Šta je novo?

Fabricka voltaza za i7 930?

vlado111

Cenjen
Učlanjen(a)
10.10.2010
Poena
154
Koja je fabricka voltaza i7 930, meni u biosu stoji 1.34, ploca ga tako podesila po difoltu ali mi se grije na box kuler u idlle i do 51 c , pa bih da smanjim voltazu da padnu temp.

1.31 ja bih da ga spustim jos samo da ga ne undervol-tujem, pa me interesuje do koliko mogu da ga spustim

naravno spustio bih mu voltazu na minimalno mogucu a da je stabilan ( ne razumijem se bas najbolje al kapiram ako je voltaza niza onda je i temp manja) dok ne kupim neki dobar kuler sa dobrim ventovima pa da ga klokujem do 3.8- 3.9

Zavisi od primerka, mozda recimo oko 1v ...CoreTemp ti ne ocitava VID ?

Nije mi samo jasno zasto ti vec ne radi na def. voltazi ...Jesi li probao da ides u BIOSu na load optimized defaults ?

naravno spustio bih mu voltazu na minimalno mogucu a da je stabilan ( ne razumijem se bas najbolje al kapiram ako je voltaza niza onda je i temp manja) dok ne kupim neki dobar kuler sa dobrim ventovima pa da ga klokujem do 3.8- 3.9

Tako je. I koliko je to najnize bi morao sam da nadjes ..

Po intelovoj specifikaciji VID napon moze biti u rasponu 0.800v-1.375v, pa je moguce da imas tako visok default napon, ***a definitivno nisi imao srece.

Ucitaj default setovanja biosa, odradi update biosa pa onda proveri default napon. Ako je i dalje isti default napon ne preostaje ti nista drugo nego da krenes sa smanjivanjem napona korak po korak uz testiranje stabilnosti pa dokle stignes.

Koja je fabricka voltaza i7 930, meni u biosu stoji 1.34, ploca ga tako podesila po difoltu ali mi se grije na box kuler u idlle i do 51 c , pa bih da smanjim voltazu da padnu temp.

Probaj ovako.

Ucitaj def postavke u biosu (ako vec nije ucitano).
Promeni v core sa auto na normal i udji u win, otvori cpu-z i vidi kolika je voltaza.
Zatim ukljuci prime95 i pogledaj opet. Temperatura ce da skoci ali testiraj 30 sekundi i prekini. Tu voltazu pri full loadu u prime95 fiksiraj rucno u biosu, eventualno dodaj jedan podeok vise pa proveri kako se ponasa i dal' su se temperature spustile. Takodje, preporucio bih sto pre da uzmes neki aftermarket kuler. Dobro hladjenje moze da doprinese da cpu radi na manjoj voltazi u odnosu na shugavi intel stock kuler.
Javi sta si uradio.

uradio sam novu verziju biosa, ucitao def.u biosu i pokrenuo linx, voltaza ni je prelazila 1.232 a ja sam u bios podesio na 1.3 sad su temp u idlle 39 do 40 ili 10 c niza prije svega ovoga. Hvala momci!

uradio sam novu verziju biosa, ucitao def.u biosu i pokrenuo linx, voltaza ni je prelazila 1.232 a ja sam u bios podesio na 1.3 sad su temp u idlle 39 do 40 ili 10 c niza prije svega ovoga. Hvala momci!

Jel koristis opciju Load-Line Calibration?

Ja stvarno neznam ali temperatura od 51 sa box kulerom nije velika,mada bi voltaza trebala da bude manja negde oko 1.040v mislim na difoltu.

Ja stvarno neznam ali temperatura od 51 sa box kulerom nije velika,mada bi voltaza trebala da bude manja negde oko 1.040v mislim na difoltu.

51C u idle-u je itekako velika temperatura ako je sve na def, a ovo za voltazu ipak zavisi i od primerka procesora.

@vlado111

Probaj da stavis u biosu v core na normal, mozda jos smanjis voltazu/temp za koji stepen.

Poslednja izmena:
Postasvi u biosu sve na def i ne pali load line calibration jer nisi clockovao cpu ;) i onda proveri koji je napon na cpu!
Koja ti je verzija biosa ?

Moze to jos dole,sem ako nije neki bas los primerak...

