Šta je novo?

Fanboys :)

Gizmo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
585
http://www.theverge.com/2014/1/21/5307992/inside-the-mind-of-a-fanboy

Ja se ne sećam kada sam poslednji put pročitao ovako kvalitetno napisan članak na internetu. Prosto je pogodio suštinu fanbojizma, i moram priznati da sam se prepoznao u par primera. Danas je to prosto neizbežno, okruženi smo uređajima koji nas na ovaj ili onaj način teraju da se razvrstavamo u tabore.

Kao što je u članku jako dobrim primerima istaknuto, jedni sa fenbojizmom idu u krajnost, dok drugi to mnogo bolje kontrolišu i ponašaju se normalnije. Lično smatram da jedino fanboy ne može biti pojedinac kojeg tehnologija preterano ne zanima, onaj koji ne prati novitete i nema potrebu da bude informisan o tome. Ukratko, to je osoba kojoj je svejedno koji uređaj koristi, ne zna detalje vezane za njega i ne upušta se u diskusije, jer jednostavno nema načina da bude uvučena u tako nešto.

Takvih ljudi na jednom IT forumu kao što je ovaj, ne verujem da ima previše. Sa druge strane, mnogi će sebe ovde opisati fanom, teško da će se neko otvoreno izjasniti fanbojem. Rekao bih ipak da je neko samo fan nečega u današnje vreme retkost, i smatram da je dobar procenat ljudi u određenoj meri fanboy - neko manje, neko više.

Niko to ne želi da prizna, ali većina ima brend ili platformu koja mu je omiljenija od druge, i verovatno svesno ili nesvesno ima potrebu da je odbrani/opravda, itd. Takvih situacija sam se na forumu nagledao X puta.

Na koji način treba obuzdati ili izbeći fenbojizam? Po mom mišljenju - pažljivo treba ispratiti diskusiju, biti objektivan koliko je god to moguće, koristiti zdrave argumente i obavezno imati proverene informacije. Dodao bih da na fenbojizam utiču i predrasude nastale zbog zastarelih informacija i uopštene neobaveštenosti, i možda najbitnije, oslanjanje na tuđe utiske bez ličnog isprobavanja predmeta diskusije. To je možda i najbitiniji faktor koji dovodi do prepirki i svađa, ne samo na ovom forumu, nego svuda po internetu.

Samo jedna stvar za kraj, zamolio bih članove da pročitaju članak na The Verge u potpunosti pre nego što ostave svoje mišljenje u ovoj temi, jeste da je dugačak, ali stvarno ga vredi pročitati. Ovu temu sam otvorio sa razlogom da civilizovano diskutujemo o ovoj sve prisutnijoj pojavi u društvu, tako da bih vas zamolio da se suzdržite od svađa, optužbi i sličnih stvari. Hvala.

Pominjanje konkretnih pojedinaca je strogo zabranjeno, to se podrazumeva, ne samo da će takvi postovi biti brisani, već će povlačiti i određenu kaznu, tako da vas odmah upozorim da tako nešto ne radite. Dakle, ono što tražim je uopštena diskusija o fenbojizmu, ko je bude prebacio na lični nivo, zna se šta ga čeka :) Dakle, ako imate nešto pametno da napišete, to slobodno uradite, a ukoliko nemate, savetujem vam da ne pišete ništa :)

Internet - ključna stvar.

Popričaj sa istim tim ''fenbojom'' uživo i njegova opterećenost nekim brendom i nije toliki problem. Pomenuće isti par puta, ako bude bilo prilike. Ako nastavi, pustiš čoveka da objasni šta želi, ti kažeš svoje mišljenje i gotova priča.

PS: Ako se sve svodi na Internet ''fenbojizam'', onda je rešenje još lakše - ignorišeš gluposti (ako taj ''fenboj'' piše iste). Napišeš par puta šta imaš, pa ako vidiš da sa sagovornikom nema dalje diskusije gde prihvata (ne mora da se slaže) i tvoje mišljenje, prosto iskuliraš. Ima pametnijih stvari do prepiranja preko Interneta.

