Šta je novo?

ETF vs FON

sto se tice fona,meni je prva godina stvarno odvratna.jedan od najboljih drugova mi je tamo, i iz njegovih prica znam da ja nikako tamo ne bih opstao uz razne menadzmente,ekonomije i ostale gluposti.matematika na prvoj godini je doosta laksa nego na etfu,i nemaju ni jedan normalan racunarski predmet.

apsolutno se slazem. Ali na svakom fakuletu imas krsh predmeta koji su glupi i nepotrebni. Na pmfu imas previse matematike koja je da se okozis dok polozis. (analiza, taja, analiza2...). Na fonu u prvoj godini imas dva ozbiljna predmeta : matu i UIS (IKT). Ali zato u 3. i 4. godini imas skoro samo strucne predmete.

takodje,ako si vredan i dobro ti ide mata,razmisli o pmf.ja sam se do poslednjeg trenutka dvoumio izmedju SIa i informatike na pmfu

Moj rodjeni buraz je zavrsio pmf i znam da nije usao u Racunski centar faxa 5 puta za 4 godine. 95% studenata polaze programerske ispite na papiru. To samo u Srbiji ima. PMF je bio strava fax, ali zbog slabog broja zainteresovanih nema ni ulaganja i fax se raspada. Bolje je , ako si vredan, zapeti i upisati SI na etf. Ako si za laksu varijantu, onda je fon tvoj izbor.

moji utisci vezani za ETF

Brat i sestra su mi zavrshili po starom sistemu, brat magistrirao, sestra na postdiplomskim...Iskreno, prilichno sam se plashio da upisem kad sam video koliko su oni ucili, smrsali i slicno...meeedjuuuutiiiim, promenilo se od 2003 :D

Na prvoj/drugoj godini ima teskih ispita...Meni su bili teski oet 1/2, a i elementi elektronike su me namucili...Jednostavno, mora da se nauci do perfekcije. A problem je sto profesori (konkretno Antonije) nisu ni malo fer...Nikad nece priznati svoju gresku u pregledanju i dati ti ocenu vise. Ostali predmeti su bili...Paaaaaa... uglavnom boza (za poloziti)! Treba razgraniciti koji je ispit bitan za dalju profesiju, a koji nije. One koji su bitni, nauciti i svariti, a za one koji licno toj osobi nisu bitni...Pita kolege kako se polaze :D Retko koji ispit sam ucio preko 7 dana po kvalitetnih 6 sati ucenja (matematike, elementi elektronike i sl)...

Problem kod etf-a se javlja kad dodjes pred zavrsnu godinu...I onda se zapitas "a sta ja to znam, i sta ja to mogu raditi?" Mnogo ljudi se istripuje da je u srednjoj skoli, uci siroko naokolo, nista konkretno...Ja sam im`o srecu, pa vec dve-tri godine radim u struci..."a cime se ti bavis?" "ma ono, struja brate struja"

ETF, sada, napustaju samo ultra lenji. A ne treba biti ekstra vredan...Samo spremati kolokvijume, izdvojiti konstantnih kvalitetnih 10-15 sati sedmicno za ucenje i ispitni rok ce biti jos samo jedan, obican, suncan dan...Ja naravno, nisam od onih vrednih, 300 dana godisnje ne pipam knjigu (na faxu sam sat vremena sedmicno), 30 dana nesto kao informativno, vishe sviranje qrtzu, a 30 dana po 10 sati dnevno...

Naravno, ko je ima osrece da upise 2003 ili posle, dobro je prosao. Mi od ranije, nismo bili te srece da nam ispiti budu samo i iskljucivo jednosemestralni i da postoje kolokvijumi koji su zagarantovani da ce se odrzati ( ranije to nije bilo ). Na zalost, ko se kasnije prebacio na sistem 2003, nije dobio mogucnost da vec odslusane predmete polaze preko kolokvijuma sem u retkim slucajevima i kao rezultat molbi upucenih profesorima.

