Šta je novo?

Energetika u Srbiji i u svetu

Možda ću sada malo "lupiti" ali kada vidim koliko ljudi prodaje napajanja koja su do sada korišćena za "rudarenje" kripto valuta, kada vidim koliko opada potrošnja struje na EMS portalu, počinjem da mislim da je dosta "rudara" isključilo mašine i da je za nevericu koliko je struje upravo za to bilo odlazilo svakog dana, minuta, sekunde.

Evo jedan interesantan podatak:
"Највећа дневна бруто потрошња у Србији без АПКМ од 125.516 MWh је остварена 23. децембра 2021. године, а 23. децембра 2021. године у 18. сату је остварено максимално сатно оптерећење у износу од 5.620 MW. "

Ja koliko se sećam kada sam pratio sajt EMS-a pre možda dva meseca je potršnja bila ~4300 MW u recimo 13:00. Sada je oko ~3900 MW i manje.

Da li još neko misli da je moguće da su mere vlade, i poslušnost ljudi, kao i prelazak ETH-a na POW uzrkovali smanjenjem potrošnje za oko 500MW?

Romska naselja na teritoriji ED Zemun uglavnom imaju brojila. Pa onda "gazda" u naselju preprodaju drugima svoju struju...
Nije ni lako ući u romsko naselje i isključiti na stubu. Nekad se išlo sa policijom.
Veći je problem krađa struje.

Ako ti je za utehu i na zapadu ima kvartova gde upada samo nindza kornjaca policija, a i to samo kad moraju, a ovi obicni ne smeju ni tokom dana. Tako da nije samo trulez ovde.

Prosle godine su zaredjali ulicom gde su mi matorci, ne znam da li u pratnji policije ili ne.
Iskljuce glavni prekidac ispred strujomera u elektro ormaru, jedan sedi na banderi sa amper klestima, a ekipa unutra pali aparate po kuci i proverava svaku uticnicu ili golu zicu, znam da su trazili i na tavan da se penju. Koga uhvate da krade struju (ima sproveden vod ispred prekidaca odnosno strujomera) njima su izmestali strujomer u kutiju na banderi. Uglavnom potvrdilo kuloarske price ko krade struju u ulici...

edit: mozda i pretprosle godine. Znam da mi keva pricala uz kafu, al sad bas detalja se ne secam najbolje...

Romska naselja na teritoriji ED Zemun uglavnom imaju brojila. Pa onda "gazda" u naselju preprodaju drugima svoju struju...
Nije ni lako ući u romsko naselje i isključiti na stubu. Nekad se išlo sa policijom.
Veći je problem krađa struje.
U selima oko Bujanovca i Preševa nije plaćena struja decenijama, u velikom Trnovcu nisu platili možda pola veka

Preusmjeriš struju 7 dana i sijednu ljudi da se dogovore kako će ubuduće da se plača.
Problem je što se kod nas sve gura ispod tepiha.

@daxyco je lepo napisao "Snabdevanje obavesti ODS da taj i dalje ne plaća odnosno nije potpisao novi ugovor i da treba da ga isključe sa mreže, naša distribucija sada jako često odugovlači, u manjim mestima uvek neko nekoga zna, veze, vezice i sl." to se isto odnosi i na nelegalne priključke i ono sa premošćavanjem pre brojila. Kada bi se izvukao podatak koliko je njih ostalo da visi na banderi u zadnjih 30 god. verujem da bi smo bili iznenadjeni brojkom. Za daljinsko očitavanje i izmeštanje ormara na banderu za sve je potrebno mnogo novca ali se sad lako primeti kome je "sečena" struja ili je "muljao", čim se vidi ormar postavljen visoko na banderi znači bilo je nečega.

Na kojoj visini se inace postavlja ormar na banderi ako ne vise iznad krova automobila i kako ce onaj sto cita da ga ocita ako ga postave visoko?
U mojoj ulici su zbog sumnje na kradju skoro svima izbacili brojila(zamisli taj na koga se sumnjalo njemu nisu pipnuli brojilo) na ulici. Moj ormar tako lepo namestili da ga taksista prosle zime oborio, ko zna kolko puta je zakacen od strane retrovizora. Svim ormarima u ulici su razvaljena vrata, neki cak i nemaju vrata i tako stoje godinama.
Lagano neko moze da prodje i da isece plombe, rebaju mu samo secice i aj se dokazi sa EPSom

Posaljes obavestenje i sliku cim primetis ostecenje na mejl. Nije neki dokaz posto ne mozes da dokazes logovima da su zaista i dobili to, ali ako krenu da vrludaju kazes, evo prijavljeno.

