Šta je novo?

Evo kako Accelero hladi 4850

alex303

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.04.2005
Poena
2,455
U pitanju je non referent sapphire kartica sa coolerom koji podseća na zalman vf900. Okačiću slike ako nekog zanima. Kartica ima VRM-ove pozicionirane na sam početak i na njih je montiran nezavistan heatsink. Imao sam problema sa montažom jer su rupe u koje treba da nalegne accelero jako uske, pa sam morao da obradim sve četri nožice na cooleru pošto ne želim da bušim karticu da nebi pokidao vodove i zbog garancije. Nakon obrade usledilo je i poliranje baze, a rezultati su sledeći.

Validacija: http://www.techpowerup.com/gpuz/8mmvu/

7g4.png

Temperatura idle:

9m9.png

Temperatura full load:

6bx.png

U prostoriji je 28C. Kućište je otvoreno i na colleru se nalazi AC turbo modul. Kartica je sada hladna i što je meni najbitnije apsolutno nečujna.

Odlicne temperature.
Cekaj, imas Toxic verziju kartice? Ona ima Zalman VF900Cu... Kakve su bile temperature pre Accelera?

extra temp ;)

Onolika disipaciona povrsina + turbo modul + da senzor malo laze -> moglo je da bude i 20c...

Ja na vodi imam veci idle od tebe, a manji load, kako sad to? Proveri ti malo te cifre. Kod mene je kada je u sobi 30C idle 36C, load 42C. Voda bude na 33C. GPU naravno OC na 690.
edit: temp citam iz CCC.

Poslednja izmena:
Odlicne temperature.
Cekaj, imas Toxic verziju kartice? Ona ima Zalman VF900Cu... Kakve su bile temperature pre Accelera?

Na sapphire sajtu postoji samo referentna kartica koja ima referentni crveni cooler i toxic verzija za zalmanom. Ova moja ne postoji na sajtu i nisam uspeo da je nađem nigde na netu. Temperature pre accelera su bile 40-42 idle i 65-67 u full-u. Taj fabrički cooler odlično hladi ali je buka najblaže rečeno nepodnošljiva.

Evo kako izgleda taj fabrički cooler:

http://shox.vitezstudios.com/sapphire/DSC00041.JPG
http://shox.vitezstudios.com/sapphire/DSC00043.JPG

Evo i zadnje strane:

http://shox.vitezstudios.com/sapphire/DSC00044.JPG
http://shox.vitezstudios.com/sapphire/DSC00045.JPG

28c u sobi a 27c na kartici ?

Da. Ništa čudno. Možda postoji greška + - 1C na sobnom meraču ili na senzoru kartice.

Ja na vodi imam veci idle od tebe, a manji load, kako sad to? Proveri ti malo te cifre. Kod mene je kada je u sobi 30C idle 36C, load 42C. Voda bude na 33C. GPU naravno OC na 690.

Sve je provereno nema greške. Catalyst Control Center, Ati Tray Tools i GPU-Z očitavaju iste temperature. Kartica je hladna na dodir, jedino su VRM-ovi mlaki. A uostalom zato sam i okačio verifikaciju. Nisam ja Baltimus Prime. :d

Evo sve 3 temperature:

http://shox.vitezstudios.com/sapphire/temp.JPG

A evo i kako izgleda grafička sa Accelerom u kućištu:

http://shox.vitezstudios.com/sapphire/DSC00047.JPG
http://shox.vitezstudios.com/sapphire/DSC00048.JPG

Na poslednoj slici se vidi da accelero stoji malo krivo. To je zbog toga što je jedan deo memorijskih čipova pozicioniran jako blizu grafičkom procesoru. Kad se polepe memorijski hladnjaci jedan od heatpipeova naleže tačno na memorijski hladnjak i onda baza coolera ne može da legne na GPU. Tako da sam pre montaže morao da pribegnem blagom uvijanju.

Obavezno overite i ovaj link: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=191944

To je Gigabyteov 4850 takođe sa Accelero S1 coolerom. Obratite pažnju na razliku u temperaturi !!! Čisto da ne bude da sam ja jedini. A vi sa vodenim hlađenjem.... stvarno ne znam šta da vam kažem. ,) :D

Na sapphire sajtu postoji samo referentna kartica koja ima referentni crveni cooler i toxic verzija za zalmanom. Ova moja ne postoji na sajtu i nisam uspeo da je nađem nigde na netu. Temperature pre accelera su bile 40-42 idle i 65-67 u full-u. Taj fabrički cooler odlično hladi ali je buka najblaže rečeno nepodnošljiva.

Konacno neko sa ovom Sapphire kartom. Ne moze da se kontrolise broj obrtaja?

Ne moze da se kontrolise broj obrtaja?

Iz ATT-a može da se sa 100% spusti na 50%. Svako spuštanje ispod 50% gasi ventilator skroz. Na minimalnom broju obrtaja sam primetio da je temperatura u idle režimu dostigla i 68C. Koliko je u fullu nisam probavao.

U poređenju sa referentnim karticama buka je možda za nijansu niža ali definitivno bolje hladi.

Zar pasivni hladnjak moze ovako ohladiti karticu, djeluje mi stvarno nemoguce?! Ako je tako, a nemam razloga da ne vjerujem covjeku onda je Accelero uradio pravi posao i prestigao Zalmana. Jedno pitanje, koliko kosta ovaj hladnjak?

Hahhah bravo majstore. To je ta. Ne razumem kako je ja nisam našao.

Zar pasivni hladnjak moze ovako ohladiti karticu, djeluje mi stvarno nemoguce?!

Nije pasivna. Nakačen je dodatak u vidu AC Turbo modula sa 2 ventilatora.

