Šta je novo?

EU->EU carina

3MaJ

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2001
Poena
619
Moj mracni um nastavlja da smislja kreativan nacin za svercovanje laptopa :-devil-:
Interesuje me kako su regulisane carine kada se narucuje preko neta u zemljama EU. Na primer, u Spaniji narucim laptop preko italijanskog sajta. Da li tu postoji neka carina ili ne?

3MaJ je napisao(la):
Moj mracni um nastavlja da smislja kreativan nacin za svercovanje laptopa :-devil-:
Interesuje me kako su regulisane carine kada se narucuje preko neta u zemljama EU. Na primer, u Spaniji narucim laptop preko italijanskog sajta. Da li tu postoji neka carina ili ne?

Koliko ja znam EU je i carinska unija gde nema carine izmedju clanica(eventualno neka sica taxe). Medjutim VAT je razlicit od zemlje do zemlje i obicno je nemoguce zaobici ga:)

simpson H je napisao(la):
Koliko ja znam EU je i carinska unija gde nema carine izmedju clanica(eventualno neka sica taxe). Medjutim VAT je razlicit od zemlje do zemlje i obicno je nemoguce zaobici ga:)

Pa i ja sam tako mislio. Ali onda kontam... Sto bi neko iz UK kupio lap u UK, gde je 50% skuplji, kad moze da ga naruci postom iz, na primer Francuske. Mora da su to nekako regulisali...

Hehe, nisu svi EUropljani kao mi pa da samo gledaju kako da ušićare neku kintu.

Stvorenje je napisao(la):
Hehe, nisu svi EUropljani kao mi pa da samo gledaju kako da ušićare neku kintu.

Bogami, jesu...

Kaze mi drugar koji zivi u Minhenu da je vrlo popularna kupovina (novih) automobila iz Belgije (ako se ne varam) jer su tamo cene primetno nize :D

To bi trebalo biti regulisano po novom ustavu EU, koji srecom po vas svercere jos nije donet, a i u skorijoj buducnosti i nece. Tako da ako nesto oces kupiti u Evropi, jedino ce nasa ova lopovska zemlja da ti naplati (taxu i carinu lol).

Мали офтопик. Најбоље би било отворити стики што се царине тиче :d

Малопре ми ћале каже... Кад се он враћао из Минхена пре неколико месеци, видео је да на њиховој царини можеш да покажеш рачун, и онда да ти врате порез ( ПДВ ) који си платио на ту робу у тој земљи. Шта знате о томе?

Poslednja izmena:
To ti je normalna stvar i u Austriji, Italiji i u Engleskoj, a verovatno i u ostalim zemljama EU. Sacuvas racune i na izlasku iz zemlje trazis povracaj. To je tako bilo i pre nekih 15 godina, a i vise. Secam se kada smo se ranije seckali po ovim zemljama bez viza pa kolima zapalis do Austrije na skijanje, njihov carinik kad vidi skije na krovu mahne rukom da prodjes bez da lupi pecat u pasos, a mi gledamo kako Turcima rasklapaju kola na delove i cudimo se kako ih maltretiraju. Kad se iskijas, u shoping u KGM pa onda u Italiju, pa po povratku u Astriju pokupis pare od tog povracaja pa opet u kupovinu. Bilo nekad.

3MaJ je napisao(la):
Мали офтопик. Најбоље би било отворити стики што се царине тиче :d

Малопре ми ћале каже... Кад се он враћао из Минхена пре неколико месеци, видео је да на њиховој царини можеш да покажеш рачун, и онда да ти врате порез ( ПДВ ) који си платио на ту робу у тој земљи. Шта знате о томе?

To se zove Cash Refund (TaxFree Shopping), imas njihov sajt i to je Globalni servis za povracaj PDV-a. Kupis robu u EU, dobijes racun i ček za povracaj VAT-a, na izlasku iz EU na carini pokazes robu račun i oni ti overe - pečatiraju ček koji onda mozes da naplatis u Global Refund Ofisima.