Svi novi priključci se postavljaju na banderu odavno i mogu da krenu i od zemlje, radi se i izmeštanje postojećih ali u odredjenom broju na godišnjem nivou jer su ulaganja ogromna, to se radi da se ne bi ometao posed i ujedno se smanjuje mogućnos zaobilaženja brojila odnosno "kradja" struje. Čak i napajanje lampice na tabli sa osiguračima za indikaciju jeftine struje je isključeno jer je i tu bilo mahinacija, to je vod koji ne ide preko brojila. Ide se na daljinsko očitavanje brojila ali nisam u toku dokle su stigli sa tim jer u mnogim mestima nisu bili obezbedjeni uslovi za to a za visoko podignute ormare verovatno je daljinsko očitavanje, nikada nisam pitao a poznajem neke kojima je tako postavljen ormar, Veliki problem je sa nelegalnim priključcima i koliko vidim iz objava da su počeli da ih jure jer se zna koliko je struje prošlo kroz nju i koliko je očitana potrošnja.

Vidjao sam postavljane ormare ali sa jednim eventualno dva brojila, naprave temelj/postolje u sklopu ograde i tu postave. To sam vidjao kod izgradnje novih ili renoviranja kuca.
Ova ideja mi se svidja, nije na banderi, u sklopu ograde je , estetski lepse izgleda

Kod mojih su menjali pre par godina (pre onog goreopisanog akcijanja provere da se ne krade struja) staro brojilo novim digitalnim dvotarifnim i sa daljinskim ocitavanjem, ali nisu izmestali na banderu, ostalo je u razvodnoj tabli uzidanoj u spoljni zid kuce. Na nasu losu srecu (oce nas to) to su uradili 6 meseci nakon sto smo podneli zahtev da ugradimo i platimo uklopni sat (do tad smo imali jednotarifni obracun). Da smo znali da ce da menjaju ne bi se izlagali trosku uklopnog sata... nije nesto bio preskup ali sve sto platis a ne koristis je cist trosak i bacen novac. Sad taj sat stoji onako bezveze i bleji. Inace i ono staro brojilo je bilo ispravno i tacno, nego valjda smanjuju troskove ocitavanja a u isto vreme se i osiguravaju da je merenje ispravno posto godinama brojila valjda ispadnu iz tolerancije pa mere pogresno (ne znam koliko je dozvoljeno, ne razumem se, ali je logicno da se rasteluje evo i ja sam se rastelovao posle 40 i kusur godina :D).

Do pre 15-ak godina smo muku mucili sa losim naponima zimi (tipa 150, 160V), crkavanjem uredjaja po kuci, ali su tad konacno ugradili trafo za nasu i mislim susednu ulicu i otad nema (vecih) problema. Pretpostavljam da imaju ocitavanje sa njega, ocitavanja sa strujomera kuca iz ulice, zna se koji su otprilike gubici u prenosu. Saberu-oduzmu i ako se ne poklapa, eto indicije da posalju ekipu da proverava kucu po kucu...

edit:
ovde u zgradi gde najmim stan je brojilo, mislim da ga je Tito licno pravio, tu je tih godina...

Poslednja izmena:
Za jul mesec mi brojilo posle ko zna koliko godina promenilo stanje nize tarife, posto je jednotarifno ta tarifa stoji od kada je brojilo prebaceno na banderu.
Vidim racun ima manju potrosnju od predhodnog a veci za 1000 dianra, Pogledam i vidim niza tariha 30ak kW potrosnja.
Posto su vrata razvaljena otvorim ih pogledam stvarno stoji ta cifra.
Posaljem mail sa pitanjem kako je moguce da ima potrosnju i dobijem odgovor posto nisam vlasnik brojila ne mogu nsita da urade.
Za avgust mesec nema potrosnje nize tarife.

