Šta je novo?

Emigracija u Kanadu

MareBGD

Čuven
Učlanjen(a)
30.03.2003
Poena
765
Ima li ko da je nedavno otišao, ili planira da ode da eventualno razmenimo neke informacije. Ja pitam a vi odgovarate :D

Šalu na stranu, Kanadski sajtovi imaju zaista mnogo informacija o tome šta i kako kad dođeš tamo i tu su ljudi prosto neverovatni (zemlja koja zapravo želi da dođete) ali naravno oko pripreme papira itd ima dosta nedoumica, a nemaš sad baš neki mail na koji možeš da pitaš. Nama još otežava što se ambasada Kanade u Srbiji ne bavi tim stvarima već je sve za nas u Beču.

Eto tema čisto da vidimo ima li zainteresovanih.

Molim vas lepo da je ne upropastimo glupostima. U Kanadi sam bio neko vreme, znam kakav je otprilike život, zdravstveno osiguranje, škole, i znam da je to mesto za mene i moju porodicu. Imam neki plan, ali planovi donose i nedoumice pa eto teme...

Ne mogu ti ovim mojim kratkim pisanijem puno pomoći, ali ću ti izneti iskustvo mojih rođaka, koji su se pre oko dve i po godine odselili u Kanadu.

Oni su papire za selidbu spremali oko tri godine. Između ostalog su tražili kako se zvao poručnik u vojsci gde je rođak služio, tako da je on morao da kontaktira g. štab u Bgd-u da bi dobio tu informaciju. On i supruga su mu imali 52/53 godina, a mlađi sin oko 19 godina. Stariji je imao tada 23 i nije mogao da dobije useljeničku vizu, pa mu evo već tri godine sređuju da im se i on pridruži.

Moja situacija nije tako nepovoljna, ali nije ni laka kao što se možda na prvi pogled čini. Svako pre emigracije treba da ima u vidu dva odvojena problema, a drugi je možda i gori od prvog.

Prvi skupljanje papira, ispunjavanje uslova, i generalno ta birokratska procedura. Drugi, priprema za odlazak, odnosno prvi period tamo. Novac, posao, vozačka dozvola, o kulturološkom šoku da ne pričam. Ja sam ušao malo detaljnije u priču oko života tamo, imao sam prilike kratko i da ga vidim iz prve ruke.

Upravo Otava je mesto gde bih ja planirao svoj život. Delom zbog olakšavajućih okolnosti (sestra supruge živi tamo, a kad tek dođeš treba ti sva pomoć). Bio sam tamo upravo zimi. Jeste hladno -17,-20, -26, ali treba to i doživeti pa razmotriti. Ne znam kako da objasnim ali meni ta zima tamo nije uopšte tako teško pala, prvo ljudi tamo žive sa tom zimom i mnogo su spremniji po svakom pitanju na istu od nas ovde, od odeće, preko grejanih garaža itd. Tako da se to ne podnosi teško, život funkcioniše, ulice su čiste. S druge strane leta su dosta topla i lepa pa se to nekako i nadoknađuje. Ako gledate samo po klimi Vankuver je mesto za život, klima je tamo tipa večito proleće. Moja supruga je tamo živela godinama i dan danas joj je to najlepši grad na svetu.

Otava je sa druge strane grad u kome idete ovako kao ja sa 35 godina i porodicom. Grad koji je tipa drugi, treći najbezbedniji grad na svetu, jedan od gradova sa najčistijim vazduhom na planeti, gomila outdoor aktivnosti, dobre škole, baš ono da se skrasiš. To je naš plan, sad videćemo.

Ono što znam je da treba pogledati na sajtu koja se struka traži, zaista ako baš imate sreće te ste odgovarajuće struke možda upadnete čak i na Express entry varijantu.

Moj fazon je da idem na family join vizu fazon. Supruga mi ima kanadsko državljanstvo i ćerka (3 godine) mi ima kanadsko državljanstvo, ideja je da se one "vrate" pa da se ja spojim s njima. Deluje možda i da imam super izglede, ali nije ni to tako jednostavno.

