Šta je novo?

epox 8rdai(mercury knu400x-L)

inde

Čuven
Učlanjen(a)
18.11.2003
Poena
601
Ploca je u stvari mercury knu400x-l a na kutiji pise 8rda3I , prodavac kaze da je to epoxova ploca ali je mercury (ko su oni uopste)prodaje pod svojom nalepnicom(pitam se da li i epoxov bios uopste odgovara ploci).U toku instalacije XPa bilo je nekih problema , prilikom restarta bios je spustao magistralu na 100 iako su svi parametri na ploci setovani na optimal( procesor je barthon 2500+, memorija neka samsung ddr 400).Na samoj ploci postoji display sa kodovima stanja u kome se ploca nalazi.Interesuje me, ako neko ima slicnu plocu, koji je hexa broj na displayu kada se zavrsi ucitavanje operativnog sistema, tj kada se xp podigne? Kod mene je FF, ali u uputsvo za plocu pise da je to kod greske ili da je boot attempt.Sta da radim da menjam plocu ili je sve OK.Hvala.

inde je napisao(la):
mercury (ko su oni uopste)
Kineska firma koja pravi npr. Kobian kućišta, tastature, miševe... ali i jeftine foto aparate i svašta još.

Ploca i jeste EPOX, a BIOS sa Epox-ovog sajta naravno da odgovara. Skini nalepnicu sa ploce i videces da pise EPOX 8RDA3I. To sto ti se desava da se spusta FSB na 100Mhz, desavalo se i meni na ABIT NF7, tako da jednostavno sam podesi FSB. Veceras cu da pogledam sta pise na displeju kad se podigne sistem, posto sam trenutno na poslu.
Jesi li plocu uzeo mozda u KBC-u?
Pozdrav!

Ne, uzeo sam je u adacomputers.Shone190 nadam se da neces zaboraviti da pogledas i postiras.
ZorMi zato i jesam u nedoumici zbog tih jeftinijih proizvoda za par eura vise mogu uzeti ga7n400 plocu .

Bolje uzmi pravu epox RDA+, bolja je i od tog Mercuryja i od GA ploce...

nesharm je napisao(la):
Samo da te pitam za sta ti treba ploca? Ja imam tog Mercury-ja i ide stabilno do 225Mhz, s' tim da nisam maksimalno dizao napon chipset-a, jer nemam potrebe ni za ovim. Ako zelis da se takmicis po forumu onda biraj primerak (ako mozes), a ako neces onda je ta ploca sasvim OK. Pusti te price bolji je "pravi" Epox. To je kao kad bi rekao da Golfovi koji su nekada sklapani u Sarajevu (TAS) nisu pravi.
Pozdrav!

Ako ploca radi o.k. mora da pise FF.

ploca jeste epox, defitivno trenutno best buy

nesharm je napisao(la):
Pa taj Mercury i jeste PRAVI Epox!
Sto kaze Ayrton ploca je trenutno BestBY!

To sam vam ja i napisao pre 15 dana, a Nesha zapeo da ne valja i da treba kupiti "pravi" Epox. To je saradnja firmi, i ovo je jeftinija verzija, ali uopste nije losa. Kvalitet i vrednosti kondenzatora su iste kao kod "original" Epox-a. Valjda je zbog proizvodnje u Kini niza cena. Max. FSB ide 225-230 kod ove ploce, a kod "originala" je 250-270, zavisi od primerka. Cena za Mercury je 57 Evra, a za "original" je 15 Evra veca, tako da se po meni ne isplati placati vise, zbog malo veceg FSB-a, osim oni koji hoce da "iscede" max. S obzirom da za FSB-ove vece od 225 Mhz treba i mnogo bolja i skuplja memorija memorija itd. ovo je BEST BUY, bez ikakve sumnje.

Ploca je pravljena na Tajvanu,skinite belu nalepnicu "made in China" i videcete.

dardza je napisao(la):
Ploca je pravljena na Tajvanu,skinite belu nalepnicu "made in China" i videcete.
Da, to je zanimljiv detalj, verovatno ima nekakve veze sa ekonomskim odnsoima Kine i Tajvana i nekakvim proizvodnim kvotama. Zna se sta i koliko mora da bude proizvedeno u Kini da bi kompanija imala poreske olaksice... hehe, snalazljivi kinezi...

