Biće 98Mbps u realnom radu sa 100Mbps ethernetom. Preko toga nema šanse.
300Mbps wifi znači da ako podesiš širinu kanala na 40MHz, uključiš short guard interval, nemaš nikoga ko trenutno prenosi nešto preko wifi-ja na istom ili bliskim kanalima u komšiluku u tom trenutku, možeš da izvučeš realno oko 170-180Mbps preko tog wifi linka (naravno i u laptopu / telefonu MORAŠ da imaš n300 adapter/čip ili brži). Čak neki laptopovi sa AC433 wireless-om imaju samo jednu antenu, pa je pola te brzine dostupno u N modu rada.
Dakle, za brzine veće od 100Mbps, prvo WAN i LAN portovi na ruteru moraju biti gigabitni (kako bi i veza od ONT-a do rutera bila gigabitna), a i računar koji koristite mora imati gigabitni ethernet (u ponudi su neki jeftini laptopovi sa 100Mbps ethernetom i danas). A što se tiče wifi-ja jedina sigurna ruta za preko 100Mbps je 802.11ac ili bar 2x2n na 5GHz.
Ja već dugo koristim 200Mbps kod exe-a, ali zbog toga što mi brzina preko wifi-ja nije bitna (na telefonu mi i 80Mbps itekako završava sve što mi treba) koristim 2x2n wifi rutere na 2.4GHz u kući. Naravno izlaz na net mi ide preko gigabitnog etherneta (i ruter i switchevi i sve). Tako da na kablu imam 200Mbps, na wifi-ju oko 80Mbps.
Izuzetno je bitno čitati specifikacije uređaja, i ako piše da su LAN i WAN portovi 10/100Mbps - to će vam limitirati internet na oko 98Mbps, a ako piše da uređaj ima 10/100/1000Mbps portove, moći će da gura brži internet - ali vidite u temi o Orion optici u Beogradu, ljudi imaju problema i sa pojedinim gigabitnim ruterima kada su brzine interneta veće od 500Mbps recimo. No to za sad Exe nema u ponudi.