Kod Ekonomskof ima jedna menjačnica koja radi Cash Refund i idem sutra da popricam sa njima. Ja vec 10-tak dana pokusavam da porucim laptop iz Austrije ali nikako da slozim sve kockice oko nacina placanja i povracaja VAT-a.

Inace ovo sto si pitao kada iz jedne zemlje EU porucujes u drugu onda 100% ima neka taksa ( carina ili vec nesto), ali oni medjusobno nemogu da ostvare povracaj VAT-a, bar tako su mi rekli u Global refund jer imam ujaka koji ima Slovenacki Passos pa sam mislio nesto preko njega...ali nista od povracaja Vat-a i kao sto rekoh imaju i neke takse..
Povracaj PDV-a nemogu da ostvare ni nasi ljudi sa radnim i boravišnim vizama u EU. Dakle samo turisti.

Jel zna neko nekog Švercera na relaciji SCG - AT - GER , da se sam njim dogovorim da mi donese Lapic :D

Jel zna neko sta se desava sa VAT-om kada se roba pazari preko Net-a, tj dali se VAT automatski skida (čisto sumljam :-devil-: ) ili opet mora da se ide na neki sistem za povracaj VAT-a.

Ima li neko prakticna iskustva, vec sam se toliko izdopisivao sa nekim prodavcima u Beču i sa Austijskim Cash Refund da više neznam šta da mislim

Poslednja izmena:
mkrnjic je napisao(la):
Jel zna neko sta se desava sa VAT-om kada se roba pazari preko Net-a

Aaaa, ti bi preko Interneta narucivao :D...
Pre nego sto to uradis, seti se gde zivimo. Preporucujem da se raspitas o onom tipu koji je narucio misa. Stigla mu prazna kutija, a sef carine mu rekao da je paket kalirao u transportu. :D

Kupio bih nesto preko neta (iz Nemačke), ali da mi stigne u Austriju, kako bih izbegao ogromne namete na našoj carini!
Dakle, da li mogu da prilikom porudžbine tražim i formular za refundaciju VAT-a od prodavca iz Nemačke, kada šalje u Austriju, a paket bi donelo lice sa srpskim pasošem.
Da li se povraćaj VAT-a može dobiti samo na aerodromu, sta ako se ide autobusom?

Dakle, da li mogu da prilikom porudžbine tražim i formular za refundaciju VAT-a od prodavca iz Nemačke, kada šalje u Austriju, a paket bi donelo lice sa srpskim pasošem.

Ovo nema sanse da dobijes, posto Nemacka Austriji ne vraca Meverstojer (ili kako se vec PDV tamo zove).
Ne bih ti reporucio da narucujes netom - pre par godina sam za klinca narucio 2 spila karata iz US, pa sam platio sve posto prikace i racun uz kutiju, na racunu sabran i shipping rate. Ovi nasi lopovi su na sve uredno zaracunali carinu, a meni bilo bezveze da se raspravljam (nije bila velika suma), pa platih. A da sam isao recimo avionom i cariniku pokazao karte, nema sanse da se ne bi zasmejao i pustio me free.
No, iz toga sam video da netom nista (sem knjiga i mozda muzike) ne treba narucivati. Bolje se spakuj pa zapali u Austriju, na njihovoj granici pokupi PDV a preko nase prozvizduci.
Cache Refund salter postoji na svakom EU granicnom prelazu, samo sto ne mora biti bas salter, vec recimo covek koji to radi - obavezno pitaj na samoj granici gde se to i kako radi tu konkretno.

Koji refresh teme, jos citam kao "vidi komentarisao sam nesto, a ni ne secam se":D

Da je to tako jednostavno, svi bi sve narucivali preko neta i ushtedeli kesh:)

Pa porucivanje preko neta iz EU -> EU i vracanje VAT-a radi normalno, ako e-tailer zeli da radi VAT refund (neke mrzi jer im je to dodatni trosak za mizeran broj korisnika).

Vrh Dno