Šta je novo?

Elite: Dangerous

Naviknes se. I meni je bilo jako tesko na pocetku, sad ne mislim da sam bas los :)

Da li je ASP dobar i za trade, koliko vidim on mu dođe logični upgrade sa type-6 samo možda propuštam nešto?
Super bi mi došao pošto je multi purpose :d

Super je asp po meni i za trejd. Malcice ces vise cargo prostora imati u odnosu na type 6. Neces moci doduse da imas c6 stit i jos neke dodatke korisne za bounty hunting ako zelis kargo prostor, ali sve u svemu brod je prva liga.

Btw u pravu ste za trade. Ja sa mojim 40 Cargo space dobijam 35.000,00Cr po turi (tamo i nazad). A da je dosadno, je :D

Koliko ja vas kontam cruise vas ubija ,dosadan je sporo prolazi vreme. Kod frontiera je bilo dobro sto je bilo moguce ubrzati proticanje vremena kako bi se izbeglo smaranje dok se putuje ka planeti ,stanici. Ovde je taj detalj verovatno zrtvovan zarad potrebe multipleja.

Cruise mi je najmanji problem.
Sletanje/uzletanje bas dugo traje, okretanje u stanici pa ono spustanje rampi...

I problem mi je zbrzanost sistema misija, tacnije nepostojanje bilo kakve dubine u istim. U 2015. godini sistem misija je isti kao u originalnoj Eliti, plitak do bola.
Kad samo pomislim kakve mini stories su se mogle praviti... Pale su mi sad recimo na pamet misije iz Space Rangers-a, koliko su doprinosile razbijanju monotonije osnovnog gamepley-a.
Naravno ne mislim da bi se iste takve dobro uklopile u Elite svet, ali mogli su mnogo toga uraditi da poboljsaju gameplay.

Ili recimo drugi dan igre sam dobio SOL System Permition, sa naznakom da je urgent da odem tamo sto pre.
Srecom pa sam otisao na forum da vidim o cemu se radi, jer sam bio koliko toliko daleko, i grindao prvi milion, i skontam da zapravo nemam sta pametno tamo da trazim.
Ukratko gubljenje vremena da sam otisao, to urgent je cisto neko nabacao kao mission tekst da valjda popuni pasus.

Sve ono sto zameram igri moze da se nadoknadi samo ako se hoce, najveci problem je sto je igra trebala da se sredjuje i pegla jos bar 6 meseci ako ne i duze.

Inace da, ASP je jedno mnogo fino brod'ce. =)

Sve si u pravu, nema nicega da te natera da se malo udubis i lore igre. Sve je nekako praznjikavo i svodi se na jedno te isto grindanje. Na primer misije u kojima stices samo reputaciju kod odjedjene frakcije su bile odlicna prilika da se implementira neka prica. Cak nisam ni preterano zahtevan, ne moraju sinematike ili voce-over ni da rade, dovoljan je i tekst ali da to bude kvalitetno napisano, da se pojavljuju neki likovi cisto da zainteresuju igraca malo vise. Ne postoji ni jedan razlog da citam one vesti sa desne strane iako bi to u sprezi sa interesantnim misijama moglo da bude veoma vazno.

Od koga i kako si dobio permision za Sol?

Jel' ovo izaslo na kraju? Zadnji put sam proveravao kad je bila beta pre par meseci. Vidim da moze da se kupi, to je final?!

Klasicni mmorpg fazon, igra izadje u polu dovrsenoj fazi i onda je peglaju godinama.

Boze dragi... nego, hoce li to da radi na mom 6970M i QC i5 procesoru?

Hoce, ali najvjerovatnije nece moci na full detaljima i 60fps.

Malo sam razocaran informacijom da je izbacena igra poluproizvod pun bagova :( Sad ne znam da li da je uzimam uopste...

Vrlo je jednostavno, razvoj kosta puno a igraca koji bi ovo da igraju je malo. S obzirom da ono sto su zamislili ne mogu da urade u zacrtanom roku (za razliku od Star Citizena njima je samo mali delic budzeta za razvoj igre stigao od igraca, ostalo su investicije koje se moraju opravdati) igra je podeljena u nekoliko celina od kojih svaka celina ima jaku cenu i ne moze se naci na popustu. Skup sport ali vredi jer je igra jos uvek prilicno unikatna. Najblize sto ima aktuelno ali ipak totalno drugacije je Space Engineers, sve ostalo je teska alfa faza.

