do pre par meseci sve je funkcionisalo preko ipv4 i port forwarding, medjutim moj isp koristi nat. kada me prebace iza nat servera, do sad sam zvao svakih 3-6 meseci i kad ugase sve je radilo, medjurim sada mi vise to ne dozvoljavaju. poslednji put su mi rekli da vise ne mogu da iskljuce nat jer nemaju dovoljno ip4 adresa i da jedino mogu da koristim nas sa ipv6. medjutim drugar u beogradu kaze da nema ipv6. da li bi ovaj wireguard vpn radio i na ipv4 ako sam iza nat servera?Ako obojica imate IPv6 adrese, i ako se "filezilla" odnosi na FTP protokol, ima vise opcija:
1. VPN (Wireguard npr.) na tvojoj mrezi
2. FTP port forward na tvom ruteru (ovo je najniza bezbednost).
odgledao sam ovaj video i jos par oko podesavanja cloudflare tunela. oni su u svim slucajevima podesavali pristup serveru preko browsera. kada je moj drugar uspeo da se nakaci preko browsera i synology quickconnect opcije, upload je bio veoma spor, zato smo koristili ftp. da li bi moj drug i dalje mogao da se kaci na server preko ftp clienta (filezilla ili total commander) ako bi smo pokrenuli jedan od ova dva tunela?neće raditi nijedan vpn sa NAT jer ne može da ti pristupi preko javne adrese koju deliš sa drugim korisnicima.
Rešenje je tunel kao što je tailscale ili cloudflare.
Beše i nord ima neki share, mada nisam zalazio.
Ja preferiram cloudflare, mada on zahteva kupovinu domena kod njih (10usd godišnje). Tailscale je verovatno najbrže rešenje za pokrenuti
Access Synology NAS from anywhere · Tailscale Docs
Learn how to configure the Tailscale client on a Synology NAS device.tailscale.com
Mala ispravka,ne mora domen kod njih,može bilo koji.Ja koristim in.rsJa preferiram cloudflare, mada on zahteva kupovinu domena kod njih (10usd godišnje)
Direktan pristup tvojoj mrezi zahteva da obe strane imaju IPv6, a kad jedna strana nema IPv6, onda ostaje jedino opcija preko relejnih servisa (cf, tailscale...), sto ce neminovno da utice na bandwidth performanse. U tom slucaju se mrezni saobracaj odvija preko (relejnih/tunnel/proksi) servera trece strane, sto je mislim vazno napomenuti, sa aspekta privatnosti i bezbednosti. Pritom moze biti i protivno uslovima koriscenja takvih servisa, ako je u pitanju velika kolicina prenetih podataka.do pre par meseci sve je funkcionisalo preko ipv4 i port forwarding, medjutim moj isp koristi nat. kada me prebace iza nat servera, do sad sam zvao svakih 3-6 meseci i kad ugase sve je radilo, medjurim sada mi vise to ne dozvoljavaju. poslednji put su mi rekli da vise ne mogu da iskljuce nat jer nemaju dovoljno ip4 adresa i da jedino mogu da koristim nas sa ipv6. medjutim drugar u beogradu kaze da nema ipv6. da li bi ovaj wireguard vpn radio i na ipv4 ako sam iza nat servera?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari