Šta je novo?

Far Cry - par stvari...:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

filipenko

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,020
Kao koliko se secam prvi koji je na ovom forumu pomenuo Far Cry :) (koliko se secam u momentu iznerviranosti beskrajnim naglabanjima o Doom-u 3 i Half Life-u 2) rekoh da kazem neke svoje utiske.

Ovo je sjajan fps. Nije rec samo o grafici kojaje nesto sto se odmah primeti da je na izvanrednom nivou. Rec je o svemu - o osmisljenosti, fizici, odlicnom scenariju (za jedan fps) koji tako podseca na Ostrvo Dr. Moroa, fantasticnim borbama itd.
Igra u sustini "skida" Chrome-a, cak ima i takvu fiziku i izvodjenje, sto je po mom misljenju fenomenalno jer sam Chrome smatrao onim savrsenim spojem slobode i akcije u jednom fpsu koji bi trebao da dominira u buducnosti. Uzeti su mnogi elementi, pa cak i ono "delimicno preciznije" nisanjenje desnim dugmetom misa. Kretanje je izvanredno, oruzja takodje. 4 slota za ista su sasvim dovoljna. Kao i u Chrome-u, oruzje se moze kupiti sa mrtvih neprijatelja sto je jedini pravi koncept za koji me cudi da gotovo sve do Chrome-a nije maltene ni postojao u fps igrama.
Reakcije na hice su veoma dobre (sto dakako spada u fiziku). Recimo stanite ispred neke kutije i pucajte joj u razne coskove i videcete kako su savrsene reakcije kutije, tj. kretnje u logicnim smerovima.

Dalje, konacno mogu da se radujem postojanju vozila u igri :D Naime iako su mnogi "izvikavali" raznorazne fpsove zbog prisustva vozila to se sto se mene tice uglavnom zavrsavalo cudjenjem tipa "sta im je trebalo da ovako ocajno implementiraju voznju, bolje da nista nisu radili", i to se zaista odnosilo na sve igre (tipican primer - Halo :smash:). Ovde su vozila izvanredna i sjajno se uklapaju u igru.

Rec-dve i o manama. Sto se mene tice ima ih samo 2. To je kao prvo relativno losa animacija kretanja likova, medjutim, zaista sam se retko priblizavao na manje od 10-15m protivnicima da bi mi to nesto preterano smetalo. Druga mana je hardverska (pre)zahtevnost, ali za to itekako ima opravdanja narocito u komercijalnom smislu. Igra ima apsolutno najbolju grafiku koja je do sada igde vidjena (mozda jedino endzin UT2004 moze da mu parira...) i sve sto od sada bude dolazilo poredice se sa Far Cry-em, ukljucujuci i D3 i HL2 koji ce morati debelo da se pomuce ako zele da nadzive prosecan vek trajanja danasnje fps igre. Dobro, HL2 ce biti znatno lakse, uvek ima klinaca koji se loze na Cs :d pa ce i na Cs2 ;). Verovatno su autori hteli da igra izadje pre doticnih hitova po svaku cenu i stoga resili da u ovom trenutku izbace igru i pokupe kajmak. Sto se mene tice - neka im, zasluzili su ga.

Da zakljucim - ova igra definitivno postavlja nove standarde za fps igre. Fantasticna stvar koju svako treba da ima i da je jednom odigra, ako nije u stanju da to ucini sada zbog hardverske zahtevnosti a ono sigurno vec posle prvog apgrejda.

Hmm...igra je jako dobra, ali je prica izuzetno dosadna.
Zar nisi mogao da kupis oruzje od mrtvih protivnika u svim drugim FPS-ovima?

I da, Chrome je tesko ****** :)

nisam igrao FC, ali reći da ne valja fizika vozila u Halo je teška glupost...

