Šta je novo?

excel pitanje

joojant200

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
865
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16
Tablet
Lenovo t something
Mobilni telefon
Sljamsung S23
Pametni uređaji
Fenix 7s pro ss, Xbox series X
Kako najlakse da kazem excelu da prebroji koliko karaktera ima u celiji i ako ima manje od 7 karatera da doda koliko treba nula ispred?

Konkretno: Treba mi aktuelni RZZO cenovnik lekova u xls formatu a oni daju samo u pdf
http://www.rzzo.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=169&Itemid=36

Jedini nacin na koji se dobije nesto konkretno iz toga je OCR? Ali kada se to exportuje u excel izbrišu se 0 ispred JKL-a, tj automatski formatira polje kao number umesto txt.
Pa npr. JKL '0041400' se prebaci u xls kao '41400' pa mi treba korekcija da ubacim nule ispred do sedmog karatera?

Poslednja izmena:
Jedino da u pomoćnoj koloni staviš formulu =TEXT(A1;"0000000") i on će ti u sadržaj ćelije dodavati vodeće nule, ukoliko imaš karaktera manje od 7.

Pozdrav,

Hvala :Klanjanje :)

Nije cenovnik samo u pdf-u, postoji i u txt formatu.

Možeš skinuti ceo zip paket u kojem se nalazi svašta nešto što ti je potrebno ako radiš u zdravstvu, kao što izgleda po poruci jer što bi se inače mučio i pretvarao u excel tabelu :)

U tekstualnom dokumentu UslugaRZZO imaš medicinske usluge, lekove i materijal sa šiframa i cenama pa bi trebalo da je odatle lakše učitati u Excel i kasnije priključiti nekom obračunskom listu o potrošnji i tako dalje ...

Na početnoj strani ideš dole levo na ЕЛЕКТРОНСКО ФАКТУРИСАЊЕ, potom na Секундарна ЗЗ, Терцијарна ЗЗ, РХ центри, ЗЗЈЗ, pa dobiješ dole u sredini Шифарник.

Veza

PS.
Za Primarnu bi trebalo da imaš besplatan program u sklopu kojega su već unete cene lekova, usluga i materijala koji je potrebno skinuti i instalirati ali mi ne deluje da te to zanima.

@D/art
Znam, ali u txt formatu nema cene za lekove.

Edit: Vidim da su sad stavili cene, ali ne razumem kakve? Posto te cene nisu ni slicne sa aktuelnim rzzo cenovnikom koliko vidim?

Ranije je bila prica da svaka ustanova nabavlja lekove za sebe pa zato nije bilo cena.

Poslednja izmena:
Verujem da bi se bolje sporazumeli kada bih znao kojeg je tipa ustanova za koju radiš, naravno i kako na kraju krajeva, fakturišete svoje usluge.

Da li to radite peške po ambulantama, službama, odeljenjima i sl. što pretpostavljam pošto spominješ unošenje u Excel tabele i potom ponovo sveukupno peške spajate i šaljete ili pak prvo po ambulantama, službama, odeljenjima i sl. odradite peške a potom obrađujete to pomoću programa dobijenog za te namene tj. programa za Elektronsko fakturisanje i potom šaljete ...

U praksi neke ustanove poput bolnica koje se snabdevaju centralno preko svojih apoteka koje su u sklopu ustanove znaju da koriste prosečnu cenu jer je tehnički prilično teško stalno imati ažuriranu cenu po odeljenjima, naročito što su cene promenljive zavisno od uvoznika, dobavljača i količine poručenih lekova. To se ranije radilo i ima smisla ako se radi na olovku iliti peške.

Sada je najvažnije da sestra unese tačne podatke pacijenta, potom precizne šifre i količine pruženih usluga, utrošenog medicinskog materijala i lekova, recimo u obračunski list koji se kasnije ubacuje u program za elektronsko fakturisanje.

PS
Pošto nisam siguran da ova tema zanima širi krug ljudi, možeš mi poslati poruku na pm sa brojem telefona pa ću te nazvati i odgovoriti ti na sva pitanja koja te zanimaju a da znam odgovore.

