Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sta sam potvrdio? GTX260/280 karte imaju dual slot kulera kao i ATI karte.

Evo prvo sto mi pada na pamet:
Seasonic X-650 - 4x8pin :)
Enermax Eco80+ 620W - 2x8pin
Enermax Liberty Eco 620W - 2x8pin
Coolermaster Silent Pro M600 - 2x8pin
Corsair TX650 - 2x8pin
Zalman ZM600-HP 600W - 2x8pin
Corsair HX650 - 4x8pin
Corsair HX520/620 - 4x8pin
Corsair HX450 - 2x8pin

Dakle, ovo se samo neka dobra napajanja slabija od 650W koja imaju bar 2 8pin konektora.Cak i omaleni HX450 ima 2 komada.

Na glupo pitanje sledi smajli.;)

Bas si nabrajao sve jeftina napajanja :D, uz duzno postovanje Corsairu, ne verujem da ce taj od 450W moci da tera najjaci Fermi.

Nije glupo pitanje nego si ti izgleda mi retardiran, 'ajde uzmi pa prakticno primeni CUDU i Physics na 9400GT i 9500GT i od mene imas gajbu piva.

Bas si nabrajao sve jeftina napajanja :D, uz duzno postovanje Corsairu, ne verujem da ce taj od 450W moci da tera najjaci Fermi.
Koja budala kupuje Fermi i stavlja ga jeftino napajanje?:)
Niko i ne kaze da ce HX450 da tera Fermi, samo sam naveo pristupacna napajanja koja imaju 2x8pin, s tim da ce vecina njih da tera Fermi.
Nije glupo pitanje nego si ti izgleda mi retardiran, 'ajde uzmi pa prakticno primeni CUDU i Physics na 9400GT i 9500GT i od mene imas gajbu piva.
Pitanje je glupo isto kao i pitanje zasto na kutiji od recimo ATI 4350 pise DX10.1 ili tako nesto.
E da, mislim da je Physics ok na 9500GT.;)

Naravno da ko kupi Fermi nece da ga stavi na 450W, znaci to napajanje otpada koje si naveo, a ostala koje si naveo nisu "ozbiljnija", vec pre svega po ceni prilicno ozbiljna napajanje, skupa bre, "ozbiljnija" nisu Enermax i Corsair, oni su prilicno ozbiljni! :)

Zaboraivo si 10x1 pin +1x8pin?

Vidis ATI 4350, pa cak i 3450 ce raditi u DX 10.1 okruzenju, stvarno nikako ne moze da se povuce paralela izmedju CUDA i Physics i directX-a to su price za sebe.

Naravno da ko kupi Fermi nece da ga stavi na 450W, znaci to napajanje otpada koje si naveo, a ostala koje si naveo nisu "ozbiljnija", vec pre svega po ceni prilicno ozbiljna napajanje, skupa bre, "ozbiljnija" nisu Enermax i Corsair, oni su prilicno ozbiljni! :)
Pa jesu ozbiljna sto se kvaliteta tice, ali su sad ipak (gornja) srednja klasa, recimo Corsair TX650, kosta manje od 100e. Zaboravio sam Chieftec CFT seriju, mislim da imaju 2x8pin.

Zaboraivo si 10x1 pin +1x8pin?
Ne postoji 10pin konektor, finalna verzija Fermija u najgorem slucaju moze imati 2x8pin, mada ce verovatno biti 1x8pin i 1x6pin.
Vidis ATI 4350, pa cak i 3450 ce raditi u DX 10.1 okruzenju, stvarno nikako ne moze da se povuce paralela izmedju CUDA i Physics i directX-a to su price za sebe.
Radice ali kako? Neupotrebljivo. ;) 9500GT isto radi u CUDA ili Physics "okruzenju".;)

Poslednja izmena od urednika:
Evo malo nagadjanja oko cene, donekle ima smisla ali ne mora nista da znaci.

nVidia GF100 Fermi silicon cost analysis
http://www.brightsideofnews.com/news/2010/1/21/nvidia-gf100-fermi-silicon-cost-analysis.aspx

Izvuceno iz konteksta:

