Šta je novo?

Elite: Dangerous

Placas u stanici, ona prva opcija pod Contacts.

razmisli o x52pro i pogledaj sto mozes vise reviewova oba hotasa. mislim da su 52pro mnogo kvalitetnije pravljeni

Nisam nasao kod nas, nema ga. Bio mi je prvi pik ali posto ga nema ovde a iskreno, ne ceka mi se da nadjem nekoga ko ce mi doneti iz madjarske porucio sam x55. Trebalo da stigne danas osim ako ovaj sneg ne poremeti nesto.

edit: Danas je ladno nedelja :lupko:. To znaci paketic tek sutra.

Gledam i ovaj Voice Attack, lepo izgleda. Probacu ga kada mi stigne i x55 mada malo cu biti smesan samom sebi kada budem pricao sa kompom :)

Poslednja izmena:
Kada sletiš na stanicu imaš contact "stranu" i tamo imaš policiju gde plaćaš kazne i pokupljaš bauntije (ako je odgovarajuća frakcija).

Nego kako nalazite povoljne trade rute? proveravate cene okolo na osnovu trade ruta sa mape ili ima neka druga fora, nigde ne mogu da vidim cene u drugoj stanici čak iako sam kupio trade data?

I gde da nađem brodove da kupim, do sada sam naleteo na shipyarde koji samo imaju sidewindera :( jel ima neka pretraga ili moram da lutam dok ne nađem? :d

sistem Turir ima sve moguce brodove koliko sam video, anakondu, type6 one male itd.

Thx drugari. Nije mi jos jasno kako pravite za sat vremena tako velike iznose u trade-ovanju. Ili za to vec treba hauler?

Sa Type-6 imam 108 cargo space posto sam izvadio shield generator. Eravate (Ackermann Market) uzmem full cargo Tea, skocim u LTT 18486 gde prodam Tea i uzmem Superconductors, ova tura donese oko 50K.
Odatle odem u Sun Takush gde njih uvalim a uzmem Marine Equipment (zarada oko 95k), i ponovo odem do Eravate (Ackermann Market) gde zaradim jos 95k.

Ova tura od oko 15tak min donese preko 200k.

Gotovo, navukao sam se. Ako neka igra koja, ako cemo realno, nema nekog sadrzaja uspeva da me vec tri dana tera da je igram bez prestanka ceo dan onda to mora da je dobro. Mogu samo da zamislim na sta ce liciti kada budu ubacili stvari koje su planirali. Ili je to zato sto trenutno ne postoji nista slicno? Nebitno, uzivam.

E bas ovako. Gledao sam strimove pre kupovine i nekako mi to nije bilo to, ali zato kad sam seo da igram... :D

Hvala druze!

Spirit je skroz u pravu. trading je trenutno koliko vidim najbolji izbor za brzi kesh. Na sajtu http://www.elitetradingtool.co.uk/ nadjete finu trading rutu u blizini. i polako farmujete. polako kako zaradjujete, predjete u brod sa vecim kargo kapacitetom i tako. kada zaradite milionce-ipo do dva, predjete u type6 i onda cete videti da krece ozbiljnija zarada (vodite racuna da uvek ostavite kesha za osiguranje, kao i obrtni kapital. recimo ako nadjete rutu sa jednim skokom, gde u oba pravca imate oko 1000 kredita po toni. to je sa type 6 200.000cr za 10 minuta.

mada licno ne volim da vozim bez shield generatora. gledam na to ovako. max cargo moguc u type 6 je 112. ako odlucim da vozim bez stita. a ako stavim stit imacu 104 cargo kapacitet. tako da mi 7.7% veci profit nije dovoljnan za poprilicno povecan rizik gubitka broda (i tovara) prilikom bilo kog sudara. da ne pominjem sto je trgovina bukvalno farmovanje besomucno. ukoliko morate stalno da budete ekstra koncentrisani, brze se umorite. tako ja bar kontam.

enivej, za parice, trgovina ol de vej ! ili for de vin ili kako se vec kaze?