Filipenko, ti si pola FPS-ova preskocio, pa odavno se oruzija kupe sa mrtvih protivnika.
Ono sto meni smeta u FarCry je tupava prica, Rambo fazoni, mada moram priznati da sam se nalozio kao malo dete kad sam proleteo kroz sumu, zgazio 2 lika ispred jednog stepenista, a ostalu trojcu preklao!!! Da stvar bude bolja, greskom sam kliknuo space i izbacio bombu, na koju sam tako iskusno natrcao :)...ponovno ucitavanje pozicije itd :). E da, ono mi nije vise uspelo :)...

max9998 je napisao(la):

I da, Chrome je tesko ****** :)

Chrome je najkompletniji FPS u prosloj godini. Reci mi nesto protiv!
Dosadno mi je na poslu, legla bi mi ovakva rasprava :d

Sto se svi prze na UT2004 engine? Mislim, ako je FarCry kao on, onda je hardverska zahtevnost stvarno bezobrazna (narocito jer UT2004 [Demo] kod mene pichi ko lud).

Dajte bre ljudi ima vec dovoljno thread-ova otvorenih o FarCry-u.Modovi sta li vi radite da mi je znati???
Ajde malo organizacije.....

Poslednja izmena:
Voodoo_NBGD je napisao(la):
Sto se svi prze na UT2004 engine? Mislim, ako je FarCry kao on, onda je hardverska zahtevnost stvarno bezobrazna (narocito jer UT2004 [Demo] kod mene pichi ko lud).
UT2004 i FX masine se ne mogu porediti nikako!!

Citam prvi post i odmah sam hteo da udarim reply identican koji je kolega Nedjo dao! :) Dakle, UT2k4 i FarCry se ne mogu porediti ni u naludjim snovima. Drugo, Nesho, i mene je XY puta iznerviralo snimanje pozicija, ali to moze da pojacha suspense. Trece, igra je i na 3 nivou tezine toliko intenzivna, da se vec na 4. nivou ne mozes ponasati kao Rambo, vec uvek traziti nacin kako da pametno zavrsis misiju. Pricha je veoma dobra, gluma je mogla biti bolja. Jedini bolji voice acting ima gosn Morpheus koji nam daje zadatke (ocigledno skida Lorensa Fishburna). Kao HL1 je imao bolju pricu - zivotinje iz dimenzije X? Dajte... opet se ponavlja prica o tome kako su nam nekad kriterijumi bili nizi, pa nam je i HL delovao bolje.
I prestanite sa tim - neoptimizovan engine. Jel shvatate da je ovo najoptimizovaniji engine ikad napravljen u igrivoj formi? Kad ste imali hiljade animiranih drveca, entiteta, pravu prozirnu vodu sa refleksijama, bogate modele sa realnim senkama, i sve to na kilometre okolo i da izgleda skoro fotorealisticno? Pa nabudzio sam ga jos strasnije od Ultra High i opet radi na iznad 40fps u svakom trenutku i to sa 8x Quality Aniso... Ponovicu jos jendom - ovo je prva igra zbog koje nisam zazalio sto imam jezivo skup hardver...

pozdrav

byMaX je napisao(la):
Ponovicu jos jendom - ovo je prva igra zbog koje nisam zazalio sto imam jezivo skup hardver...
A ja nisam zazalio sto ga nemam :). Igra je dobra, tu pogovora nema - narocito vizuelni deo, ali je meni bas prica smor - nekako sam ocekivao vise. Half life mi je bolji i dalje: atmosfera, AI (bar onaj zemaljski deo - bez zveri iz dimenzije X ) :d . E sad, znam da o ukusima ne treba raspravljati... Meni FPS cak i nije omiljeni zanr.

byMaX je napisao(la):
...i mene je XY puta iznerviralo snimanje pozicija, ali to moze da pojacha suspense...

Ja da sam programer, iz principa ne bih pravio mogucnost sejvovanja bilo gde... zamisli situaciju neke krljachine izmedju tebe i 20 neprijatelja, svako pravi svoje poteze i krece se na svoju stranu, meci lete na sve strane i onda ti udaris save game u sred te ne-zna-se-ko-pije-ko-placa situacije. pa nisu ti programeri zasluzili toliku patnju u zivotu...

