Šta je novo?

Externi rack ili sl (jeftin NAS)

vidor

Slavan
Učlanjen(a)
17.08.2007
Poena
345
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Planiram da u kuci sklopim i drugi komp (HTPC) koji bi radio po potrebi a stari kao i do sad 24/7
Ali da smanjim struju,habanje itd razmisljam da pazarim i neko NAS kuciste ili ako postoji samo externi rack koji moze odjednom da radi sa 2 kompa recimo esata i usb.
Jel postoji tako nesto ?
Ili ako mi ostaje resenje samo NAS,koji bi zadovoljio moje potrebe a da bude normalne cene.

Kazite ako filozofiram :d

ako postoji samo externi rack koji moze odjednom da radi sa 2 kompa recimo esata i usb.
Jel postoji tako nesto ?
Kazite ako filozofiram :d
Tako nesto je neizvodljivo vec sam probao, znaci istovremeno jedan hard-disk ne moze da radi jedino ako je u pitanju rack koji ima dva hard-diska i mogucnost da dva rade nezavisno.

@vidor:

Tebi je najjeftinije da kupiš neku matoru brend konfu i napraviš od nje NAS. Traži neka ofis rešenja u SFF dimenzijama ili nešto na tu ruku. Samo da mogu da se uglave bar dva diska. Uzmeš onda FreeNAS ili Openfiler ili neku treću Linuks distribuciju i instaliraš je na USB fleš ili pak SD karticu, ako imaš čitač.

Mrežni storedž uopšte nije jeftina stvar i dosta bi morao da se ispružiš ako želiš turn-key rešenje.

E nasao sam u nemačkoj dosta opcija,sve se vrti oko 100 EUR,sto mozda i nije skupo ako uzmem u obir sta sve treba za kompletan racunar koji bi bio NAS.

Fantec MR-35DRN
Harddisk
Harddrive type: 3,5" SATA, 3,5" SATA II
Maximum number of drives (3,5 inch): 2 x 3,5" harddrive
RAID support: RAID 0, RAID 1, RAID JBOD
Connections NAS
Networkconnections: 1 x
Networkspeed: 1000 Mbit
Networkprotocols: CIFS, SMB/SAMBA, FTP, NFS, HTTP
USB 2.0 Host ports: 2 x
Other: Mediaserver (UPnP), iTunes server, Webbased filemanager, Local backup

Sta mislite ? Da se upustam ili ne ? HDD ne racunam u cenu,jer mi u oba slucaja treba...

E nasao sam u nemačkoj dosta opcija,sve se vrti oko 100 EUR
To je džabe! Do duše ne ulazim u kvalitet i pouzdanost takvih rešenja.

sto mozda i nije skupo ako uzmem u obir sta sve treba za kompletan racunar koji bi bio NAS.
Šta treba? Polovan računar koji bi ti izigravao NAS možeš kupiti za 20-30€, a nov sigurno sklopiti za manje od 100€. Tu naravno ne ulazi cena diskova, a niti ti treba mnogo RAM-a, niti posebno jak procesor... Dakle, ploča + CPU + 512MB/1GB RAM-a + kućište sa napajanjem.

Mada... ja bih pre uzeo neki polovni brend računar za ofis (one "Small Form Factor"), samo da ima u njemu mesta za bar dva 3,5" diska.

Fantec MR-35DRN
...
Sta mislite ? Da se upustam ili ne ?
Nemam iskustva sa konkretnim uređajem, al' ne vidim zašto ne bi radio. Međutim...

Moraš shvatiti da je brzina takvog jednog NAS-a skoro red veličine ispod direktno zakačenog diska. Možda ćeš morati i da se malo zezaš sa optimizacijom mreže, ali bi trebalo da bez problema strimuješ HD video i druge multimedijalne sadržaje.