Na display i trba da ti pise FF, posto je to nesto popu fully functional, ostalo su to kodovi prilikom bootovanja

Ma 100% je u pitanju neka "kompenzacija" Epox-a i firme Mercury. :D

dardza je napisao(la):
Ako ploca radi o.k. mora da pise FF.
A sta ako pise "FF" odmah nakom ukljucivanja? ;)
Tada je ploca zviznula... a "FF" treba da stoji na displeju nakon nekih 5-6 sekundi od inicijalizacije, jer pre toga treba da prodju testovi memorije, CPU-a... tada se menja sadrzaj onog sto je ispisano na LED-u i na kraju ispise "FF".
Ili trenutnu temperaturu procesora/sistema, ako ste dovoljno vesti :d

Inace, za sve one koji ne znaju sta *TACNO* znaci to "FF" - Failure Free.

CAR je napisao(la):
Ili trenutnu temperaturu procesora/sistema, ako ste dovoljno vesti :d
Prvi put čujem za ovo, da li bi bio ljubazan da napišeš kako? ;)
(8rda+ rev1.1 ultra400 ako to ima ikakve veze)

To valjda moze motherboard monitor ili neki slican monitoring temperature da aktivira...

shone190 je napisao(la):
To je kao kad bi rekao da Golfovi koji su nekada sklapani u Sarajevu (TAS) nisu pravi.
Pozdrav!
Jesu pravi ali uglavnom imaju losiju limariju, losije su ofarbani i losiju opremu od nemackih golfova iz Volfsburga. Zato se u Sarajevu pravio 1.3 , 1.6 i 1.6 dizel, a u nemackoj to isto i naravno GTi, GTD, G60, sa klimama, kozama, servo volanima, ABS-ovima i bord kompjuterima.

Isto ti je tako i sa maticnim plocama. :)

dardza je napisao(la):
Na mnogim kutijama od Epox 8RDA+ ploce pise "made in China" dok na plocama pise "made in Taiwan"

Ipak, kod Abita je velika razlika, NF7-S koji se pravi na Taiwanu je potpuno druga prica u odnosu na kineski koji je najcesci.

drfedja je napisao(la):
Na mnogim kutijama od Epox 8RDA+ ploce pise "made in China" dok na plocama pise "made in Taiwan"

Ipak, kod Abita je velika razlika, NF7-S koji se pravi na Taiwanu je potpuno druga prica u odnosu na kineski koji je najcesci.
Je li, Fedja, a kako su ti se pokazali ti tajvanski ABIT-i? Mislim, znam da si kukao do neba za ove kineske... kakva je situacija sa tajvancima?
Ali ne ono tipa "sve radi, butuje iz prve, ne pravi problema", vec zna se kako... O/C, max FSB i tako nesto.

Cisto me interesuje, bas da vidim kakvi su (a sa druge strane, ima i podosta vlasnika "kineza" ovde, koji su svi jako blizu 250 MHz ili su i presli to).

Sasha, odgovorise ti... MBM + onaj Vojkanov link.
Meni je to sljakalo perfektno bas na toj ploci (8RDA+ v1.1).
Samo, MBM mora uvek da bude upaljen kako bi mogla da se menja temperatura.

Poslednja izmena:
notax je napisao(la):
To sam vam ja i napisao pre 15 dana, a Nesha zapeo da ne valja i da treba kupiti "pravi" Epox. To je saradnja firmi, i ovo je jeftinija verzija, ali uopste nije losa. Kvalitet i vrednosti kondenzatora su iste kao kod "original" Epox-a. Valjda je zbog proizvodnje u Kini niza cena. Max. FSB ide 225-230 kod ove ploce, a kod "originala" je 250-270, zavisi od primerka. Cena za Mercury je 57 Evra, a za "original" je 15 Evra veca, tako da se po meni ne isplati placati vise, zbog malo veceg FSB-a, osim oni koji hoce da "iscede" max. S obzirom da za FSB-ove vece od 225 Mhz treba i mnogo bolja i skuplja memorija memorija itd. ovo je BEST BUY, bez ikakve sumnje.
Evo kod mene Mercury na 237Mhz. Notax-e kako si mislio da "originali" idu preko 250Mhz? Jesi li video negde kod nas takvu plocu? Moja ploca ima maksimalan ponudjen FSB iz biosa 250, pa me interesuje kako ti "originali" mogu i vise.
Pozdrav!

notax je napisao(la):
Max. FSB ide 225-230 kod ove ploce, a kod "originala" je 250-270, zavisi od primerka.
Koji bre to EPoX ide na 270 Mhz?!!!!!!!!?

