Far Cry3 mogu slobodno okarakterisati kao jednu od najglupljih igrara koje sam presao ili pokusavao da predjem, a poprilicno dugo sam zaljubljenik u FPS naslove (od 1999 godine i nekada hita "Delta force1"). Sama igra, osim osetne zahtevnosti, manje-vise lepe grafike i upocetku adrenalinski zanimljive price, zapravo vremenom postaje veoma dosadna, prepuna ponavljanja. Sve mi deluje kao neuspeli klon Far Cry1, uz nespretno mesanje sf segemata kojima tu nije mesto (borba sa inka monstrumom i slicne gluposti). Kada zavrsite igru, ili se pak odlucite na slobodno setkanje ostrvom (nelinearnost je na zavidnom nivou), vrlo brzo sve postaje monotno, a od ocekivane hiper akcije nema ni "a". Sve se svodi na vozikanje po ostrvima ili oko njih, uz neprekidno makljanje sa piratima (ne gursarima kako neko rece), placenicima i po sopstvenoj volji mozete ukrstiti oruzije sa dojucerasnjim prijateljima - pobunjenicima.
Igra na momente ima zanimljivih scena, a u zavisnosti od spostvene kreativnosti mozete i sami doprineti uzbudljivosti akcije: zaseda za piratski dzip, napad sa ledja, minirani most, podmetnuti pozar i tome slicno. Uglavnom sami birate nacin kako cete zavrsiti neku misiju, a za promenu je dobro sto se sve ne svodi na "rambo stil" i nekada je potrebno taktizirati, bolje reci nekada je to jedini nacin da zvrsiti zapoceti nivo.
Medjutim, igra je prepuna nelogicnosti, nivoa koje kao da je pravio odbegli psihiopata. Dovoljno je samo pomenuti neke: tigar ili leopard koje je prosto nemoguce ubiti, osim ako ne ispraznite ceo zarzer u njih - ludilo; vozila koja pronalazite na svakom koraku, uvek ispravna i puna goriva; prevrtanje sa dzipom ili motrom niz liticu nakon cega nastavljate putovanje skoro nepovredjeni; pirati ili placenici oklopljeni nekim metalnim prslucima i kacigama "made in sartid" koji su prosto neunistivi - osim ako ne ispraznite u njih ceo sarzer mitraljeza od 80 metaka, bacite im vise bombi pod dupe ili natrce na vas c4 bas u momentu eksplozije (svaki drugi pokusaj ubijanja pokretnih "smederevaca" izuskuje rizik da vas ostali protivnici nafiluju vrelim olovom). Ocito da su ove spodobe u oklopima zamene za robote i mutante iz Far Cry1 koje bez bazuke ili bombe niste mogli da roknete. Zamajvanje oko "smederevaca" na pojedinim nivoima ce vas kostati zivaca, vremena i municije, posto njihova likvidacija zahteva potpuno ignorisanje ostalih protivnika koji vas u sve vecem broju opkoljavaju zbog cega se neke misije cine nemogucim za prelazenje. Ne znam da li je autorima ove igre bio cilj zabava, ili zadovoljavanje sopstevnih patoloskih poriva. Ponasanje oruzije je kriminalno. Kalasnjikov, kao i jos nekoliko komada automatski pusaka, koje u relanom vremenu i drugim igrama predstavljaju "krem" medju oruzijem, ovde su na nivou vazdusne puske. Snajper sa kojim ne mozete ubiti protivnika na 136m udaljenosti, nakon pogotka u glavu, jeste kriminalna glupost, koju skoro nisam video. Jos veca je glupost resatanje, recimo sa ak47, koji i dalje trci ili puca u vas. Oruzija se cesto ponasaju vrlo neprecizno, pa je rasipanje municije neminovno, uz opasku da je ionako imate u malim kolicinma. Druge sporedne gluposti su vadjene metka nozem, previjanje zavojem ujeda zmije, koji su vise nego neoriginalan i glup nacin "lecenja". Sakupljanje i upotreba lekovitog bilja deluje daleko relanije. Dodatna glupost je nosenje pravog aresnala oruzija, i pored koga cete jos uvek moci da trcite sprint uz brdo ili masnu banderu.

Ocekivao sam zaista neku akciju, tipa Rambo, u dzungli sa dosta realisticnosti, a video sam samo jednu graficki lepu i relativno dosadnu igru. Prica i nije tako ne zanimljiva koliko je samo izvodjenje lose. Far Cry 3 moze samo biti kratkotrajna zabava, ali daleko od toga da ce postati kulta igra - po mom misljenju.