Nedavno sam bio u slicnoj dilemi, i odlucio se za TP Link TL-WR1043ND ruter koji ima USB 2.0 port. HDD Rack, u njemu WD Green 2TB, sve radi bez ikakvih problema, ne cuje se, hard jedva mlak. Sve zajedno je kostalo manje od 180e (doduse, bile su dilerske cene u pitanju). Brzine nisu ne znam kakve (posebno upis), ali bez problema strimujem 1080p sadrzaj preko mreze.

Naravno, jasno vam je da se takav entry-level NAS ne može baš nešto proširivati (eventualno sa eksternim USB diskom), dok svaka matična ploča ima bar 4 SATA porta, a može joj se za male pare dodati i još jedan SATA kontroler sa nekoliko portova. E sad'... gotova rešenja su elegantnija i ne zahtevaju mnogo cimanja, al' to i ima svoju cenu.

Nedavno sam bio u slicnoj dilemi, i odlucio se za TP Link TL-WR1043ND ruter koji ima USB 2.0 port. HDD Rack, u njemu WD Green 2TB, sve radi bez ikakvih problema, ne cuje se, hard jedva mlak. Sve zajedno je kostalo manje od 180e (doduse, bile su dilerske cene u pitanju). Brzine nisu ne znam kakve (posebno upis), ali bez problema strimujem 1080p sadrzaj preko mreze.

Kolike su brzine kopiranja i citanja na tom ruteru TL-WR1043ND kad se pristupa hard disku bezicnim putem? I dali ima razlike ako je kartica za prijem signala G ili N standatd mislim konkretno na brzinu kopiranja i citanja?

Kolike su brzine kopiranja i citanja na tom ruteru TL-WR1043ND kad se pristupa hard disku bezicnim putem? I dali ima razlike ako je kartica za prijem signala G ili N standatd mislim konkretno na brzinu kopiranja i citanja?

Citanje je oko 5-6MB sa novim firmverom, a upis oko 2MB preko wireless-a, i 6-7MB sa 2-3MB preko LAN-a. Nisam probao razlike izmedju standarda. Kao sto rekoh, oba nacina su vise nego dovoljno za strimovanje 1080p videa (recimo Avatar 15.6GB verzija).

Ima kod nas Netgear Stora NAS za 100e, deluje kao solidan uredjaj. Malo sam istrazivao ovih dana i jos uvek ne znam sta mi je ciniti.

Ili se moze uzeti atom-ion/ brazos konfa jeste skuplja ali radi posao vise nego odlicno

Ma moze, ali mi nekako NAS dodje prakticniji, a i vec imam dve masine, 'de cu i sa tim trecim. :D
Ovo sto je Magick predlozio sa nekom SFF masinom nije losa ideja.

Samo nemoj ovaj Netgear od 100 evra. Los je do zla boga kako kaze u komentaru na itsvetu.

Brzina transfera 6-10MB/S na gigabitnoj mrezi, samo raid1 znaci bez obzira na 2 slota 1 disk mozete koristiti a ako stavite drugi koristi se samo radi redundancije kao mirror disk, nestandardni fajl sistem, znaci ako vam crkne uredjaj prebacite disk u drugu masinu i ne vidite nista od podataka, veliko razocarenje...cena jeste mala ali bolje uzeti ext. hdd kuciste i to 3 kom.

Ja sam mislio da napravim sebi isto NAS ili čak SAN od jedne stare masine. SAN može da bude interesantan jer se hdd vidi kao da je u masini. Postoje 3 načina pristupa fc,iscsi i aoe. Ovaj poslednji je nerutabilan i moze a se implementira lako a radi na drugom sloju pa nema tcp/ip overheada. Mada sve ima svoje mane i prednosti. Zakačiti ga na GigabitLAN jedino ima nekog smisla ako se želi izvući brzina.

Poslednja izmena:
Samo RAID1? Pa sta vise treba? Mislim RAID0 sigurno nema smisla, a cini mi se da podrzava i JBOD.
Kako sam video na netu brzina je ~20MB/s sto je cak i malo vise od slicnih u klasi.
Fajl sistem je XFS, koji nije nestandardan. Lepo bi bilo imati podrsku z NTFS al ja to jos ne videh kod NASova nize cene, uglavnom je EXT2/3 ili XFS.