Kod mojih su menjali pre par godina (pre onog goreopisanog akcijanja provere da se ne krade struja) staro brojilo novim digitalnim dvotarifnim i sa daljinskim ocitavanjem, ali nisu izmestali na banderu, ostalo je u razvodnoj tabli uzidanoj u spoljni zid kuce. Na nasu losu srecu (oce nas to) to su uradili 6 meseci nakon sto smo podneli zahtev da ugradimo i platimo uklopni sat (do tad smo imali jednotarifni obracun). Da smo znali da ce da menjaju ne bi se izlagali trosku uklopnog sata... nije nesto bio preskup ali sve sto platis a ne koristis je cist trosak i bacen novac. Sad taj sat stoji onako bezveze i bleji. Inace i ono staro brojilo je bilo ispravno i tacno, nego valjda smanjuju troskove ocitavanja a u isto vreme se i osiguravaju da je merenje ispravno posto godinama brojila valjda ispadnu iz tolerancije pa mere pogresno (ne znam koliko je dozvoljeno, ne razumem se, ali je logicno da se rasteluje evo i ja sam se rastelovao posle 40 i kusur godina :D).

Do pre 15-ak godina smo muku mucili sa losim naponima zimi (tipa 150, 160V), crkavanjem uredjaja po kuci, ali su tad konacno ugradili trafo za nasu i mislim susednu ulicu i otad nema (vecih) problema. Pretpostavljam da imaju ocitavanje sa njega, ocitavanja sa strujomera kuca iz ulice, zna se koji su otprilike gubici u prenosu. Saberu-oduzmu i ako se ne poklapa, eto indicije da posalju ekipu da proverava kucu po kucu...

edit:
ovde u zgradi gde najmim stan je brojilo, mislim da ga je Tito licno pravio, tu je tih godina...
Ja sve mislim da idu po prijavi kada se kontrolise i da imaju neki nacin trigerovanja da im neka statistika izbaci korisnike koji odstupaju od neke prosecne potrosnje za neki procenat(30,40 50% npr)

Pa obzirom da su isli od kuce do kuce, neko je prijavio celu ulicu :).
Racuni pre i posle zamene strujomera nemaju neku preteranu varijaciju, 5% gore dole, kako koji mesec. Mada oni sad malo i trose od kako smo se mi trosadzije odselili (ima tome skoro 10 god), a oni otisli u penziju. 95% vremena ne izadju iz zelene zone. Greju se na ugalj i drva, TA nikad nismo imali, ima izvucena debela instalacija za elektricni kotao, ali nikad kotao nije kupljen, taj kabl je samo smotan i izolovan (nije ni pod naponom, nisu nikad osiguraci usrafljeni)...
Zimi im je potrosnja manje vise kao prolecna (malo pumpa centralnog dodaje nekih 30ak kWh mesecno kad radi), leti nekad upale klimu kad je bas vruce, ovo sve ostalo je svakodnevna rutina (bojler, ves masina, pegla, rerna, TV). Calac je procelavio pa ni fen nesto ne pali vise, susi peskirom :).

Poslednja izmena:
Meni riknuo strujomer u junu, bila grmljavina i nije prebacivao na nižu tarifu, sve brojao u višu. Prijavio, zamenili za nov digitalni, stari bio iz 80-tih. Videću zimi kolika je razlika u merenju.

Ja sam insistirao da mi izmeste brojilo na banderu.
Ne može da mi ulazi na posed ko i kako hoće, neka očitava sa javne površine. Izmestili su.
Ovima iz vodovoda ne dajem da udju da očitaju vodomer sami a i ne smeju baš, imam umiljato kuče.
Gas očitavaju preko ograde, vidi se stanje.
Mirna Bačka.

