Šta je novo?

EVGA GeForce GTX 275 problem?

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
395
U pitanju je kartica iz potpisa...
Problem je sledeci: u prosjeku na svaki drugi ili treci restart racunar mi se zamrzne pri boot-u!? Znaci, uopste ne dodje do inicijalizacije BIOS-a, vec dobijem samo crn ekran? Svi kuleri rade, hard-ovi se zacuju, ploca se upali (inicijalizuju se one lampice kod RAM-a), monitor naravno takodje radi... Kada mi se zakuca, sasvim normalno ga ugasim na power dugme (nema potrebe za nasilnim restartom). U Windows (XP) ne udje sigurno (posto kontam da bi se cuo pozdravni zvuk).
Mislim da nema potrebe da naglasavam da mi je prethodno sa MSI 8400GS sve radilo perfektno.
I da, jednom prilikom mi se zamrzao i pri ucitavanju Windows-a (prva slika u prilogu), sad ne znam da li je isti uzrok!

Drugo, manje bitno pitanje, da li mi neko moze reci zasto imam crni okvir prije nego se ucitaju driver (tj. OS) - npr. pri POST-u, u BIOS-u i sl. (druga slika u prilogu)? Ovo takodje nisam imao ranije, sa 8400...

Prilozi

• WinLoad.jpg
    WinLoad.jpg
    213.7 KB · Pregleda: 97
  • Boot.jpg
    Boot.jpg
    242.3 KB · Pregleda: 105
Jedino sta mi pada na pamet da probas sa jacim napajanjem.

Napajanje mu je jako "ko zemlja". Ja bih probao sa update-om BIOS-a matične ploče.

Probaj da otkacis hard disk na kom ti nije OS i recimo tu optiku, pa onda probaj da li se desava ista stvar, mozda stvarno napajanje nije dovoljno.

Ljudi, veliko hvala na interesovanju!

Napajanje mu je jako "ko zemlja". Ja bih probao sa update-om BIOS-a matične ploče.

BIOS je najnoviji, od juna prosle godine (F4).

I da, napajanje bi trebalo da jede ovu karticu za dorucak, medjutim... izgleda da to nije slucaj:
Kada sam pustio 3DMark06, pocelo je da pisti nekim visokofrekeventnim zvukom, da nisam mogao povjerovati. Naravno, najprije sam pomislio da je problem u ventilatoru GPU-a, medjutim, napajanje je, pisti kao ludo - ne vjerujem! Nisam mogao ustanoviti da li buku proizvodi ventilator na napajanju, transformator ili nesto trece... A kada sam ga kupovao, racunao sam na to da mi napajanje bude znatno jace od potencijalnih komponenti koje bih ubacio, savjetovao sa ovdje na forumu, ali izgleda da nemam srece, zapao me los primjerak - sutra ide na reklamaciju, ali ko zna da li ce mi uvaziti!?
Apsurdna stvar u cijeloj ovoj prici je sto je napajanje hladno kao spricer pri punom opterecenju grafike (sa 3DMark-om), vazduh kji izbacuje napolje tesko da je topal... Ali se zato cuje kao djavo!
Po specifikacaijama i preporukama samog proizvodjaca (SilverStone-a) postoji lista sa grafikama koje mora da podrzi, napajanje bi trebalo da tjera cak i GTX 285 sa lakocom, ima kombinovano 50 A, 20+30 na dvije grane, nemoguce da ne moze potjerati 275-cu...
Pomenuta grafika zahtijeva 2x 6-pin konektora, napajanje ima 4 - prikljucio sam ona 2 sa razlicitih (fizickih) grana, naravno.

Pitanje je: da li je moguce da opisana situacija sa napajanjem dovodi do opisanog smrzavanja racunara? Jer ovako u slobodnom radu sve fercera super, naponi su ok, dok racunar radi nemam nikakvih smrzavanja, blokiranja... 3DMark prolazi - doduse, rezultat je jadan - postize samo 13.500!?

@presretach
Vidjecu da pokusam posuditi neko drugo napajanje, pa isprobati!

@masterokrata
Pokusacu i sa otkacanjem svih nepotrebnih, manjih potrosaca...

Hvala puno na savjetima!