Ako je tako, a nemam razloga da ne vjerujem covjeku onda je Accelero uradio pravi posao i prestigao Zalmana.

Zalman ovde nema šta da traži. Jedini problem kod nas je što se Accelero teško nalazi.

Jedno pitanje, koliko kosta ovaj hladnjak?

Samo hladnjak košta 2000 din. Turbo modul je 1100din.

Temp. su stvaro odlicne, nisam uopste pomisljao da Accelero moze ovako dobro da ohladi karticu, a bilo bi i jos bolje da si stavio neku 12-ticu umesto modula, idi bre hladnija ti kartica od HD-a :D

Hm...da ne otvaram novu temu da li negde ima u Srbiji da se kupi Accelero S1 rev.2?Izvinjavam se ako je neko vec pitao.

Poslednja izmena:
Da znam za njega video sam oglas cini mi se da je bilo za 35 evra...mogu nabaviti iz Hrvatske za nekih 1700 din ali tek za mesec i po bi mi stigao,pa sam mislio ako ima negde u Srbiji da odmah uzmem.U svakom slucaju hvala:)

Koji BIOS na kartici imaš? Kod mene je, takođe na vodi, idle 33C (na 160/500MHz) dok je load 37C na taktovima iz potpisa. Naravno, u vodenom krugu je i procesor ispred grafike. Inače, prednost vode je ne samo u nižoj temperaturi već i u maloj razlici između idle-a i load-a.

@alex303
Da li si temperature kartice merio pri uključivanju računara ili nakon pra sati rada?
Možeš li nekako izmeriti temperaturu na naponskom delu kartice?

U svakom slučaju, Sapphire je napravio lepu karticu.

Poslednja izmena:
Uh, odlicna temperatura. Da li je neko probao Thermaltake DuOrb sa ovom kartom ?

Ja sam za taj Gainward saznao 26. avgusta kad je stigao na stanje u jednu Beogradsku firmu. Nije bas da je taj Gaiward na trzistu oduvek...
A ako je Accelero + Turbo module kupljen namenski uz karticu, svakako da nije isplativo...

Accelero sam već imao. Inače AC turbo modul je apsolutno nečujan jer on je tu samo da pirka. Mali ventilatori koji se vrte na 1000rpm.

A evo i razrešenje misterije niskih temperatura, probleme na koje sam naišao i rešenje.

Imao sam problema u vidu blokiranja cele mašine i kartica se sama gasila. Čačkajući po CCC-u video sam da sam slučajno ostavio uključen ATI overdrive koji automatski overklokuje grafičku. Iključio sam ati overdrive i problemi sa blokiranjem su nestali. Laknulo mi je. Onda sam odlučio da napokon probam da overklokujem karticu. Ono što sam odmah primetio da je clock memorije nešto manji. Umesto da bude 1000 on je 983mhz. No nebitno. Za početak sam podigao core clock za 50mhz. Čim sam pokrenuo onaj test u ati tray tools-u mašina je prvo blokirala a onda se i grafička ugasila. Ok. Restartujem mašinu, podignem clock za 20mhz pustim test, pojavljuju se užasni zeleni artifakti. Test je trajao je nekih 5 sec duže i mašina se opet blokirala. Smor. Probam opet. Ovaj put dignem za 10 mhz i opet isto samo malo manje artifakata. Sreća pa u beta verziji ati tray tools-a postoji mogućnost promene voltaže GPU-a. Podigao sam voltažu sa 1.040 na 1.120v. Onda sam opet podigao core clock za 20mhz, pustsio test. Sve ok. Nema artifakata. Podignem za 50 mhz, sve ok.

Problem sam rešio tako što sam ATI flasherom pročitao bios iz kartice i bios editorom sam ispravio clockove za memoriju i digao voltaže na 1.120v i uflešovao taj bios nazad u karticu. ATT sada očitava okruglo 1000Mhz za memoriju i 1.1V za gpu. Igrao sam crysis i cod4 nekih 2 sata sve je bilo ok. Na kraju sam ostavio 3D mark 2006 da se loopuje 16 sati i sve je prošlo ok. Temperature su porasle za nekih 10C koliko sam uspeo da primetim. Izmeriću opet sve detaljno jer sam sada na poslu, izgubio sam dosta vremena dok nisam locirao problem a malo je falilo i da karticu reklamiram. Čak sam mislio da je ploča ili memorija problem.

Još jedna nebuloza vezana za bios je grafik i kriva koja definiše broj obrtaja ventilatora u odnosu na temperature. Kriva pada tačno na 0rpm negde na 50%. Tako da se, kao što sam već rekao, vent gasi kada se broj obrtaja spusti ispod 50%. Tako da je i taj problem moguće rešiti sa bios editorom. Mada ja tu krivu nisam dirao jer se turbo modul sa accelera napaja sa matične ploče.

Sapphire je jako jako loše podesio ovaj bios i nešto niže voltaže za gpu i manji clock memorije su sigurno saslužni za onako niske temperature i nemogučnost bilo kakvog overkloka. Eto nadam se da je sada malo jasnije, i nadam se da će nekome ovaj info da pomogne.

Još nisam testirao kartu sa 3D mark-om jer mi je komp stigo pre neki dan imam Sapphire 4850/512mb ali kako sam čitao o grejanju ovih kartica ja sam prezadovoljan temperaturom oko 47do 60 c ja mislim da je to verzija sa boljim hlađenjem nego prva sa kompletnim oklopom moja stara karta je na leru imala oko 57 c isto je bila Sapphire 1659pro/256mb ali u igrama isto nije prelazila 65 c na 4850 sam do sad probao Pro street i Alone in the dark ali nisam primetio da prelazi 62-63 c što je super, čim uradim neki test javljam.:wave:

Nazad
Vrh Dno