byMaX je napisao(la):
...namerno udaras kontru ljubiteljima dobre igre, kako god. Dakle, ne zelim da vredjam, ali to sto pricas nema blage veze sa mozgom. FarCry je daleko ispred svega sto je izaslo do sada (graficki, po level dizajnu i vecini ostalih stvari). za fiziku ne mogu da tvrdim, ali je bar na nivou poslednje verzije kantera. Moguce je da FC koji si ti poterao igras na low detaljima na nekoj krsh kartici, pa onda mogu da kapiram...
FC koji sam ja poterao?? Mora da su napravili specijalno osakaćenu verziju za SCG tržište, znavši da je GF 4 MX ovde najzastupljeniji. Naravno, mi smo im glavni izvor prihoda
Rekao sam da sam igru probao i na FX 5900, ali o grafici potom.
Ne udaram kontru, niti sam ja jedini (ovde), koji nije baš nešto oduševljen sa FC. Malo je smešno kako Optiplex govori o inovaciji uzimanja oružja sa pobijenih protivnika. Ma ne mogu ni da se setim FPS igre gde nije tako.
Ali umesto pukih hvalospeva odnosno kuđenja, malo argumenata.
Da bi jedna igra bila vrhunska, iliti ispred svega, treba dosta više od dobrog ili fenomenalnog 3D enginea. FC ima stvarno dobar 3D engine, dobar zvuk kao i dobru fiziku, ali to su mu i jedine stvari gde može da prođe kao vrhunska igra.
Podbacili su dizajneri grafike i tekstura. Šetajući plažom i gledavši stene, imao sam utisak da sam na nekoj drugoj planeti, toliko su teksture stena bile nerealne. Uopšte. teksture su prilično loše. Unreal 1 je upravo zbog tekstura izgledao sjajno, bolje od ovoga sa 100x više poligona.
Dizajn mapa - prvih 8, koje sam igrao su sve na isti fazon. Malo kroz šumu, malo kroz zgrade, hodnike i tako stalno. Malo osveženja unose vozila. Oni mutanti izledaju baš jadno, kao neke mece. A tek pomeranje usana pri govoru kod međuanimacija... Jasno je da je igru radio mali tim, sa malim budžetom. Dobri programeri, ali slabi dizajneri.
Ipak, možda najveća mane igre je slaba adiktivnost. Jednostavno čovek izgubi motivaciju da ide dalje. Stalno isti glasovi od vojnika (did you see ..? milion puta), isti fazoni za probijanje - malo sniper, malo granata, malo uletanje sa assault rifle, nađi karticu, postavi eksploziv itd. Sve je već prežvakano 1000 puta.
Kao kontraprimer bih naveo Trackmana-u. Engine je dosta slab, pogotovu za današnje pojmove, ali zato ono malo tekstura što ima izgleda odlično. Ma francuzi su uostalom uvek bili jaki sa grafikom. Ali glavna prednost je što je Trackmania unela novine u svet igara vožnje. Gledavši po Netu, naleteo sam na daleko više stranica u vezi Trackmania-e.