Apostol, nije samo stvar u tome sto su ispiti jednosemestralni, i imamo kolokvijume...To je za oet npr olaksanje, al` kad vidim koliko su mi se za neke predmete brat/sestra cimali, a sada su smejurija...pa bude mi ih zao. Rokovi se toliko ponavljaju da je to vec postalo bezobrazno :) Pre si uchio iz rokova, sad uchish rokove...neke chak i to mrzi, pa pishu pushkice za neshto shto se moze za 2-3 sata nauciti

Apostol, nije samo stvar u tome sto su ispiti jednosemestralni, i imamo kolokvijume...To je za oet npr olaksanje, al` kad vidim koliko su mi se za neke predmete brat/sestra cimali, a sada su smejurija...pa bude mi ih zao. Rokovi se toliko ponavljaju da je to vec postalo bezobrazno :) Pre si uchio iz rokova, sad uchish rokove...neke chak i to mrzi, pa pishu pushkice za neshto shto se moze za 2-3 sata nauciti

Ja sam na zalost sve to propustio, i morao da polazem po starom, jedino su mi ostali Elementi elektornike, Mata 3 i TEK ( to je moglo po novom ). Posle treca je laka, mora da se malo prati, ali je laka i lako se cisti. Ko je stigao do cetvrte, skoro da je zavrsio faks. Ako i nije upisao cetvrtu, profani dozvole polaganje ispita. Sve u svemu, jeste lakse, ali su tu i dalje postoje ispiti koji kolju mnoge, i gde ne prolazis samo na osnovu znanja, vec debelo na osnovu srece. I stvar koja mene mnogo nervira, a vec si je spomenuo, ucis iz rokova. Predmeti postoje po 10 godina, a nisu bili u stanju da izdaju knjigu i zbirku. Ili makar skriptu... Ne iz svih predmeta, ali iz dobrog dela.

E brate pretera ga. Menadzment znaci upravljanje, a na FONu se radi projektovanje citavog informacionog sistema od nule. Znaci, od modelovanja problema, strukturne analize, uml-a, izrade baze i za to odgovarajuce aplikacije. Kako si rekao ispade da smo promoteri na sajmovima.
Mislim da nemas pojma sta znaci rec menadzmnet, upravljanje ...
Posto cu ja biti Menadzer za kvalitet - takodje radili od projektovanja QSa, njegovog uvodjenja, testiranja usaglasenosti QSa sa standardima, da li to znaci da sam i ja''promoter''?! :d Ne krvim te, kada spomenes rec ''menadzer'' prosecnom coveku on se odma namrsti misleci na maglu, laz, prevaru, folirant...sve najgore.
Ipak je to siri pojam nego ''promoter'' kako si rekao i nisam imao nameru da omalovazavam smer vec da kazem da ti ipak dobijas globalna znanja ali za nesto vise je potrebno raditi sa strane kao i vecina odlicnih programera sa FONa.

Sto se tice ETFa, ja sam ga preskocio iz razloga sto sam procenio da ne mogu da ga zavrsim i da je za mene po meri FON i nisam se pokajao. Treba znati sta mozes! Ono sto sam primetio, je to da su ETFci u velikoj meri (ne generalizujem) iskompleksirani i da su ima puna usta Fona. Stalno se nesto bune da fonovci ne treba da imaju ista prava prilikom mastera i zaposljavanja, kao da su se *****alai pa im je krivo. Pricao mi je ortak kako su ga omalovazavali na poslu sa cinicnim pitanjima tipa ''Ti si sa Fona, A?'' Covek kida programiranje i sada ga svi postuju ko Boga. Cak takvu mrznju nisam primetio ni da imaju Fonovci prema nekom ko je recimo sa MEgaTrendom ,BK zavrsio sa istu struku bez ikakvog rada.

Neko je ovde rekao da je vazno da zavrsis bilo sta i i da naziv faxa nije presudan prilikom zaposlenja i sa tim se apsolutno slazem! Fora je sto pre nesto da se zavrsi da se pustis u promet :whip: i plivas.

Poslednja izmena:
Ja vam preoporucujem da zabidjete drzavne fakultete u sirokom luku bar dok ima takvih idota kod kojih je prolaznost ispod 10%, razumem ja da ljudi ne uce ali krivica "neucenja" ili ne prilagodjavanja ispita studentu je 90% na profesora..., zao mi je sto u srbiji vlada misljanje da sto tezi ispit povlaci vece znanje a sto manja prolaznosta bolji fakultet....
ja sam upisao FIT Informacione Tehnologije i zadovoljan sam ali priznajem slabo ucim i mora da se aktiviram ali to je posledica godina koje sam proveo na drzavnom faksu uceci gluposti i gubeci zivaca sa asistentima i profesorima koji se ponasaju kao bogovi

Ne krvim te, kada spomenes rec ''menadzer'' prosecnom coveku on se odma namrsti misleci na maglu, laz, prevaru, folirant...sve najgore.

upravo to.

