati kvalifikacije, evo recimo meni je bilo vrlo interesantno da igram kvalifikacije Africku zonu i tamo da igram po onim livadama u Beninu, Gabonu, Lesotu il vec gde..........prosto ti je izazov da ekipu odvedes na Mondijal.

Dok recimo u klasicnoj Fifi nema bas pravih izazova i nema te atmosfere velikih takmicenja ( kao recimo u PES-u kad se zavijori zastava i zacuje himna Lige sampiona) i utakmice su vise ovako revijalnog karaktera.

Mislim da bi bio pun pogodak kad bi u Fifu ubacili Ligu Sampiona i Kup UEFA ili makar Kopa Libertadores ( Juzno Americka liga sampiona) , bilo bi zaista zanimljivo takmiciti se sa najvecim Juzno Americkim klubovima poput : Flamenga, Vasko de Game, Sao Paola, Korintijansa, Boke Juniors, River Plate, Estudijantesa, Kola Kola, Penjarola, Amerike iz Kalija i ostalih.............

Poslednja izmena:
Koliko znam za sva ta tri takmicenja Konami drzi licencu...tj Copa Libertadores su licencirali za PES 2011.

@Mack 10

A vidis recimo ja drugacije razmisljam, sve to sto si naveo o sadrzaju mi je nebitno. Fudbal igram ili protiv drugara offline, ili online protiv ljudi. Igranje protiv CPU-a me ne zanima. Sto se mene tice moze igra da ima samo Exibition mod, samo da je dobar fudbal. Zato me je odusevila Fifa na XBOX-u, do sada sam igrao PES na PC-u, i ovo je daleko bolje izvodjenje fudbala.

lol, ladno na disku pise Redistribution strictly prohibited! Pa jos nisdam cuo da se neka igra za PS3 piratizovala (uspesno)!!

Možda to nije slučaj sa pre-alpha kodovima? :)

A možda ipak postoji i XBOX pre-alpha negde... :)

Vrh Dno