Flash biosa na poslednju verziju ; sve na def u biosu i problema nema ;)

flesovao sam bios na f7 verziju, a kalibracija je upaljena sad cu da je ugasim, ako to ne pomogne onda jedino ostaje novi kuler sto prije....i hvala puno jos jednom na trudu da se rijesi problem

Ugasi kalibraciju,probaj sa iskljucenim virtuelnim jezgrima ako ti nisu potrebna.Po def.podesavanju ta opcija tije ukljucena.Imaces prilicno nize temperature bez njih.

kako da ugasim kalibraciju kad u bios nidje ne pise disable calibration nego standard i jos dvije stavke al da je disejblujem nema nidje,odnosno vjerovatno ima al ja ne mogu da nadje,pa ko zna nek napise sta treba da stavim da bi ugasio calibra.

Load-line Calibration stavi na Standard.A za virtuelna jezgra CPU Multi-Threading na Disabled,pa da probas nizi Vcore.U svakom slucaju imaces nize temperature dok si na box coleru.

Hm jeste da je box kuler ali temp je prevelika, meni je idle 38-34 od jezgra do jezgra a proc mi je na 4GHz na 1.28 naponu
Posle pola sata crysis-a najtoplije jezgro bude 52c, jedino intel burn test zagreje procesor na 68-70c.

Neke Gigabyte ploce znaju da overvoltuju dosta kod drugara je def. voltaza za AthlonII 250 bila 1.425 pa ga je rucno spustao...

vlado111.. c1 i c6 opcije su upaljene ili ne? Spusti voltazu na 1.18 ako ne klokujes i ne koristis c1 i c6

Poslednja izmena:
pa probao sam klok al samo na 10 min cisto iz radoznalosti,uradio sam sve sto ste predlozili, zamjenio termalnu pastu neka bezveze al radi posa, sad su mi temp u idlle od 40 a neka jezgra do 45, posto ste strucniji od mene puno a ja nemam vremena bas sve da pratim jer studiram predlozite neki kuler oko 65-70 eura (gleda sam nesto za te pare se moze uzet neki dobar)pa bi ga i klokova, da mi se ne grije ovako ka reaktor u cernobil.

pa probao sam klok al samo na 10 min cisto iz radoznalosti,uradio sam sve sto ste predlozili, zamjenio termalnu pastu neka bezveze al radi posa, sad su mi temp u idlle od 40 a neka jezgra do 45, posto ste strucniji od mene puno a ja nemam vremena bas sve da pratim jer studiram predlozite neki kuler oko 65-70 eura (gleda sam nesto za te pare se moze uzet neki dobar)pa bi ga i klokova, da mi se ne grije ovako ka reaktor u cernobil.

Evo kuler
http://www.itsvet.com/proizvod/prolimatech-overclocker-edition/comp_comp_cooler/764/1014
bigimg.jpg

^^^
Dobar predlog.Ipak neki fini vodeni sistem,prava stvar.

Poslednja izmena:
u cg. nema tog kulera a prodavavac mi je u zamjenu preporucio da narucim kod njega termalright ultra 120 extream pa sam taj narucio. al sad imam novi problem kad sam testirao komp. u benchmark 06 programu graficki dio testa ide fino, al cpu nikako koci sjecka grdilo, fps mi je 1, sto to moze da bude jer nije normalno da i7 930 ima tako ocajan rezultat.inace na kraju nesta mi je rezultat oko 19000, je li procesor pokvaren ili sta?

Sve je u redu, tako izgleda CPU test. A TRUE je super izbor, vredelo bi malo se pomuciti i osmirglati mu bazu posto je fabricka obrada jako losa - dobio bi bolje rezultate.

Poslednja izmena:
e hvala drug na brzom odgovoru ja se prepa da je poceo opet da aveta,znaci nije nista

ocu cim mi doje u ruke ima da ga smirglam vidim neko smirgla i cpu onu kapicu al ja necu jer sam ralativno neiskusan pa se bojim da ga ne nagrdim

Ne moras CPU, cini mi se da su ovi noviji i5/i7 podosta ravni i nije potrebno dodatno ih peglati - a i za ne daj Boze gubis garanciju tim postupkom.

TRUE ima jako losu bazu i trebace tu dosta vremena i smirgli, ali ce na kraju vredeti truda :)

Nazad
Vrh Dno