Znam ja sta znaci menadzment. Posle onolikih predmeta (OO, HRM i krsh drugih), glupo je ne znati. Samo sto ja nisam vec 4 semestra imao predmet gde se pominje rec mendzment. Zato sam i rekao da mi nismo menadzer za IS, vec projektanti, programeri, dizajneri... , sta se ko vec odluci. :)

Hm, mene niko za dve godine nije pitao koji sam fax zavrsio i jesam li zavrsio, posto apsolutno sve radim sa stranim firmama (ne sa prestavnistvima stranih firmi u sr), pa ih valjda vise interesuje da posao bude kvalitetan i dobro zavrsen :D

U principu, etf/fon nemaju nekih dodirnih tachki...tj dodiruju se u 10%, a to je programiranje. A to te niko ne moze nauchiti...ja nemam nista protiv fona, ali imam protiv megatrenda :D zbog toga shto znam mnogo ljudi koji su upisali, a oni su bili u fazonu "zalutali smo u gimnaziju"...Verovatno ima deo ljudi na megatrendu koji su kapacitet, sa dobrim rezonom, ali ce uvek nositi taj zig "ah, ti si sa megatrenda"...To je po meni bukvalno kurs....sa menadzerskim sposobnostima se radjas...Uchi se tamo korisnih stvari, ali, grubo gledajuci, 80-90% njih koji su upisali, upisali su ili zato shto nemaju kapacitet da upisu nesto drugo, ili su dosli da bi opravdali roditeljima boravak u beogradu, ili jednostavno, plasili su se drugih fakulteta. E zbog prve i trece stavke nikada necu zaposliti nekog sa megatrenda :D Koj` ces mi ako nisi kapacitet, i ako se plasis pokusaja...

Poslednja izmena:
Hajd malo da napišem šta se radi i kako se radi na fonu ...

Što se tiče IT / IS ima dosta predmeta, obuhvataju od samih koncepata informacionih sistema (hardver, funckionisanje itd.) do projektovanja informacionih sistema ... znači modelovanje, kreiranje baze, poslovni procesi, SQL upiti isl.

Programiranje kreće od objektno orijentisanog (Java, posle može da se šalta i na C#) i fokus je "poslovnom programiranju", tj. komunikacija sa bazom, ispis raznih rezultata, operacije sa entitetma itd.

Kroz to "poslovno programiranje" sitno su provučeni algoritmi, a postoji i predmet koji se bavi isključivo algoritmima (nizovi, binarna stabla, liste, pretraživanja, sortiranja itd.)

Sve u svemu, što se tiče IT / IS obuhvaćeno je takoreći "sve" (osim onih "low level" programerskih stvari - asembleri i slično...)

Pored ovoga postoje i predmeti poput menadžment, osnovi organizacije, projektovanje organizacije, ekonomija, marketing itd.

Ti "ostali" predmeti pored toga što tada smaraju imaju i drugu ulogu a to je ipak da ti da malo širi pogled "od monitora" i da lakše skapiraš sve što se tiče jednog preduzeća, pa sad ako oćeš da praviš IS lakše će ti biti nego nekome ko se uopšte ne razume u procese na primer marketinga / ekonomije, a opet ti daje i lepu osnovu da svoje dalje znanje usmeriš i u nekom drugom smeru pa ti da finu osnovu za napredovanje ...

Što se tiče profesora i asistenata ja sam imao u najvećem broju slučajeva veoma pozitivna iskustva, skorz su OK, sa nekoliko asistenata se družim i viđam i dan danas (bili mi i na svadbi :p :bottle: ) - naravno da svuda postoje i oni malo teži pacijenti ali uopšte ne predstavljaju toliki problem.

Ja sam završio po onom starom planu i programu (pre "Bolonje") i imao sam 42 ispita i sada kad gledam malo unazad kontam da bi mi "problem" (u smislu da traže da se malo pomučiš) bilo unajgorem slučaju 5-6 ispita ... ostali se polažu relativno lako uz neku normalnu dozu učenja.

I još jedna stvar koju mogu da pohvalim - to je veliki broj seminarskih (i projektnih) radova koji te dobro upute bar u to na šta liči praktičan rad. (ovo ima drugu stranu a to je da nije obavezno i donosi ti neke povlastice na samom ispitu - položi se deo, dobije sa na kraju veća ocena i sl... tako da mnogi nisu radili i sa fakulteta su izašli samo sa teoretskim znanjem..)