Poslednja izmena:
ASUS RT N16
ASUS_RT-N16_wireless_router.jpg

49271-asus-rt-n16-wireless-n-gigabit-router3.jpg

Uredjaj koji dosta obecava, ali ga kod nas u ponudi nema nigde bar za sad.

Sva ta fabrička rešenja su skupa i ograničena.

Šta mislite o ideji da se za ovo upotrebi neki stariji netbook? Naračito ako se ulovi neki sa polomljenim displejom za smešne pare. Prednosti su mu što ima sve ugrađeno u malu ploču, WiFi, jedan SATA konektor, 2-3-4 USBa, bateriju koja praktično može da izigrava UPS i nekoliko sati. Napravi se mala kutijica od aluminijuma (ili iskoristi ono jeftino LC Power kućište ITX formata) taman da se ubaci netbook pločica i iznad nje mesta za dva-tri 3.5" harda na pertlama. To bi bilo malo, tiho, sa neprekidnim napajanjem, pristupačno preko WiFia, tutne se u bilo koji deo kuće gde ima utičnica za 220V i toliko. :) Problem je što nema native RAID1 podrške, ali se to može rešiti na neki drugi način da se vrši softverska sinhronizacija između SATA disk i onog nakačenog na USB.

Poslednja izmena:
Kod nas može da se nađe i D-LINK DNS-320 Sharecenter Pulse. Meni deluje sasvim OK. Prema informacijama koje sam pronašao ima JBOD, RAID 0 i RAID 1.

Evo ja se ipak zdao u sastavljanje NAS -a....bice najverovatnije neka AMD ploca sa 4 sata i jod jedan pci kontroler za ostale.
Pitanje je samo koliko napajanje da se stavi ? Vidim neki NAS uredjaji imaju oko 130 W i "tjeraju" i do 4 HDDa.
Ja cu imati 4 x 640GB WD,jedan od 320GB (kao neki radni) i mozda samsung od 2 TB

Koje napajanje da stavim,tj da li do 300W odgovara ovim zahtevima ili ?

Imam jedan Chieftec od 550W ali mislim da je to "predimenzionisan" :)

Sami diskovi ne trose puno. Ne znam od cega sastavljas NAS, tj koja ploca, CPU...

Evo ja se ipak zdao u sastavljanje NAS -a....bice najverovatnije neka AMD ploca sa 4 sata i jod jedan pci kontroler za ostale.
Pitanje je samo koliko napajanje da se stavi ? Vidim neki NAS uredjaji imaju oko 130 W i "tjeraju" i do 4 HDDa.
Diskovi u radu troše oko 5-15W (idle/seak), ali pri paljenju umeju da povuku i po 30-40W.

Ti NAS-ovi koriste visoko integrisana ASIC rešenja, bazirana na MIPS-u, koja ne troše više od nekoliko W. Ako pak imaju implementirano sekvencijalno paljenje diskova, to napajanje nikada neće trpeti više od 80-90W opterećenja.

Ja cu imati 4 x 640GB WD,jedan od 320GB (kao neki radni) i mozda samsung od 2 TB
Ti ćeš za početak imati ploču i procesor koji će vući najmanje 60W i to bez ikakve grafike, a vrlo verovatno i mnogo više.

Drugo... nećeš imati sekvencijalno paljenje diskova nego će se aktivirati svi istovremeno (ili barem većina njih), što će napraviti opterećenje od dodatnih 180W.

Pošto ovde pričamo o nominalnim opterećenjima, uzmi napajanje koje je deklarisano na barem 350-360W, odnosno koje može da da barem 240W pri maksimalnom realnom opterećenju.

Koje napajanje da stavim,tj da li do 300W odgovara ovim zahtevima ili ?
Zavisi od napajanja, ali i od ostalih komponenti koje ćeš koristiti. Može da bude dovoljno, ali može i da podbacuje, ne može se to oceniti ovako paušalno.

