Šta je novo?

Externi rack ili sl (jeftin NAS)

Moguce mada mislim da su performanse tu ogranicene upravo mrezom, a i kako sam video ti jeftini NASovi pomalo kubure, izvlace tipa ~15MB/s.

Meni možda i nije toliko bitan sekvencijalni pristup, nego rad sa dosta malih fajlova, baš to - da ga koristim kao lokalni ili USB disk. Lokalna mreža ima ping ispod 1ms, tako da je to daleko ispod access time-a mehaničkog diska, a opet (barem moje) iskustvo je da kada se disku pristupa kroz standardni Win share radi sve dosta tromo i da access time ide i na nekoliko sekundi (što nema razloga da se dešava, ali ***).

Poslednja izmena:
Izgleda da je to to, probaću danas da nabudžim iSCSI. Hvala. :)

Verovatno i D-Link (i ostali) koriste ovo samo setup podesi automatski sve to u Windowsu.

Još jedino da nađem prokleto kućište. :D

Poslednja izmena:
Ne znam koju masinu pakujes, ja sam iskopao neko miniATX i neku matoru masinu sa 384MB rama i FreeNAS 0.7 bas fino sljaka. :)

Uspeo sam da konfigurišem iSCSI, radi baš onako kako sam zamišljao, diskovi se vide kao lokalni diskovi u device manageru i disk managementu. Odradio sam HD Tune test diska koji se nalazi na virtuelnom VirtualBox disku, a fizički disk ispod je ustvari SSD. Access time je OK, ali je read speed slab, pretpostavljam da ga kolje emulacija mreže tj. bridged konekcija iz VirtualBox-u kojoj ne mogu da uđem u trag na kojoj brzini zapravo radi, ali vidim da VirtualBox poprilično optereti CPU kada ide protok kroz tu bridged konekciju. Sve u svemu ovo radi i verujem da bi šljakalo dosta bolje direktno na hardveru.

Što se kućišta tiče, što manje u koje može da se zbudži dva 3.5" diska, recimo ovo mi je OK, ali ne verujem da bi stao i jedan 3.5" disk...

Prilozi

• 01 device manager.png
    01 device manager.png
    3.1 KB · Pregleda: 26
  • 02 disk management.png
    02 disk management.png
    8.6 KB · Pregleda: 25
  • 03 HDTunePro.png
    03 HDTunePro.png
    47.8 KB · Pregleda: 25
Tu moze samo 2.5" disk. Tesko ces naci nesto bas malo a da mogu 2 3.5" diska da stanu.
Sta je ostatak masine?

BTW, ovo sa iSCSI je lepa ideja, probacu kod mene kad ugrabim malo vremena. :)

Inače kada se konfiguriše iSCSI prvo se pravi extent, a super je što extent može da bude fajl na postojećem volumenu (koji ima još drugog sadržaja) ili da bude device extent tj. da iSCSI disk mapira ceo jedan fizički uređaj ili virtuelni disk (ako se pokreće iz VMa). Posle toga se targeti povezuju sa extentovima. Kada Windows prvi put skonta targete, zapamti ih i posle pronalazi diskove prilično automatski. Recimo rebootujem NAS i diskovi odu offline, ali čim se FreeNAS podigne, Windows opet vidi diskove. Takođe može da im se pristupi sa više računara istovremeno i iz recimo Total Commandera piše/briše najnormalnije. :)

Što se tiče ostatka mašine imam jednu C2D konfu sa 4GB RAMa, koja kada se sa underclockuje na 1.4Ghz može da radi sa pasivnim hlađenjem, ali je problem što su napajanje i ploča full ATX, a kompaktnih kućišta u koja bi to moglo da stane baš i nema. Pa dolazi u obzir to da se iskoristi ili prosto da kupim neku ITX ploču Atom ili Fusion za 7-8k dinara i 2GB RAMa, to je ispod 100e, plus neko kućište. E sad problem je što bi to cenovno bilo tu negde gde je D-Link NAS za dva diska. Nisam siguran šta je bolja varijanta jer mi 8ica manjka sa opcijama, a generalno ne volim da koristim starije verzije softvera tj. da se baziram na njima, pa sad tu nisam baš najsigurniji koliko mi je FreeNAS pravo rešenje. :\

Poslednja izmena:
Obe masine su ti overkill za FreeNAS 7 al dobro, opet moze da ispadne jeftinije od gotovog NASa.
Pazi, FreeNAS 7 nije tek tako starija verzija, koliko sam skontao verzija 8 je drugacija i hardverski mnogo zahtevnija (ne znam zasto) ali i dalje izlaze novi buildovi 7ice.
Nisam probao 8 ali meni 7ica ne manjka u opcijama, a svakako ih ima prilicno vise nego gotovi NASovi od 100ak eura.

Gotov NAS jeste kompaktno resenje koje zauzima malo prostora, mada bih ja i njega drzao u nekom ormaru, podrumu spajzu ili tako nesto, kao sto drzim ovaj svoj NAS. :D

Nazad
Vrh Dno