Poslednja izmena:
Njima nije dovoljno da samo oni budu opsednuti, imaju potrebu
da svoju "ideologiju" namecu vrlo agresivno.

Meni licno nisu jasni fanboy-i zato sto pokazuju ogromnu privrzenost ka nekom proizvodu, sredstvu. Nisu oni glavni, vec proizvod. Clanak sam procitao i razumem ga sa te tacke da covek "brani" nesto sto ima/voli u nekoj objektivnoj meri dok istovremeno objektivno posmatra mane i nedostatke - nista nije savrseno. Ali mislim da se ne treba vezivati toliko za proizvode, za nezivo (i glumci i muzicari itd su proizvodi industrije), jer covek onda nije svoj covek, vec njime upravlja drugi (odnosi se na njegov nacin razmisljanja i ideologiju).

Npr ja sam citao Stivena Kinga u velikoj meri ali neke knjige je prosto zeznuo na kraju (Mracna Kula), i iako su neke dobre, nije mu svaka zlatna. Sad mi je dosadio, postao predvidiv.

Isto tako sam pratio tehnologiju i voleo ATi kartice, a onda su postale AMD + mi je crkao komp, tako da sam i to batalio.

Krajnje je kada sam na Androidu probao The Wolf Among Us, i veoma mi ss dopala, ali posto nema kraja na androidi, i to sam batalio.

Sve mi se ovo dopadalo, ali uvek sam prihvatao da King ponekad reciklira ideje i da ATi izbaci novu seriju istu po performansama kao proslu samo da uzme lovu ili ovaj telltale sto me je lepo *****ao :)

I mislim da svako treba da bude takav sto se tice tehnike i drustva - razuman i objektivan. Fanboy-izam je po meni donekle poremecaj, jer sve su to, realno - nebitne stvari.

Fanboj brenda i fanboj ideje su dve razlicite stvari. Ovi prvi sebe brkaju sa ovim drugima i tu nastaje problem. Prosto receno, fanboji brenda su imbecili. Obicno su oni bas ti koji ne znaju tehnicku pozadinu. Fanboji ideje su ljudi koji su jako dobro upoznati sa stvarima o kojima diskutuju. Lako se primeti razlika izmedju ta dva tipa, ljudi koji preferiraju brend po svaku cenu su cesto nepismeni, nekulturni, neobrazovani.

Mozda je malo rogobatno nekoga nazvati fanbojem ideje posto se obicno radi o coveku koji zna sta je kvalitet, ali ajde neka budu i oni fanboji da se brendomani ne bi osecali toliko lose.

Edit: Bez lazne skromnosti, sebe svrstavam u drugu grupu. Na primer, LG mi je trenutno daleko simpaticniji od Samsunga iako nisu puno bolji od njih. Ali imaju momentum i vise inoviraju. Nema to veze sa brendom, sutra ce to biti neko drugi. Na moju veliku radost, trziste je pokazalo da sam u pravu jer jednima skace prodaja dok drugima opada. Isto tako sam gotivio Asus pre par godina i neke druge kompanije. Nema veze sa samim kompanijama vec sa onim sto rade. Pritom ne gledam apsolutne cifre jer one nisu pokazatelj inovacije vec su rezultat dobrog rada u prosloti. Samo relativni pokazatelj kao rast prodaje pokazaju ko se vise trudi u datom momentu.

Poslednja izmena:
Znaci ako se drzim onoga u sta istinski verujem i iza cega stoje cvrsti argumenti, to me cini fanatikom koji je opasan? Stoji dete na ulici, nalece kamion, ja imam priliku da ga spasim. Mozda ne bih trebao jer su drustvene okolnosti takve da se vecina ponasa indiferentno prema ljudskom zivotu? Znaci ako to ipak uradim ja sam fanatik i opasan?