Poslednja izmena:
In the spirit of things:

ne, chat sistem je pokvaren, ne funkcionishe osim za chat sa ljudima u istom sistemu. chat sa ljudima iz friends liste ne radi nikome koliko vidim na official forumu

Sta koristite za pracenje cena na stanicama? Papir i olovku? Malo je bzvz da u hi-tech svetu igre gde se leti po celoj galaksiji ne postoji ugradjen neki tool za pracenje cena.

U pocetku sam slikao ekrane cenovnika svih stanica na koje sam sleteo, pa posle pregledao po slikama trazeci sta i gde da kupim/prodam. Medjutim, broj slika se uvecava pa postaje nezgodno.

Malo sam googlao i vidim da ima EliteOCR projekat na githubu i sourceforgeu koji se koriste tako sto uhvatis screenshot, pa ucitas sliku i on odradi OCR i povadi podatke. To je malo nezgodno jer zahteva da se izadje iz igre i da je klikce po neko app.
Ja bi ti malo automatizovao i podigao na visi nivo upotrebljivosti. Imam ideju da napravim PC app koja sedi u pozadini i kada sa telefona (Androida, ostali sorry) pipnes dugme on ce da posalje komandu PC app da uhvati screenshot iz igre, odradi OCR i smesti rezultat u neku lokalnu bazu. Na svakoj stanici odradis nekoliko screenshota da bi pokupio ceo cenovnik. Tu bazu bi igrac mogao da pregleda sa telefona i trazi interesantne rute.
Da li ima zainteresovanih? Ako ima, otvorio bih posebnu temu u drugom delu foruma gde bi pricali o ovom projektu :)

Pomenuh vec a i jos par ljudi fenomenalni http://www.elitetradingtool.co.uk/
Prodji slobodno kroz sve opcije, posto su odlicno napravljene.

Mozda je za nekoga to cheating, ali premator sam da vatam beleske i bauljam po stolu :D

Prvi dan sam hvatao prt screens u Photoshopu, svaka stanica je imala svoj fajl otvoren (15tak ukupno), pa sam palio i gasio layere i uporedjivao.
Onda me Bog pogledao i naleteh na ovaj gore sajt. :)

edit:
Pretpostavljam da u stvari ne zelis automatsko generisanje najboljih ruta nego ipak sam da ih pronalazis, ali uz advanced prikupljanje podataka...
OCR vidim kao jedino resenje, i to sto predlazes zvuci ok, samo ja recimo ne bih imao zivaca to da radim. :)

Ne vidim razlog zasto u igri nema opcija da iz Galaxy map mogu da otvorim cene vec posecenih sistema ) 24h recimo da je buffer, meni bi to bilo dovoljno.

Poslednja izmena:
Jeste na neki nacin cheat ali ipak ta potpuna nelogicnost kao sto je nemogucnost kompjutera u letelici u 3300. godini da snimi jedan fajl od par kilobajta te tera na to. Bilo bi dobro da kao sto si rekao da se trade data iz svih posecenih stanica prikuplja i skladisti u kompjuteru pa onda da cene vaze za 24h a na primer supply i demand po par dana. Pa mi u 2014. godini retko koristimo papir i olovku a tek zamisli da u necem sto je tako haj-tek kao letelica koja leti stotinu puta brze od svetlosti da pises na papiru.

Elem, ja sam sebi napravio "pricu" da mi i ovakav nacin dolazenja do trejd ruta bude imerzivan. Posto te podatke upisuju zivi igraci, dakle piloti onda je moja pricica da ja do tih podataka dolazim u kontaktu sa njima. Na primer sletim u stanicu, odem u neku kafanicu, nadjem par pilota i lepo se zarakijamo. Oni krenu da brbljalju kako su prodali Marine Equipment u tamo neki sistem i zaradili dobru lovu, ja to sve fino upamtim, skupim podatke od vise njih (iskusan pijanac, postao imun na vecinu domacih rakija :) ) i onda to iskoristim.

Evo i ja uzeh Elite da se podestim starih dana. Mada koliko vidim sve i jeste staro samo sa boljom grafikom ;)...uzeo sam i Black Widow joystick (prilično je jeftin) pa da vidimo šta će da bude. Oće li me držati ili će da padne uninstall posle 1 h :) jer smo sada svi malko razmaženi.