Ja nemam taj problem jer radim od kuće pa se stalno ulazi. Problem je kad izbaci sklopka na banderi a ti nemaš ključ za ormar, koliko čujem ne daju svima ključ od ormara sa sklopkom, ne znam zašto?
@RingeRaja
To mi se desilo pre, brojao samo nižu dok traje, kad prebaci na višu nije brojao ništa. Naravno i to prijavio i trebalo im je dve nedelje da dođu a za to vreme imao dnevnu besplatnu tarifu :cool:

Ja sam svoje strujomere izbacio napolje, dobio digitalne, a na kraju koliko vidim ih neko ocitava rucno.
Morao sam platiti ovlascene elektricare da mi uvedu propisno nove kablove od strujomera sa ulice do kuce (podzemno), plus obavezno mora biti ugradjena fidova sklopka. Do sada na starim strujomerima nju nisam imao, pa kada smo pokusali da je ugradimo uvideli smo koliko ima problema sa uticnicama/uredjajima na staroj kuci iz 60-tih u koju sam se uselio, pa smo sve to morali resiti zarad bezbednosti nasih ukucana. Plus ima i glavna sklopka kod tih novih strujomera na ulici. Sve u svemu kada sam presao sa starih na nove digitalne strujomere imam neki osecaj da ce mi skupe klime i ostali uredjaji biti malo vise zasticenije nego sa starim strujomerima.
E da, sto se tice kljuca, ljudi koji su mi razvodili kablove izmedju strujomera i kuce i ugradili fidovku i orman i dali atest za sve to su mi dali kljuceve od tih spoljnih ormara gde stoje strujomeri i te glavne sklopke. I stvarno desavalo se da mi je ispadala glavna sklopka na ulici zbog neispravnih uredjaja, a unutrasnji osiguraci automatski nisu prvi reagovali. Sto znaci da su sporiji i losijeg kvaliteta u odnosu na ulicne.
Ako neko moze da preporuci bolje/brze automatske osigurace za unutar kuce neka napise.

Automati B karakteristike bilo kojeg ozbiljnog proizvođača (Siemens, Schneider, Eaton...). Ne mora da znači da će biti od pomoći pri kratkim spojevima, vrlo moguće da će i dalje isključivati i jedni i drugi.

Automatski osigurači su B, a limitatori su C.
Limitatori su sporiji i obično reaguju kod kratkog spoja između dve faze ili prilikom nevremena (ovo je u slučaju da je priključak nadzemni, bez obzira da li je orman na kući ili je na stubu).
Dešava se da ljudi greškom ugrade osigurače umesto limitatora pa onda izbacuje u ormanu.
@Devil 2000 moja ti je preporuka, prvo sredi uređaje koji prave problem. Ako je kompletna instalacija nova, ne bi trebalo da ima nekih problema zbog osigurača.
Radio sam i sa Eaton, Schneider, ETI i nije bilo takvih problema.

Ja sve mislim da idu po prijavi kada se kontrolise i da imaju neki nacin trigerovanja da im neka statistika izbaci korisnike koji odstupaju od neke prosecne potrosnje za neki procenat(30,40 50% npr)
Rade te kontrole. Kad mi je majka preminula, potrošnja kwh u njenom stanu se svela na nula narednih meseci. Jedan dan zateknem u sandučetu poruku da je izvršena kontrola brojila itd (ne sećam se tačno teksta).

@Devil 2000
Meni je prijatelj pre 10 godina zamenio celu tablu, General Electric, bio je 3e komad tada:
IMG_20221001_105654.jpg

Upravo se otvara gasna interkonekcija Bugarska - Grčka, koja ide iz Azerbejdžana, od koje i mi možemo da imamo koristi kad završimo krak Dimitrovgrad - Niš, što se planira do oktobra naredne godine.
Tako ne bi zavisili od Rusije u pogledu snabdevanja gasom, plus će jug Srbije biti bolje snabdeven.

A kakva je gasna infrastruktura na jugu i koji % zgrada i stambenih kuća se uopšte greje na gas?

Ne znam kakva je infrastruktura, ali sa ovim krakom sad svakako postoji opcija da snabdevenost bude bolja.
Kako god, poenta izgradnje ovog kraka je da se oslobodimo gasne zavisnosti od Rusije, jer sa njom ide i politička zavisnost.
Imaćemo bar neki izbor, a to je uvek bolja opcija nego da ga nemamo.

Eto, važno je za one koji se greju daljinskim sistemom grejanja.

To ces znati iz prve ruke kad opali prvi minus ili nizak plus. Tada ce se videti koliko se ljudi sa drugih goriva preusmerilo na grejanje strujom.
Dobra stvar sto se HE popravise, sad ima malo vise vode posle kise. Ali pravo stanje cemo znati kad zazimi, i kod nas i napolju.

Nazad
Vrh Dno