Reklamacija ti nece biti uvazena, ja sam sa napajanjem od 800w imao pistanje i slao u servis i vratili mi sa objasnjenjem da je napajanje ispravno. Ako si u mogucnosti prodaj to napajanje i uzmi jace 1500w, posle toga pistace ti samo gume u NFS-u ;)

Nije stvar samo u pistanju, ako je gore opisani problem posledica ovog pistanja (tj. napajanja), onda je to neispravno napajanje, zar ne...?
Ali sad mi je veci problem ustanoviti sta je uzrok smrzavanja slike pri boot-u?!
Trazim drugo napajanje da probam sa njim, ali bezuspjesno, niko mi od drugara nema dovoljno jako napajanje (ili pak uopste nemaju desktop masinu) - prilicno sam u corosokaku! :(

U vezi smrzavanja slike- probaj da koristis masinu bez bilo cega u PCI slotovima, neko vreme, da vidis hoce li se to ponoviti. Dakle, izbaci tu TV kartu ili neki modem, ako imas...
Meni je jednom TV karta pravila slicne probleme kad je u odredjenom slotu, IRQ-ovi se nisu "slagali" sa grafickom.

Onaj crni okvir je rezultat skaliranja manje rezolucije, trebalo bi da monitor moze sam da razvuce sliku, verovatno klikom na neko dugme, kao na ovom mom (reset - auto adjust, ili kako se vec zvase). I nije neki problem u sustini, sve dok je slika tu, gde treba da bude:)

Slusaj druze, nekoliko EVGI sam cupao napolje bas iz tog problema, pisti ti gpu (bar je kod mene bilo tako). Greje se grafika... Skini program sa sajta evge za graficke kartice, pa u podesavanjima ventilatora ukljuci na 90% da se okrece non stop.

Ako uspes bas me zanimaju temeprature tvoje masine.

ps. pod pretpostavkom da napajanje nije probilo, to tvoje napajanje jede tu graficku :) jednu takvu 275-icu sam stavio na Cooler Master Silent Pro 500W i radi perfektno...

U vezi smrzavanja slike- probaj da koristis masinu bez bilo cega u PCI slotovima, neko vreme, da vidis hoce li se to ponoviti. Dakle, izbaci tu TV kartu ili neki modem, ako imas...
Meni je jednom TV karta pravila slicne probleme kad je u odredjenom slotu, IRQ-ovi se nisu "slagali" sa grafickom.

Samo TV karticu imam jos ubodenu, hvala puno na savjetu, pokusacu rijesiti problem vadjenjem iste...

Onaj crni okvir je rezultat skaliranja manje rezolucije, trebalo bi da monitor moze sam da razvuce sliku, verovatno klikom na neko dugme, kao na ovom mom (reset - auto adjust, ili kako se vec zvase). I nije neki problem u sustini, sve dok je slika tu, gde treba da bude:)

Pa to me bas i zbunjuje, trebalo bi monitor da razvuce, i on je vec ranije bio normalno podesen, pa mi je sad cudno da ga je grafika "razdesila"... Pokusacu sa "Auto Adjust"! I naravno da je ovo najmanji "problem" koji me trenutno zadesio - nije nista strasno ako ovako i ostane, nego me cisto interesovalo.

Slusaj druze, nekoliko EVGI sam cupao napolje bas iz tog problema, pisti ti gpu (bar je kod mene bilo tako). Greje se grafika... Skini program sa sajta evge za graficke kartice, pa u podesavanjima ventilatora ukljuci na 90% da se okrece non stop.

Ako uspes bas me zanimaju temeprature tvoje masine.

Hm, mislio sam i ja da GPU pisti, ali ako me sluh nije totalno prevario - napajanje je - prisluskivao sam bar 5-10 minuta iz svih mogucih pozicija! Provjericu jos jednom...
A sto se tice EVGA, citao sam o njima sve najbolje, i bas sam je zato i uzeo kad mi je naletila ponuda prije par dana.
Sto se tice temperatura koje sam u ovih par dana uocio:
- Idle: 45-52 C, varira, u zavisnosti od temperature u stanu, vent je po default-u na 40%, ako me pamcenje sluzi to je oko 1367 obrtaja.
- Load (par minuta 3DMark-a): 74 C (nisam imao hrabrosti da je drzim pod opterecenjem duze od 5-6 min, koliko je trajao 3DMark test, jezio sam se od pistanja).

Kad dodjem kuci, skinuci pomenuti program, isprobacu, pa cu ti javiti... Uostalom, to je bas dobar nacin da otklonim nedoumice sta mi tacno pisti, bez guranja glave u kuciste! :D

ps. pod pretpostavkom da napajanje nije probilo, to tvoje napajanje jede tu graficku :) jednu takvu 275-icu sam stavio na Cooler Master Silent Pro 500W i radi perfektno...