Danasnje drustvo nosi mnoge zamke jer se mnogo toga izmesalo, dobro i lose, kvalitet i nekvalitet, da bi se opravdale neke ideje koje su bile zabranjene u prosloti. Da bi gej bio prihvatljiv ja kao strejt moram da podlegnem modi gde muskarci nose drecave boje koje su u proslosti bile rezervisane za zenski pol?

Nemojmo se zavaravati, zna se sta je dobro i sta je lose i to nikakvo ispiranje mozga putem medija nece promeniti tako lako. Niti cemo nekvalitet poceti da smatramo kvalitetom. Imati cvrsta uverenja i drzati se pravih ideja ne znaci biti fanatik. Za se vrlo dobro sta su prave ideje, ne treba ni to sada mutiti nekakvom demagogijom.

@poolmaker, па ”фанбој” је фанатик.

Ја барем нисам упознао некога кога би објективно могао да сврсташ у ”фанбој” категорију а да није био или била, фанатична о томе нечему. Не знам да ли су гори, на интернету, фанатици по питању аутомобила или фанатици по питању мобилних. И једне и друге избегавам.

@Гизмо, а тек писци чланка, исти ти квази новинари који себи дозволе да кажу следеће: ”it's an android tablet so whatever”
http://youtu.be/UQbC3IJeCGQ?t=37s

Они су све само не објективни магазин да причају о фанбојизму.

Poslednja izmena:
Upravo to i govorim svo vreme, fanboy=fanatik.
Jedno je naklonost ili čak svim srcem podržavanje nečega a drugo je iracionalnost i nemogućnost kontrolisanja svojih stavova i postupaka, dakle fanatizam.
Pravi fanboy je dakle fanatik.
A neko ko gaji naklonost ili uverenja ovog ili onoga stepena nije fanatik.
Ova druga kategorija nisu fanbojevi/fanatici, osim ako prekorače granicu, što se i dešava ponekad.

Poslednja izmena:
Ок, слажем се са тобом али си заиста написао у поруци изнад: Fanatik je fanatik
Па није се дало претпоставити да мислиш да је Фанбој заправо Фанатик.

Све јасно сад. ;)

@Гизмо, а тек писци чланка, исти ти квази новинари који себи дозволе да кажу следеће: ”it's an android tablet so whatever”
http://youtu.be/UQbC3IJeCGQ?t=37s

Они су све само не објективни магазин да причају о фанбојизму.

Određeni novinari Verge-a jesu poznati po tome da su naklonjeni više Apple proizvodima nego ostalim. Verge je ipak poveći medij sa velikim brojem novinara, tu je neminovno da postoje individue koje neće pridavati značaja nekoj platformi ili uređaju. Da li zbog toga ne mogu da pričaju o fanbojizmu jer su im neke kolege zapravo fanboji? Teško je reći, jer smatram da ne postoji medij na svetu u kome su zaposleni potpuno objektivni i nemaju barem blažeg fenboja.

Ja lično ne mogu Verge-u da zamerim zbog par takvih ljudi. Po mom mišljenju rade fenomenalan posao, sajt im je odlično osmišljen i dizajniran, imaju novinare koji znaju lepo da pišu, znanje im je na nivou, pokrivaju dosta kategorija, plus su jako dobri u foto/video polju. Sa razlogom su tu gde jesu, a to što imaju nekoliko fanboja među svojim redovima i nije toliko strašno :)

Meni vise na nerve idu verge i slicni mediji koji imaju autocenzuru sto se tice kritikovanja apple proizvoda. OK, jesu dobri, ali nemoguce da nemaju mana i da su savrseni. Cak i kada se ukaze neki nedostatak to se minimizuje toliko da se i ne moze svrstati u manu.