Ma dajte...onog trenutka kad su se chudovishta umeshala, igru sam prekinuo ;)
Zato je Splinter Cell majka, moze svako da pricha shta hoce, ali iako je UT engine, ima bolju grafiku, daleko realnije boje i texture, a ne one dechije pa na monitoru moram da smanjujem RGB da bi izgledale normalno :)

driver je napisao(la):
Zato je Splinter Cell majka, moze svako da pricha shta hoce, ali iako je UT engine, ima bolju grafiku, daleko realnije boje i texture, a ne one dechije pa na monitoru moram da smanjujem RGB da bi izgledale normalno :)
Slazem se.
Nego, Splinter Cell mi je nekako "politicki bljutav". Amerika u borbi protiv globalne pretnje (sa istoka) terorizma, mafije, narko bossova i sl - uvek su tu njihovi arhi-neprijatelji Rusija i Kina... Te njihove price mi je bas dosta. Smorili su bre ceo svet. Ako to zanemarimo, igra je perfektna. Jeste offtopic, ali nisam izdrzao...

Poslednja izmena:
Ma dajte, Splinter Cell je amerikanshtina nikad gora, kao i sve Klensijevo. A pricha da je SC ima bolju grafiku nego FC je kao kada bi rekli da Duke Nukem ima bolju fiziku od Half Life-a. Kome se pricha ne dopada, ok, verovatno ni ne voli XFiles fazon i dobar fps, ali treba i sebe da preispita da li je sve "kiselo grozdje" ili stvarno igra nije kako treba :). Znam primer na par ortaka... Kad god su kod mene videli neku do jaja igru, folirali su i sebe i mene kako su igre danas izgubile dushu i kako radije igraju vec pomenutog duke-a ili MAME, pa cak i stare NFS-ove... Mislim daj! Kao kolin 1 ima bolju fiziku nego dvojka i slicne gluposti. A kad su sada uzeli do jaja masine, pricaju drugu prichu... FC je ubedljivo najbolja igra koja se pojavila na PC-ju, iako je revolucija doneta samo na vizuelnom aspektu, dobro je sto ostali aspekti nisu losiji (AI je na nivou HL-a ili je bolji), gameplay je odlican, kao i fizika, atmosfera do jaja... sta vise hocete u jednoj igri?

Ljudi imam jedno pitanje. U pitanju je Epox 8RDA+, Barton 2500+, 512 DDR 400, Radeon 9200 Pro (Club 3D). Jednostavno igra lose radi, ide ide pa onda stane. Po 20 sec stoji, zvuk ide i dalje ali slika stoji. Strasno. Da ironija bude veca sve je na Low detaljima. Pa nemoj da sa ovakvom masinom ne moze da se pokrene :mad: :mad: :mad:

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ljudi imam jedno pitanje. U pitanju je Epox 8RDA+, Barton 2500+, 512 DDR 400, Radeon 9200 Pro (Club 3D). Jednostavno igra lose radi, ide ide pa onda stane. Po 20 sec stoji, zvuk ide i dalje ali slika stoji. Strasno. Da ironija bude veca sve je na Low detaljima. Pa nemoj da sa ovakvom masinom ne moze da se pokrene :mad: :mad: :mad:

Format c: obavezno!!! pa novi windows.
Igra je brutalno dobra i optimizovana...
Meni klizi sve na max detalje(voda na ultra high) sa AA2 i Af...

Meni se, izmedju ostalog, najvise svidela intenzivna upotreba per pixel lightening-a, koja u kombinaciji za bumpmapping-om zaista daje fenomenalan vizuelni ugodjaj.

byMaX je napisao(la):
Dakle, UT2k4 i FarCry se ne mogu porediti ni u naludjim snovima.