This is where the issue happened with this three billion transistor monster of a die.
The yield of initial A1 silicon resulted in only nine working dies per wafer [which was the source of false rumor of 2% yield - in reality, 2% yield would be 1-2 dies per wafer], i.e. less than 10%. If we take a figure of $5000 per single wafer, the yield of around 10 percent put a price of single NV100 chip to around $550.
With only Tesla businesses able to support that chip price [Quadro could sustain up to $350 per die and remain profitable], it was obvious that A2 revision was the way to go.
Unfortunately, A2 revision didn't come up with necessary yield increase. According to our sources, nVidia achieved a 25% yield with A2 silicon, coming up with around 24-26 functional dies per wafer.
This puts the cost of a single chip into the $208 range, i.e. you can get 4.2 billion transistors [2x Cypress, i.e. HD 5970] for the price of a single three billion die and buy the cooling and the PCB. In case of nVidia, you still need to build the whole enchilada around the $208 piece of silicon.

Ako neko ima vremena da povuce linije izmedju cipova pa da prebrojimo koliko teoretski moze da se dobije RV870 cipova.
Nisam nasao vecu sliku

edit: Evo neka Nedjo kaze da ne brojimo :)

Prilozi

• cypress wafer.jpg
    cypress wafer.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 65
  • NVDA_GF100_Wafer_675.jpg
    NVDA_GF100_Wafer_675.jpg
    130.4 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Ko je u pravu? Nemoj samo da nam kažeš kako ATI nije pravio grafičke pre spajanja sa AMDom i kako je taj trenutak zapravo početak svih ATIjevih uspeha. Mada ko zna, možda ja nemam prave informacije, možda je ATI od 1985 pa do sredine 90tih u stvari gajio krompir pa je zato nVidia starija kompanija.

ma ja sam se nesto zajabunio :d

starija je ATI kompanija, naravno... a zar nije i Dusan to napisao? :S:

Ako neko ima vremena da povuce linije izmedju cipova pa da prebrojimo koliko teoretski moze da se dobije RV870 cipova.
Nisam nasao vecu sliku

eve je:

3589168101_a73db046d0_o.jpg

ja sam odokativno izracunao 366 (zapravo 183 u gornjoj polovini ;) )

:smoke:

Poslednja izmena:
Ajd malo razmislite pre nego sto poverujete Nedji: ako je GF100 ~60% veci od Cypress-a, to znaci da ce po waferu ima priblizno 60% vise Cypress-a od GF100-ki.
Negde sam procitao da ih ima oko 170 po 300mm waferu, ne mogu sad da nadjem gde.

In the case of nVidia GF100, the best they can expect at 40nm is 60% yield. Realistic goal is 40% and nVidia is going to end up with 24x24mm die costing $131 [40% yield] and in fairy tale land, nVidia is going to pay only $87 per chip. Now, if nVidia would have to pay $131 for a single GF100 - that would not be that bad, given the current cost of single AMD Cypress die is $96.
Kazu da Cypress die trenutno staje 96$, ako bismo saznali broj Cypress-a po waferu, mogli bismo da izracunamo yield.

Unfortunately, A2 revision didn't come up with necessary yield increase. According to our sources, nVidia achieved a 25% yield with A2 silicon, coming up with around 24-26 functional dies per wafer. This puts the cost of a single chip into the $208 range, i.e. you can get 4.2 billion transistors [2x Cypress, i.e. HD 5970] for the price of a single three billion die and buy the cooling and the PCB. In case of nVidia, you still need to build the whole enchilada around the $208 piece of silicon.

Takodje kazu da GF100 trenutno kosta 208$ sa A2 revizijom, mada koliko znam GF100 se sada stancuje u A3 reviziji koja mozda ima veci yield. Negde sam procitao (opet ne mogu da nadjem gde :) ) da GF100 staje 151$.

Ne bi trebalo, vidis da pise DX11 i 40nm, to bi trebalo da bude 5870/50

Ili vjerovatnije 5750/5770 :trust:
Kao sto rece DAS, ako je GF100 60% veci od RV870, onda je cifra od oko 170 realnija.
Ovo bi onda trebao biti duplo manji chip sto prema slici i broju vise odgovara Juniper-u

Ljudi, pravite "racun bez krcmara" :bottle:.

Mislim da je i receno da je ovo Juniper, kada je wafer prikazan tokom Computexa.