Bilo kakvo prekucavanje podataka je preveliko cimanje. To treba da bude automatski, bez izlaska iz igre. Mislim da bi cenovnik na telefonu bio prava stvar. Ionako je smartphone uvek u blizini. Dakle:
1. PC app koja grebuje ekran na zahtev radi OCR i smesta market u bazu
2. Android app na telefonu koja je u vezi sa PC app, izdaje komande preko WIFI PC aplikaciji, pristupa bazi
3. U bazi se nalaze sistemi, planete, stanice, cenovnici, vreme posledjeg upisa u bazu
4. Za sada ne planiram automatsko trazenje najbolje rute, vec samo mogucnost da igrac ima uvid u sisteme koje je posetio.

Jos jedan rant... iako HUD moze da prati pozicije drugih letelica, pa cak i vektor i orijentaciju kretanja neke letelice, bas mi je cudno da ne ume da oznaci landing pad na malim platformama. Npr, landing pad 1 i 2 na platformama su potpuno sa druge strane jedna od druge. Cesto se mi se desava da pridjem pogresnom ili bar zapocnem manevar sletanja i pridjem pogresnom, pa moram da korigujem putanju, itd. Isto tako ako se okrenete za 180 stepeni (ne naglavacke, vec napred<->nazad) i sletite na landing pad, nece vam se priznati docking, vec mora da se okrenete ispravno.

Probao sam sa nekim logitech joystikom i nisam mogao nista da uradim, jer nema dovoljno dugmica i osa. Sada trenutno koristim joypad od 300 din i to je mnogo bolje resenje od tastature i misa.

Poslednja izmena:
Koristim neki matori Saitek AV8R-02 samo sto sluzi umesto tastature, a nisanim sa misem :D
Znaci leva ruka joy, desna mis. U principu mi je mis idealan osim sto presporo radi pitch i roll, pa tu uleti joy.
Ima i zgodne POV hats za kretanje kroz menije i regulisanje raspodele energije, posle malo navikavanja odlicno sluzi iako deluje wierd.

U normalnom koriscenju joy-a nema sanse da korisim fixed weapons, suvise je neprecizan.

@Dr.Mare:
Da znas da si u pravu :D
Mada cu se drzati ovog programceta, nije lose malo za vijuge da se podmazu. Ali ako yooyo napravi ovo sto prica to ce biti uber stvar.

@yooyo:
To za lending me uzasno nervira, pogotovo kad uletim u stanicu ono moj srecni broj nije upaljen pa moram da blejim 10tak sekundi na ulazu dok vidim kuda treba da sletim.
To ce verovatno brzo srediti, mada za orijentaciju mislim da ce ostati tako. Sa sporijim brodovima uletim nosom na sredinu pada pa ga izravnam kuda treba. =)

Juce sam spucao oko 3.5m na full upgrejdovanog Vipera, i otisao malo u bounty hunting do obliznjih Extraction Sites.
Zivce mi pojedose panduri, nema sanse da u napucavanju sa wanted ne ocesem nekog i odmah popijem kaznu. Ajd kazna manje vise, nego padne bezanija jer automatski svi krenu na tebe.
Danas cu probati malo anarchy sisteme, tu bi trebalo biti opusteno.

kada se prilikom sletanja ne vidi broj piste, pomaze dosta onaj mali kompas lev od radara. kada se prodje kroz vrata i uleti u stanicu, taj kompas pocne da pokazuje u kompravcu je pista. pun krug ako je ispred, prazan ako je iza itd. malo privikavanja trazi, ali ume da pomogne

Kako nalazite Extraction Sites? Skoknuo sam do nekog pojasa asteroida ali ne vidim nikakve rudare :)

Nemoj tu, prazno je. Idi do neke planete koja ima prsten, trazi rocky ili metalic prstenje, one koje imaju icy nemaju extraction sites. Samo naciljalj takvu planetu i idi ka njoj, kada se dovoljno priblizis oznacice ti se extraction site na nekom od unutrasnjih prstenova koji su braon boje.