Takođe imaju i relativno ok razrađen sistem prakse, tako da sam na trećoj godini otišao na praksu u jednu IT firmu i tamo sam stvarno lepo radio i dalje tomo studija sarađivao sa njima (nisam hteo da se "zasposlim" jer znam da bi onda za fakultet imao mnogo malo vremna a bilo mi je bitno da završim što pre..) sada nakon diplome u toj firmi su me primili za "IT Menadžera" pošto je relativno mala firma onda ima dosta posla ali evo u praksi moji zadaci su 1. zadaci i praćenje tima programera, 2. i sam programiram po potrebi - što oni ne umeju ili ne stignu, 3. unapređujemo postojeći IS isl. Veoma sam zadovoljan !

I na kraju - ne očekuj da ćeš sve živo naučiti na fakultetu, ja sam iskoristio asistente i profesore da mi ukažu gde mogu da nađem i da naučim konkretno stvari koje me interesuju (imao sam par asistenata koji su me odlično uputili u ASP.NET, onda me je drugi asistent dosta naučio o Data Mining-u, opet treći mi je dosta pomogao oko samog projektovanja IS). Ali faks mi je dao super osnovna znanja o tome, a sad šta te interesuje udri pa traži.

Što se tiče ETFa imam ortake iz srednje koji su tamo (neki su zadovoljni, neki nisu) ali ne znam detalje tako da neću ni hvaliti ni kuditi... Jedino što znam da baš i nisu neki fakulteti za poređenje a čuo sam od mlađeg brata koji dok je bio u Matematičkoj gimnaziji dolazili su sa raznih fakulteta i kada su bili neki studenti sa ETFa dosta su pljuvali FON ... ne kapiram zašto, teško da smo konkurencija ?!? :trust:

Uf, raspisah se .. nadam se da sam bio od pomoći :wave:

P.S. jedan ortak koga sam upoznao na FONu je došao nakon dve godine na ETFu - čistokrvni informatičar, ali nakon dve godine na fonu otišao na smer za menadžment, tamo je pokidao koliko je bio dobar, sada je u engleskoj na doktoratskim studijama ... tako da nikad se ne zna gde će te život odvesti ...

P.P.S. Samo hrabro, dobro se raspitaj, idi po fakultetima i skupljaj brošure i one "informatore" gde lepo piše koji se predmeti rade na kojoj godini i gde u i opisani predmeti pa ćeš steći uvid gde se šta radi

P.P.P.S. Još jedna stvar - a to je ova "Bolonja" o kojoj nemam baš najbolje mišljenje jer svi laprdaju samo o tome da su ispiti jednosemestralni i da ima kolokvijuma i svega a niko ne govori o tome da ta bolonja podrazumeva manji broj studenata po grupama, da godina mora da se čisti da bi se upisala sledeća itd. (zato će biti frke da se to kod nas u potpunosti sprovede) ali znam da FON (što se tiče ove moje generacije koja je upisala 2002) nije zavšio samo onaj ko neće ! a ortaci asistenti mi kažu da ga olakšavaju još više , a od drugova sa ETFa sam čuo da su ovom "reformom" i ETF dosta olakšali (opet ponavljam ovo za ETF je "rekla - kazala")

e baš sam ga razdužio ... :wave:

Wow, luxor bullseye. Lepo si opisao rad na fonu. Otkad si ti zavrsio, malo se sta promenilo. Princip rada je isti, s malom razlikom sto nema vise cimanja oko ekonomije (polaze se preko testa) i sto neko drugi drzi TS. Da, ako nisi cuo Klik-klaka su kickovali sa faxa jer je napao prof. Vujcic iz mate. Malo se vise paznje posvecuje internet tehnologijama (zaslugom Boze Radenkovica).

E sto se tice prakse, prilicno su *****ali stvar. Nema vise mentorskog rada, vec te samo posalju u velike drzavne firme (telekom, informatika...), gde niko ne zeli da se maltretira sa mentorskim radom, tako da su skoro svi moji drugari koji su letos bili na praksi razocarani i odustali su posle par dana.