Elem, par puta sam vec ovo pisao (prvi put par dana pre Thea), ali je sada vec zagubljeno negde 5-10 strana unazad...

AMD ima potencijalno ~160 Cypressa po waferu, pa ih na yieldu od 50% (sto je trenutno prilicno realno) svaki cip trenutno kosta nesto preko 60 dolara. Neka yield bude i niskih 40% (za sta vecina kaze da je nerealno malo), cena je ~75 dolara. Navedena cena od 96 nije realna, jer bi to yield Cypressa u procentima smestio tek negde malo iznad onoga sto izgleda ima 60% veci Fermi.

NVidia moze da smesti ~100 komada GF100 na identican wafer, pa ih na trenutno gornjoj granici yielda od 25% (vecina izvora kaze da je 20-25%) svaki upotrebljiv cip kosta 200 dolara (neka bude i par ispravnih primeraka vise, opet je u pitanju 150-180 dolara).

Znaci, AMD proizvodi najmanje dva Cypressa po ceni jednog GF100, a broj je maltene blizi tri. Odnos se nece drasticno menjati ni u buducnosti, jer ce se svako poboljsanje procesa odnositi na obe kompanije, mada NVidia moze "vise" da napreduje.

Kao sto rekoh, na ovakvim cenama svaka prica o tehnoloskoj nadmoci vise nije bitna, jer racunajuci i vecu cenu ostatka kartice (vise memorijskih cipova, komplikovaniji PCB, bolje hladjenje) AMD moze da prodaje 5870 sa profitom po ceni koja NVidiji i partnerima treba da proizvedu jedan Fermi GeForce. Naravno, sumnjam da ce to raditi, jer im je cilj zarada, a ne unistenje konkurencije, ali ako hoce, mogu.

Jos ne znamo kolika ce razlika u performansama biti, ali ce se po svoj prilici kretati 10-50% u aktuelnim igrama, u zavisnosti od naslova i optimizacije, sa prosekom od 30ak procenata na strani GF100. Jednostavno, ovakav Fermi GeForce nece biti konkurentan na desktop trzistu - bice skuplji, topliji, veci potrosac, ali nedovoljno brzi da to potre sve navedeno, a kako mu je NVidia namerno ogranicila i DP performanse na 1/4 Quadro i Tesla verzija, ni prednost u "ozbiljnim" aplikacijama nece biti dramaticna kao sto bi mogla da bude.

Ajd malo razmislite pre nego sto poverujete Nedji: ako je GF100 ~60% veci od Cypress-a, to znaci da ce po waferu ima priblizno 60% vise Cypress-a od GF100-ki.
Negde sam procitao da ih ima oko 170 po 300mm waferu, ne mogu sad da nadjem gde.
pa nikoga ja ne teram da mi veruje! Svako moze sam da izbroji i da proveri! Ja sam izbrojao koliko sam napisao, a ti lepo izvoli pa broj sam!
Kazu da Cypress die trenutno staje 96$, ako bismo saznali broj Cypress-a po waferu, mogli bismo da izracunamo yield.

Takodje kazu da GF100 trenutno kosta 208$ sa A2 revizijom, mada koliko znam GF100 se sada stancuje u A3 reviziji koja mozda ima veci yield. Negde sam procitao (opet ne mogu da nadjem gde :) ) da GF100 staje 151$.
ma jedino sto je ocigledno jeste da staje i zastajkuje i nikako vise da krene :d

Nedjo, poenta je da ono na slici ne moze biti Cypress, vec Juniper ili RV740, sto se pravis lud ;)

Sto se tice yield-ova, trenutno situacija nije najpovoljnija za nVidia-u (mada pitanje je koliko su one cifre za yield-ove tacne) ali situacija ce se sigurno popraviti kada ce nVidia i partneri imati dobru zaradu od GF100.

Al ajd sad necu o tome u detalje dok se ne vide performanse i cene kartica.

Pa jesu ozbiljna sto se kvaliteta tice, ali su sad ipak (gornja) srednja klasa, recimo Corsair TX650, kosta manje od 100e. Zaboravio sam Chieftec CFT seriju, mislim da imaju 2x8pin.

Ne postoji 10pin konektor, finalna verzija Fermija u najgorem slucaju moze imati 2x8pin, mada ce verovatno biti 1x8pin i 1x6pin.