Određeni novinari Verge-a jesu poznati po tome da su naklonjeni više Apple proizvodima nego ostalim. Verge je ipak poveći medij sa velikim brojem novinara, tu je neminovno da postoje individue koje neće pridavati značaja nekoj platformi ili uređaju. Da li zbog toga ne mogu da pričaju o fanbojizmu jer su im neke kolege zapravo fanboji? Teško je reći, jer smatram da ne postoji medij na svetu u kome su zaposleni potpuno objektivni i nemaju barem blažeg fenboja.

Ja lično ne mogu Verge-u da zamerim zbog par takvih ljudi. Po mom mišljenju rade fenomenalan posao, sajt im je odlično osmišljen i dizajniran, imaju novinare koji znaju lepo da pišu, znanje im je na nivou, pokrivaju dosta kategorija, plus su jako dobri u foto/video polju. Sa razlogom su tu gde jesu, a to što imaju nekoliko fanboja među svojim redovima i nije toliko strašno :)

Понеки? Када си последњи пут погледао овде: http://www.theverge.com/about-the-verge

Editor-in-chief је доказани "Apple lover", мислим на Нилаја док је Executive Editor, Дитер Бон, изјавио управо то на видео клипу који сам малопре поставио у поруци. Једино је онај Џошуа био колико толико критички настројен према Apple-у. Ако си икада гледао оне њихове Vergacasts пре него што су постали имбецилни, све време су пљували све што остали раде и/или покушавају да ураде.

Dobro de, oni jesu malo više Apple nastrojeni, ali poznatiji novinari koji su fokusirani na mobile - kao što su David Pierce i Vlad Savov su skroz ok likovi što se toga tiče.

Ова двојица, Нилај и Дитер, су ти који одређују уређивачку политику целог сајта.
Мислиш на David Pierce-a који је радио ово: http://www.theverge.com/2014/6/11/5797664/the-best-smartphone ?

Ја почињем да сумњам да ми читамо различите сајтове.

Bez obzira na taj članak, David je svejedno koliko-toliko objektivan kada su u pitanju Android uređaji, ponegde pretera sa kritikom, ali je sveukupno ok. Možda ovo deluje glupo, ali razumem ih donekle zašto guraju Apple ispred drugih, jer je pre svega u pitanju domaći brend koji je jako popularan u USA. Ne može se reći da to rade bez dobre osnove, Apple itekako ima sjajne proizvode. Odlutali smo od glavne teme diskusije i fokusirali smo se na Verge, ajde da se vratimo na temu.

Разумем и ја зашто они гурају Apple, као и зашто гурају Моторолу и пишу нереалне хвалоспеве о компанији која је била толико ”добра” да ју је Google продао Кинезима за 1/3 пара колико је платио. Међутим, не капирам како можеш да кажеш да су ”објективни” када није само ствар форсирања Apple на уштрб Microsoft-a (такође америчке компаније) као и форсирање Apple-a на штету Google-a (такође америчке компаније).

Мислим да и нисмо одлутали од теме... сајтови су скоро па највише одговорни (заједно са неодговорним писцима текстова и рецензија о самим уређајима) за огроман број фанбојизма који се појавио у последњим годинама.

Bez obzira na taj članak, David je svejedno koliko-toliko objektivan kada su u pitanju Android uređaji, ponegde pretera sa kritikom, ali je sveukupno ok. Možda ovo deluje glupo, ali razumem ih donekle zašto guraju Apple ispred drugih, jer je pre svega u pitanju domaći brend koji je jako popularan u USA. Ne može se reći da to rade bez dobre osnove, Apple itekako ima sjajne proizvode. Odlutali smo od glavne teme diskusije i fokusirali smo se na Verge, ajde da se vratimo na temu.

Majko mila, kao da si njegov fanboy.. :d

The Verge fanboy, to je novitet sad :)

Lično smatram da jedino fanboy ne može biti pojedinac kojeg tehnologija preterano ne zanima, onaj koji ne prati novitete i nema potrebu da bude informisan o tome.

Dodao bih da na fenbojizam utiču i predrasude nastale zbog zastarelih informacija i uopštene neobaveštenosti, i možda najbitnije, oslanjanje na tuđe utiske bez ličnog isprobavanja predmeta diskusije.