To je ono sto me ubija u pojam - da sam kupio neko "šnj" napajanje, ne bi mi bilo krivo, ali ovako...
Evo i dokaz (sa oficijelnog SilverStone-ovog sajta) da ono moze i mora vise:
http://www.silverstonetek.com/downloads/PSU/GPU-supportlist.pdf

Samo se ti opusti, otvori kuciste i cuces da pisti GPU, da se ona greje! Kazem ti ja temperature... Par minuta 3d marka i ode na 75C :))) Jedan od kupca je igrao COD (neki noviji) i posle 20-ak minuta igranja dosao na ~95C, onda mu se ugasio komp ;) Sve to samo zato sto nije skinuo program sa neta i "otkljucao" ventilator...

Poslednja izmena:
A da li si probao da sačekaš par sekundi kad "zaledi"? Neka napajanja provjeravaju ulazni napon i prave "zadršku".

Loš rezultat u 3DMarku. Možda ti se kartica pregrijava pa spušta takt? Pusti u rivi monitoring (temperatura, takt) kada testiraš. Vidi da li spušta frekvenciju...

Samo se ti opusti, otvori kuciste i cuces da pisti GPU, da se ona greje!

Napajanje je ipak, potvrdjujem! :(
Grafiku sam zavrtio na 100% sa EVGA Precision, i dobijam samo standardni huk, da tako nazovem - da je glasno, glasno je, ali ni priblizno iritirajuce kao pistanje iz napajanja... Da cijela stvar bude jos apsurdnija, svakim novim testom 3DMark-a, napajanje sve manje pisti, kao da se privikava - bolesno. Htjeo sam da snimim nekim diktafonom, ali bezuspjesno, sad se vec utisalo do granice da se cuje samo cirkulacija vazduha kroz kuciste.
Racunar se nije zakucao nijednom otprilike vec dva dana (poslednji put nesto prije nego sam zapoceo ovu temu). Kao da se hardver adaptirao i poceo medjusobno mirisati, nevjerovatno! Vidjecemo narednih dana...

A da li si probao da sačekaš par sekundi kad "zaledi"? Neka napajanja provjeravaju ulazni napon i prave "zadršku".

Naravno da jesam, cekao sam i po par minuta da se odglavi... I nije!

Loš rezultat u 3DMarku. Možda ti se kartica pregrijava pa spušta takt? Pusti u rivi monitoring (temperatura, takt) kada testiraš. Vidi da li spušta frekvenciju...

Vise nego los... Sto je najgore, svaki novi put kad zavrtim 3DMark06, dobijam sve losije score-ove (poslednji samo ~12700, sto je dno dna), a pri tome napajanje sve manje i manje pisti, kao sto rekoh iznad - sad ga gotovo i ne cujem!

Jedan dio mene sada zeli da ovo napajanje eksplodira i da ga bacim u kontejner, da se ne cimam vise! :D

Prilazem slike FurMark testa (prva je na polovini testiranja, druga na isteku pola sata), ne znam kakve su ovo temperature za jednu ovakvu grafiku... Prevruce? Interesantno je sto automatika ne duze ventilator preko 80%, a grafa se kuva na 90+ stepeni!?
Zapazih takodje da moji clock-ovi nisu fabricki, a nisam klokovao nista!? Kakvog li ja mutanta od grafike imam u kucistu...?

Jos mi jedino preostaje reinstall driver-a! Hvala svima na savjetima...

Poz

Prilozi

• FurMark_1.jpg
    FurMark_1.jpg
    456 KB · Pregleda: 84
  • FurMark_2.jpg
    FurMark_2.jpg
    480.1 KB · Pregleda: 74
Kakva "misterija", ponekad stvarno mogu da se zavuku neki gremlini.U 95% slucajeva se desi da pisti graficka.

Element SST-ST65EF (650W) ako imas ovo napajanje iz potpisa, ono nema mogucnost proizvodnje zvuka bilo kakve vreste (sem cirkulacije vazduha)...

to napajanje nema zavojnice koje proizvode taj zvuk?

@Condor, odnesi graficku u drugu masinu i probaj a ako imas od nekog da probas isto neku drugu graficku koja je jak potrosac na svom napajanju, bilo bi jos bolje..
Cisto da eliminises sta pisti a kad budes znao sta pisti, u tome je problem, reklamiraj.
Za tvoju masinu i ovo napajanje je overkill, tj.hocu reci da napajanje ako je ispravno, mora isporuciti dovoljno struje ;)

Ako je problem graficka a sve nesto tipujem da jeste, problem je u njenoj naponskoj koja cvili

Element SST-ST65EF (650W) ako imas ovo napajanje iz potpisa, ono nema mogucnost proizvodnje zvuka bilo kakve vreste (sem cirkulacije vazduha)...