Radice ali kako? Neupotrebljivo. ;) 9500GT isto radi u CUDA ili Physics "okruzenju".;)

TX nije modularno napajanje i staro je prilicno, izuzetno kvalitetno doduse. Da ne pricamo koliko se tesko nalazi. Chiefteci tek od 700W sa Channel Wellom imaju 2x8 pina.

DX i CUDA i Fiziks stvarno ne mogu da se porede, OS koristi DX10, i te kartice mogu besprekorno da rade na nekim kancelarijskim ili kucnim masinama za film, muziku i slicno i ispunavace to sto jesu DX10(DX10.1) kartice... Sto ni u kom slucaju ove pomenute Nvidie ne mogu da rade besprekorno sa CUDOM i Fiziksom, jel' sada jasnije ili cemo jos da se objasnjavamo?

Poslednja izmena:
Nedjo, poenta je da ono na slici ne moze biti Cypress, vec Juniper ili RV740, sto se pravis lud ;)
tek sad sam video da je crossfire napisao RV870... ja sam se vec odvikao numerickih kodnih imena.

Da, ono gore moze biti wafer sa Juniperima, dok sa RV740 ne moze, jer pise da je u pitanju DX11 GPU.

U svakom slucaju velicina Juniper jezgra je 166 mm^2 (http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3658) sto je duplo manje od Cypress-a (http://www.elitebastards.com/index....view&catid=17:previews&Itemid=31&limitstart=2)

Ukoliko sam ja izbrojao dobro i tamo na vaferu su Juniper jezgra, njih 366, to znaci da bi na njega stalo 183 Cypressa - duplo vise nego li GF100!

Sto se tice yield-ova, trenutno situacija nije najpovoljnija za nVidia-u (mada pitanje je koliko su one cifre za yield-ove tacne) ali situacija ce se sigurno popraviti kada ce nVidia i partneri imati dobru zaradu od GF100.
Pa ta zarada moze da dodje na dva nacina: da GF100 kartice papeno kostaju ili da se nekim cudom pojave GF100-ke proizvedene u 28nm tehnologiji uz yield do 70% :)
Al ajd sad necu o tome u detalje dok se ne vide performanse i cene kartica.

Pa sto neces, ionako je citav ovaj tred zasnovan na licnim procenama oko necega u vezi sa cim svi mi imamo jako malo detalja!?

TX nije modularno napajanje i staro je prilicno, izuzetno kvalitetno doduse. Da ne pricamo koliko se tesko nalazi. Chiefteci tek od 700W sa Channel Wellom imaju 2x8 pina.
Pa sta ako nije modularno? I nije toliko staro.;) Imas HX650, HX750, TX750, to su aktuelni modeli.
Pa eto, taj Chieftec 700W ima povoljnu cenu.:)

DX i CUDA i Fiziks stvarno ne mogu da se porede, OS koristi DX10, i te kartice mogu besprekorno da rade na nekim kancelarijskim ili kucnim masinama za film, muziku i slicno i ispunavace to sto jesu DX10(DX10.1) kartice... Sto ni u kom slucaju ove pomenute Nvidie ne mogu da rade besprekorno sa CUDOM i Fiziksom, jel' sada jasnije ili cemo jos da se objasnjavamo?
Kakve veze ima sto OS koristi DX10? Poenta je da je 4350 neupotrebljiv u DX10 naslovima.;)
Film, muzika i kancelarijska primena nemaju ama bas nikakve veze sa DX10.;)

Ukoliko sam ja izbrojao dobro i tamo na vaferu su Juniper jezgra, njih 366, to znaci da bi na njega stalo 183 Cypressa - duplo vise nego li GF100!

Pa kako duplo vise? Ako GF100 ispadne 60% veci od Cypress-a toliko vise ce i Cypress-a da stane na waferu.

Pa ta zarada moze da dodje na dva nacina: da GF100 kartice papeno kostaju ili da se nekim cudom pojave GF100-ke proizvedene u 28nm tehnologiji uz yield do 70% :)

Koliko Ati zaradjuje na 5970? Pretpostavimo da ce single-GPU high-end GF100 biti jeftiniji za 50$. Koja kartica ce vise da se prodaje i kolika ce biti zarada po kartici?