Nije to DFI... :d

Moj Epox 8rda3i je dosao u original kutiji, pise na nalepnici "Rev 2.x" a ispod nalepnice je na kutiji odprintano "made in china" i nista se tu ne skida. Video sam i probao jos 2 epoxa, 8rdae i 8rda+ , FSB na sve 3 ide do 250, ne znam odakle ideja da neka ide do 270 ?! Sto se tice 8rda3i, mogu da kazem da za razliku od 8rda+ ona ima onaj prikljucak (4 pinski valjda) za napajanje procesora i to vidim kao pozitivnu stvar i veliki + naspram 8rda+ iako nisam primetio neku razliku. Moj 8rda3i sam uspeo da nateram do 237FSB sa 1.8V, a chipset se cak nije ni grejao, bio je 32, a kad je na 1.6V bude mi 29... Po meni jedina razlika izmedju 8rda+ i 8rda3i je to sto je ova prva skuplja za 15E i ima firewire i realtek audio umesto CMI...ono ne treba mi firewire, a za zvuk koristim SB Live , probao sam i integrisan zvuk i nije los uopste. Toliko od mene, pozdrav !

CAR je napisao(la):
Koji bre to EPoX ide na 270 Mhz?!!!!!!!!?

Nije to DFI... :d

Ne znam. Pitaj Neshu, ili je bio Delimir, ne zamerite. Neko je pomenuo da original Epox 8DRA3E, tako nekako oznaka, jednokanalni, idu do 275 Mhz.
Trebao sam da citiram, a ne da napisem kao da sam ja testirao. Moja greska.

P.S. U bre, al se lozis na taj DFI, al ti se ne daje 150e. :d :d

Zato se u Sarajevu pravio 1.3 , 1.6 i 1.6 dizel, a u nemackoj to isto i naravno GTi, GTD, G60, sa klimama, kozama, servo volanima, ABS-ovima i bord kompjuterima

GTi se nije pravio u Nemačkoj, nego u Švajcarskoj. Svi 1.8 modeli su odande. :)

Po meni jedina razlika izmedju 8rda+ i 8rda3i je to sto je ova prva skuplja za 15E i ima firewire i realtek audio umesto CMI

8RDA+ ima MCP-T chipset i SoundStorm, ova druga nema.

Da li je neko pokusao da apdejtuje bios na toj ploci i kakvi su rezultati ?

notax je napisao(la):
Ne znam. Pitaj Neshu, ili je bio Delimir, ne zamerite. Neko je pomenuo da original Epox 8DRA3E, tako nekako oznaka, jednokanalni, idu do 275 Mhz.
Trebao sam da citiram, a ne da napisem kao da sam ja testirao. Moja greska.
Nije bitno da li si ti testirao ili je citat... greska je greska :d

A u ovom slucaju *jeste* greska, a tako ti i treba kad ne pazis na casu ;)
Delimir je to testirao, jeste jednokanalni nF2, 8RDA3E... ali izvukao je 245, a ne 275 MHz. Uostalom, to je bio test za Digital!, ima ga i tamo.

notax je napisao(la):
P.S. U bre, al se lozis na taj DFI, al ti se ne daje 150e. :d :d
Ma jok bre, gde se lozim... nije to moja firma! ;)
Cak mi je i krivo jer je za koplje iznad ABIT-a...

Osim toga, juce mi je Aca modovao Vdimm napon na ovom NF7-S, pa nemam razloga da uzimam bilo kog DFi-ja... :d
Mada, da se ne lazemo, zaista bih voleo da ga probam. I to "Infinity" verziju, onu jeftiniju (kome bre trebaju UV kablovi sto nudi "LanParty" od 150 evra).

Poslednja izmena:
Vrh Dno