Ja volim ovaj tip igara, tu zbora nema. Nista, dacemo joj sansu.

Malo sam razocaran informacijom da je izbacena igra poluproizvod pun bagova :( Sad ne znam da li da je uzimam uopste...

Pa i nema puno bagova, eto za sada samo taj problem sa mapom galaksije (koji sam sredio konacno sredio brisanjem i ponovnim download-ovanjem tih par fajlova) i to je to. Ali nedostatak sadrzaja moze nekome biti problematican. Meni ne smeta toliko iako primecujem da tehnickim samo grindam jer uzivam u voznjama po svemiru i dogfight-ovima.

E nikako da se ponovo ukljucim u temu.
Igra je odlicna, ima nekih nedoradjenih stvari ali je ovako extra.
Nick mi je Angerfist. Bounty Hunter, igram na strani Imperije.

Ako neko hoce da ga ubacim u najbolju Empire grupu neka mi se javi ovde ili na PP. Grupa ili ti ga "guild" se zove Emperor's Grace. Imamo vise pod grupa, svaka ima svoje vodje i organizaciju. Koristi se Teamspeak, ekipa je jako dobra. Svi su profesionalni, organizovani i hoce uvek da pomognu. Potrebno je da znate engleski i da volite Elite :wave:

Jel moze neko ko je igrao igru, ili je igra i dalje, da ostavi link za neki review koji odgovara realnom stanju igre? Gledao sam vec par komada i trenutno sam ni levo ni desno a voleo bih da se opredelim :D

Dobra je zabava, ja bagove nisam video, osim što sam jednom popio BSOD, na inače stabilnom kompu, uzimaj. Koliko vidim ni jedan od nas se nije pokajao. :)

Jel moze neko ko je igrao igru, ili je igra i dalje, da ostavi link za neki review koji odgovara realnom stanju igre? Gledao sam vec par komada i trenutno sam ni levo ni desno a voleo bih da se opredelim :D

Ako si ikada voleo bilo koji space sim, ovo ce ti biti nirvana :)

Nisam narocito pratio Elite tokom razvoja. Uvek sam bio9 Wing Commander tip a ne Elite. Sasvim slucajno sam dosao u posed igre i igrao sam je. Dosta je interesantno istrazivati svemir. Bio sam u blizini Sol sistema pa sam odmah tamo krenuo i sad grindam reputaciju sa federacijom da bi mi dali pristup. Igra ima svojih zen momenata ali se izrazito vidi da ovo nije AAA naslov. Ljubiteljima ovog tipa igara ce se sigurno svideti. Meni malo bezveze jer mi se cini da su X1-2-3 igre malo bolje razradjene od Elite (od koje su in nastali) ali dobro. Realno me jako nervira prica - ovo je tek pocetak - bice tek super igra. Da sam hteo da kupim igru da bi uzivao u njoj za 5 godina onda bi je kupio tada a ne sad. I pored toga igra nije losa. Vidi se da je moglo bolje i da jednostavno nisu imali resursa za bolje ali nije bas da je zasluzila neke posebne kritike. Cini mi se da je ova legenda zasluzila da bude mnogo uzbudljivija a na kraju je ispala malo "jedva smo se skrpili".

Ja jedva čekam da skupim za ASP, ubija ovaj grind kroz trgovinu :)
Našao sam stanicu koja prodaje PE i ima onaj luxury trader na 3ls od stanice koji to kupuje, sa 104 tona zarada je oko 75k za ~4 minuta ali posle 5-6 tura nije mi dobro :) (lft 926 sistem)

Šta radite to u gildovima? Ja igram solo pa ne kapiram baš multiplejer fazon? Ako te ne mrzi da pojasniš malo ili baci neki link gde mogu da pročitam plz

meni je lično wing commander uvek bio previše jednostavan, maksimum u tom žanru koji mogu da podnesem je freespace II, no to je vrlo ozbiljan combat engine a ne kao u wc igrama. zapravo, elite i wing commander uopšte nisu naslovi u istom žanru.

ALI, svako ima prava na svoje mišljenje i ja poštujem tvoje.