Pa sto neces, ionako je citav ovaj tred zasnovan na licnim procenama oko necega u vezi sa cim svi mi imamo jako malo detalja!?

Upravo tako, imamo malo detalja a previse nagadjamo :)

Pa kako duplo vise? Ako GF100 ispadne 60% veci od Cypress-a toliko vise ce i Cypress-a da stane na waferu.
Jedina informacija o kolicini Fermija je ona shpekupacija sa BSN-a.
Moja matematika je, slozices se, jednostavna - ako je Junipr duplo manji od Cypressa i ako ga na waferu staje 360 komada, ona Cypressa staje duplo manje - 180 komada! Slazes se?
Koliko Ati zaradjuje na 5970? Pretpostavimo da ce single-GPU high-end GF100 biti jeftiniji za 50$. Koja kartica ce vise da se prodaje i kolika ce biti zarada po kartici?
Nemam pojma koliko ATI zaradjuje na 5970, ali sigurno ga ne prodaje sa gubitkom :D
A koliko ce Fermi dakosta, i koliko ce Nv da zaradjuje na njemu, to cemo tek da vidimo ;)
Upravo tako, imamo malo detalja a previse nagadjamo :)
vaistinu!
:wave:

Koliko je meni poznato nvidia moze da iskljucuje pojedine GPC-ove i pojedine SM blokove u GPC-u. Fermi je dizajniran tako da GPC-ovi mogu da imauju razlicit broj SM-ova i cela stvar ce ipak funkcionisati. Tj.. skart se sigurno moze iskoristiti u nekom procentu.

gf100 ima 16 sm-ova podeljenih u 4 gpc-a. Sudeci po inicijalnim testovima gf100 sa 12 sm-ova je jednak 5870. Bilo koja kombinacija sa 12 sm-ova je dovoljna za neku GT varijantu koja moze da se nosi sa 5870.

Poslednja izmena:
gf100 ima 16 sm-ova podeljenih u 4 gpc-a. Sudeci po inicijalnim testovima gf100 sa 12 sm-ova je jednak 5870. Bilo koja kombinacija sa 12 sm-ova je dovoljna za neku GT varijantu koja moze da se nosi sa 5870.

Znaci okvirno nomenklatura ce biti gtx380(512/1.5g), gtx360(448/1.2g) i gt360(387/1g).Jos kad bi taj, nesudjeni gt360 bio jeftiniji od 5870:S:...

Znaci da cena GPU-a ne moze tako jednostavno da se izracuna kao sto smo mi podelili cenu wafera sa brojem potpuno ispravnih chipova. I skart se koristi i uvek se koristio za slabije modele. A GF100 ima sanse da ima vise slabijih varijanti nego sto je to bio slucaj sa GT200 jer startuje sa citahih 512 shadera i po nVidia-inoj prici jos je modularniji. Ja mislim da ce u pocetku biti 3 razlicita modela, i to dva odmah u startu a jedan jos slabiji nesto kasnije (kao u slucaju sa 6800 serijom).

Nego sad nesto razmisljam za yield: mozda i nije toliko bitno imati maksimalno dobar yield :) evo o cemu pricam: neka se jedan GPU koristi za 2 modela grafickih kartica. Firma je procenila da ce na najjaci model sa potpuno ispravnim GPU-om ici 33% chipova a ostatak na slabiji model sa iskljucenim jedinicama. Neka je i yield upravo 33% a ostalih 66% mogu da se iskoriste za slabiji model. U ovoj situaciji cak i da se yield poveca to nece imati uticaj na zaradu jer ce i dalje samo 1/3 ici na high-end GPU a ostatak na slabiji.
Naravno ovo je uprosceni slucaj-u realnosti od onih 66% falicnih ne mogu da se iskoriste svi za slabiji model (ali tu recimo ulece treci jos slabiji model) , ali otprilike kapirate poentu :)

Mislis da moze da im se isplati da prave karte sa chipom, u kome je iskoristiovo 256 "cuda jezgara".

Ne naravno. Samo mislim da im je dovoljan jedan broj potpuno ispravnih chipova jer ce uvek veci broj ici na slabije modele. Tj. nije ni to moja konacna misao, vise razmisljanje na glas u nadi da se pokrene neka rasprava :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno