meni je lično wing commander uvek bio previše jednostavan, maksimum u tom žanru koji mogu da podnesem je freespace II, no to je vrlo ozbiljan combat engine a ne kao u wc igrama. zapravo, elite i wing commander uopšte nisu naslovi u istom žanru.
ALI, svako ima prava na svoje mišljenje i ja poštujem tvoje.
ono što mi je zaparalo okice ovde je konstatacija da se vidi da ovo nije aaa naslov.
šta ti to smeta tu? koji je to aaa naslov ustvari simbol kvaliteta? ima li ikoga na ovoj temi da mu se ne ide na klonju od aaa naslova?
i ako mogu da se upustim u kratku polemiku oko toga da su x1-3 igre bolje razrađene od elite? u kom smislu razrađene? šta je to bolje? letna mehanika (ako se to u x igrama uopšte može tako nazvati)? trading model? šta konkretno?
nisi li primetio da tek x igre uopšte nisu isti žanr, ni kao elite, ni kao wc serijal?
bez želje za flame-om, volim da pročitam i drugo mišljenje, pogotovo kad ga argumentuju.
pozdrav!
Namerno sam naveo sve ono na pocetku posta da bi se jasno videlo da Elite tip igara nije moja licna preferenca (zanrovski niti istorijski) da bi se odmah razumeli (i postovali - jer imam puno postovanje za Elite samo, eto, tako sam sagradjen - sta cu).
Sto se tice koriscenja termina AAA. Mozda sam trebaoa da kazem da mi ovaj novi Elite vise lici na indie igru nego neku veliku produkciju (pri cemu velika produkcija = AAA u mojoj glavi). Evo zasto. Ceo UI je napravljen tako samo da pokrije osnovnu funkcionalnost. Osecam se kao da vozim svemirksi brod u buducnosti ali pri tom ne mogu ni slucajno da vozim brod i gledam u kartu sistema ili galaksije. Ta prica sa onim velikim menijima po uzoru na MS Windows 3.1 po kojima se kreces tastaturom mi se cini da je previse retro i da nisu imali vremena i resursa da ga uvedu u novio milenijum (reci mi da na autu mogu da imam navigaciju ispred sebe ili projektovanu na soferku za 1000 kredita ali u svemirskom brodu moram da odvojim pogled o soferke i cackam po 3 menija da bi dosao do informacije...). Mene to navodi na ovaj gore zakljucak - jedva smo se skrpili i za ovo pa cemo posle da unapredjujemo ako skupimo para sto je klasican indie. Onda sam u misijama recimo dobijao zahteve da kupim dva roba koja mogu da kupim na toj istoj stanici i predam ih na istoj stranici u bulletin board i zaradim 20-30k bez da sam se pomerio igde. To bi trebalo da bude prilicno jednostavna provera u kodu prilikom generisanja random misija za bulletin boardd ali tacno nisu stigli ili imali resursa. Onda i taj commodities market. Bio sam u nekoj stanici pre 15 minuta. Posetio sam commodity market i vide njihove tadasnje zalihe. Zasto brate mili mora da bude da ja sedim i zapisujem za svaki sistem i stanicu koliko cega ima i za koliko se prodaje u svesku pored sebe? Zar nisu mogli barem notes neki da mi daju unutar same igre pa da uz svaku stanicu ili sistem pise - ovde ima resource extraction nodova. Ovde ima litijuma. Ovde ima personal weapons. Ne - papir i pisi ili alt+tab pa pisi. Te davne 1988 ili kad je vec izasao prvi elite jos i mogu da razumem ali ovde se vidi indie uzduz i popreko.
Da se razumemo - nista ovo nije strasno. Govorim o ovim primerima da bih objasnio zasto mi se cini da ova igra nije velika produkcija i da je to nesto cega svi treba da budu svesni pre kupovine. Izvinjavam se na koriscenju termina AAA - nisam precizno definisao u kojoj formi ga koristim.
Koliko se secam X igre su imale neku pricu koji si mogao da pracis i resavas zadatke dok putujes izmedju planetarnih sistema i resavas side zadatke ili trgujes. Koliko se secam mogao si u jednom trenutku da napravis svoju stanicu cak i uposlis flotu podanika koji ce da vrse trgovinu po odredjenim rutama. Samim tim je X serijal po kompleksnosti koji pruza nadmasio ovaj Elite: Dangerous koji danas igramo. Zasto ne mozemo da tezimo cilju da imamo flotu brodova koji rade za nas i pravimo svoje stanice koje ce da nam prave profit kad je vec tako nesto bilo moguce u 5 godina staroj igri nije mi bas jasno, ali dobro. Opet - siguran sam da su ovi iz Elite hteli ili hoce da dodaju mnoge od ovih stvari ali ono sto su mogli u ovom trenutku da izbace je upravo ovo sto igramo danas i nista vise.
Pa cak i u ovoj formi, kao sto rekoh, igra uopste nije losa i zavredjuje paznju. Ljubiteljima ovog tipa igara je sigurno sjajna. Nama ostalim je "moglo je bolje" ali mozemo da se zabavimo neko vreme svakako.
P.S. Ti kao poznavaoc i ljubitelj ovih igara vidis veliku razliku izmedju Elite, X1-3 igara i WC igara (pri cemu mora da se prizna da elite i WC1-5 nemaju nista zajednicko - eventualno privateer), ali meni kome mali nijanse i razlike nisu krucijalno bitne te igre se sve svode na isto - istrazivanje svemira, trading, borba + extra materijal preko toga. Namerno sam naveo svoje preference i vidjenja na pocetku prethodnong posta da se razume moj ugao gledanja (dakle - filthy casual u zanru). Stvarno nisam zeleo da uvredim ni Elite ni tebe na bilo koji nacin i nadam se da ovaj post dodatno objasnjava moje vidjenje stvari.
Puno najiskrenijih pozdrava @mmike