Treba mi za plan nabavke za 2010 godinu i plan rada za 2010 godinu. Do 2008 rzzo je davao cenovnik u excelu i to je bilo jednostavnije napraviti.
Format lekova za plan rada je isti kao format rzzo cenovnika, dakle jkl, atc, generika, lista...
Imam prosecne cene, ali preferiram rzzo cene posto su one zvanicne.
Takodje preferiram rzzo cenovnik jer su u njemu zanovljeni lekovi koji su usli na liste i ispali sa lista.

U principu imam sve sto mi treba sa ocr-om pdf-a (kad vec ne daju xls) i korekcijom koju mi je pokazao mixi, samo sto radim previse stvari odjednom pa je ovo trenutno na cekanju :)

Dobio sam odgovor na to sta sam pitao, eventualno ako neko ima rzzo cenovnike od decembra u xls fajlovima bi mi znacilo da ne moram da razmisljam kako je ocr uradio posao.

Poslednja izmena:
I ja učim da radim u Excelu 2007, i ne znam kako da uradim sledeće :

Potrebno je nacrtati grafikon, koji na apscisi ima oznake 10.20.30 itd, i iznad svakog ot tih brojeva ima četiri stubića. Y osa ima oznake 1-12 i isprekidanu liniju u nivou svake mere. Iznad svaka četiri stubića diže se stub čije vertikalne linije dele levu ivicu krajnjeg levog i desnu krajnjeg desnog malog stuba, odnosno poklapaju se sa njima koliko su oni dugački i njegova visina je zbir visina svaka četiri manja stuba

Pritom podaci se samo delimično nalaze u tabeli jer se ponovo preračunavaju, ako se nešzo tamo dobija negativno. Što znači da treba formirati novu tabelu i napraviti takav grafikon, da li je to moguće u Excelu i kako ?

Poslednja izmena:
Imam još jedno pitanje iz excela:
Primer u attachmentu 'test.xls'

Bodovanje po kriterijumu koji ima 3 opcije:
Kada se unese vrednost u red opcije 1 dobije se 5 bodova, u red opcije 2 - 3 boda, u red opcije 3 - 1 bod i ako se ništa ne unese 0 bodova.
Nije bitno šta - koja vrednost se unosi, već u koji red i sabira se samo vrednost uneta u prvom redu (ako je uneto u više redova) što mi je isto ok.

To radi sa numeričkim vrednostima, ali kako da radi i sa tekstualnim npr. gde je ukucana reč 'tekst'?

Prilozi

• TEST.zip
    4.6 KB · Pregleda: 36
Funkcija QUOTIENT daje celobrojni deo deljenja, MOD ostatak deljenja, koja funkcija daje normalan količnik ?

Kada hoću jedan broj koji sam dobio aritmetičkom operacijom u liniji za funkcije da prekopiram u drugi radni list dobijem greški #VALUE! (ili su taraba i uzvičnik na suprotnim mestima). U objašnjenju za tu grešku stoji da ne treba koristiti aritmetičke operacije, nego funkcije, ali ne pronalazim funkciju za deljenje u knjizi ?

Jos jedno excel pitanje, nema veze sa prethodnim pitanjima, ali da ne otvaram novi thread sa istim naslovom:

Imam jedan file sa gomilom sheet-ova koji se pozivaju i rade razne analize na glavni sheet gde su podaci.
U taj glavni sheet cesto dodajem nove kolone sa novim vrstama podataka (posto me svaki put interesuje nesto drugo/novo) i moram ih dodavati na kraju posto ako ih ubacujem u sredinu - po logickom redu gde pripadaju - svi ostali sheet-ovi kodovani sa vlookup i iif koji prave analize se s*ebu.
Kada hocu da odstampam npr. iz glavnog sheeta 1,4,10 i 55 kolonu, kopiram ceo sheet nazovem ga DUMP, sva polja pretvorim u values i obrisem kolone koje su mi visak i slozim kolone redosledom koji mi treba. To je smaranje posto obicno radim vise puta dok ne dobijem ono sto mi treba i ispravim greske u originalu.
Da li ima neki jednostavniji nacin da kazem excelu da mi napravi 'izvestaj' sa kolonama koje mi trebaju iz glavnog sheet-a?
Obicno napravim access bazu da mi pravi izvestaje ali ovo je toliko komplikovano da mi je najlakse da sve radim u excelu.

Vrh Dno