Da li sam ja u pitanju ili meni ove dve recenice nemaju smisla??? Ako je neko fanboy on cita sve o svom brendu, informise se, cita on i specifikacije konkurencije, cisto ad bi mogao da odbrani svoj stav. Po meni jedina stvar koja oznacava fanboya je nedoraslost u mentalnom procesu promisljanja. Ako imam objekat A, a koji smatram da MENI odradjuje potrebe, a neko drugi mene ismeva zbog toga jer on ima objekat B, a razlika u performansama je minorna, da li cu se upustati u raspravu? Naravno da ne.

Niko ne moze proceniti necije potrebe, a vrlo dobro znamo da rivalske kompanije namerno prave potpuno odvojene eko-sisteme kojima nas teraju da odaberemo stranu. Da li nas to cini fanboysima? Ne. Vec korisnicima.

Glupostine sa marketinskim trikovima ismevanja, ne bih komentarisao. Po meni, to su cisti auto golovi. Ikao neko smatra da nema loseg publiciteta, naravno da ima.

Recenica sa pocetka teksta: "phone fanboys are a niche subculture." je nebulozna, jer subkultura nije to sto oni misle. Subkultura prkosi do tada etabliranom vecinskom misljenju, sto s eu ovoj prici ne moze uporediti. Potreba da se iskaze svoje misljenje bilo gde, pa makar i na drustvenim mrezama je ono sto zapravo raspiruje fanboyizam. Misljenje je kao dupe, svako ga ima. Ergo, kako ne mozemo da iskazemo svoje misljenje sirem broju primaoca informacije, mi ga postavljamo na drustvene mreze, ka nepoznatim ljudima (uzimam Twitter kao primer) i cekamo odgovor. Ono sto zapravo dadimo jeste da mi guramo dzinovski digitalni prst u necije oko, ismevajuci njegov izbor, samo zato sto je drugaciji od naseg. Tu nastaje potreba da se opravda novac, odnosno izbor, usled ociglednog nedostatka samopouzdanja, jer zasto bi nekoga bilo briga na sta ja trosim novac, osim ako ni ja sam nisam bas najsigurniji. I tu nastaje virtuelni rat oko necega sto ne postoji. Primer u tekstu za ovu recenicu" “I can bitch anonymously, and I’ve tried to tone it back, because I let it get to me,” he says."

Fanboy-izam je zapravo i mesavina raznih likova koji svoj nedostatak komunikacije u RL zamenjuju forumima i anonimnim nickovima na internetu, koji nam je i doneo mnogo vecu povezanost, cime postajemo primaoci mnogo veceg opsega informacija nego, recimo u vreme dial-up konekcija i bbs foruma. O odredjenom broju psihoza koje je moguce "citati" da i ne pricam. To vam je paralela sa strasnim vestima na internet portalima o broju ubistava/samoubistava. Svi kazu raste broj. Da li raste? Ili samo mozemo da dobijemo precizne informacije u skoro realnom vreemnu. Nekada se ukupan broj ubistav analazio samo u policijskim novinama, a sada to objavljuje svaki news portal.

Da li postoji realni fanboyizam? Ne. Ako ste dovoljno inteligentni da se pogledate u ogledalo i razlozno objasnite zasto koristite uredjaj proizvodjaca A, i sta bi to trebalo da se promeni na uredjaju proizvodjaca B da bi ste poceli njega da koristite, bez ikakvih samozavaravanja (ne treba mi ta funkcija, ali mozda za godinu dana ce mi bas to zatrebati i zato sam kupio uredjaj), ja kazem da ne postoji.

Sve ostalo je cista apsurdnost i nedoraslost godinama u kojima ste.