Pa kad sam se i ja prijavljivao za praksu bile su i "velike" državne firme (telekom, srbijašume, ptt i sl.) ali nekako namerno nisam hteo tamo jer sam pretpostavio na šta će to ličiti (veliki konglomerat od više 1000 zaposlenih, baš će nekom da puca q za mene ... ) a svi smo mi pomalo "egoisti" i volimo pažnju pa sam namenski otišao u "manju" firmu ali je zato atmosfera i rad perfektno ...

Probao sam i rad u velikoj firmi i više mi se ovako dopada ...

Pazi, TS ni ranije nije bila ništa posebno teška, batica (klik klak) je ponavljao 2 roka (2* 4 zadatka) i miksao ih, čak je davao i identične brojeve ! u par rokova nije čak ni menjao zaglavlje (jun 2005, sept 2006 i sl.) problem je u TS što je on bio "malo jača matematika" a ljudi su mnogo lenji i posle položene mate 1 i 2 nikako nisu hteli da uče za još i onda ****ga ....
Ali da, sada TS drži neki drugi lik, postoje i laboratorijske vežbe u Matlabu i rade se neki radovi čime se mnogo olakšava kasnije polaganje samog ispita ...

Treba izabrati fakultet prema nekim ličnim afinitetima ... kasnije rastegljivanje godina, prenošenje ispita ili prebacivanje sa faxa na fax je čisto gubljenje vremena ... tako da odluku treba dobro odmeriti ...

Moj rodjeni buraz je zavrsio pmf i znam da nije usao u Racunski centar faxa 5 puta za 4 godine. 95% studenata polaze programerske ispite na papiru.

Prosla vremena... Ja sam sve programerske ispite polagao na racunaru. I inace, otkad je tvoj buraz zavrsio pmf, dosta toga se promenilo, a uveden je i poseban smer informatika (sa manje matematike), pored postojeceg racunarskog.

Prosla vremena... Ja sam sve programerske ispite polagao na racunaru. I inace, otkad je tvoj buraz zavrsio pmf, dosta toga se promenilo, a uveden je i poseban smer informatika (sa manje matematike), pored postojeceg racunarskog.

uf pa 1.5 godina nisu bas tako davna vremena. Njegov drugar polagao neko programiranje (mislim da je java) pre pola godine. njih trojica od 35 ljudi polagalo na racunaru, a ostali na papiru.

Ja sam polagao javu bas pre pola godine. Svi smo polagali na racunaru. Stavise, dozvoljavali su ko hoce da moze da donese svoj laptop i radi na njemu, sva literatura je bila dozvoljena. Malo mi je cudno da je troje polagalo na racunaru, a 35 nije, na kom to smeru i pod kojim izgovorom?

mislim da je bio programerski smer, 4. godina.

Izgovor je taj sto je ljudima sigurnije da rade na papru jer ce im u svakom slucaju pregledati i dati ocenu na rad, dok ako ne moze program da se iskompajlira ili ima dosta neobradjenih errora ko radi na racunaru lakse ce da padne ispit.

Malo mi to cudno, obzirom da sam ja isti taj programerski smer, i da sam polagao javu sa trecom i cetvrtom godinom, pre pola godine, a toga nije bilo...
Nego, kad pominjes taj izgovor, kome je to izgovor da se radi na papiru, asistentu ili studentima? Pitam, jer je nama bilo ponudjeno za jedan ispit da sami biramo hocemo li raditi na racunaru ili papiru, i sta je onda asistent kriv sto vecina hoce da radi na papiru? Sasvim je logicno da je kriterijum drugaciji za papir, a to sto vecina se vecina opredeljuje za programiranje na njemu... Verovatno kad je tvoj drug polagao su dali isti izbor (nema drugog objasnjenja, ne mogu da dele studente po svom nahodjenju), a to sto je ogromna vecina izabrala papir je strasno, ali me i ne cudi kad vidim ko bi sve da bude programer ovde:S:

Kad sam upisivao fax, hteo sam da upisem programerski smer na ETF-u, ali su primali 10 studenata na budzet a moji nisu mogli da mi plate 140000din skolarine. Ostali smerovi na ETFu mi nisu bili zanimljivi.

Vidis, da si se samo malo vise raspitao saznao bi da na etf postoji i smer RTI (ili IR kako se nekada zvao) i na kojem se uci upravo ono sto si ti trazio, a kriterijumi su mnogo visi nego na smeru za softversko inzinjerstvo...