Igra ima svojih zen momenata ali se izrazito vidi da ovo nije AAA naslov. Ljubiteljima ovog tipa igara ce se sigurno svideti. Meni malo bezveze jer mi se cini da su X1-2-3 igre malo bolje razradjene od Elite (od koje su in nastali) ali dobro.

ono što mi je zaparalo okice ovde je konstatacija da se vidi da ovo nije aaa naslov.
šta ti to smeta tu? koji je to aaa naslov ustvari simbol kvaliteta? ima li ikoga na ovoj temi da mu se ne ide na klonju od aaa naslova?

i ako mogu da se upustim u kratku polemiku oko toga da su x1-3 igre bolje razrađene od elite? u kom smislu razrađene? šta je to bolje? letna mehanika (ako se to u x igrama uopšte može tako nazvati)? trading model? šta konkretno?
nisi li primetio da tek x igre uopšte nisu isti žanr, ni kao elite, ni kao wc serijal?

bez želje za flame-om, volim da pročitam i drugo mišljenje, pogotovo kad ga argumentuju.

pozdrav!

Ja lično bih voleo da igra ima istraživanje u svakom segmentu, ne samo u istraživanju svetova, vec mislim i na motore, oružje, kompresore teretnog prostora, skenere, autopilote, homing missile,.. Da ova ne bude ograničena na postojeće tehnologije već da omogući igračima da stvaraju nove stvari... Nesto kao Borderlands, ali u svemiru.

Ja jedva čekam da skupim za ASP, ubija ovaj grind kroz trgovinu :)
Našao sam stanicu koja prodaje PE i ima onaj luxury trader na 3ls od stanice koji to kupuje, sa 104 tona zarada je oko 75k za ~4 minuta ali posle 5-6 tura nije mi dobro :) (lft 926 sistem)

Šta radite to u gildovima? Ja igram solo pa ne kapiram baš multiplejer fazon? Ako te ne mrzi da pojasniš malo ili baci neki link gde mogu da pročitam plz

ASP je odlican za sve ali malo je skup. Repair posebno ako ga koristis za fight. Koji brod sada vozis?

Gulid, pa npr ovako. U mojem guildu ima posebna podgrupa koja radi najvise smuggling, trading. Oni izmedju sebe razmenjuju trade rute i tako to.
Ja sam u podgrupi gde su bounty hunteri. Sinoc su me zvali u rat, ali na zalost zbog obaveza nisam mogao. U sistemu gde se bori za uticaj, conflict zone. Znam da je 10 mojih tamo otislo i jos oko 20 Madjara iz bratskog guilda. Borili su se protiv pilota Federacije njih oko 30+ i jos su tamo bila 3 Capital broda Federacije. Znaci bio je pravi pvp rat.

Nadam se da ce biti tamo i danas akcije.

Vozim Type-6, sledeći "tier" je ASP i radujem mu se jer nije dedicated trader već može da radi bilo šta u zavisnosti kako ga opremiš, malo kad napravim neki štek krenuću čisto iz zadovoljstva da radim exploration s njim, uputim se u središte galaksije i nema me mesec dana :D

Zanimljivo deluje taj PvP, rado ću probati i to ali moram prvo da zaradim dovoljno za takve rizične poduhvate :d

Realno posle ASP-a mrzeće me da grindam za sledeći brod jer su svi daleko pa se nadam da će da mi se dopadne te da se zadržim na njemu neko vreme...

meni je lično wing commander uvek bio previše jednostavan, maksimum u tom žanru koji mogu da podnesem je freespace II, no to je vrlo ozbiljan combat engine a ne kao u wc igrama. zapravo, elite i wing commander uopšte nisu naslovi u istom žanru.

ALI, svako ima prava na svoje mišljenje i ja poštujem tvoje.

ono što mi je zaparalo okice ovde je konstatacija da se vidi da ovo nije aaa naslov.
šta ti to smeta tu? koji je to aaa naslov ustvari simbol kvaliteta? ima li ikoga na ovoj temi da mu se ne ide na klonju od aaa naslova?

i ako mogu da se upustim u kratku polemiku oko toga da su x1-3 igre bolje razrađene od elite? u kom smislu razrađene? šta je to bolje? letna mehanika (ako se to u x igrama uopšte može tako nazvati)? trading model? šta konkretno?
nisi li primetio da tek x igre uopšte nisu isti žanr, ni kao elite, ni kao wc serijal?

bez želje za flame-om, volim da pročitam i drugo mišljenje, pogotovo kad ga argumentuju.

pozdrav!

Namerno sam naveo sve ono na pocetku posta da bi se jasno videlo da Elite tip igara nije moja licna preferenca (zanrovski niti istorijski) da bi se odmah razumeli (i postovali - jer imam puno postovanje za Elite samo, eto, tako sam sagradjen - sta cu).