Imam jedan Chieftec od 550W ali mislim da je to "predimenzionisan" :)
U principu jeste, ali ako ti već skuplja prašinu dobro će poslužiti dok ne nađeš adakvatnu zamenu.

Ajde da se javim da tema ne zamre. :)

Napravio sam NAS od svoje matore masine, 10ak godina stari Celeron (III) 900Mhz, 256MB SDRAM, ASUS i815 ploca (tada bio jaci model, Rubycon kondovi :) ), Maxtor 40GB IDE disk.
E sad, ploca nema LAN ni SATA portove naravno. Probao sam sa LAN 10/100Mb karticom, instalirao FreeNAS i to fino radi. :)
Moracu da nabavim PCI SATA kontroler (tu treba biti oprezan zbog podrske u FreeNASu), i da promenim napajanje (ovo matoro radi ali mi uopste ne uliva poverenje).
Kuciste je neki mini tower kinez ali za klasu bolji od danasnjih, deblji lim, dosta teze.
Planiram da diskove stavim na pertle, da ubacim 12cm vent za hladnjenje i da odradim zvucnu izolaciju kucista. :)

Ajde da se javim da tema ne zamre. :)

Napravio sam NAS od svoje matore masine, 10ak godina stari Celeron (III) 900Mhz, 256MB SDRAM, ASUS i815 ploca (tada bio jaci model, Rubycon kondovi :) ), Maxtor 40GB IDE disk.
Lepo, lepo. :) Znači DIY varijanta. :p

E sad, ploca nema LAN ni SATA portove naravno. Probao sam sa LAN 10/100Mb karticom, instalirao FreeNAS i to fino radi. :)
Kako bre nema LAN? i815 je dolazio sa ICH2 južnim mostom, a on u sebi ima 82559 (10/100) LAN kontroler. Da li je moguće da su tol'ke škrtice da su se stisli za jedan PHY čip, tj trasformatorčić? :trust:

Moracu da nabavim PCI SATA kontroler (tu treba biti oprezan zbog podrske u FreeNASu)
Pa podrška za kontroler nema veze sa samim FreeNAS-om već sa verzijom kernela koji koristi, al' ne sekiraj se... kod nas ni ne možeš naći nikakvu egzotiku ili najnovija rešenja. :S:

Planiram da diskove stavim na pertle, da ubacim 12cm vent za hladnjenje i da odradim zvucnu izolaciju kucista. :)
Nisam siguran kol'ko su ti te pertle pametno rešenje. Čukneš li to kućište ili element u/na kome se nalazi dok diskovi rade... :S: Ka bih to pre ušrafio u lim sa silikonskim podloškama i izmestio NAS iz sobe - dovoljno.

Poslednja izmena:
Lepo, lepo. :) Znači DIY varijanta. :p
Pa da. Sta ces kad gotove varijante (ili kako kazes kljuc u ruke :p ) kostaju preko 100e a imaju dosta ogranicenja.
Ovde mogu lepo da stavim disk u NTFSu koji vec koristim. :)
Al' malo je falilo da keva baci tu masinu u smece. :D
Ovako ce me kostati par destina eura, PCI SATA kontroler, Gb mrezna.

Kako bre nema LAN? i815 je dolazio sa ICH2 južnim mostom, a on u sebi ima 82559 (10/100) LAN kontroler. Da li je moguće da su tol'ke škrtice da su se stisli za jedan PHY čip, tj trasformatorčić? :trust:
I ja sam se cudio kad sam video jer je ploca skroz dobra bila tada. Nema ni int. zvucnu. :D
http://www.baber.com/baber/411/asus_tusl2c.htm

Pa podrška za kontroler nema veze sa samim FreeNAS-om već sa verzijom kernela koji koristi, al' ne sekiraj se... kod nas ni ne možeš naći nikakvu egzotiku ili najnovija rešenja. :S:
Pogresno sam se izrazio, mislio sam na kernel.