My 0.02$

Čisto da proverim da li si pročitao lepo:

Lično smatram da jedino fanboy ne može biti

Tu pričam o tome ko ne može da bude fanboy, tačnije osoba koju ništa ne zanima od tehnike. U drugoj rečenici pišem o fenboju kojeg uređaji zanimaju, ali je previše lenj ili jednostavno ne želi da proveri da li je ono što je čuo ili načuo istina ili ne.

Poslednja izmena:
ok, ipak sam znaci ja u pitanju... :) rec "jedino" je recenici dala potpuno drugi smisao od onog koji si ti hteo :)

onda je ok :)

They compared MRIs of Apple fans' brains to those of people who call themselves "very religious" and found that Apple and religion light up the same part of the brain. This means that Apple triggers the same feelings and reactions in people as religion.
Vrlo bitan momenat BBC serije dokumentaraca "Secrets of the Superbrands" (quote je sažetak iz drugog izvora a ne iz BBC materijala).

Svodi se na to da fanboj fiksacija i slepi fanatizam ne pogađa samo intelektualno inferiorne i/ili one sa manjkom informacija.

Već da su emocije i drugi mehanizmi primarni u nastanku fanboja i njegovog daljeg "funkcionisanja".

Tome su svi podložni.
Inteligencija i fanbojizam nemaju nikakvu korelaciju.

Inteligencija nije garant upadanja ili ne u zamku fanatizma.
Manji je broj inteligentnih fanatika od onih koji nisu inteligentni, što je i prirodno i logično.
Ali fanatici koji su inteligentni obavezno "potonu" dublje i njihova inteligencija ih redovno čini ekstremnijima u njihovoj fiksaciji.

Toliko od mene, na tapatalku sam i zamorno je...

Poslednja izmena:
"Fanbojizam" je boljka modernog nacina zivljenja. Konzumerizam i socijalna otudjenost rezultiraju potrebama ljudi da se identifikuju sa bilo kakvim grupama kako bi smanjili taj osecaj otudjenosti. Kako vi rekoste realni fanbojizam je za mene nista razlicit nego ideologija, kao sto je nekada bilo in biti levicar, i otici u dzungle Bolivije da se boris za to sto verujes, tako je internet fanbojizam produkt kulture u kojoj zivimo. (Bolje reci zove zapadnjaci) Vidimo da i kod nas polako dolazi to, porastom standarda i usvajanjem novih vrednosti.
Dakle po meni to nije nista novo, samo stara ljudska teznja upakovana u modernu feministicko-konzumersko-japi drustvo.
Zbog ove teme cu opet da odgledam Fight Club :)

Odabir strane ili svrstavanje ne mora znaciti fanbojizam. Tom odabiru je moglo da prethodi dobro informisanje I promisljanje pre donosenja odluke. I svaki onaj koji svoje stavove ume da, bez omalovazavanja sagovornika, brani kvalitetnim argumentima nije fanboj. Da bi bio fanboj moras biti plitak kao potok ...a to nije bio Che kada je isao u Boliviju da ispravlja drustvene itd. nepravde. Kada bi bilo tacno da je Cheova borba bila fanbojstina onda bi bilo tacno I da je borba protiv fasizma takodje bila fanbojstina. Ne, to svrstavanje je bilo neophodno I u interesu covecanstva. Tek svrstavanja u nekakve klubove obozavalaca npr. Apple-a ili Jelene Karleuse, dakle za vecinu sasvim nebitnih objekata, tek takvo svrstavanje je iracionalno I za drustvo destruktivno.
Pripadnost religiji, ideologiji, ekoloskom pokretu, umetnickom pravcu... uopste ne mora znaciti fanatizovanost, dok biti brendoman, pomodar ili ***** aktivista svakako znaci fanbojizam.

Meni konkretno najvise smeta fanbojizam u temama o mobilnim telefonima. Ranije je to bilo izmedju apple-a i androida, a sada koliko primecujem izmedju androida i windows phone-a. Prosto mi je neverovatno koliko neki ljudi mogu da budu uporni braneci svoju stranu (ponekad pomislim da mozda rade za njih :d ).

Nazad
Vrh Dno