Jedno je sigurno, bez neke minimalne ušteđevine od 15-20K eura ne krećemo, i ako bar jedno od nas dvoje nema posao. Ideja je da supruga kao državljanin traži posao pa da vidimo, jer da bih ja došao ona mora da dokaže da može da me izdržava, tj da mi bude sponzor. Nije baš lako, jer nije ideja da se razdvajam od porodice na pola godine, godinu već da jednostavnpo budemo tamo. Tako da verovatno ću od tamo i da podnesem papire a ne dok sam ovde, pa ćemo videti.

Valjda se pojavi ovde neko ko je možda prošao kroz papirologiju pa da nam kaže neki tips and tricks. Moje je mišljenje da ako ste mladi tipa 20 god možete da palite kako god možete, ako ste stariji, bez ušteđevine, posla, ne treba ni pokušavati.

Mene isto ovo interesuje, zeleo bih emigrirati u Kanadu ali mogu li to nekako sa 20 godina kad budem imao sa obzirom da nemam nikakvu vezu u Kanadi?

Mene isto ovo interesuje, zeleo bih emigrirati u Kanadu ali mogu li to nekako sa 20 godina kad budem imao sa obzirom da nemam nikakvu vezu u Kanadi?

To je problem cini mi se sa Kanadom. MareBGD je u dobroj situaciji jer zena i cerka imaju drzavljanstvo, jos i zenina sestra tamo.
Negde sam procitao skorije da zadnjih godina i nije tako lako kao pre 5 godina emigrirati u Kanadu. Moze ako ste naucnik ili doktor tj. strucno lice deficitarnog zanimanja ali druga zanimanja im nisu tolko potrebna.
Ja bih odmah otisao al ne znam kako. Zavrsio faks (ekonomiju), nemam nikog tamo, odlicno znanje engleskog.
Ne znam odakle da pocnem prosto. Nije mi problem sto nemam nikog da me doceka vec kako da uopste dobijem vizu? Radio bi skoro bilo sta, i van struke nije problem, dakle nisam izbirljiv. Al nemam nikog da me uputi sta, kako, gde treba.
I deluje mi po netu da ko je otisao ne prica o tome, tj. nisam nalazio konkretne primere osim "otisao sam dobro je".
Odlicna tema samo da ne zamre prebrzo

Poslednja izmena:
Koja smehoteka. Da li to važi i za druge države da ako se traži iseljenička viza moraju da se skupljaju ovi nebitni vojni podaci?

Ako je bio pod komandom oficira koji je na listi trazenih tesko da ce mu pomoci,razumes?

Tu si u pravu. To ljudi ili ne vide ili ne žele da vide. Kanada, SAD, Australija, Novi zeland, tamo se ide u jednom smeru.

Tako je. Jedan od razloga što mi je Kanada izbor je i to što je dovoljno daleko. Cela Evropa mi je nekako nestabilno područje i gledam da sklonim i sebe i dete dalje. Što kaže šurak, kanađanin koji je tamo neki k u vojsci, ako bude ikad rata na kanadskj teritoriji onda već znam da je svet otišao u 3 lepe i potpuno mi je svejedno gde sam na kugli zemaljskoj.

Mislim da je najveći problem ljudi koji idu preko, a da kažem ne uspeju da se uklope, što pokušavaju da odu tamo a žive istim životom. Ja gledam da postavim svoj mind setting na to da idem da se ne vratim, idem da živim drugi život po drugim pravilima, da budem državljanin za koju godinu i da se ne osvrćem. Nemam nameru da idem tamo i opet se okupljam s našim likovima koji su sačuvali isti mentalitet i da me vuku nazad u blato. Jednostavno mislim da moraš da okreneš list i presečeš ako već ideš. Zato tema jeste emigracija, a ne privremeni rad, za šta je EU verovatno bolja opcija.

Mare, ima ljudi koji ne mogu da spale mostove iza sebe kad odlaze, imamo roditelje, prijatelje ovde. Nije svako u istoj situaciji.

To je to. Možda zvuči patetično ali meni porodica nije stara kutija sa pločama koja i može i ne mora da ostane iza.
Ko može da ostavi taj "backpack" sa sobom, ok svaka čast tu stvarno treba biti mentalno jak. Ili prosto da imam jak motiv u smislu "hoću da mi dete odrasta u normalnom okruženju".

