može ovako - nekome je igrala se deca, nekome je zgodan pomak u pravu stranu?
i nemoj sad da mi pričaš kako nisam fan fo1 i fo2, jer jesam

samo nisam hteo da fo3 bude novi fo2. već su mi se pomalo smučile izometrijski rpg-ovi koji su počeli ličiti kao jaje jajetu i tražio sam nešto novo. pritom, meni lično je samo bilo bitno da fo3 ne bude novi diablo, i na sreću nije bio. na sličan način i sad gledam na to što realno i vama, a i meni pomalo smeta (nekom manje, nekom više) - ovi fps rpg-ovi su počeli da liče jedan na drugog, pa nije li onda pravi momenat da malo uozbiljimo ceo koncept i promućkamo ga sa survival dometima (a bar je takvih igara u poslednje vreme izašlo zilion, pa se ima odakle "pokupiti" koji dobar pristup).
ne znam da li me razumeš, dobre stare igre su dobre stare igre, kod novih rimejkova tek jedan u dvesta uspe da zaista vrati duh stare igre na pravi način. znači to nije to. ne možeš samo nalepiti novu grafiku i računati da je sve ok. pritom, današnje igre se drastično pojednostavljuju ("novi" colonization, "novi" xcom-ovi, novi thief, hw2 i njegov klon hwr) i to je trend protiv koga ni ti ni ja ne možemo ništa jer ga diktira tržište i potreba izdavača da povrate uloženo.
malo je igara poput elite: dangerous koji su zaista produbile stare koncepte a i njima je pošlo za rukom SAMO zato što je takvih igara realno malo
i nisu postale mainstream. videćeš da će već od star citizena, koji opasno smrdi na tenkiće u mainstream svemiru, situacija da se promeni toliko, da ima svi da rade na istu mustru, ili ih neće biti. i egosoft i frontier dev. čak i onaj soler koji pravi evochron igre.
sve ovo ostalo što se pravi pod etiketom aaa mora da prođe određeno ukalupljavanje, pa to ti je. bitno je da pri tome igra ostane koliko toliko ozbiljna (znači nikako kao novi thief, assasin creed i ostali gta klonovi), kao i da ima te osnovne momente poput nelinearnosti kako bi imala kakvu takvu replay vrednost. pri tom, kad ja kažem sandbox, u glas čujem - dosta je više open world igara; kad spomenem proceduralni generator taktičkih mapa, ostali se deru - dajte nam ručno rađen sadržaj; oko nelinearnosti se bijemo jer "snažan" story driven pristup polako i sigurno ukida svaku nelinearnost.
hoću da kažem - svako od nas je sa godinama izbrusio svoj "ukus" i na nešto je pristao, dok mu druge stvari smetaju. meni smeta svako usmeravanje, a vama smeta svako razvodnjavanje.
autori igre moraju da je naprave i za mene, i za vas, a još više za sve one horde bubuljičavih klinaca koji će od svojih matorana da iskamče tih pedes' evara i PLATE (ovo je najbitniji momenat današnjice) tu igru. ako su ipak izabrali da ne rade igre samo za konzole, moraju im se isplatiti, inače će fo5 biti još jedna xbox ekskluziva.