Da, tacno to napajanje imam (sve komponente u potpisu su mi uvijek azurne), i vjeruj mi da sam i ja bio ubijedjen da to napajanje ne smije ni da se oznoji na ovakvoj konfiguraciji kao moja (kao sto i voodoons rece, overkill je), ali eto...

@Condor, odnesi graficku u drugu masinu i probaj a ako imas od nekog da probas isto neku drugu graficku koja je jak potrosac na svom napajanju, bilo bi jos bolje..
Cisto da eliminises sta pisti a kad budes znao sta pisti, u tome je problem, reklamiraj.

Na tome upravo i radim (jedina odlicna ideja koja mi je pala na pameti u zadnjih dan-dva :D ), ali imam mali problem - niko od drugara mi nema dovoljno jako napajanje ili grafiku (mnogi imaju laptope)! Vidjecu sta mogu uciniti ovih dana, pa cu napisati ovdje sta sam rijesio!

Hvala svima na savjetima i pomoci!

Aman ljudi, da li vi shvatate da ta graficka na sebi ima buzzer koji proizvodnjom odredjenih zvukova daje error report?!

Ponavljam, nekoliko tih EVGI (ukljucujuci nekoliko Gainwarda) sam vadio i slao na reklamaciju bas zato sto se pregrevaju! Stavljanjem ovako nekog hladjenja resava se problem.

News_GTX275_AC.JPG

ps. da se dopunim, u SVIM slucajevima je bilo hladjenje u pitanju, cisto da eliminisemo neispravnost chipa ili memorije...

ps2. Ukoliko te put nanese ovih dana u Kikindu, javi mi se putem pp pa cemo testirati sve komponente ;)

ps3. A evo upravo mi iskrslo nesto tu u NS-u, pa mogu poneti tester za napajanja i odmah da eliminisemo bar jedan problem, i molim te nemoj me terati da nosim svoje napajanje da bi probali grafiku :))))

Poslednja izmena:
Kakva "misterija", ponekad stvarno mogu da se zavuku neki gremlini...

Eh, ti gremlini, nikako iz izbjeci... :D

ps3. A evo upravo mi iskrslo nesto tu u NS-u, pa mogu poneti tester za napajanja i odmah da eliminisemo bar jedan problem, i molim te nemoj me terati da nosim svoje napajanje da bi probali grafiku :))))

Donosi napajanje... :))))
Salu na stranu, veliko hvala sto si se velikodusno ponudio, za pomoc, pa eto ako ti je vec usput, a imas mogucnost da isprobamo napajanje (ne znam tacno kakva je to sprava taj tester, ali ne sumnjam da cemo otkloniti dilemu sa napajanjem), bicu ti izuzetno zahvalan!?
Cujemo se na pm!

Temperature su nam iskreno slicne.

Imam EVGA GTX260 SSC Edition, znaci fabricki klokovana na 675Mhz, Shader Clock 1453, Memory clock 1151 i temperature su mi u idle ~45 dok load recimo nikad nije presao 75C.Vent def 40%

Znaci sve je napakovano na konfu iz potipa i stvarno nikad nisam imao ni najmanji problem sa kartom :)
Bas me cudi da taj Silverstone radi tako lose ...

Temperature su nam iskreno slicne.

Pa to su odlicne temperature s obzirom da se radi o fabricki nasviranoj GTX 260! Kazi mi imas li kakvu ventilaciju u kucistu?

Offtopic:
Inace, sto se tice tih SC, SSC i sl. edition EVGA kartica, bas sam citao da su to "samo" nasvirane obicne (u ovom slucaju) 260-ce, bez dodatnih izmjena sto se tice same kartice (e sad, ne znam kakvo je u tebe hladjenje, da li je standardno EVGA sa jednim ventilatorom - mada sam ja ukontao da ni to ne poboljsavaju)!? Navodno, gore pomenute imaju kvalitetnije cipove, pa ih jednostavno gurnu do njihovog maksimuma (i proglase ih SC, SSC ili FTW ili sta vec jos imaju)... Takodje sam na jednom mjestu procitao da je SC zapravo "falericni SSC", da se tako izrazim, drugim rijecima: klokuju obicnu i guraju je koliko moze i ako ne moze dostici SSC klokove, izdaju je kao SC (sve ovo je iz diskusije sa oficijelnog EVGA foruma)!

I da, kazi mi koliki ti je 3DMark score, ako si pustao (06 ili Vantage), bas me interesuje??

Bas me cudi da taj Silverstone radi tako lose ...

