Hajd malo da napišem šta se radi i kako se radi na fonu ...
Što se tiče IT / IS ima dosta predmeta, obuhvataju od samih koncepata informacionih sistema (hardver, funckionisanje itd.) do projektovanja informacionih sistema ... znači modelovanje, kreiranje baze, poslovni procesi, SQL upiti isl.
Programiranje kreće od objektno orijentisanog (Java, posle može da se šalta i na C#) i fokus je "poslovnom programiranju", tj. komunikacija sa bazom, ispis raznih rezultata, operacije sa entitetma itd.
Kroz to "poslovno programiranje" sitno su provučeni algoritmi, a postoji i predmet koji se bavi isključivo algoritmima (nizovi, binarna stabla, liste, pretraživanja, sortiranja itd.)
Sve u svemu, što se tiče IT / IS obuhvaćeno je takoreći "sve" (osim onih "low level" programerskih stvari - asembleri i slično...)
Pored ovoga postoje i predmeti poput menadžment, osnovi organizacije, projektovanje organizacije, ekonomija, marketing itd.
Ti "ostali" predmeti pored toga što tada smaraju imaju i drugu ulogu a to je ipak da ti da malo širi pogled "od monitora" i da lakše skapiraš sve što se tiče jednog preduzeća, pa sad ako oćeš da praviš IS lakše će ti biti nego nekome ko se uopšte ne razume u procese na primer marketinga / ekonomije, a opet ti daje i lepu osnovu da svoje dalje znanje usmeriš i u nekom drugom smeru pa ti da finu osnovu za napredovanje ...
Što se tiče profesora i asistenata ja sam imao u najvećem broju slučajeva veoma pozitivna iskustva, skorz su OK, sa nekoliko asistenata se družim i viđam i dan danas (bili mi i na svadbi

:bottle: ) - naravno da svuda postoje i oni malo teži pacijenti ali uopšte ne predstavljaju toliki problem.
Ja sam završio po onom starom planu i programu (pre "Bolonje") i imao sam 42 ispita i sada kad gledam malo unazad kontam da bi mi "problem" (u smislu da traže da se malo pomučiš) bilo unajgorem slučaju 5-6 ispita ... ostali se polažu relativno lako uz neku normalnu dozu učenja.
I još jedna stvar koju mogu da pohvalim - to je veliki broj seminarskih (i projektnih) radova koji te dobro upute bar u to na šta liči praktičan rad. (ovo ima drugu stranu a to je da nije obavezno i donosi ti neke povlastice na samom ispitu - položi se deo, dobije sa na kraju veća ocena i sl... tako da mnogi nisu radili i sa fakulteta su izašli samo sa teoretskim znanjem..)
Takođe imaju i relativno ok razrađen sistem prakse, tako da sam na trećoj godini otišao na praksu u jednu IT firmu i tamo sam stvarno lepo radio i dalje tomo studija sarađivao sa njima (nisam hteo da se "zasposlim" jer znam da bi onda za fakultet imao mnogo malo vremna a bilo mi je bitno da završim što pre..) sada nakon diplome u toj firmi su me primili za "IT Menadžera" pošto je relativno mala firma onda ima dosta posla ali evo u praksi moji zadaci su 1. zadaci i praćenje tima programera, 2. i sam programiram po potrebi - što oni ne umeju ili ne stignu, 3. unapređujemo postojeći IS isl. Veoma sam zadovoljan !
I na kraju - ne očekuj da ćeš sve živo naučiti na fakultetu, ja sam iskoristio asistente i profesore da mi ukažu gde mogu da nađem i da naučim konkretno stvari koje me interesuju (imao sam par asistenata koji su me odlično uputili u ASP.NET, onda me je drugi asistent dosta naučio o Data Mining-u, opet treći mi je dosta pomogao oko samog projektovanja IS). Ali faks mi je dao super osnovna znanja o tome, a sad šta te interesuje udri pa traži.
Što se tiče ETFa imam ortake iz srednje koji su tamo (neki su zadovoljni, neki nisu) ali ne znam detalje tako da neću ni hvaliti ni kuditi... Jedino što znam da baš i nisu neki fakulteti za poređenje a čuo sam od mlađeg brata koji dok je bio u Matematičkoj gimnaziji dolazili su sa raznih fakulteta i kada su bili neki studenti sa ETFa dosta su pljuvali FON ... ne kapiram zašto, teško da smo konkurencija ?!? :trust:
Uf, raspisah se .. nadam se da sam bio od pomoći :wave:
P.S. jedan ortak koga sam upoznao na FONu je došao nakon dve godine na ETFu - čistokrvni informatičar, ali nakon dve godine na fonu otišao na smer za menadžment, tamo je pokidao koliko je bio dobar, sada je u engleskoj na doktoratskim studijama ... tako da nikad se ne zna gde će te život odvesti ...
P.P.S. Samo hrabro, dobro se raspitaj, idi po fakultetima i skupljaj brošure i one "informatore" gde lepo piše koji se predmeti rade na kojoj godini i gde u i opisani predmeti pa ćeš steći uvid gde se šta radi
P.P.P.S. Još jedna stvar - a to je ova "Bolonja" o kojoj nemam baš najbolje mišljenje jer svi laprdaju samo o tome da su ispiti jednosemestralni i da ima kolokvijuma i svega a niko ne govori o tome da ta bolonja podrazumeva manji broj studenata po grupama, da godina mora da se čisti da bi se upisala sledeća itd. (zato će biti frke da se to kod nas u potpunosti sprovede) ali znam da FON (što se tiče ove moje generacije koja je upisala 2002) nije zavšio samo onaj ko neće ! a ortaci asistenti mi kažu da ga olakšavaju još više , a od drugova sa ETFa sam čuo da su ovom "reformom" i ETF dosta olakšali (opet ponavljam ovo za ETF je "rekla - kazala")
e baš sam ga razdužio ... :wave: