I ja sam preko Fejsbuka našao dosta ljudi koje nisam video sto godina. Sve je uredno i pregledno, nova varijanta sajta ne učitava glupe aplikacije i ne ždere bandwidth kao stara, ljudi koriste puno ime i prezime, informacije su pregledne, sve je kako treba.
Zašto je MySpace postao neverovatna glupost?
1. Zato što 90% korisnika (odnosno dece) koristi "imena" poput "~=--= LuTkItZa93 =--=~", sa obaveznim opisom "jao luda sam sto posto i živim za blok, kissitj pozZzZz". Klinke izgledaju kao da su neverovatno željne one stvari, klinci se slikaju bez majica da pokažu dve nedelje teretane. Socijalna mreža, jeste, kako da ne.
2. Zato što 90% profila izgleda toliko užasno da su kulise Grand Parade pojam ukusa za ono što korisnici MySpacea prave od svojih profila. Argument "svako može da prilagodi svoj profil umesto da sve izgleda po šablonu ko na Fejsbuku" ne stoji. Ako hoćeš svoj sajt, zakupi domen i plati hosting i napravi svoj sajt. Socijalna mreža služi da ljudi vide kako se zoveš, kako izgledaš, kad si rođen, u koju si školu išao i slično, a ne da se zgražavaju neukusom i da čitaju personalne hvalospeve u trećem licu od osoba koje su u stvarnom životu zanimljive ko kamen pored puta.
3. Zato što svaka budala namesti flash player na svom profilu koji kreće da učitava neku retardiranu pesmu pri otvaranju istog, i tako mi uguši ostatak protoka.
4. Zato što se komentari protežu u nedogled umesto u odvojenom tabu, a 90% komentara čine glupe slike i "thanks for the add". O mogućnosti embeddovanja YouTube klipova u profil i da ne pričam, od toga mi se dižu sve dlake.
5. Zato što, umesto da se na profilu vide osnovni podaci o osobi, korisnici to koriste za mistifikaciju sebe i izražavanje ličnih tripova. Možda je Facebook loša zamena za društveni život, ali je MySpace 10 puta gore otuđivanje, pravljenje iluzija o sebi kod drugih i sakrivanje kompleksa.
Ukratko, MySpace se od socijalne mreže pretvorio u muvalište za retardirane adolescente, i koristan je jedino ko baš svaki dan mora da traži nove polugole slike ziljavih maloletnica. Sa druge strane, Facebook zaista može da pomogne u održavanju kontakata sa ljudima koji ne žive blizu, tako da je stvar jasna. Ne znam s kim se Srbin do jaja druži kad tvrdi da je MySpace popularan u Americi, možda sa 18-godišnjim crncima iz Bruklina?
Pošto slika govori više od hiljadu reči, attachment 1 - prosečan MySpace profil, attachment 2 - prosečan Facebook profil.