Sto se tice koriscenja termina AAA. Mozda sam trebaoa da kazem da mi ovaj novi Elite vise lici na indie igru nego neku veliku produkciju (pri cemu velika produkcija = AAA u mojoj glavi). Evo zasto. Ceo UI je napravljen tako samo da pokrije osnovnu funkcionalnost. Osecam se kao da vozim svemirksi brod u buducnosti ali pri tom ne mogu ni slucajno da vozim brod i gledam u kartu sistema ili galaksije. Ta prica sa onim velikim menijima po uzoru na MS Windows 3.1 po kojima se kreces tastaturom mi se cini da je previse retro i da nisu imali vremena i resursa da ga uvedu u novio milenijum (reci mi da na autu mogu da imam navigaciju ispred sebe ili projektovanu na soferku za 1000 kredita ali u svemirskom brodu moram da odvojim pogled o soferke i cackam po 3 menija da bi dosao do informacije...). Mene to navodi na ovaj gore zakljucak - jedva smo se skrpili i za ovo pa cemo posle da unapredjujemo ako skupimo para sto je klasican indie. Onda sam u misijama recimo dobijao zahteve da kupim dva roba koja mogu da kupim na toj istoj stanici i predam ih na istoj stranici u bulletin board i zaradim 20-30k bez da sam se pomerio igde. To bi trebalo da bude prilicno jednostavna provera u kodu prilikom generisanja random misija za bulletin boardd ali tacno nisu stigli ili imali resursa. Onda i taj commodities market. Bio sam u nekoj stanici pre 15 minuta. Posetio sam commodity market i vide njihove tadasnje zalihe. Zasto brate mili mora da bude da ja sedim i zapisujem za svaki sistem i stanicu koliko cega ima i za koliko se prodaje u svesku pored sebe? Zar nisu mogli barem notes neki da mi daju unutar same igre pa da uz svaku stanicu ili sistem pise - ovde ima resource extraction nodova. Ovde ima litijuma. Ovde ima personal weapons. Ne - papir i pisi ili alt+tab pa pisi. Te davne 1988 ili kad je vec izasao prvi elite jos i mogu da razumem ali ovde se vidi indie uzduz i popreko.

Da se razumemo - nista ovo nije strasno. Govorim o ovim primerima da bih objasnio zasto mi se cini da ova igra nije velika produkcija i da je to nesto cega svi treba da budu svesni pre kupovine. Izvinjavam se na koriscenju termina AAA - nisam precizno definisao u kojoj formi ga koristim.

Koliko se secam X igre su imale neku pricu koji si mogao da pracis i resavas zadatke dok putujes izmedju planetarnih sistema i resavas side zadatke ili trgujes. Koliko se secam mogao si u jednom trenutku da napravis svoju stanicu cak i uposlis flotu podanika koji ce da vrse trgovinu po odredjenim rutama. Samim tim je X serijal po kompleksnosti koji pruza nadmasio ovaj Elite: Dangerous koji danas igramo. Zasto ne mozemo da tezimo cilju da imamo flotu brodova koji rade za nas i pravimo svoje stanice koje ce da nam prave profit kad je vec tako nesto bilo moguce u 5 godina staroj igri nije mi bas jasno, ali dobro. Opet - siguran sam da su ovi iz Elite hteli ili hoce da dodaju mnoge od ovih stvari ali ono sto su mogli u ovom trenutku da izbace je upravo ovo sto igramo danas i nista vise.

Pa cak i u ovoj formi, kao sto rekoh, igra uopste nije losa i zavredjuje paznju. Ljubiteljima ovog tipa igara je sigurno sjajna. Nama ostalim je "moglo je bolje" ali mozemo da se zabavimo neko vreme svakako.

P.S. Ti kao poznavaoc i ljubitelj ovih igara vidis veliku razliku izmedju Elite, X1-3 igara i WC igara (pri cemu mora da se prizna da elite i WC1-5 nemaju nista zajednicko - eventualno privateer), ali meni kome mali nijanse i razlike nisu krucijalno bitne te igre se sve svode na isto - istrazivanje svemira, trading, borba + extra materijal preko toga. Namerno sam naveo svoje preference i vidjenja na pocetku prethodnong posta da se razume moj ugao gledanja (dakle - filthy casual u zanru). Stvarno nisam zeleo da uvredim ni Elite ni tebe na bilo koji nacin i nadam se da ovaj post dodatno objasnjava moje vidjenje stvari.

Puno najiskrenijih pozdrava @mmike

Vrh Dno