Nema s pojma koliko sam se ja razocarao... Mada mislim da je SilverStone i dalje ok, samo je mene zapao los primjerak!
I da, jos nisam nasao nacin da utvrdim tacno sta zvrci, vidjecu u narednih par dana svakako, eventualno ako as110022 bude nailazio u NS, medjutim, kakogod se oslonim na svoj sluh (opet sam provjeravao), po meni defintivno je napajanje! Ali eto, kad ispitam nekom konkretnom (boljom) metodom, znacu onda 100%.

Iskreno da ti kazem ne znam, ja sam moju karticu pazario u Austriji i iskreno sam prezadovoljan. Vantage mi je prosao sa karticom na defaultu nesto ispod 11000 za GPU.Inache primerak je krajnje lud, da se tako izrazim, posto mi je Vantage prosao na neverovatnih 760mhz za GPU, vise nisam isao a moguce da bi mogla jos koji mhz vise.Dve kartice su inace uzete u istoj prodavnici, a jedna se nalazi kod drugara koji je njegovu uspeo da dogura do 770mhz ... Okacicu rezove kad budem imao vremena posto sam sad u velikoj frci sa vremenom. Kuciste je CM690 sa 4 ventilatora unutra, tako da je sasvim okej provetreno.Uskoro bi treba da mi stigne jedan Stacker pa cemo da vidimo kako ce biti sa njim :) A sto se samog brenda EVGA tice, uzeo njihovu karticu prvi put, i vise se ne odvajam od njih.

Sto se tice napajanja, jedino da od nekoga uzmes kako bi se uverio da je ono pravi probleme.

Ukoliko nista ne resis do sledeceg vikenda, testiracemo kod mene tvoju grafu. Ja imam struje da joj isporucim :D
Ovaj vikend ne mogu nikako a preko nedelje mi je zategnuto vreme, ne bih da obecavam nista.

Hvala puno, voodoons!
Ti imas vise nego dovoljno struje, nema sumnje ;), jedino sto bih te eventualno iscimao zbog reinstalacije driver-a (nVidia vs Ati)! :(
Svakako cu napisati ovdje sta sam uradio...

Imam na jednom disku particiju koja je za testiranja i benchovanja i imam pripremljene image-ove sa sistemima, tako da drajveri sigurno nece biti problem.. ;)

Super! ;)
Ako se ne snadjem u medjuvremenu, a ti stignes nekad poslije - racunam na tebe!

Evo samo da napisem da sam se ipak uspjeo snaci sam, nasao sam drugo napajanje, istestirao i dosao do zakljucka da je problem u mom napajanju - SilverStone Element 650W - za ne povjerovati! Cim masinu jace opteretim, napajanje pocinje da zvrci, pisti - ne znam ni sam sta se tacno cuje u njemu, moze biti i da je ventilator, uglavnom, cuje se i strasno me nervira.
U ponedjeljak ga saljem na reklamaciju, pa sta mi Bog da, mada sam svjestan da je vjerovatnoca da mi to uvaze kao kvar minimalna. Napisacu ovdje kakav bude bio ishod, a napajanje je kupljeno u firmi Microsystems (nadam se da se ovo ne smatra reklamom).

P.S. Grafika radi sasvim ok, na default-nom broju obrtaja je vrlo tiha, na max (100%) se cuje samo hucanje ventilatora, sto je sasvim ok! Racunar se zakucao jos jednom u ovih 10-ak dana, ali mislim da to nije do grafike...

Poz

Ko bi rekao. SilverStone se kod mene kotira odmah ispod Enermax-a i Seasonic-a.

presretach bejaše u pravu već u prvom postu. Bravo!

Da, i ja sam SilverStone kotirao visoko, ali eto... Hajde recimo da me zapao los primjerak! Ako mi ne zamijene, prebacujem se na Corsair, HX seriju.

I da, svaka cast presretach-u, da sam ga barem odmah poslusao, ne bih se ovoliko iscimao... Mada, ipak se ne bih slozio sa njim da je potrebno jace napajanje (ako ovih 50 A nije dovoljno, neka ih onda djavo nosi :D ). Sad sam na Antec-u, EarthWatts EA 500D Green (500W, najnovija verzija sa 37 A kombinovano, zasnovno na Delta platformi), znam da je (teoretski) slabo za moju konfiguraciju i da vecina misli da je van svake pameti sto sam stavio da mi konfiguracija radi na njemu, ali sta da radim, premostice period dok mi SilverStone ne stigne sa reklamacije (necu forsirati masinu, igrati igre i sl.)...
Cak sam se usudio pustiti i 3DMark06 testove, za razliku od SilverStone-a bilo je vrlo tiho (necujno), ali i zacudjujuce hladno, kao da tjera nesto mnogo slabije od GTX 275.

Nazad
Vrh Dno