Šta je novo?

Excel - prenos brojeva iz jedne ćelije u druge

nemanja123

Čuven
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
665
Da li je moguće preko formule iz ćelija A1 da se izvuku brojevi (koji su odvojeni znakom "/") i da se redom unesu u ćelije B1, C1 i D1?
Isto važi i za ćelija A2, da se redom unesu u B2, C2 i D2.

Uvek bi bio unos 3 cifre u kolini A, a hteo bih da formula automatski prepozna znak "/" ili "-" kao separator i da brojeve unese u naredne 3 ćelije u istom redu.

Excel.JPG

Lično bi otvorio file u power query, u A koloni odradio replace ("/" u "-") i onda split A po svakom "-")

Postoji opcija koja upravo ovome sluzi, Data>text to columns.
Izaberes other separator i u sledecem koraku destination B1, da ti ne bi iskoristio i A celiju sa originalom.
Ali bi morao da odradis replace da uniformises separatore ili da odradis proces 2x.
Nema formule jer ti zelis da podelis u 3 zasebne celije. I nisam siguran da mozes da radis live dok se podaci unose, vec nakon unetih podataka zavris ovim izdvajanjem

EDIT: totalno zanemari sta sam gora napisao, postoji formula koja radi tacno to sto zelis
=TEXTSPLIT(A1;{"-";"/"})

Negde je neophodno koristiti "," umesto ";" za razdvajanje delova funkcije. To je mozda regional podesavanja ili sta god, ali kada krenes da kucas formulu, imaces baloncic sa opisom.

Poslednja izmena:
Pa objasnio sam da postoji mogucnost da kod tebe mora zarez u formuli. Kod mene mora ovako.
Bilo kako bilo, bitno je da si uspeo.

Ako može još jedno pitanje :)

Kako da formatiram ćelije, tako da prikaže brojeve bez dodavanja nepotrebnih nula iza decimale i da na kraju doda tekst " kg" (sa razmakom ispred kg)?
Dakle, ako u ćelijama bude upisano ovo levo, da mi on ispiše ovo desno:
15 - 15 kg
15.5 - 15.5 kg
15.25 - 15.25 kg

Ja sam uspeo nešto da podesim, ali mi ili dodaje nule (u istim primerima ispisuje: 15.00 kg, 15.50 kg i 15.25 kg) ili mi ispisuje dobro sve osim celih brojeva gde doda tačku (dakle: 15. kg, 15.5 kg i 15.25 kg).

Selektuj ćelije koje hoćeš, desni klik, izaberi opciju Format Cells...
Tu ideš na tab Number, kategorija Custom i u polje Type upišeš 0 "kg", kao na slici dole.
Nakon toga će ti u tim ćelijama dodavati "kg" pored broja koji upišeš, ili čak i ako u ćeliji napraviš formulu koja za rezultat ima broj.

custom.png

edit: požurio sam sa postovanjem odgovora

Nisam trenutno pored kompjutera i ispravi me ako grešim, ali ta varijanta zaokružuje brojeve na ceo (ili ih samo tako prikazuje), a ne prikazuje decimale. Znači 15.5 će da pokaže kao 16.

Nisam trenutno pored kompjutera i ispravi me ako grešim, ali ta varijanta zaokružuje brojeve na ceo (ili ih samo tako prikazuje), a ne prikazuje decimale. Znači 15.5 će da pokaže kao 16.
U pravu si. PRIKAZ će biti zaokružen, a sama informacija u ćeliji ostaje pravilna.
Ako želiš decimale u ovoj varijanti, dovoljno je da u custom upišeš 0.0 "KG". To je jedna decimala. Celi brojevi će takođe imati decimalu "15.0 KG".

Dodavanje sufiksa "KG" u svaku ćeliju u koloni je besmisleno. Za tako nešto se koristi zaglavlje tabele, u kom se navedu ime veličine koja se prikazuje i jedinica mere: napr "Težina [KG]".
Pozdrav

Ako razumem sta treba, ako ti je u polju A1 unet broj, u polju A2 ce formula =A1&" kg" ispisati to sta treba. Ali mislim da je clan @rafiki dao ispravnu primedbu.

Nije problem dodati KG, niti je pitanje da li to treba raditi nego kako da se brojevi formatiraju na način da se celi prikazuju bez decimala, a ostali sa jednom decimalom

Pretvaranjem u string korišćenjem funkcije TEXT, pa odsecanjem viška ako postoji?
EDIT: ili nešto ovako
tu je ponuđeno više rešenja

Poslednja izmena:
Ako ne moraš da radiš neke matematičke operacije možeš ovo što je Jera pomenuo gore.

Dodaš kolonu sa formulom: =IF(A1=INT(A1), A1 & " kg", TEXT(A1,"0.0") & " kg")
Ceo broj ostaje broj, ako ima decimalu, postaće text.

Ako baš mora da bude broj, onda mislim da ćemo VBA morati da uposlimo.

1742303371943.png

Hvala svima.
Ostaviću tako da ostane za tačkom, jer mi je potreban oda računa, a svake nedelje bih to unosio, pa nema potrebe za komplikovanijim radnjama.

Radio se o tabeli za trening sa težinama, serijama i ponavljanjima (pa mi zato znači kg na kraju težine, jer ima i dosta ostalih brojki), gde bi računao volumen i 1RM (maksimalnu procenjena težinu koja može da se jednom podigne) i na osnovu toga računao ponavljanja za naredni trening i ispisivao ponavljanja po serijama. Tj, izbacuje minimum ponavljanja koji će po volumenu i procenjenoj snazi biti veći od prethodnog treninga, kako bi se nastavio progres.

Vrh Dno