Pazi, imao sam varijantu da uzmem kontroler sa Sil 3112 ali gledah na FreeNAS forumu i vecina korisnika su imali problema sa tim kontrolerima, dok je nekima radilo kako treba.
Nasao sam neki sa Promise cipom, taj bi trebalo da radi. :)

Nisam siguran kol'ko su ti te pertle pametno rešenje. Čukneš li to kućište ili element u/na kome se nalazi dok diskovi rade... :S: Ka bih to pre ušrafio u lim sa silikonskim podloškama i izmestio NAS iz sobe - dovoljno.
Ma kuciste je Mini Tower, ima mislim 2 ili 3 mesta za 3.5", mislio sam da ubacim i hladjenje (1 ili 2 12ice), ali videcu jos, to mi nije toliko bitno.

I ja sam se cudio kad sam video jer je ploca skroz dobra bila tada. Nema ni int. zvucnu.
Ah, da... Čuveni Communications and Networking Riser aka CNR - skroz sam zaboravio na to. :D

Ima ploča i zvuk i mrežnu (u južnom mostu) samo su im analogni delovi interfejsa izbačeni radi smanjenja troškova i bržeg pribavljanja neophodnih (FCC) dozvola. Da bi iskoristio sve integrisane periferije potrebna ti je CNR kartica, koju ćeš danas teško gde naći osim po nekim šupama i elektronskim otpadima.

Pazi, imao sam varijantu da uzmem kontroler sa Sil 3112 ali gledah na FreeNAS forumu i vecina korisnika su imali problema sa tim kontrolerima, dok je nekima radilo kako treba.
Nasao sam neki sa Promise cipom, taj bi trebalo da radi.
Ma kakvi problemi sa Sil3112?!?!? Trebalo je da je uzmeš... Pre ćeš imati problema sa tim Promisom.

Ma kuciste je Mini Tower, ima mislim 2 ili 3 mesta za 3.5", mislio sam da ubacim i hladjenje (1 ili 2 12ice), ali videcu jos, to mi nije toliko bitno.
Ako ti fali mesta za diskove, bolje nabudži još jedan kavez ili neke držače nego da kačiš diskove na pertle. :S: Pa nije ti to DHT SET predpojačalo. :d

Ah, da... Čuveni Communications and Networking Riser aka CNR - skroz sam zaboravio na to. :D

Ima ploča i zvuk i mrežnu (u južnom mostu) samo su im analogni delovi interfejsa izbačeni radi smanjenja troškova i bržeg pribavljanja neophodnih (FCC) dozvola. Da bi iskoristio sve integrisane periferije potrebna ti je CNR kartica, koju ćeš danas teško gde naći osim po nekim šupama i elektronskim otpadima.
Zvucna mi sada i ne treba, mrezna da ima bila bi 10/100, a mislim da cu ici na Gb (TP Link mrezna i switch skupa oko 2500 din :d).

Ma kakvi problemi sa Sil3112?!?!? Trebalo je da je uzmeš... Pre ćeš imati problema sa tim Promisom.
'Bem li ga, sudeci po FreeNAS sajtu i forumima, podrska za Sil je slabija nego za Promise.
Moguce da je to bilo sa starijim verzijama kernela, a Promise ako ne bude radio, vraticu ga, sta da se radi. :p

Ako ti fali mesta za diskove, bolje nabudži još jedan kavez ili neke držače nego da kačiš diskove na pertle. :S: Pa nije ti to DHT SET predpojačalo. :d
I to mi je jedna od opcija.
Nego, sto si toliko protiv pertli? :D NAS ce stajati negde u plakaru ili tako nesto, tako da jedino zemljotres moze da ga trese. :D

Zvucna mi sada i ne treba, mrezna da ima bila bi 10/100, a mislim da cu ici na Gb (TP Link mrezna i switch skupa oko 2500 din :d).
Pa to stoji.