FC jeste tehnoloski ispred UT2004, ali ni UT nije bas toliki shit da se graficki ne moze porediti sa FC. Ne znam da li si odvojio nesto vremena da pregledas mape iz novog ut. Ima par mapa koje zaista fenomenalno izgledaju i prilicno su zahtevne(ako su ukljuceni holy shit detalji). Obrati paznju(ako te uopste interesuje, ne bi da ispadne da ti naredjujem) na Ice Tomb mapu, a ako imas vremena jedan dan pregledaj i ostale.
Poz

max9998 je napisao(la):

Naravno da nisi. Uvek poneki ostavi nesto ali u 90% fpsova to nije tako. Naravno da je i ranije bilo igara u kojima se oruzje kupi sa mrtvih protivnika ali ja to ovde nisam naveo kao novitet vec kao plus sto igra potencira takav sistem, vidjen u Chrome-u, zahvaljujuci kojem uvek imas municije a ne da se vracas kroz pola nivoa po saku metaka.

Sto se price tice - ma dajte, prica je fenomenalna za jedan fps. Ne shvatam sta se toliko primate na pricu Hl, koja je pogotovo posle prelaska u 2. dimenziju blago recno pobljutavljena.

AI ? AI Far Cry-a je fenomenalan. Na 2 puta visem nivou od Hl.

driver je napisao(la):
daleko realnije boje i texture, a ne one dechije pa na monitoru moram da smanjujem RGB da bi izgledale normalno :)
Boje u tropskim krajevima su neuporedivo intenzivnije nego u krajevima sa kontinentalnom klimom ili nekom jos gorom. :p

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):

Tu se potpuno slazem. Mada sam posle nastavio...
Voleo bih da drvece nije od betona pa ne reaguje na bombe i rucne bacace. :trust:

Poslednja izmena:
Ja bi samo dodao da far cry ima do sad najbolji dizajn single player nivoa medju svim FPS-ovima (a igrao sam ih mnogo). Dodje mi drug pre neki dan i ja igram far cry, a on zavrsio igru i gleda zbunjeno u monitor? Gde si ti to? Koji je to nivo? A stvar je u tome da je on presao taj nivo na potpuno drugi nacin i video lokaciju na kojoj sam ja samo kao deo prirode... Drugo - igra jeste neoptimizovana cim se jednim patchom performase dizu i do 50%. To znaci da engine nije optimizovan i da se moglo mnogo bolje od samog 1st releasa. Zato verovatno doom3 i hl2 jos nisu izasli - iskusne firme koje ce nam ponuditi gotov proizvod od samog pocetka. Trece, prica nije fenomenalna kao "literarni prilozak", ali je za jedan fps prilicno dobra/standardna. Ovu igru ne izdvaja prica vec drugi njeni kvaliteti - atmosfera i adrenalinski dozivljaj. Kod HL je to bila dobra prica zbog nacina na koji je ispricana (originalnost manje vise - ali originalan nacin na koji je ispricana - recimo kao stiven king).

Znam da je ovo negde vec bilo,ali posto mi je ostalo malo vremena,ne mogu da trazim,pa ako neko moze da mi kaze kako na onom nivou kada treba da se potopi brod KAKO DA OBORIM ONAJ SMARACKI HELIKOPTER -PREZIVEO JE 3 POGOTKA IZ ROCKET LAUNCHERA I NIJE MU NISTA -ajde pomagajte,odem mi celo jutro na ovaj deo :mad:

nesharm je napisao(la):
Filipenko, ti si pola FPS-ova preskocio, pa odavno se oruzija kupe sa mrtvih protivnika.