Ontopic: Skoro je kolega imao nameru da ide u Kanadu na mesec dva. Porodica mu je ovde, fakultetski obrazovan - odbili su ga za turističku vizu.

E ovako ja sam pre nepunih dva mese bio predao papire za Kanadu i posle set dana dobi odgovor da ne ispunjavam uslove jer imaju sumnju da necu da se vratim. Trazio sam turicticku vizu imao garantno pismo od kuma koji tamo zivi papire o njegovom porezu da je sve uredno placeno i da ce da me podrzava i za sve to puko 600e iso u BG tri puta i tako dalje imao na racunu oko 3000e i jos cetiri pet papira vise nego sto su mi trebala sve uredno prevedene i odstampane znaci imao sam sve cak i vise nego sto treba i bio sam ispaljen.

Pa jel si hteo da ostaneš ili si samo turističku posetu planirao?

Planirao turisticku pa posle kad se vratim da saljem za neku radnu ako mi se uopste njihov zivot tamo svidi tako sam planirao. Imaju taj neki njihov sistem na netu gde se salju papiri za radne i skolske vize pa kako komp odluci. Meni je bio prazan tj nov pasos i tamo u navedenim stavkama zasto nisam dobio vizu pise da mi je losa tj neispravna putna istorija a ja nigde nisam iso. Inace za turisticku vizu se iz BGa salju papiri u Bec a za sve ostalo u Ottawu ali kad ti komp da kod i odobrenje. Ja imam utisak da je taj sto je gledao moje papire ustao na levu nogu i da ga je jednostavno bilo bas briga.
Inace kako kaze moj kum tamo je super posla ima i normalno se placa, kulturan narod.

Šteta. Lep je to plan bio. Nemoj odustati ako to zaista želiš.

Mislio sam da su prevazišli taj problem da odbijaju ljude koji nemaju zle namere. Znam masu ljudi koji kao od šale dobijaju višegodišnje multi vize za Ameriku npr..ali ok, imaju dobar stalni posao.
Izgleda su dosta strožiji, plašljiviji kada su mladi nezaposleni ljudi u pitanju.
I mene su sa 19 godina odbili za Australiju. Imao sam isti plan kao ti i isti razlog odbijanja.
Danas, putujem gde hoću, ali nemam više 19 godina pa se uvek vraćam [emoji2] .....

Nazalost garantno pismo vise nigde ne prolazi. To je nekada vazilo.
Znam ljude koji rade kod nas, hteli da posete Ameriku turisticki i da se vrate, pa su odbijeni jer eto imaju sumnje da ce ostati tamo.
Doduse nisam znao da su i Kanadjani strogi kao Amerikanci pa odbijaju redom ljude koji zele i turisticki da odu. Amerikanci su dosta poostrili uslove zadnjih par godina i znam dosta odbijenih, a izgleda da i Kanadjani sad...........
Takodje tona ljudi se prijavljuje svake godine pa moraju da odbiju makar 20%.

Poslednja izmena:
Kanadjani su stroziji po tom pitanju i mnogo je teze da se za kod njih dobije viza nego za ameriku. A imao i ja poso i gazda mi dao odsustvo tri meseca sve je bilo crno na belo cak imam i ugovor o dozivotnom izdrzavanju tako da sam mora da se vratim i to sam im poslao. Sad je jos teze da se dobije bilo kakva viza sobzirom na imigrancku krizu sad ako nisi musliman iz sirije ili irana zato sto su za njih odvojene 100,000 vize za iducu godinu tako da to nam je to.