'Bem li ga, sudeci po FreeNAS sajtu i forumima, podrska za Sil je slabija nego za Promise.
Podrška sa Sil 3112 je nikad jača pošto je kontroler mator k'o Biblija. :) A Promise... zavisi kako koji, ali kod njih uglavnom nije bio implementiran suspend. Ni jedni ni drugi ne podržavaju NCQ po dizajnu hardvera, ali tebi to nije ni bitno jer je GbE usko grlo.

Moguce da je to bilo sa starijim verzijama kernela, a Promise ako ne bude radio, vraticu ga, sta da se radi. :p
Pa to je možda do FreeBSD-ovog libsata steka ili samog sil modula, Linuks sa tim kontrolerom nema problem već poslednjih... mnogo godina. :)

Drugo... Odavno nisam radio sa FreeBSD-om pa ne znam kakva je sad' situacija, al' NTFS podrška je bila mnogo bolja pod Linuksom. U tom smislu možda bi trebalo da razmisliš o Openfileru. ,)

Nego, sto si toliko protiv pertli? :D NAS ce stajati negde u plakaru ili tako nesto, tako da jedino zemljotres moze da ga trese. :D
Nemoj da ponovo drmne negde u Srbiji (pu! pu!) pa da jedina šteta u Beogradu bude tvoj HDD. :D

Podrška sa Sil 3112 je nikad jača pošto je kontroler mator k'o Biblija. :) A Promise... zavisi kako koji, ali kod njih uglavnom nije bio implementiran suspend. Ni jedni ni drugi ne podržavaju NCQ po dizajnu hardvera, ali tebi to nije ni bitno jer je GbE usko grlo.
Malo sam gledao po FreeNAS forumu, i uglavnom je bilo preporuke za izbegavanje Sil3112 mada niko nije rekao da nije zvanicno podrzan.

Drugo... Odavno nisam radio sa FreeBSD-om pa ne znam kakva je sad' situacija, al' NTFS podrška je bila mnogo bolja pod Linuksom. U tom smislu možda bi trebalo da razmisliš o Openfileru. ,)
Kad pomenu Openfiler, zaboravih na njega, probacu i njega. :D
Nego, kazes da je NTFS podrska bolja. Kako se to ogleda u realnosti? Tj sta je tacno tu bolje, a da se oseti u praksi?

:wave:

EDIT:
Openfiler otpada, previsoki hardverski zahtevi. :p

Poslednja izmena:
Malo sam gledao po FreeNAS forumu, i uglavnom je bilo preporuke za izbegavanje Sil3112 mada niko nije rekao da nije zvanicno podrzan.
Pa dobro, ako tako kažu... :)

Kad pomenu Openfiler, zaboravih na njega, probacu i njega. :D
Nego, kazes da je NTFS podrska bolja. Kako se to ogleda u realnosti? Tj sta je tacno tu bolje, a da se oseti u praksi?
Vidim da je i FreeBSD počeo da koristi fuse, pa i podržava ntfs-3g, tako da su već neko vreme u tom pogledu isti.

Ipak... SMB implementacija bi trebalo da je i brža i kompletnija kod Linuksa, a viđao sam i neke komentare o NTFS dozvolama. Mislim, razlika se svodi na Linuks vs FreeBSD.

Openfiler otpada, previsoki hardverski zahtevi. :p
Ma gde su previsoki, OK bi ti to radilo. Ako te baš brine taj RAM, možeš ili da dodaš još 256MB (što nije neki trošak) do maksimalnih 512MB kol'ko ta ploča podržava ili da rekompajliraš kernel i poizbacuješ stvari koje ti neće trebati. ,)

Da se i ja pohvalim...stigli delovi i polako pristupam i ja sasvaljanju freenas servera deluje kao najbolje resenje zasad,posle ukoliko bude potrebe menjacu...

HDD mountig rail 3.5" to 5.25 brackets..... i Transcend IDE flash module od 512 MB ....
imam vec neki PCI kontroler sa SATA portovima,realtek chip

Kad zavrsim postavljam slike i utiske.

Nazad
Vrh Dno