Auh :d Na ovo ce ti se samo tako nasmejati svako ko iole prati games sekciju foruma ;)

BTW zasto mislis da je prica tupava ? Meni se upravo svidja da nije u pitanju klise 2.sv.rat/Ameri/teroristi/pakao (gde djavola gadjam rocket launcherom :d)/tako ti aktuelni milion puta prezvakani klisei

alokiN je napisao(la):
FC jeste tehnoloski ispred UT2004, ali ni UT nije bas toliki shit da se graficki ne moze porediti sa FC. Ne znam da li si odvojio nesto vremena da pregledas mape iz novog ut. Ima par mapa koje zaista fenomenalno izgledaju i prilicno su zahtevne(ako su ukljuceni holy shit detalji). Obrati paznju(ako te uopste interesuje, ne bi da ispadne da ti naredjujem) na Ice Tomb mapu, a ako imas vremena jedan dan pregledaj i ostale.
Poz

OK, nemoj da se vredjas :), ja sam poredio FC i UT tehnologiju, a ne level dizajn. Ko zna sta ti mozes da napravis sa FC engine-om, ali to jednostavno nije uradjeno. UT2k4 ima nabudzene mape, pa je jedan jednostavniji DX8 engine pokrenuo tablu koja radi sporije od daleko vece i kompleksnije table u far cry-u. Video sam Ice Tomb i to je zaista odlican pokazatelj mogucnosti ovog engine-a - sta ce biti kada CryTek pokaze sta moze da se potera na CryEngine-u? Daleko od toga da je UT shit, ali se on nalazi tek na pola puta izmedju, recimo, Halo engine-a i FC engine-a... Onako, roughly... (to sto Halo kao ima PS2.0, isto je kao i dodata podrska za PS3.0 u FarCry verziji 1.1).

OptiPlex je napisao(la):
Sto se price tice - ma dajte, prica je fenomenalna za jedan fps. Ne shvatam sta se toliko primate na pricu Hl, koja je pogotovo posle prelaska u 2. dimenziju blago recno pobljutavljena.

AI ? AI Far Cry-a je fenomenalan. Na 2 puta visem nivou od Hl.

Bravo. HL je jednostavno posmatran iz tadasnjeg aspekta. kao sto je terminator nekada bio fascinantan SF a da je danas izasao bio bi sprdnja - ipak, danas postujemo njegov legacy. Tako je i sa nekadasnjim hickokovim hororima ili bolje reci "hororima".

AI ? Eh, da li vam se nekada desilo da AI puca na vas, pobijete sve oko njega, o stane, zbuni se, pocne da trci u nazad i to cik-cak? Trivijalno, a?

Ajmo ovako... Pobio sam sve, sve njih u seocetu... Jedan me je tiho cekao u zasedi i na mene krenuo nozem, sa ledja, kada sam promakao! Pa to samo Ji4Tze radi u kanteru! :)

ili... Puca bot na mene, nestane mu municije, okrene se pored, gurne burad na mene i pocne da bezi prema bazi.

Ima jos primera...

Sve najbolje o igri. Fantasticna grafika , opasna pucanjava , voznja kola i glisera su prvoklasne ,AI protivnika dobar i atmosfera napeta sve vreme...sta vise od igre traziti.

khm.. sad malo ja... AI ? ok ima fino skriptovanih *****nacija to oko guranja bureta i sl fore... al recimo nekoliko mi se puta desilo da krenu na mene u dzipovima i udare u obliznje drvo blizu puta i tu se zaglave... isto tako ne vole ni kad im se na putu nadju stene u koje obavezno zakucaju... sa druge strane fantastichno se ponashaju kad se vijash sa njima po dzungli stalno menjaju polozaj sakrivaju se iza drveta i sl... al opet desilo mi se nekoliko puta da stoje 50ak metara od mene i jasno je da me vide al kuliraju ladno... mislim da igra nije revolucionarna osim u smislu da je pokupila najbolje i sve fore i sitnice iz drugih igara i objedinila ih u fascinantnu celinu...

bymax normalno da je za tebe igra super optimizovana kad imash najjachu makkinu medju svom decom :) i da mozesh da vidish 1001 drvo na udaljenosti od 1 km :p

p.s. jel patch ubrzava igru i na nv kartama? muzika je isto odlichna :)

poz

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno