Šta je novo?

Exe Net - iskustva

Ne vidim promene u odnosu na stare na sajtu?

Nisam gledao već neko vreme, ali ja sam imao Home 1 60/6Mbit i plaćam 2280din. Tako da su ovo svakako novine za mene. Ovaj moj "novi" paket je između Home 2 i Home 3 po brzinama, ali i cenovno. Valjda neće menjati cenu.

Sačekajte ljudi, još nisu na sajtu objavili nove brzine.

Cene ostaju iste (kao sada) - povećani su svi paketi (i solo i duo i trio). Pa da vidimo detalje.

Iznajmljivanje rutera:tp link 2000 rsd,tenda ac9 4500 rsd,nema gratis kao kod drugih provajdera.

Ja se razmisljam da predjem u exe, kakvi su to sad troskovi za ruter ?
Na mesecnom, godisnjem nivou ?
Stvarno bezveze da se to placa...
Onda su im tarife lazne, i treba da se doda jos 200din mesecno za iznajmljivanje

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

To je jednokratna uplata,gde drugi to daju dzabe.

Ovaj trenutni sbb-ov nisam platio...
Znaci 1200 jednokratno, dok god je kod mene, ne vezano za ugovor ?

Gde si video za 1200 rsd?

Izvinjavam se
1400 dinara je tp-link 740n ili Tenda n301
A 2000 Huawei hg8245
Da li je bolje onda da kupim ruter za 2k i da imam svoj, a ne da placam iznajmljivanje ?
Video sam tenda f3 (300 mbs) za 1900 dinara u radnji na e

Po meni je bolje kupiti,ta prva 2 sto si napisao ne moze za brzine preko 100,neko ce jos javiti po tom pitanju.

Ukoliko kupujete ruter, gledajte da bude sa gigabitnim portovima inace necete moci da ga koristite za brzine vece od 100Mbps. Tenda F3 je 100Mbps ruter, samim tim nije dobra opcija za pakete sa brzinom vecom od 100Mbps.

Jeste pise, ali to se odnosi na brzinu WiFi-a. Teoretski maksimalna brzina izmedju uredjaja i tog rutera je 300Mbps bezicnim putem, ali brzina LAN portova je 1x10/100Mbit WAN, 3x10/100Mbit. Ne znam odakle ces da povuces tih 300Mbps, ako je WAN port ogranicen na 100Mbps. Sa interneta sigurno neces :)

300 mbit/s je WIFI (naravno u realnom radu pola od toga). Portovi (i wan port) su 100 mbit/s, tako da je ogranicenje 100 mbit/s ko sto rece Qiza. Doduse u realnom radu nece bas ni svih 100 mbit/s, nego nekih 90 mbit/s otprilike.

EDIT: Bio si brzi Qizo :)

Biće 98Mbps u realnom radu sa 100Mbps ethernetom. Preko toga nema šanse.

300Mbps wifi znači da ako podesiš širinu kanala na 40MHz, uključiš short guard interval, nemaš nikoga ko trenutno prenosi nešto preko wifi-ja na istom ili bliskim kanalima u komšiluku u tom trenutku, možeš da izvučeš realno oko 170-180Mbps preko tog wifi linka (naravno i u laptopu / telefonu MORAŠ da imaš n300 adapter/čip ili brži). Čak neki laptopovi sa AC433 wireless-om imaju samo jednu antenu, pa je pola te brzine dostupno u N modu rada.

Dakle, za brzine veće od 100Mbps, prvo WAN i LAN portovi na ruteru moraju biti gigabitni (kako bi i veza od ONT-a do rutera bila gigabitna), a i računar koji koristite mora imati gigabitni ethernet (u ponudi su neki jeftini laptopovi sa 100Mbps ethernetom i danas). A što se tiče wifi-ja jedina sigurna ruta za preko 100Mbps je 802.11ac ili bar 2x2n na 5GHz.

Ja već dugo koristim 200Mbps kod exe-a, ali zbog toga što mi brzina preko wifi-ja nije bitna (na telefonu mi i 80Mbps itekako završava sve što mi treba) koristim 2x2n wifi rutere na 2.4GHz u kući. Naravno izlaz na net mi ide preko gigabitnog etherneta (i ruter i switchevi i sve). Tako da na kablu imam 200Mbps, na wifi-ju oko 80Mbps.

Izuzetno je bitno čitati specifikacije uređaja, i ako piše da su LAN i WAN portovi 10/100Mbps - to će vam limitirati internet na oko 98Mbps, a ako piše da uređaj ima 10/100/1000Mbps portove, moći će da gura brži internet - ali vidite u temi o Orion optici u Beogradu, ljudi imaju problema i sa pojedinim gigabitnim ruterima kada su brzine interneta veće od 500Mbps recimo. No to za sad Exe nema u ponudi.

