Accelero sam već imao. Inače AC turbo modul je apsolutno nečujan jer on je tu samo da pirka. Mali ventilatori koji se vrte na 1000rpm.
A evo i razrešenje misterije niskih temperatura, probleme na koje sam naišao i rešenje.
Imao sam problema u vidu blokiranja cele mašine i kartica se sama gasila. Čačkajući po CCC-u video sam da sam slučajno ostavio uključen ATI overdrive koji automatski overklokuje grafičku. Iključio sam ati overdrive i problemi sa blokiranjem su nestali. Laknulo mi je. Onda sam odlučio da napokon probam da overklokujem karticu. Ono što sam odmah primetio da je clock memorije nešto manji. Umesto da bude 1000 on je 983mhz. No nebitno. Za početak sam podigao core clock za 50mhz. Čim sam pokrenuo onaj test u ati tray tools-u mašina je prvo blokirala a onda se i grafička ugasila. Ok. Restartujem mašinu, podignem clock za 20mhz pustim test, pojavljuju se užasni zeleni artifakti. Test je trajao je nekih 5 sec duže i mašina se opet blokirala. Smor. Probam opet. Ovaj put dignem za 10 mhz i opet isto samo malo manje artifakata. Sreća pa u beta verziji ati tray tools-a postoji mogućnost promene voltaže GPU-a. Podigao sam voltažu sa 1.040 na 1.120v. Onda sam opet podigao core clock za 20mhz, pustsio test. Sve ok. Nema artifakata. Podignem za 50 mhz, sve ok.
Problem sam rešio tako što sam ATI flasherom pročitao bios iz kartice i bios editorom sam ispravio clockove za memoriju i digao voltaže na 1.120v i uflešovao taj bios nazad u karticu. ATT sada očitava okruglo 1000Mhz za memoriju i 1.1V za gpu. Igrao sam crysis i cod4 nekih 2 sata sve je bilo ok. Na kraju sam ostavio 3D mark 2006 da se loopuje 16 sati i sve je prošlo ok. Temperature su porasle za nekih 10C koliko sam uspeo da primetim. Izmeriću opet sve detaljno jer sam sada na poslu, izgubio sam dosta vremena dok nisam locirao problem a malo je falilo i da karticu reklamiram. Čak sam mislio da je ploča ili memorija problem.
Još jedna nebuloza vezana za bios je grafik i kriva koja definiše broj obrtaja ventilatora u odnosu na temperature. Kriva pada tačno na 0rpm negde na 50%. Tako da se, kao što sam već rekao, vent gasi kada se broj obrtaja spusti ispod 50%. Tako da je i taj problem moguće rešiti sa bios editorom. Mada ja tu krivu nisam dirao jer se turbo modul sa accelera napaja sa matične ploče.
Sapphire je jako jako loše podesio ovaj bios i nešto niže voltaže za gpu i manji clock memorije su sigurno saslužni za onako niske temperature i nemogučnost bilo kakvog overkloka. Eto nadam se da je sada malo jasnije, i nadam se da će nekome ovaj info da pomogne.