@Corey

Ja sam takodje spremao prijemni i za fon jer mi je to bila rezerva ukoliko ne upadnem na etf... na fonu su bili laksi zadaci na prijemnom ali na etf-u je crta bila nize zato sto su zadaci bili tezi i manje se ljudi upisuje... mislim da ces uspeti da upises etf i ja ti so svakako preporucujem...

meni su na etf ostala 2 ispita, a na smeru sam RTI.. nisam prso ni jednu godinu sto govori da etf nije vise teszak onoliko kao nekada... potrebno je mnogo rada naravno, narocito u prve dve godine dok ne das matematike i OET... moguce je da se potpuno zaobidje elektronika tako da neces morati da ucis ono sto nikada neces koristiti..
Realno za svaku ocenu moras vise da ucis na etf-u nego na fonu jer je kriterijum visi i gradivo obimnije, ovo ti pricam jer imam najboljeg drugara koji je na fonu na informacionim sistemima i znam sta se i tamo radi (uporedjivali smo sta se kod njih trazi na ispitu za prolaz a sta kod nas)...

ukoliko ti zelis da naucis da programiras, nije bitno koji ces od ova dvaa fakulteta da upises.. ukoliko upises ETF imaces kompletnije znanje, i znaces vise o hardveru (ovo se naravno odnosti na situaciju u kojoj ti ne radis nista vise od onoga sto se trazi na ispitu)..
na oba fakulteta ces ti morati samostalno da radis kako bi bio dobar u nekoj oblasti

P.S da dodam nesto sto se tice ovoga dal se ispiti iz programiranja rade na racunaru ili papiru... na nekima se rade na racunaru a na nekima na papiru... praktikumi se rade uglavnom na racunaru... ma koliko vi mislili da je bolje raditi ispit na racunaru gresite... ukoliko imate gresku u programu, a veoma je lako da se potkrade jer su zadaci na ispitima jako obimni, s obzirom na to da li ste radili na papiru ili racunaru moguce su dva ishoda...
racunar: asistent iskompajlira i pokrene kod, program se ne izvrsi zbog tog baga i vi padnete ispit iako ste uradili ceo zadatak
papir: asistent vam pregleda i da skoro maksimalni broj poena

Poslednja izmena:
Vidis, da si se samo malo vise raspitao saznao bi da na etf postoji i smer RTI (ili IR kako se nekada zvao) i na kojem se uci upravo ono sto si ti trazio, a kriterijumi su mnogo visi nego na smeru za softversko inzinjerstvo...

znao sam naravo za taj smer. Ali sam video da ima dosta predmeta kao sto su elektricna kola, elektronsko merenje, elektromagnetika... Tako nesto me stvarno nije interesovalo i smatrao sam da su mi ekonomski i menadzerski predmeti na fonu korisniji. Ostali predmeti su uglavnom slicni: Baze, Arhitektura OS, objektno programiranje, web dizajn, mreze...

Svako ima svoje misljenje, i ja to postujem. al, ne znam zasto ljudi sa etf-a toliko srozavaju fon. Ja stvarno imam najvise misljenje o etf-u i smatram da je najjaci fax u srbiji. Ali, ljudi moraju da shvate da fon nije ****** fakultet i da se na njemu radi mooogo korisnih stvari. Pa nije bez razloga fakultet sa najvecim procentom zaposlenih diplomaca (ovo vazi za IT smer).

Svako ima svoje misljenje, i ja to postujem. al, ne znam zasto ljudi sa etf-a toliko srozavaju fon. Ja stvarno imam najvise misljenje o etf-u i smatram da je najjaci fax u srbiji. Ali, ljudi moraju da shvate da fon nije ****** fakultet i da se na njemu radi mooogo korisnih stvari. Pa nije bez razloga fakultet sa najvecim procentom zaposlenih diplomaca (ovo vazi za IT smer).

Možda baš zato što se osećaju ugroženim. Diplomci računarskih smerova oba pomenuta fakulteta konkurišu za ista radna mesta, a količina uloženog truda i vremena za sticanje diplome je različita. Tako stvari stoje sada, a pre reformi ETF je bio pravi bauk (prosečna dužina studiranja preko 7 godina - iako ljudi koji upisuju ETF nisu glupi) i razlika je bila još veća.