Poslednja izmena:
kada se prilikom sletanja ne vidi broj piste, pomaze dosta onaj mali kompas lev od radara. kada se prodje kroz vrata i uleti u stanicu, taj kompas pocne da pokazuje u kompravcu je pista. pun krug ako je ispred, prazan ako je iza itd. malo privikavanja trazi, ali ume da pomogne

Kada se zatrazi request za sletanje, dobijes i broj gde sleces, a kada se udje u stanicu, nema sto pista, vec nekoliko, tako da je lako naci onu koja je dobijena.

Kada fitujete brod obratite paznju na potrosnju modula. Da vam se ne desi kao i meni da sam nagurao sve i svasta u sidewindera i odem par sistema dalje da lovim bounty, i posle deploy gunova mi se ugasi brod jer nema snage za puske. Pa onda haj nazad i vracaj na staro...

EL ima neko neki savet kako se upravlja prokletinjom. Sa mišom i tastaturom mi je bože pomozi ali sa džojstikom ništa ne mogu. Inače imam i problem kod sletanja.....da nanišanim nešto nema šanse isto...ima li neki savet kako da podesim džojstik...možda sam i mnogo mator pre 30 god nekako mi se činilo da je sve ovo mnogo jednostavnije..

Kontrole su definitivno loše urađene. Roll i pitch mnogo bolje rade od yaw. Npr, roll za 360 stepeni se obavi 5x brze nego yaw.

Mogu da napisem kako slecem na stanice pa ti mozda pomogne. Koristim M/K kombinaciju za sve osim dogfightninga, podeseno mi je da su W/S thrusteri za up/down, R/F su front/back a A/D su roll. Throttle mi je na mouse wheel, i to u 25% increments. Nikad mi do sada nije zatrebala veca preciznost throtla od toga.

Na 7.5km trazim docking clearance, pa smanjim throttle na 0 i koristim samo W i R za throttle up i front. Volim da nos drzim malo vise ka centru stanice, pa W (thruster UP) to kompenzuje. U svakom trenutku ako zagusti pri prilasku (pojavi se ship koji izlazi iz stanice, nisam dobro centriran itd... ) samo pustim tastere i brod ostane u neutral position. Prosek sletanja na stanicu od trenutka docking clearance mi je malo manje od 1min, zavisi dosta da li sam dobro prisao pri cruzingu. Kao i u staroj Elite, ako se pri cruzingu potrudis da zadnjih par sekundi prilazis od planete oko koje stanica orbitira ka samoj stanici, pri izlasku iz kruzinga budes postavljen uperen na sam ulaz.

Sto se tice nisanjenja, sa mojim joystickom nema sanse da koristim fixed weapons, zato sam ostavio misa kao main controller. Gimbaled canons su odlicni ako ne zelis da se smaras sa preciznim nisanjenjem, mada imaju svoje nedostatke (daljina od mete, udaljenost hardpointa itd).

Uzeo Thrustmastera HOTAS i odlicno radi. Sa misom i tastaturom je mucenje i ne pokusavajte nesto ozbiljno sa tim.

Za obiljno predpostavljam da mislis na neku drugu igru, posto ovde u ED retko sta ozbiljno ima osim borbi, a i one su prilicno simple u PvE. Za sve ostalo M/K je totalno dovoljan, od tradinga, preko mininga i explorationa...

PvP sa trenutnom shield cells mehanikom je pain i ne vidim neku svrhu dok to malo ne srede.

Kontrole su definitivno loše urađene. Roll i pitch mnogo bolje rade od yaw. Npr, roll za 360 stepeni se obavi 5x brze nego yaw.

namerno je tako podesen spor yaw, da se dobije taj ww2 fajters in spejs osecaj. i dalje je yaw veoma bitan za finu korekciju i pracenje mete.

navike se u svakom slucaju na kontrole, nemam stvarno problema joystikom da nisanim fiksno oruzje. normalno tek kad sednes da je tesko, ali posle nekoliko dana se vidi napredak.

Nazad
Vrh Dno