Evo ja upravo stigoh iz centra Otave, bio na nekom poslovnom sastanku. Grad je stvarno lep, ali ipak nemojmo preterivati - nije nista manje siguran od, recimo, Beograda. Vremena se menjaju pa ni Otava ni Toronto nisu vise sto su nekad bili - ima i ubistava i pljacki i silovanja. Evo bas pre desetak dana je bila blokada na autoputu 417 (pri izlazu iz Otave) zbog trostrukog ubistva. Nisam siguran ni koje su to "outdoor aktivnosti" u Otavi koje MareBGD spominje, ali eto uvek volim da cujem nesto novo? Staze za bicikliste se nalaze izmedju trotoara i ulice i skoro svaki dan neki biciklista pogine, takva vrsta outdoor aktivnosti - neka hvala. Za razliku od Beograda, u Otavi na reci nema kupanja. Pa koje su to onda "outdoor aktivnosti" ajde da cujem, ako znamo da sneg provereno pada u decembru (nekad i u oktobru) i traje sigurno do aprila, nekad i do maja? A o zagadjenosti vazduha opet nemojmo preterivati, pa Otava nema ni tramvaje, ni trolejbuse, a ni metro.

Sto se posla tice, u Otavi je smestena federalna uprava, pa tako velika vecina poslova u ovom gradu zahteva neki oblik "clearance"-a, koji se uglavnom dobija ako si zadnjih 5 godina proveo u Kanadi. Dakle ko stize iz inostranstva i hoce dobro placen posao, Otava zaista nije mesto za njega. Sto se hrane tice, ima nasih prodavnica, ima svega od bureka do cevapa i pljeskavica, nedavno su bili i "Srpski dani u Otavi" (trodnevni festival). Ima ljudi sa ex-yu prostora (procene variraju od 4.000 - 10.000), mesto okupljanja je uglavnom kod nase nove crkve (Sveti Stefan na Prince of Wales drajvu). Ako vas interesuje jos nesto, pitajte...

Elem sto se tice klime ko je zimogrozljiv smrznuce se tamo,Otava je par stepeni hladnija zimi od Moskve iako je mnogo juznije,ja sam bio u Vinipegu zime su kao u Novosibirsku,Krasnojarsku i drugim vecim gradovima u Sibiru,iako je i on prilicno juznije,zapadna obala je dobra tu su vec vrlo blage zime toplije nego kod nas

Sto se tice emigracije alfa i omega je imigrantski point sistem. Imate veoma detaljno na njihovom sajtu.

Cene se fakultet, vrsta zanimanja (sa liste pozeljnih), iskustvo u svom zanimanju, godine i test engleskog jezika. Familija tamo i nije od neke presudne pomoci za immi vizu.

Ukratko, primaju visoko kvalitetan kadar, i CAN i AUS.

@Mare: zena ti ima njihovo drzavljanstvo, you lucky bastard :). Oko razmene iskustava imas par ok foruma gde ces pronaci ili dobiti kvalitetne savete i iskustva.

Poslednja izmena:
Aj leba ti ako nađeš link za taj forum neki baci ovde. To sa ženom je prednost, ako nađe posao, uopšte nisu jednostavni uslovi za sponzora, pa makar bio i otac tvog deteta :) Jedan od meni omiljenih sajtova, vezan je za Ottawu ali ima brdo maksimalno korisnih informacija po svim pitanjima koja možeš da imaš kad stigneš tamo:

http://ottawa.ca/en/immigration/after-you-arrive/first-days

Zena i dete Kanadski drzavljani i frka kako da ti odes!? Pa jbmumater ako bi razdvojili porodicu dva (od tri) svoja drzavljanina to mi ne zvuci bas kao humano drustvo!?

Pa mora žena da ima neke prihode da bi mogla da ga izdržava, verovatno je to preduslov, tako je maltene svugde, nevezano da li je sponzor državljanin. To pod uslovom da je žena sponzor. Druga varijanta je da on nađe posao, onda mu sponzor ne treba.

Што мора? Шта раде тамо са незапослененима, узимају им држављанство!?
И она му није спонзор него дугогодишњи (претпостављам) супружник са којим има дете, исто њихов држављанин. Не сумњам превише да је тако као што кажете али једноставно то није хуман однос према породици. Поготово за државу тог реномеа.

Poslednja izmena:
Postoji ono o spajanju porodica. Ceka se ali se i doceka.

Што мора? Шта раде тамо са незапослененима, узимају им држављанство!?
И она му није спонзор него дугогодишњи (претпостављам) супружник са којим има дете, исто њихов држављанин. Не сумњам превише да је тако као што кажете али једноставно то није хуман однос према породици. Поготово за државу тог реномеа.
Pa to što je žena državljanin, i što su u braku ne znači da će država da dozvoli da dođu svo troje da žive na socijalnoj pomoći. Kad tako nešto ne prolazi u Norveškoj, čisto sumnjam da prolazi igde.