Sad se setih :D Uvodno predavanje...ono, prvi cas, prve godine etf-a...Svi skrckani u at (400+ nas), i kaze dekan: "Pa, do sada je prosek studiranja na etf-u bio 10 godina....Ali, vi ste nova generacija, novi sistem, a znate kako kazu, prvi se macici u vodu bacaju"...Auuuu, kako mi se krv sledila od te recenice :(

A sasvim je normalno videti ljude koji su upisali fax pre 10 godina kako polazu ispite iz trece...s vremena na vreme se vide ljudi iz `92, `93....

Poslednja izmena:
@tarzan1321 to ti je izgleda praksa kod nas Srba jedino ja znam i niko vise, zato smo i toliko dokazan narod pogotovo u informatici gde su nas i hrvatcka, rumunija, albanija presisale...

@marko 84 a ko citav posle takvih reci treba upisati takve nase fakultete?

Sva sreca i u ovoj zemlji na kraju sveta sve manje gledaju papir vec znanje, a oni sto su na ETF-u ili na bilo kojem drugom faksu izgubili deceniju zivota naravno da su besni, znanja malo imaju i ako ga imaju pregazilo ga je vreme pa sire dezinformacije i diplome dizu u nebesa
PS: nemojte da me svatite pogresno ali tu realnost i ja placam

Poslednja izmena:
.. Uvodno predavanje...ono, prvi cas, prve godine etf-a....... kaze dekan ....

U moje vreme ('86.) počinjali su sa:
"Dobrodošli na ovaj fakultet budući vrhunski: pravnici, advokati, ekonomisti, veterinari, mašinci.... "

Trebalo je prođu bar tri roka da ukapiramo kolko su u pravu.

Ne znam zasto ovo meni govoris, nemam ja nista protiv fona. cak sam i konkurisao da se upisem na njega... nije istina da ga srozavam vec sam samo napisao ono sto je istina a to je da je za prolaz na ispitu potrebno znati znatno vise nego na fonu... ti ces i tako znati dobro da radis ono sto sam naucis dodatno...
a ovo za najveci broj zaposlenih diplomaca mislim da ti ne pije vodu i da nema nikakve veze sa fakultetom koji studiras. to ti ne zavisi od fakulteta jer ti ne daju oni posao (u najvecem broju slucajeva), vec ga sam nalazis

Ne znam zasto ovo meni govoris, nemam ja nista protiv fona. cak sam i konkurisao da se upisem na njega... nije istina da ga srozavam vec sam samo napisao ono sto je istina a to je da je za prolaz na ispitu potrebno znati znatno vise nego na fonu... ti ces i tako znati dobro da radis ono sto sam naucis dodatno...
a ovo za najveci broj zaposlenih diplomaca mislim da ti ne pije vodu i da nema nikakve veze sa fakultetom koji studiras. to ti ne zavisi od fakulteta jer ti ne daju oni posao (u najvecem broju slucajeva), vec ga sam nalazis

Nije bilo tebi direktno upuceno, vec je generalno misljenje etf-ovaca da je fon za ljude koji nisu etf materijal.

U pravu si da posao ne zavisi toliko od fakulteta, ali veliki broj zaposlenih fon-ovaca je posledica sirih znanja koje sticemo iz ne-tehnickih predmeta.

Da završimo digresiju, zbuniće se ljudi koji sada odlučuju koji fakultet da upišu. ETF je BIO izuzetno težak, to više nije slučaj. I dalje je jedan od najtežih fakulteta ali većina ljudi sada može da ga završi u roku. Naravno i dalje se ne možete nadati da ćete se prošetati kroz ETF. Zahteva se angažovanje i rad.
Nisam upoznat sa gradivom FON-a, pa me zanima imaju li kurseve iz specijalističkih oblasti programiranja: kompajleri, računarska grafika, programiranje u realnom vremenu, konkurentno i distribuirano pogramiranje?

Mislim da ima sve to sto si naveo, osim grafike. Radi se u par predmeta Adobe alati (Photoshop, Flash...), ali se ne radi 3d ili bilo kakva ozbiljna grafika. Na fonu ima oko 30 izbornih predmeta iz razlicitih oblasti, tako da mislim da svako moze da se opredeli za ono sto mu najvise lezi.
evo nekoliko programerskih predmeta:
Softverski paterni
Programski prevodioci
Konkurentno programiranje
Softverski proces i evolucija softvera

ima ih jos dosta, ali nisam siguran da se na njima radi cisto programiranje, vec kombinacije sa bazama, mrezama, mobilnim uredjajima...

Nazad
Vrh Dno