Poslednja izmena:
Svakako cu biti na paketu od 80mbs, ako bude nekih povecanja brzine sledece godine, onda ce da se zameni :D

A pa dobro je. Sad sam stigao sa posla i baš sam se prijatno iznenadio, vidim da su povećali brzinu. Dupliran UL, nije loše, nije loše...
be7a08bd203a22d4aed09ef2c123d9c4.jpg

1400 dinara je tp-link 740n ili Tenda n301
A 2000 Huawei hg8245
Da li je bolje onda da kupim ruter za 2k i da imam svoj, a ne da placam iznajmljivanje?
Овако је ваљда од скоро, мислим да је раније било другачије. Уз најјефтиније пакете није ишао рутер, уз следеће је ишла Тенда 316 (можда и још неки) фрај а ко хоће неки бољи је доплаћивао. Када сам прелазио на 100+ брзину, тражио sam неки уређај који ће да ми омогући да користим плаћено и прво добио Тенду N600 али је брљала и на крају добио помињани TP-Link.

Теоретски би могли да не дају или наплаћују рутер јер од њих долази UTP кабл који се убоде у комп и све ради. Ако неко хоће да користи за више уређаја, може да докупи какав год уређај хоће. Ипак, по томе би и остали (кабловски или xdsl) провајдери могли да дају само модем и да свако себи купује додатне уређаје. Тако су некада и радили али су касније променили навике. Можда би и ехе могао да се врати на старо и да уз пакете даје одговарајући рутер а да доплаћује само боље ако неко хоће.

Како год, ако овако остане, мени делује глупо плаћати једнократно цену која је једва испод цене коштања. Онда је боље купити неки по свом избору, гигабитни јесу скупи али џабе брзина 100+ ако се не искористи.

Ne znam, znacu sutra dal ce da naplate...
Zvali me opet i nista nisu pomenuli osim da potpisem ugovor..
Videcemo...

ss.png
Da se nadovezem:
Ruter se dobija besplatno od sledeceg paketa, home duo 2, dok se za pakete ispod placa.
Tako da nisam hteo da "iznajmim" ruter za 1400, vec sam kupio tp link wr840 za 2100 dinara.
Na wifi-u ne mogu iznad 50mb/s na laptopu da izvucem, ne znam zbog cega, laptop je star 4 god, verovatno ne moze bolje :D

Kada sam povezao direktno na lan, izvukao 80 dl i 12 upload.
Paket duo home 1

Za home duo 2 (140/20) daju besplatno tendu n301 koja nije upotrebljiva za tu brzinu pa traze jednokratnu doplatu ili sam da kupis.Na sajtu jos nisu promenili brzine.

То не разумем, дају неки пакет без опреме којом можеш да га користиш. Када сам прелазио на 140/14, тражио сам гигабитни рутер који може да испоручи 140 ... или да останем на старом па сам добио један па други. Логично ми је да дају неки простији који има гигабитне портове и да нуде и неке боље уз доплату.
Куповина јесте неко решење али сада купиш tp link wr840, сутра одлучиш да пређеш на пакет 100+ и опет купујеш.

Pa dobro, nece oni svaki mesec da dizu pakete :)
Kada budem prebacio 100mb, prodacu tp link i uzeti neki gigabitni, nema druge opcije...
Ne znam zasto ne daju opremu na korišćenje, to je razlika u odnosu na sbb...
Kod drugih operatera potpises revers da si preuzeo uredjaj, obavezujes se da isti platis ako ga ne vratis prilikom raskida ugovora.... Da nemaju sopstvenog novca da kupe 1000 rutera ne verujem.

Besplatna dostava za Srbiju.Kod gigatrona je najskuplje.

Помињао сам ја то али је овде ситуација као када неки кабловски или xdsl провајдер даје само модем а корисник мора да набавља нешто више од тога ... овде имаш конвертор са оптике на UTP и можеш да убодеш кабл директ у комп па добијеш фул брзину. Као што уз најнижи пакет не следује било какав рутер па и он може директ у комп или у свој рутер.
Тако је било некад код свих, прво је СББ давао само модеме, слично су радили и адсл провајдери ... па прешли на рутере или HG уређаје. Сада се од СББ-а тражи опет само модем а не рутер. Никад задовољни корисници.

Вероватно је овде слична прича. Ја сам прво пробао Тенду, све ради док не крену торенти а онда пуца веза. Сада су ми дали tp-link који ради одлично (уз релативно слаб wifi сигнал тј брзину) али нема 5G ... мислим да и даље траже неки рутер који ће да има све и да све ради. И да не кошта превише.

Раскидање уговора без пенала ... мислим да би могло да се дође до тога и шта онда? Можда 10/1 адсл? Или СББ код кога најјефтинији пакет кошта као овде средњи?

П.С. Ја сам користио Тенда гигабитни рутер и писао сам како је брљао. Ко гарантује да и овај поменути нема неки проблем? Зато ја и волем провајдерову опрему, не ваља, замена.

Nazad
Vrh Dno