Као што рекох, врло хумано (свом држављанину) детету онемогућити одрастање у породици.

И у поменутом случају нико није помињао намеру да живе од социјале него да и у најбољој варијанти да супруга нађе добар посао породица треба да буде раздвојена пола године, годину (значи не причамо о емигрантској породици или фиктивном браку него о трочланој породици где су два члана већ држављани). Не треба ни ићи у крајности (читај: крете.изме) а ла Адријана Лима и ови црнци спортисти са два пишања у Србији... да скратим, се.ем им се у хуманост.
Ај лаку ноћ.

Poslednja izmena:
Tamo se normalan posao nalazi relativno brzo. Mesec, dva i eto ti njega tamo.
Ne znam cemu panika, a i skrecemo u offtopic.

Као што рекох, врло хумано (свом држављанину) детету онемогућити одрастање у породици.

И у поменутом случају нико није помињао намеру да живе од социјале него да и у најбољој варијанти да супруга нађе добар посао породица треба да буде раздвојена пола године, годину (значи не причамо о емигрантској породици или фиктивном браку него о трочланој породици где су два члана већ држављани). Не треба ни ићи у крајности (читај: крете.изме) а ла Адријана Лима и ови црнци спортисти са два пишања у Србији... да скратим, се.ем им се у хуманост.
Ај лаку ноћ.

Postoji nesto sto se zove procedura. Ne funkcionise svet onako kako ti mislis da bi trebalo da funkcionise. Njegova zena uvek moze da dodje u Kanadu (sa ili bez deteta), ali bi onda morala prvo da nadje dobro placen posao (full-time, nikako part-time ili contract work) i da radi NAJMANJE 12 meseci, pa tek onda STICE PRAVO da sponzorise bracnog druga. Nakon toga MareBGD mora da prodje raznorazne testove i preglede (lekarski pregled, tzv. "background check" (da nije osudjivan, da nije ucestvovao u ratnim zlocinima, itd) i drugo) i to vreme cekanja u proseku iznosi 17 meseci za ambasadu u Becu (ona je nadlezna za Srbiju i okolne zemlje sto se tice viza). Prosecno vreme cekanja za sve ambasade i vrste aplikacija moze da se vidi online na www.cic.gc.ca. Onda ide jos 2 meseca cekanja dok mu izdaju PROBNU vizu koja traje 3 godine. Tokom te tri godine ni on ni zena NE SMEJU da traze bilo kakvu finansijsku pomoc od Kanade. Tokom trajanja probne vize finansijsko stanje sponzora (tj. njegove zene) bi se kontrolisalo svake nedelje, a MaretaBGD jednom na svaka tri meseca. Ljudi sa minimalnim platama ne mogu da budu sponzori. Dakle procedura je veoma komplikovana i traje dugo, u Maretovom slucaju to bi bilo 2-3 godine dok ne dobije probnu vizu.

Tamo se normalan posao nalazi relativno brzo. Mesec, dva i eto ti njega tamo.
Ne znam cemu panika, a i skrecemo u offtopic.

Bilo sredinom devedesetih, mozda. Na normalan posao se sada ceka i to podosta. Brzo se nalaze samo minimalno placeni ili fizicki poslovi. On ne bi mogao da ode u Kanadu i tamo trazi posao (radna viza), nego bi morao iz Srbije da nadje posao u Kanadi, pa da onda kanadski poslodavac sredjuje papire za njega. Ne moze drugacije. Dakle ako je covek recimo hirurg, brzo ce naci posao cak i iz Srbije, ali ako nije, mrka kapa. Sve zavisi od slucaja do slucaja i ne treba generalizovati.

Skoro identicna procedura i za Australiju,cini mi se...

Nista Mare,uvek imas Dansku,Norvesku isl... :)

^^^
Cek znaci on zenu i dete prakticno 3 godine ne vidi :d
Mozda joj i nece trebati nakon tog perioda vise [emoji14]

Vrh Dno